Největší chyba Německa 2. sv. v.

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2361-2380 z 2974
Po
pbradler 16.4.2004 12:28 - č. 665
pbradler Brunner, Ondřej Kolář:

Je odvekou túžbou politikov starať sa do remesla vojakom a naopak. Nič nového pod slnkom. U diktátorov je to samozrejme ešte silnejšie.
U Hitlera je jeho stanovisko v podstate pochopiteľné, nakoľko si vymohol u generálov, niekoľko úspešných akcií ktoré predtým odmietali , nadobudol postupne dojem že tomu rozumie lepšie ako oni. Navyše musím povedať, že zvalovanie všetkej viny za vojenské neúspechy na Hitlera je u nemeckých generálov veľmi rozšírené, takže by som ich výroky bral opatrne.
Myslím že úroveň jeho zasahovania nebola príliš rozdielna od napr. Stalina alebo Churchilla, najmä čo sa týka výsledkov ich zasahovania. To že nakoniec zvítazili spojenci totiž nebolo spôsobené vôľou politikov, aj keď sa to často tak interpretuje.
pbradler 16.4.2004 12:10 - č. 664
pbradler
BRUNNER napsal v č. 655:
"Z niakej múdrej knihy,keď bude čas aj si to overím odkial.Prečo?Máš iné informácie o teplote v tom čase?"
Presne o tom čase nemám informácie o teplote, preto som sa aj pýtal odkiaľ ich máš.
Mám údaj len zo 16.11. kedy bolo -2 (preto sa mi aj zdalo tých 20 st. rozdielu príliš veľa) a na 19.11. mám len všeobecný popis, nízka oblačnosť, hmla a sneženie s dažďom (čo na -20 nevyzerá).
nemetko 16.4.2004 11:26 - č. 663
nemetko Inak co sa tyka Stalingradu, problem visi hlavne na Goringovej hlave, ktory povedal ze "jeho" Luftwaffe je schopna zasobovat obklucenu armadu, a problemy tam boli aj s vojskami, ktore kryli kridla 6 armady atd atd atd
nemetko 16.4.2004 11:24 - č. 662
nemetko
Ondřej Kolář napsal v č. 659:
"Už v roce 1939 Hitler chtěl po porážce Polska ihned zaůtočit na Francii"
Vidis to je presne ono, v skutocnosti zvazoval takyto plan, a nakoniec ho nenariadiel, tzn nevydal chbyne rozhodnutie
"když nařídil v r. 1940 bombardovat Londýn"

jaasne to bolo naozaj mimo, ovsem nemalo to rozhodujuci vplyv pri BoB, tam boli rozhodujuce ine faktory, tak ako sa uz rozoberalo v teme vylodenia v britanii
"napadl SSSR dřív,než ukončil tažení na západě"
Nemal na vyber v roku 42 by uz bola RA v inej sile s inou vyzbrojou nemal inu moznost ako zautocit v roku 41
Ondřej Kolář napsal v č. 660:
"Hitlerův oblíbený a často používaný rozkaz o "boji do posledního muže". "
Zo zaciatku tento rozkaz stabilizoval vychodnu frontu a castokrat zabranil nemcom ustupit prilis hlboko...
nemetko 16.4.2004 11:17 - č. 661
nemetko
BRUNNER napsal v č. 658:
"A čo Normandia?"
po roku 43 citaj pozornejsie
Ondřej Kolář 16.4.2004 11:11 - č. 660
nemetko napsal v č. 657:
"Hitler neriadil priamo jednotky, on len vydaval smernice a rozkazy pre cele armady, a iniciativa uz potom bola na generaloch, "
Ovšem i tyto směrnice někdy nadělaly značnou škodu, zejména Hitlerův oblíbený a často používaný rozkaz o "boji do posledního muže". Takto byly ( zejména u Stalingradu, ale i jinde ) zničeny nebo zajaty celé jednotky, které by jinak mohly ustoupit a přeskupit se. Pak je tu taky ten Hitlerův rozkaz o postupu proti Spojencům v Normandii viz.658
Ondřej Kolář 16.4.2004 11:04 - č. 659
nemetko napsal v č. 654:
"ja by som Hitlerove rozhodnutia do nejakeho 1943 videl ako spravne"
Už v roce 1939 Hitler chtěl po porážce Polska ihned zaůtočit na Francii, což by znamenalo zimní tažení. Tento plán Hitlerovi jeh generálové rozmluvili. Ale jindy Hitler použil svoji "intuici" chybně, např. když nařídil v r. 1940 bombardovat Londýn, místo aby se zaměřil na vojenské a průmyslové objekty. Další chybou bylo, že Hitler napadl SSSR dřív,než ukončil tažení na západě. Tak muselo Německo válčit na více frontách, což byla přesně ta situace, které se většina generality obávala.
nemetko 16.4.2004 09:26 - č. 657
nemetko Ale to sa pleties Hitler neriadil priamo jednotky, on len vydaval smernice a rozkazy pre cele armady, a iniciativa uz potom bola na generaloch, plukovnikoch atd atd atd. Problem je taky, ze aj rozhodnutia polnych generalov boli potom vydavane za rozkazy Hitlera
nemetko 16.4.2004 08:14 - č. 654
nemetko
Lipfert napsal v č. 651:
"zakročil svým tzv vojevůdckým talentem tam kde neměl a tím to zpackal!!!!!!!"
No ja by som Hitlerove rozhodnutia do nejakeho 1943 videl ako spravne, este aj kursk bol na zaklade tych informacii ktore mal, to mensie zlo zo vsetkych co sa mu ponukali, az ked zacal jasne prehravat, urobil niekolko riskantnych tahov, ktore ovsem nastastie znamenali skorsi koniec vojny. A mozno aj zabranili pouzitiu A-bomby v europe, takze budme vdacny ze to dopadlo ako to dopadlo...
pbradler 15.4.2004 23:42 - č. 653
pbradler
BRUNNER napsal v č. 652:
"Neviem ako to píše Carell ale v čase útoku bolo 20 C pod nulou a to sa človeku ..."
Tú informáciu o teplote máš odkiaľ ?
Lipfert 15.4.2004 21:13 - č. 651
Největší chybou německa byl sám Hitler!!!!!!! zakročil svým tzv vojevůdckým talentem tam kde neměl a tím to zpackal!!!!!!!
pbradler 15.4.2004 21:08 - č. 650
pbradler Brunner (649): Tak ideálne ako píše Carell to zas nebolo. Rusi mali v priestore útoku drvivú prevahu a 22.TD (+ 1. rum. td) im v tom mohla len ťažko zabrániť. Navyše bola hmla a letecký priezkum nič nevidel, takže nejaký účinný protiútok bol problematický.
pbradler 15.4.2004 20:16 - č. 648
pbradler
Jossif napsal v č. 646:
"Nemci, obzvlašť generali (Adolf určite nie) určite vedeli o sile sovietskych vojsk"
Niečo možno vedeli, ale aj tak si nemohli pomôcť. Rozkaz bol útočiť a ak nemali byť odvolaní pre neschopnosť, tak museli poslať dopredu to najlepšie a krídla nechať na pánaboha.
pbradler 15.4.2004 20:13 - č. 647
pbradler
nemetko napsal v č. 645:
"ale neboli nemecke predpoklady prave take, ze rusi nebudu schopny viest silny koordinovany utok?"
Jeden z hlavných problémov bol plán letného ťaženia 1942 ako taký.
To že ho viedli na juhu, kde bola Sovietska obrana najviac otrasená neúspechom pri Charkove, znovuzískaním Krymu a blížiacim sa pádom Sevastopolu, bolo vcelku správne. Problematické ale bolo smerovanie na Kaukaz, kde križovali stovky kilometrov v pustine, bez viditeľného výsledku v podobe strát protivníka. A Rusi sa začali naozaj brániť až keď sa natiahli nemecké zásobovacie línie na prasknutie. Keby som to zhrnul, tak to bol celkom pekný príklad úderu do prázdna.
Jossif 15.4.2004 20:06 - č. 646
Nasadenie Talianov a Rumunov bol podľa mňa absolutne nestrategický ťah. Nemci, obzvlašť generali (Adolf určite nie) určite vedeli o sile sovietskych vojsk a aj o tom, že Taliani a RUmuni jednoducho nezvládnu chrániť krídla Wehrmachtu.
nemetko 15.4.2004 19:53 - č. 645
nemetko
pbradler napsal v č. 643:
"Ak má ale ofenzívne úmysly, logicky sa zameria na najslabší článok reťazca a pokúsi sa viesť protiútok práve tam"
To je samozrejme jasne, ale neboli nemecke predpoklady prave take, ze rusi nebudu schopny viest silny koordinovany utok? Potom to nasadenie Talianov bolo vlastne spravne, akorat rusi troska prekvapili... Keby si mal na fronte iba same elitne jednotky a ziadne podradnejsie urcite by sa viedla vojna omnoho jednoduchsie, ale umenie viest vojnu spociva v tom ake jednotky kedy kam poslels, ci uz do obrany alebo do utoku a tu to nemcom nevyslo...
pbradler 15.4.2004 19:33 - č. 644
pbradler
FUJ06 napsal v č. 641:
"Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby na křídelch 6.armády měly své postavení převážně německé jednotky."
V tom prípade by Rusi prerazili niekde inde a nebol by slávny Stalingrad ale napr. Ržev, kde Rusi viedli v tom čase takisto útok s cieľom obkľúčiť celú nemeckú armádu (v tomto prípade 9.).
Nemecko v tej dobe už malo veľké problémy s doplňovaním vojsk a navyše sa Sovieti výrazne zlepšili v organizácii a velení, čím ich bojové schopnosti znateľne stúpli.
pbradler 15.4.2004 19:27 - č. 643
pbradler
nemetko napsal v č. 642:
"zatial co bez talianov by nemali dostatocne zalohy a pokrytie fronty"
To je síce pravda, ale funguje to len v prípade že je protivník v hlbokej defenzíve. Ak má ale ofenzívne úmysly, logicky sa zameria na najslabší článok reťazca a pokúsi sa viesť protiútok práve tam. Takže celá výhoda úspory síl sa môže obrátiť v neprospech útočníka, čo sa aj stalo.
nemetko 15.4.2004 19:12 - č. 642
nemetko No ale zase madarov rumunov a talianov by som za tak bezvyznamnych nepovazoval, bola to proste ludska sila, s ktorou bolo treba ratat a bolo proti nej treba bojovat a umoznila nemcom nasadit svoje jednotky na miestach kde boli potrebne, zatial co bez talianov by nemali dostatocne zalohy a pokrytie fronty
FUJ06 15.4.2004 19:06 - č. 641
FUJ06
pbradler napsal v č. 640:
"Výkonnosť talianskych vojsk na východnej fronte (a aj inde) je povestná a tak by vo vačšom počte boli skôr príťažou ako pomocou"
Souhlas.Italové se svoji výzbrojí, s velením, a tak i trochu z morálkou stáli za dvě věci. Ale i tak tvořila celkem velkou část německé skupiny armád B v roce 1942.Italy,rumuny a maďary taky tak trochu považuju za příčinu německého kolapsu v tamní oblasti. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby na křídelch 6.armády měly své postavení převážně německé jednotky.
pbradler napsal v č. 640:
"Francúzke (vichystické) vojská sa príliš aktívne na vojnovom konflikte nepodieľali"
Francouzi ani neměli pořádný důvod bojovat za němce. Jedině francoužští námořníci měli důvod bojovat.
2361-2380 z 2974
Po