Stíhače tanků, samohybná děla…

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
781-800 z 1227
<< 37 38 39 40 41 42 43 >>
Po
Marek 31.8.2004 19:25 - č. 523
Marek Ondík (509) :

Tomu moc dobře nerozumím. Všechny tři rozhodně přesáhly ( tedy aspoň podle těch zdrojů co mám k dispozici ) tisícikusovou sérii a to mi nepřijde zrovna málo. Možná že v porovnání množstevním ten význam je menší, ale bojová hodnota by přece mohla svým způsobem toto vyvažovat. O jiné technice se tu debatuje a to jí třeba často bylo vyrobeno jen pár desítek nebo stovek kusů, takže tam bych důvody nehledal.
Navíc já o řadě SU nedebatuju jako o náhradně za tanky či tak nějak. Já jsem pouze od samého počátku vyjadřoval svůj názor, že absenci nějaké sekundární výzbroje považuju u těchto strojů za slabinu. A z toho se rozvinula další debata. Význam početní je určitě velmi důležitý, ale bojovou hodnotu mě spíše zajímají ty ostatní zmíněné v (508). Zajímala mě právě tato - podle mého názoru - jejich nevýhoda.

Na Obrněnou techniku od Pejčocha se částečně musím odvolávat, protože je to jeden z mála pramenů kde se můžu o sovětské bojové technice něco víc dozvědět. Není to pro mě jediný zdroj, ale na druhou stranu patří možná k těm lepším. I když, tak jako každý jiný i tenhle nebude stoprocentní, o tom nepochybuju.

Gryzlov (511) : Kdepak šťoura, jen mě to zajímá .

Poslední odstavec v (508) mi doufám vysvětlí Dzin. Možná se mi jen skutečně zatím nepodařilo najít ty náležité informace, možná je to jen chyba ohledně jednoho písmena, zatím nevím ......

Rád bych se ještě dotázal na další dvě věci které mě zajímají. Co konkrétně si mám představit pod pojmy DĚLENÁ MUNICE a ŠROUBOVÝ ZÁVĚR ? Postačila by nějaká stručná charakteristika, výhody, nevýhody, manipulace, .... atd.
Odpovědět na to může kdokoliv to zná a má k tomu co říct. Předem díky.
DuGalle 31.8.2004 16:47 - č. 522
DuGalle Paráda, díky za odkaz
brano 31.8.2004 16:13 - č. 521
DuGalle : www.custermen.net/nahvert/nah.htm
DuGalle 31.8.2004 14:46 - č. 520
DuGalle Díky moc
Johny 31.8.2004 14:42 - č. 519
Johny Ausf. D 656/42 používaný v Tigeru II .

bylo možno střílet jak granáty tak světlice či dýmovnice:
Schnellnebelkerzen 39
Wurfgranaten Spgr Gr Patr 326 Lp
Rauchsichtzeichen orange 160
Leuchtgeschossen R
DuGalle 31.8.2004 13:45 - č. 518
DuGalle Němci pokud vím používali dva typy vrhačů - starší dva modely montované na korbu (buď na zadku korby popř na věži, znám akorát použití zadýmovacích granátů) a novější model vrhače, který byl montován ve veži (měl umožnovat jak odpálení zadýmovacího granátu, tak právě toho protipěchotního)...
Předpokládal bych, že ten novější model mohl využívat shodnou konstrukci, jako zmíněná signální pistole. Ale kdo ví, tato problematika mi toho moc neříká...
Milo 31.8.2004 13:40 - č. 517
Johny napsal v č. 516:
"DuGalle napsal v č. 513: "Při té příležitosti se ptám, zda-li někdo nevíte, na jakou vzdálenost mohl vrhnout protipěchotní minu stropní vrhač, montovaný do některých německých tanků?"
Dostřel při použití Sprenggranatpatrone 326 Lp je cca 7-10m, bod výbuchu je mezi 2-0,5m nad zemí, smrtící účinek pro nekrytou živou sílu až 100m kolem výbuchu."
O aký vrhač protipechotných mín sa jedná? Sprenggranatpatrone 326 LP je strelivo do signálnej pištole, používanej na blízku obranu tanku.
Johny 31.8.2004 12:58 - č. 516
Johny
DuGalle napsal v č. 513:
"Při té příležitosti se ptám, zda-li někdo nevíte, na jakou vzdálenost mohl vrhnout protipěchotní minu stropní vrhač, montovaný do některých německých tanků?"
Dostřel při použití Sprenggranatpatrone 326 Lp je cca 7-10m, bod výbuchu je mezi 2-0,5m nad zemí, smrtící účinek pro nekrytou živou sílu až 100m kolem výbuchu.
nemetko 31.8.2004 11:12 - č. 515
nemetko
Gryzlov napsal v č. 511:
"V této souvislosti znám jen zatím vyřazení německých tanků"
najznamejsie su pripady varadovania tigrov pri kursku tymto sposobom... nejake statistiky alebo nieco? nemam, skor podla pamati tankistov, rozpravani a podobne... toto asi nebola moc zaujimava statistika, ved tank bol iba na chvilu znepohybliveny a lahko opravitelny... teda pokial na neho potom nezapolovali lietadla/stihace/tanky/pechota nepriatela :)
Gryzlov 31.8.2004 09:22 - č. 514
Gryzlov
DuGalle napsal v č. 513:
"To o čem diskutuji je nechat spadnout granát jakousi dírou přímo pod sebe"

Já to také tak chápu. Proto píšu, že větší nebezpečí vidím v dělostřelecké palbě, než v jediném granátu v bezprostřední blízkosti pásu.
DuGalle napsal v č. 513:
"na jakou vzdálenost mohl vrhnout protipěchotní minu stropní vrhač"
Hm, to bude trošku oříšek. Myslím, že jsem zatím žádný konkrétní údaj neviděl. Jestli něco zjistím, tak Tě budu samozřejmě informovat.
DuGalle 31.8.2004 08:20 - č. 513
DuGalle Gryzlov, Ondík: Ještě bych chtěl napsat pár slov k tomuhle tématu. To o čem diskutuji je nechat spadnout granát jakousi dírou přímo pod sebe, nikoliv hodin ho z poklopu pět metrů od vozidla. Při té příležitosti se ptám, zda-li někdo nevíte, na jakou vzdálenost mohl vrhnout protipěchotní minu stropní vrhač, montovaný do některých německých tanků?
DuGalle 31.8.2004 08:15 - č. 512
DuGalle
Ondík napsal v č. 510:
"Teorie je teorie, věčně zelený je strom života. Takhle bychom do Berlína nedojeli"
MAximálně by se tam nedojelo z vaší strany
Gryzlov 31.8.2004 08:01 - č. 511
Gryzlov Nemetko, dík za doplnění. Nemáš konkrétní případy a četnost vyřazení strojů vlivem vibrací? V této souvislosti znám jen zatím vyřazení německých tanků.

Marku, Ty jsi ale šťoura Promyslím a pak Ti napíšu nějaký lepší závěr

I když jak tak na to koukám, tak Ondík to už asi vyřešil
Ondík 31.8.2004 07:59 - č. 510
Ondík
DuGalle napsal v č. 493:
"Do bojů v osadě nenasadím samohyb, pro podobné podmínky mimořádně vhodný"
Teorie je teorie, věčně zelený je strom života. Takhle bychom do Berlína nedojeli .
Ondík 31.8.2004 07:55 - č. 509
Ondík
Marek napsal v č. 508:
"Tedy o strojích SU-85, SU-100 a SU-122."
Víš Marku, s tou SU-122 se asi nemá vzhledem k počtu vyrobených kusů moc zabývat. Pokud s Dzinem debatujete o sovětských samochodkách v roli tanků i otázka SU-85 a SU-100 je ze stejného důvodu dost podružná. Těžištém problému je podle mne SU-76, vybrobená ve zhruba patnáctinásobku SU-122, pětinásobku SU-85, SU-100 je díky taktéž poměrně malému množství kusů, zasáhnuvších do bojů podružná. Na Pejčocha Obrněná technika 3 a 4 bych se moc neodvolával, tak kniha má spoustu hluchých míst /co se týče pérovek, to už vůbec komentovat nebudu/ a je na ní co vylepšovat. Ale na našem trhu je bohužel svého druhu jediná.
Marek 31.8.2004 00:47 - č. 508
Marek Dzin (507) :

No nevím. Ohledně debaty pohybující se někde v rozmezí (504 až 507), v tom přece jen jaksi rozdíl vidím a nějak mi to ve vzájemném porovnání nejde k sobě.

..."RA toto prozkoumala a došla hold k závěru, že to potřebné není."...

Teď jde o to, jestli to není jen Tvůj výklad jejich rozhodnutí .

Zatím jsem se spíš vesměs setkával s názorem, že absence čelního kulometu byla velkou nevýhodou pro všechny samohybky na podvozcích T-34, to jest celá tato řada SU.

..."Navíc, tím že se na SU začal instalovat PL kulomet byl sekundárně problém určitou měrou vyřešen."...

Tak nevím, možná špatně čtu a sháním si informace, ale odkdy se na SU začal instalovat PL kulomet ? Kde najdu takové informace ?
Skutečně ať se snažím jakkoliv, tak bohužel .... . Jen doufám, že stále mluvíme o té stejné technice. Tedy o strojích SU-85, SU-100 a SU-122.
Dzin 31.8.2004 00:02 - č. 507
Dzin Marek: (506) Ano, to je jenom další příklad, proč se něco nedělá, ikdyž zde ta vyjímka existuje a ví se o ní. Úplně stejně je to i se samohybkou.
Eliminovat to je také jednoducjé v případě pěšáka (v podobném rozsahu, jako u samohybky), stačí mu dát neprůstřelnou vestu.
Ale to není jen otázka veleni RA (pokud tedy nebudeme mluvit zcela konkrétně). Podobně reagují i velení ostatních armád. Vždy se provede analýza a na jejím základě se rozhodne, jestli je nutné pro daný problém nalézt speciální řešení či ne. RA toto prozkoumala a došla hold k závěru, že to potřebné není.
Navíc, tím že se na SU začal instalovat PL kulomet byl sekundárně problém určitou měrou vyřešen.
Marek 30.8.2004 23:56 - č. 506
Marek Dzin (504) : Nechápu proč to najednou stáčíš na nějakou ochranu pěšáka před střelnou zbraní ? To má být příklad pro srovnání ?

Eliminovat to co píšeš v (504) a eliminovat ( samozřejmě, že to nikdy nebude v 100%-ní míře ) možné ohrožení nepřátelskou pěchotou v podstatě "jednoduchou" instalací sekundární výzbroje je obrovský rozdíl. Tedy alespoň z mého pohledu.

Pokud bych se měl blíž podívat na ty procentuální čísla a věřit jim, tak pak to na mě skutenčně dělá ten dojem, že čtyřprocentní ztráty samohybek SU způsobené pěchotou byly pro velení RA asi velmi malý problém na to, aby jej řešila.
Což ovšem vůbec neznamená, že to problém neměl být. Opět bychom se dostali k debatě o tom, co bylo pro velení RA prioritou a na čem jim asi zrovna moc nezáleželo.

Víc k tomu už těžko budu mít co dodat. V příspěvcích (494 i 495) jsem se to už jednou shrnout pokusil.
Dzin 30.8.2004 23:42 - č. 505
Dzin Marek: Tedy abych to vyjádřil ještě přesněji, největší nebezpečí mu hrozí od dělostřelectva.
Dzin 30.8.2004 23:41 - č. 504
Dzin Marek: (503) Souhlasím s tebou, za těch 17 let zahájení odtajňování se toho ještě stále spoustu na laickou veřejnost nedostalo.
To záleží na tom. Vem že pěšák je nejčastěji zabit či zraněn dělostřelectvem a teprve až potom střelnou zbraní. A také samozřejmě existují vyjímky. Jenomže zatímco všechny státy se věnují tomu, aby pěšáka co nejvíce chránili před dělostřeleckou palbou, proti střelným zbraním se prakticky žádnou specializovanou výzbojí masově nevybavuje. Proč se tedy tato
"vyjímka" neeliminují hned na počátku?
781-800 z 1227
<< 37 38 39 40 41 42 43 >>
Po