Největší chyba Německa 2. sv. v.

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
281-300 z 2974
<< 12 13 14 15 16 17 18 >>
Po
ja_62 4.12.2006 17:24 - č. 3111
ja_62
dodozv napsal v č. 3108:
"Opačne, v produkcii bojových lietadiel sa ten pomer vylepšuje pre Nemecko, aj keď stále nie je pre Nemcov priaznivý, no ak zaratáme aj Talianov je to skoro 1:1."
To má nepochybně asi takový smysl jako do produkce Británie započítat i sovětskou.
dodozv 4.12.2006 17:23 - č. 3110
karaya1 napsal v č. 3107:
"Tímto je myšleno, že by se (při nezapočtení jiných než bojových strojů) poměr GB : Německo zlepšil ve prospěch Třetí říše?"
Presne tak , ako si to napísal, akosi som prehliadol tie zátvorky.
ja_62 4.12.2006 17:23 - č. 3109
ja_62
dodozv napsal v č. 3106:
"A už je dosť otravné stále opakovať, že hovorím o desiatich nemeckých a desiatich spojeneckých divíziach, ktoré sa dali získať aj vlastných ľudských rezerv, tak ako to robili neskôr, keď vlastných robotníkov nahradzovali zahraničnými."
To jsi mi vyjevil teprve nedávno (a napsal jsi to jednou) a ježto nejsem čtenářem myšlenek, dozvěděl jsem se to pozdě.
dodozv napsal v č. 3009:
"Nebudeme sa predsa škriepiť o nepodstatných veciach-no napr. pri plánovanej letnej ofenzíve v 1943, stiahli Nemci z Francúzka čo len mohli-no a v 1941 sa sotva dala predpokladať invázia do Francúzka "
dodozv napsal v č. 3044:
"Ja som nikde nepísal o 20 nemeckých divíziach, ale o 10+10."

dodozv napsal v č. 3106:
"už je dosť otravné stále opakovať,"
Mne diskuse s tebou také nějak zvlášť netěší, ale zkus mi odpovědět alespoň na některé otázky - třeba kde sis přečetl, že na Murmansk útočilo šest divisí? A jiné:
dodozv napsal v č. 3044:
"Aj Rusi predsa museli zásobovať, presúvať svoje zväzky."
ja_62 napsal v č. 3047:
"A to s tím souvisí jak? "

dodozv napsal v č. 3044:
"Roztiahnutosť síl by sotva GB umožňovala viesť v roku 1941 boj na troch smeroch."
ja_62 napsal v č. 3047:
"Jaký boj na třech směrech?"
dodozv 4.12.2006 17:21 - č. 3108
karaya1 napsal v č. 3107:
"Německo zlepšil ve prospěch Třetí říše? "
Opačne, v produkcii bojových lietadiel sa ten pomer vylepšuje pre Nemecko, aj keď stále nie je pre Nemcov priaznivý, no ak zaratáme aj Talianov je to skoro 1:1.
karaya1 4.12.2006 17:17 - č. 3107
karaya1
dodozv napsal v č. 3100:
" Použiť údaje o počtoch vyrobenej let. techniky medzi GB a Nemeckom, hádam by bolo vhodné porovnať produkciu bojových lietadiel, tam je ten pomer už oveľa priaznivejší a stálo by za zmienku čo sa vlastne vyrábalo"
Tímto je myšleno, že by se (při nezapočtení jiných než bojových strojů) poměr GB : Německo zlepšil ve prospěch Třetí říše? A zmínkou o tom, co se vlastně vyrábělo měl autor na mysli výrobní složitost, čistě výčet typů, jejich určení či kvalitu, případně něco zcela jiného?
dodozv 4.12.2006 17:15 - č. 3106
ja_62 napsal v č. 3105:
"Já se ti asi tři týdny snažím vysvětlit, že po snížení počtu německých divisí ve Francii o dvacet "
Pre tvoju informáciu, nešlo len o stiahnutie z Francúzka, po stiahnutí 20 divízii by tam v podstane nezostala ani noha, pretože spolu ich tam bolo 23, Talianov do toho nerátam. A už je dosť otravné stále opakovať, že hovorím o desiatich nemeckých a desiatich spojeneckých divíziach, ktoré sa dali získať aj vlastných ľudských rezerv, tak ako to robili neskôr, keď vlastných robotníkov nahradzovali zahraničnými.
ja_62 4.12.2006 17:03 - č. 3105
ja_62
dodozv napsal v č. 3104:
"A na druhej strane po tých poražkach, ktoré dovtedy W Britom uštedril, by sa im sotva chcelo ísť do tak veľkého rizika."
Já se ti asi tři týdny snažím vysvětlit, že po snížení počtu německých divisí ve Francii o dvacet by do žádného risika nešli .
dodozv 4.12.2006 16:59 - č. 3104
ja_62 napsal v č. 3103:
"Když by Němci podstatně oslabili svou přítomnost ve Francii, zejména stylem jaký jsi navrhoval ve svých příspěvcích (20 divisí) nejenže by nebylo problémem se tam vylodit, ale aby akce splnila svůj účel, bylo by žádoucí aby získala publicitu a Němci proti ní odvrátili jednotky z východní fronty"
Silne pochybujem, nemôžeš predsa na jednej strane zorganizovať vylodenie za povedzme mesiac, potrebuješ sústrediť dostatok síl, vyloďovacích prostiedkov, ale aj zabezpečiť ich ochranu, hlavne pred ponorkami, a to ani tak nie samotného výsadku, ako zásobovacích lodí. A na druhej strane po tých poražkach, ktoré dovtedy W Britom uštedril, by sa im sotva chcelo ísť do tak veľkého rizika. Veď len tesne predtým ich Nemci vyprášili z Grécka a Kréty a Romel si vtedy viedol tiež dobre.
ja_62 4.12.2006 16:41 - č. 3103
ja_62
dodozv napsal v č. 3101:
"že si sa k tomu dopátral od nejakého Brita, ktorí tak radi preceňujú svoj podiel v WW2, "
To máš (jakousi náhodou) naprostou pravdu, napsal šestisvazkovou knihu sám o sobě a pak ji nazval Druhá světová válka.
dodozv napsal v č. 3101:
"Môžeš my povedať, ako dlho by Britom trvalo niečo takéto pripraviť a utajiť ?"
Proč by to tajili? Když by Němci podstatně oslabili svou přítomnost ve Francii, zejména stylem jaký jsi navrhoval ve svých příspěvcích (20 divisí) nejenže by nebylo problémem se tam vylodit, ale aby akce splnila svůj účel, bylo by žádoucí aby získala publicitu a Němci proti ní odvrátili jednotky z východní fronty.
ja_62 4.12.2006 16:30 - č. 3102
ja_62
dodozv napsal v č. 3034:
"
akcie proti Murmansku sa zúčastnilo 6 divízií Fínov a Nemcov-pre teba priam rozhodujúci počet v tom zápase stoviek divízií."

Hartmann napsal v č. 3039:
"Můžeš mi vysvětlit, kde jsi těch 6 divizí sebral? Na Murmansk útočil horský sbor generála Dietla tvořený dvěma německými divizemi - 2. a 3. horskou divizí."

dodozv napsal v č. 3100:
" Hartmann - rád by som videl , kde som pri zmienke o Murmansku písal o 6 nemeckých divíziach, mrkni sa do nejakej knihy, či tam náhodou neoperovali aj Fíni."

Těch šest divisí - třeba v příspěvku č.3034? Mimochodem, já tam nikde nevidím, že by se tě Hartmann ptal na šest německých divisí.

Takže aby bylo jasno, proti Murmansku útočily německé 2. a 3. horská divise, spolu s jedním praporem Finů - ne šest divisí, to je počet divisí účastnících se operace Silberfuchs (která měla i jiné cíle než Murmansk samotný) celkem. Než začneš vyzývat Hartmanna aby si něco přečetl, zkus se zamyslet nad tím zda by i pro tebe nebylo výhodnější dát přednost informacím získaným z literatury před vlastní fantasiíí, jakkoli je to lákavé.
dodozv 4.12.2006 16:29 - č. 3101
vs Ja 62 - ak by mala mať nejaká výsadková operácia na pomoc Rusom zmysel, muselo by ju tvoriť aspoň niekoľko desiatok tisíc vojakov a to ešte nie sa vylodiť obsadiť časť územia a zakopať sa, ale operovať aktívne. Pravdu, ale máš, že neviem o žiadnej takejto operácii plánovanej v 1941, ale až v 1942, je dosť možné, že si sa k tomu dopátral od nejakého Brita, ktorí tak radi preceňujú svoj podiel v WW2, hlavne od vstupu ZSSR a USA do vojny. Môžeš my povedať, ako dlho by Britom trvalo niečo takéto pripraviť a utajiť ? - hovoríme o 1941 nie o 1944.
dodozv 4.12.2006 16:12 - č. 3100
vs Hartmann - rád by som videl , kde som pri zmienke o Murmansku písal o 6 nemeckých divíziach, mrkni sa do nejakej knihy, či tam náhodou neoperovali aj Fíni. Keď som spomínal nedostatočnú výkonnosť ekonomiky GB, použil som B, ako príklad toho s čím sa museli uspokojiť v Ázii. Rád by som sa dozvedel koľko vojenského materiálu poslali Briti, Rusom povedzme do polovice októbra 1941?

vs Algernon - Použiť údaje o počtoch vyrobenej let. techniky medzi GB a Nemeckom, hádam by bolo vhodné porovnať produkciu bojových lietadiel, tam je ten pomer už oveľa priaznivejší a stálo by za zmienku čo sa vlastne vyrábalo
ja_62 4.12.2006 16:01 - č. 3099
ja_62
dodozv napsal v č. 3097:
"početne bola nem. pešia divízia silnejšia ako ruská. "
Platí to - byť jen teoreticky - v případě všech pěších divisí obou stran?
dodozv 4.12.2006 15:52 - č. 3098
Johny napsal v č. 3094:
"Je nutno si uvědomit, že celkem vždy němci útočili proti převaze."
A toto je celkom určite chybná informácia-na strategických smeroch dokázali vytvárať prevahu v technike, napr. boje pred Moskvou po Viazme alebo prvá bitka o Charkov.
dodozv 4.12.2006 15:48 - č. 3097
Dzin napsala v č. 3090:
"Jen do konce roku 1941 pak RA vytvořila nových 300 divizí "
Ano, ale aj tieto údaje sú zavádzajúce, už som to kdesi písal, početne bola nem. pešia divízia silnejšia ako ruská. A nehovoriac už o tom, že tie ruské novovytvorené zvyčajne nepresahovali počty 6 000, max. 8 000, no a ruské jazdecké mali iba po 3 000 mužov.
mig 3.12.2006 21:19 - č. 3096
mig
Dzin napsala v č. 3092:
"To zase ne. Plán nemusí předpokládat komplikace. Proto je ostatně tvořen"
Nemusí, ale mal by s nimi počítať, presne ako náhodou spomenutý plán na dovolenku - vyjde počasie?... a čo ak nie? Nehádam sa..
Dzin napsala v č. 3092:
"Němci udělali plán takoví, jaký je napadl s přihlédnutím k všemu co věděli a předpokládali."
Podľa mňa ho vytvorili chybne, aj keby tie informácie, čo mali boli presné... viď predošlé príspevky
dodozv 3.12.2006 16:48 - č. 3095
Pomaly, ale isto sme sa dostali k jadru veci. Bolo vôbec v silách Nemecka poraziť Rusov? A keď ano, tak ako rýchlo? Musím sa ospravdlniť, v niektorých mojich príspevkoch sa dosť zle hľadá pointa, ale nie so zlým úmyslom, jednoducho som už išiel myšlienkami ďalej. Kedysi som nepovažoval za možné, čo i len pripustiť porážku ZSSR, no postupne sa môj názor menil. Osobne považujem prvé 3 mesiace ťaženia v Rusku za rozhodujúce pre celý priebeh WW2.

1. Pomoc od spojencov Rusom v prvých 3 mesiacoch, je viac ako otázna

2. Malo Nemecko možnosť zvätšiť počty divízií, tak svojich, ako aj svojich spojencov?

3. Bolo strategickou chybou, sústrediť sa na Kijev ?

Ps : píšem pomaly, ťakže to skúsim rozpísať vo viac príspevkoch
Johny 2.12.2006 22:13 - č. 3094
Johny Takže když započítáme kvalitativní poměr naprosto ve prospěch němců, tak to nevypadá tak zle.

Je nutno si uvědomit, že celkem vždy němci útočili proti převaze.

To s čím bych souhlasil je, že podcenili snahu bolševického režimu o odpor a výhody centrálního hospodářství ve válečném režimu - ta je prokazatelná a s ní neměli až takové skušenosti.

Dále podcenili totalitární režim ve snaze bojovat za každou cenu. Pokud by bylo SSSR demokratický režim podléhající tlaku lidí, je možné, že by válka skončila jak plánováno kapitulací. Například v říjnu 41 vypukla panika v moskvě a masy lidí se snažili prchat na východ (včetně komunistických hodnostářů), vojska NKVD byla nasazena aby paniku zvládla a díky stovkám popravených a postřílených se to podařilo.

Takže podstatná chyba byla nezjištění faktu, že sovětskému člověku je lepší bojovat s němci než zemřít tak nebo tak rukou NKVD. No ovšem, toto plán nemůže řešit.
Johny 2.12.2006 22:04 - č. 3093
Johny Dzine: No tvoje čísla jsou dodnes celkem nejasná. Tady třeba jsou z ruských zdrojů trochu jiná: militera.lib.ru/research/meltyukhov/12.html

V podstatě to mimo tanků bylo vše poměrně velice lehce ve prospěch sovětů, ve vojsku byla převaha na straně němců:

Deutschland und seine Alliierten / Rote Armee / Verhältnis Divisionen 166 190 1:1,1
Soldaten 4,306,800 3,289,851 1,3:1
Kanonen und Mörser 42,601 59,787 1:1,4
Panzer(inkl. Sturmgeschütze) 4,171 15,687 1:3,8
Flugzeuge 4,846 10,743 1:2,2
Dzin 2.12.2006 17:24 - č. 3092
Dzin mig: (3091) To zase ne. Plán nemusí předpokládat komplikace. Proto je ostatně tvořen, aby veškerým komplikacím předešel a došel k naplnění. Němci udělali plán takoví, jaký je napadl s přihlédnutím k všemu co věděli a předpokládali.
281-300 z 2974
<< 12 13 14 15 16 17 18 >>
Po