Jak by to vypadalo, kdybychom se nepodřídili mnichovskému diktátu?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
341-360 z 587
<< 15 16 17 18 19 20 21 >>
Po
Ondřej Kolář 20.1.2006 12:33 - č. 290
Pavel Šrámek napsal v č. 288:
"Tohle je problém naší neschopnosti, naší lhostejnosti, naší ignorance."
S tím nezbývá než souhlasit.

Dále bych rád zopakoval, co jsem tu psal už několikrát: Za hlavní problém bych nepovažoval to, že se roku 1938 nebojovalo, jako spíš to, že ČSR nedokázala v předchozích letech účinnou propagandou zabránit Hitlerovi, aby přesvědčil svět o "utiskování" sudetských Němců.
Ondřej Kolář 20.1.2006 12:30 - č. 289
Pavel Šrámek napsal v č. 283:
"jak to souvisí s tím, co se stalo 29. a 30. září 1938 v Mnichově a v Praze?"
Chtěl jsem tím naznačit, že stejně jako se tehdy spoléhalo na pomoc Francie, dnes spousta lidí ráda spoléhá na cizí pomoc. A že jistí "intelektuálové", jak podotýká Glynwed, s oblibou omlouvají kdejaký současný problém mnichovským komplexem.
Pavel Šrámek 20.1.2006 12:24 - č. 288
A ještě jedna čerstvá zkušenost. Obrátili se na nás v archivu z australské ambasády a chtěli informace o jednom australském vojákovi, který byl zabit 8. 5. 1945 na Chrudimsku. Chtěli co nejvíce informací s tím, že přiletí speciálně člověk, který se tím bude zajímat. Fascinovalo mne, že Austrálie vyšle někoho přes půl zeměkolule jen proto, aby ověřil jednoho padlého, který byl stejně po válce exhumován a převezen do vlasti. Zdůvodilo to tím, že je to poslední padlý australský voják ve 2. světové válce. A na Chrudimsku je shodou náhod i prostý pomníček letce Šotoly, který zahynul v říjnu 1938 a je první oficiální oběť mezi čs. letci. Myslíte, že se někdo někdy z Ministerstva obrany nebo jiné instituce někdy o pomník a letce Šotolu zajímal. Nikdy. Proč taky, když si přeci naše armáda v roce 1938 nevystřelila, že?
Vojenský ústřední archiv začal zpracovávat databázi padlých čs. vojáků ve 2. světové válce. Myslíte, že se v této databázi letec Šotola a další padlí z let 1938 a 1939 objeví? Nikoliv, neboť přeci naše armáda se vzdala bez jediného výstřelu. Všichni to říkají, tak to musí být pravda.
Nezlobte se na mě, ale tohle není problém mnichovského komplexu, Mnichova, roku 1938 apod. Tohle je problém naší neschopnosti, naší lhostejnosti, naší ignorance. A dokud budeme dál mlátit prázdnou slámu a něco s tím neuděláme, tak se nic nezmění.
Glynwed 20.1.2006 12:20 - č. 286
Glynwed
aim_Maximus napsal v č. 282:
"- počítal vůbec Hitler s tím, že bysme se bránili???"
Na to je zase více názorů. Můj názor je takový, že Hitler chtěl zlikvidovat Československo (ne zabrat pouze Sudety), stejně jako to udělal s Rakouskem. Problém byl ten, jak napadnou ČSR a přitom nevyprovokovat VB a F k akci proti Německu. K tomu výborně posloužila německá menšina v ČSR, a Hitlerovy požadavky na održení těchto oblastí od ČSR (který se pro VB a F zdál schůdný) byl volen záměrně, aby s ním ČSR nechtělo souhlasit a A.H. pak mohl zahájit obrojený útok a likvidovat ČSR bez hrozby napadení VB a F. Když by po podepsání mnich. dohody na ní ČSR nepřistoupilo, Německo by zcela určitě řešilo situaci silou za podmínek, která od počátku sledovala - boj lokálního charakteru bez vměšování VB, F a Ruska proti Německu.
Ondřej Kolář 20.1.2006 12:19 - č. 285
Cassius Chaerea napsal v č. 281:
"Rumonská vláda by musela zešílet aby to dovolila."
Kdyby chtěla do Rumunska ustoupit čs. armáda jako celek, zřejmě by byly problémy. Něco jiného by bylo, kdyby po porážce přecházeli do Rumunska jednotlivci či menší skupiny. Pokud by jakožto váleční uprchlíci chtěli projít rumunským územím, měli by šanci a v budoucnu by mohli v nějaké zahraniční armádě bojovat proti nacistům. Netvrdím, že by to bylo kdovíjak snadné, ale teoreticky by to snad bylo proveditelné. Navíc, jak podotýkáš, mělo Rumunsko problémy s Němci a mohlo očekávat, že se ho Hitler pokusí získat do své sféry vlivu, takže nelze vyloučit ani možnost, že by Rumuni sami čs. uprchlíky zařadili do své armády, ačkoliv to je dost hypotetické.
Cassius Chaerea napsal v č. 281:
"A co tím básník chtěl říct? "
Že mi přijde trochu protichůdné, když odpor proti nacismu označuješ zároveň za hrdinství i za zvrhlost.
egli 20.1.2006 12:19 - č. 284
egli
aim_Maximus napsal v è. 282:
"počítal vůbec Hitler s tím, že bysme se bránili?"
Již na setkání s generalitou 10. listopadu 1937 Hitler v podstatě přesně odhadl, že západní mocnosti do žádné války kvůli Československu nepůjdou (viz Hossbachův protokol). Z toho se teoreticky mohlo předpokládat, že ČSR do osamocené války nepůjde, ale Hitler počítal s válkou, protože jeho cílem nebyl "Mnichov", ale likvidace celého Československa. V září 1938 mohla válka vypuknout, 23. září to vypadalo, že zcela reálně vypukne (ve vládě se mluvilo o "senzačním obratu francouzské a anglické vlády", když Hitler předchozího dne v Godesbergu Chamberlainovi oznámil, že čs. souhlas s anglo-francouzským ultimátem mu nestačí)
Pavel Šrámek 20.1.2006 12:12 - č. 283
Ondřej Kolář napsal v č. 270:
"V posledních letech se neustále mluví o tom, co všechno by pro nás měly udělat EU či NATO, ale mnohem méně se už diskutuje o tom, jaký přínos může mít ČR pro EU a NATO a zda tudíž tyto organizace mají vůbec nějakom motivaci, aby pro nás cokoliv dělaly."
To je sice možná pravda, ale jak to souvisí s tím, co se stalo 29. a 30. září 1938 v Mnichově a v Praze? Ano, pár publicistů, politiků, filozofů a dalších lidí hovoří o mnichovském komplexu (dost často ti, kteří o tom, co se v roce 1938 stalo, ví minimum - viz Tomáš Krystlík), je to jejich osobní názor, na který mají právo, ale to přeci ještě neznamená, že je to pravda. Stejně tak se říká, že naše armáda bojovala naposledy na Bílé hoře a taky to není pravda. Trochu mi to připomíná polemiku T. G. Masaryka s J. Pekařem. Masaryk tehdy vymyslel "humanitní ideu našich dějin", která naprosto neodpovídala historickým faktům a Pekař to názorně dokázal. Leč Masaryk byl prezident a jeho idea byla pozitivní, takže to prošlo.
Víte každá historická událost a zvláště ta přelomová, existuje vlastně dvakrát. Jednou když se stane a pak, když si ji vykládáme a popisujeme zpětně. A tenhle dvojí obraz může být stejný (ideální stav) nebo různě odlišný (dost častý stav). Už jsem tu určitě psal, že existují dva Mnichovy, jeden ten skutečný, který se stal v roce 1938, a druhý, který si myslíme, že se stal, a z něhož se odvozují všechna ta traumata, neštěstí, problémy apod.
Cassius Chaerea 20.1.2006 12:08 - č. 281
Cassius Chaerea
Ondřej Kolář napsal v č. 277:
"Ale stále tu zůstává ten "zvrhlý" aspekt. Ten, kdo jde bojovat, ohrozí své blízké. Spousta příbuzných našich zahraničních vojáků skončila v koncentrácích. "
Ano. A co tím básník chtěl říct?
Ondřej Kolář napsal v č. 277:
"Samozřejmě nemáme, ale měli jsme společnou hranici s Rumunskem, které bylo naším spojencem v rámci Malé dohody."
A proč by Rumonsko mělo riskovat? Pro stát kterej přestal existovat a kterej nas*al velmoci? Rumonsko mělo dost svých problémů s Německem a SSSR a přijetí našich vojáků, by mu dost zavařilo. Rumonská vláda by musela zešílet aby to dovolila.
Cassius Chaerea 20.1.2006 12:04 - č. 280
Cassius Chaerea
čet.Hrad napsal v č. 275:
"Já vůbec nenarážím na to, zda by byl nebo nebyl hrdina (rozhodně tan ale nešli jenom proto aby byli hrdinové!), ale na to, jak říkáš "
Sem snad něco takového řekl?
Cassius Chaerea napsal v č. 243:
"ten mohl jít do ciziny."
čet.Hrad napsal v č. 275:
"To mi přijde jako když bych se jen tak sbalil a odklusal si to piánko přes hranice, jako kdyby to bylo úplně jednoduché "
A to pro tebe mám snad napsat: Pakliže se někdo nechtěl s mířit s okupací ČSR, mohl prožít spoustu překážek a nebezpečí při opouštění naší země a vystavovat se osudu v zahraničí, kde mohl nadále bojovat proti fašismu jako voják. Zbytečně komplikovaná věta, kterou si může člověk domyslet, nebo to mám psát jěště víc "srozumitelněji" a zahrnovat do toho spoustu dalších stránek věci. Dala by se o tom napsat celá kniha, ale proč když to jde jednoduše všechno strčit do věty.
Glynwed 20.1.2006 12:03 - č. 279
Glynwed aim_Maximus: K tomu lze dodat jen toto - v září 1938 měli němci k dispozici toliko kanón Morser r. 21 cm, kterých bylo 21 kusů + 16.000 nábojů (z toho 8 ks + 4.000 nábojů bylo ve Východním Prusku).
Ondřej Kolář 20.1.2006 12:03 - č. 278
Glynwed napsal v č. 274:
"Pak je rovina politická, což už není celý národ, ale někdo si to zřejmě zaměňuje."
A bohužel to nezřídka bývá tak, že právě politici své názory zaměňují za názor národa.
Ondřej Kolář 20.1.2006 12:01 - č. 277
Cassius Chaerea napsal v č. 271:
"Ale zde se nejednalo o povinost, kdo chtěl bojovat udělal to, kdo ne nemusel."
Ale stále tu zůstává ten "zvrhlý" aspekt. Ten, kdo jde bojovat, ohrozí své blízké. Spousta příbuzných našich zahraničních vojáků skončila v koncentrácích.
Cassius Chaerea napsal v č. 271:
" Kde my máme to moře? "
Samozřejmě nemáme, ale měli jsme společnou hranici s Rumunskem, které bylo naším spojencem v rámci Malé dohody.
čet.Hrad 20.1.2006 11:45 - č. 275
čet.Hrad
Cassius Chaerea napsal v č. 268:
"A proč ne? Ty snad chceš říct že ten kdo šel dobrovolně bojovat proti fašismu do ciziny a riskovat svůj i život rodiny, nebyl hrdina?"
Já vůbec nenarážím na to, zda by byl nebo nebyl hrdina (rozhodně tan ale nešli jenom proto aby byli hrdinové!), ale na to, jak říkáš
Cassius Chaerea napsal v č. 243:
"ten mohl jít do ciziny."
To mi přijde jako když bych se jen tak sbalil a odklusal si to piánko přes hranice, jako kdyby to bylo úplně jednoduché
Glynwed 20.1.2006 11:23 - č. 274
Glynwed Mě zase přijde směšné paušalizovat osobní pocity na celou společnost. Vážím si lidí, co nepřemýšlí o tom, jestli mají nebo nemají trauma, prostě normálně žijí. A v případě nebezpečí se pak ukáže, zda je nebo není "hrdina". To že naše společnost není přece jen tak lhostejná, jak se nám snaží někdo nainplantovat, dokázaly roky 1968 i 1989, kdy "národ s mnichovským komplexem" dal jasně najevo, co si myslí. Pak je rovina politická, což už není celý národ, ale někdo si to zřejmě zaměňuje.
mbbb 20.1.2006 11:14 - č. 273
mbbb
Cassius Chaerea napsal v č. 267:
"Po bitvě každej generál. Nejspíš si asi měl řešit tu situaci za naše politiky ty, když určitě v tom máš lepší přehled než oni, co to "vzdali". Ty by jsi jistě chtěl celému světu ukázat jak naše zemička dokáže vzdorovat "proti všem". Ale mnohé nám rozhodně scházelo a nebyl to jen jednookej Žižka, aby to mělo pro nás cenu."
já bohužel přes den nemám čas vésti s tebou takové filipiky, jako Ondřej Kolář, ale myslíš, že je lepší po prvním zadupání zalézt do díry?

Pak je vůbec otázkou, proč máme svůj stát. Vždyť to stojí peníze.
mbbb 20.1.2006 11:10 - č. 272
mbbb
Ondřej Kolář napsal v č. 270:
"Názory na Mnichov jsou samozřejmě dost individuální a argumenty pro i proti mají své opodstatnění, nicméně mě vždy rozčílí tvrzení typu, že je dobře, že to někdo jiný vybojoval za nás. Z tohohle přístupu se stává dost nebezpečný a nechutný precedenční argument. Někteří lidé by se raději nebránili nikdy ničemu. V posledních letech se neustále mluví o tom, co všechno by pro nás měly udělat EU či NATO, ale mnohem méně se už diskutuje o tom, jaký přínos může mít ČR pro EU a NATO a zda tudíž tyto organizace mají vůbec nějakom motivaci, aby pro nás cokoliv dělaly."
zcela souhlasím,

Ona u nás, ale i v celém západním světě, chybí a ztrácí se zodpovědnost - a naopak narůstá lhostejnost. Klasickým příkladem je třeba naše policie, která často "nemá" (a někdy je opravdu nemá) kompetence zjednat pořádek.
Cassius Chaerea 20.1.2006 10:26 - č. 271
Cassius Chaerea
Ondřej Kolář napsal v č. 269:
"Z jiných okupovaných zemí - i z těch, co byly poraženy vojensky a tudíž jejich armády utrpěly značné ztráty - odcházelo do exilu značné množství vojáků. "
Ano například z Belgie kde část jejich vojsk unikla přes kanál. Z Polska kde část jejich vojsk se nalodila a odplula přes Balt. Kde my máme to moře? Jakej stát by riskoval přijetí našich vojsk, která zapříčinila válku?
"Výsledek by možná byl podobný vojensky, ne politicky. Takhle to dopadlo tak, že po pádu nacismu se kdekdo opět snažil rozhodovat bez nás. "
Ale to by rozhodoal vždycky, tak to prostě funguje, jenom totalitní režimy(dnes třeba Kuba, S. Korea) si dokážou udržet rozhodování o sobě.
"Netvrdil jsi nedávno, že válku za nás měli vybojovat Angličané a Francouzi, kteří ji zavinili, a že riskovat život svých blízkých bylo zvrhlé?"
Ano taky že jo. Ale zde se nejednalo o povinost, kdo chtěl bojovat udělal to, kdo ne nemusel.
Ondřej Kolář 20.1.2006 10:22 - č. 270
Názory na Mnichov jsou samozřejmě dost individuální a argumenty pro i proti mají své opodstatnění, nicméně mě vždy rozčílí tvrzení typu, že je dobře, že to někdo jiný vybojoval za nás. Z tohohle přístupu se stává dost nebezpečný a nechutný precedenční argument. Někteří lidé by se raději nebránili nikdy ničemu. V posledních letech se neustále mluví o tom, co všechno by pro nás měly udělat EU či NATO, ale mnohem méně se už diskutuje o tom, jaký přínos může mít ČR pro EU a NATO a zda tudíž tyto organizace mají vůbec nějakom motivaci, aby pro nás cokoliv dělaly.
Ondřej Kolář 20.1.2006 10:15 - č. 269
Cassius Chaerea napsal v č. 266:
"A my jsme snad nekladli odpor? "
Měl jsem namysli vojenský odpor během obsazování země německou armádou.
"Prostě by už neuteklo tolik tisíc našich vojáků, pomáhat spojencům po celou válku"
Z jiných okupovaných zemí - i z těch, co byly poraženy vojensky a tudíž jejich armády utrpěly značné ztráty - odcházelo do exilu značné množství vojáků.
"Po bitvě každej generál."
Totéž platí i o tobě a spoustě dalších lidí v tomto diskusním foru. Jelikož se v názvu tohoto tématu objevuje slovo "kdyby", je jasné, že zde všichni pouze spekulujeme.
"Tak vidíš, proč by jsme se měli vojensky bránit když by výsledek byl stejný? "
Výsledek by možná byl podobný vojensky, ne politicky. Takhle to dopadlo tak, že po pádu nacismu se kdekdo opět snažil rozhodovat bez nás.
"Nejspíš si asi měl řešit tu situaci za naše politiky ty, když určitě v tom máš lepší přehled než oni, co to "vzdali". "
Správně píšeš, že to vzdali politici, bez ohledu na veřejné mínění, které bylo (alespoň v Čechách a na Moravě, pokud ne na Slovensku) spíše pro odpor. Já netvrdím, že bych já (nebo kdokoliv z nás) tu situaci tehdy dokázal řešit lépe. Jde o to, že dnes se na to můžeme dívat s odstupem a máme k dispozici informace, které tehdejší politické vedení neznalo (např. některé detaily o stavu německé armády, o názorech a plánech jejího vedení apod.). Účelem těchto úvah není kritizovat tehdejší rozhodnutí, ale hledat alternativní a teoretická řešení.
Cassius Chaerea napsal v č. 268:
"Ty snad chceš říct že ten kdo šel dobrovolně bojovat proti fašismu do ciziny a riskovat svůj i život rodiny, nebyl hrdina?"
Netvrdil jsi nedávno, že válku za nás měli vybojovat Angličané a Francouzi, kteří ji zavinili, a že riskovat život svých blízkých bylo zvrhlé?
Cassius Chaerea 20.1.2006 09:42 - č. 268
Cassius Chaerea
čet.Hrad napsal v č. 256:
"To je hodně zjednodušené, to doufám nemyslíš úplně vážně, že ne?! "
A proč ne? Ty snad chceš říct že ten kdo šel dobrovolně bojovat proti fašismu do ciziny a riskovat svůj i život rodiny, nebyl hrdina?
341-360 z 587
<< 15 16 17 18 19 20 21 >>
Po