Moje oblíbená střelná zbraň
|
|
---|---|
BRUNNER: jistě u paragánů, ale základní podpůrnou zbraní pěchoty byl u němců vždy kulomet. A musíš uznat, že MG se němcům rozhodně povedly (i s ZB26 a ZB30) | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 271: FG 42 je skvělá zbraň, ale příliš drahá a složitá pro "kanonenfuter". Navíc náboj 7,92x57 je příliš výkoný pro takový typ zbraně, konkrétně pro střelbu dávkou. Ideální by byla pro výsadkáře ČS karabina 16/33 "Na druhej strane tam kde potrebuješ troch maníkov s karabinou,tam ti stačí jeden s FG 42." |
|
|
|
K98 pro běžného pěšáka plně dostačovala, navíc hromadná výroba byla určitě dobře logisticky zvládnuta. To samé u rusů Mosin. Jenom v roce 44 se v Brně vyrobilo 414 000 ks K98, v Považské Bystrici 314 000 ks. Jak dlouho by trvalo najetí takové výroby u FG42? Vzdyť ty fasbriky to hrnuli jak baťa cvičky. | |
|
|
No právě, tak je otázka, zdy by se jí nevyrobilo víc, kdyby si ji tlustý Hermann tak nehlídal. | |
|
|
No ono jich možná o moc víc nebylo potřeba, když si jí Goering vyhradil jen pro své paragány a v té době už paragánů Němci neměli zase tolik. | |
|
|
No a je to tu zase...mimochodem, možná by se tu mohla vznést podobná otázka, jako se řešila mezi "tankology". Čili jestli je lepší potenciálně dokonalá ale složitá zbraň, jíž se vyrobí málo, či jednoduchá zbraň, které se nasekají milony. To by asi vyhrál Sudajev (i přes ten nechutný design) a Špagin, který je krom toho i hezký na pohled. | |
|
|
Ale ne, mě se jen zdá, že z téhle hračky lidi zbytečně padají na zadek. Nic proti tomu nemám, byl to asi dost pokrok, jen mě nebaví číst neusále oslavné ódy na MP-44. Mě přijde nejsympatičtější FG-42. Sice asi krok stranu, leč vymyšleno to bylo krásně. Podotýkám, že jsem napsal "nejsympatičtější", nikoliv nejlepší. To aby tady zase nějaký horlivec nerozpoutal bouřlivou debatu vysvětlující nevýhody FG-42 proti MP-44 |
|
|
|
GeorgRolf napsal v č. 256: nesjpíše myslíš podobu.. mp 44, AK a naše 58? "ebydos hele schovej si tu osmapadesátku jo " |
|
|
|
Fetařina napsal v č. 254:
"No, já se musim připojit ke všem MP44 milovníkům "
ebydos napsal v č. 255: ?????? Člověk by myslel, že se bavíte o jednom a tom samém "A co říkáte na sturmgewehr-44?" |
|
|
|
Já mám něco proti Sturmgewehru? | |
|
|
Co máš proti sturmgewehru???? www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/Bilders eitenneu/Sturmgewehr44-R.htm |
|
|
|
ebydos hele schovej si tu osmapadesátku jo | |
|
|
A co říkáte na sturmgewehr-44? www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/Bilderse... |
|
|
|
No, já se musim připojit ke všem MP44 milovníkům :) Ale pokud mám být skromný, tak ani ta MP40 by nebyla šptaná... | |
|
|
Dzine dík, v této knize už zkoumal bratr, který má momentálně u sebe originál, ale problém je v tom, že pistole se vždy v něčem lišila(rozměry, detail..) ale ty Španěláky jako pravděpodobné beru, zatím se tomu ten náš kousek blíží nejvíce. Jinak zkoumáme to už rok a půl. Pokud je to opravdu ze Španěl, zajímalo by mne, jak se to dostalo do Čech. | |
|
|
Jamamoto: Navrhuji knihu A.B.Žuk "Revolvery a pistole" a v ní si můžeš zkoumat hooooodně dlouho. | |
|
|
jamamoto: To vypadá jako španělská napodobenina systému Browning. Jenže těch je asi 300 typů, takže určit to přesněji je řekněme problematické... | |
|
|
Sorry, to asi nepujde - kdysi mel kamarad neco podobneho jako Ty, hledali jsme to v knize Pistole a revolvery. Vysledek byly tyto dve firmy. Tu knihu nemam , ale mela by byt po knihovnach - najdes tam vice. | |
|
|
guano, dík za tip, ten browning je jediné čehož se zatím držím, mohl bys mi napsat něco podrobnějšího o těch dvou firmách? | |
|
|
Tedy ve zbranich se moc nevyznam, ale tipnul bych to na nejaky klon Browningu 6.35 mm - asi Bergman, nebo Lignose. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Výzbroj a vybavení
- > Moje oblíbená střelná zbraň