Anthropoid - atentát na Heydricha
|
|
---|---|
Honza M.: (447) Kdybych to věděl, tak už je mám. Někde v Americe na burze, ale předpokládám, že budou hodně drahé. V amerických knihovnách by mohli mýt i jejich (digitální) kopie. A nebo můžeš navštívit výstavu a zeptat se tam. | |
|
|
To že se učí na preparátech mi nevadí; jejich starší kolegové v KT dělali pokusy na živých. | |
|
|
Jen odkazuji na dnešní článek z MFDNES "objevujíící" věc, která je odborné věřejnosti známá. Tzn. že hlavy Kubiše a Gabčíka (zřejmě ne celé těla jak uvádějí noviny) byly německými doktory uloženy do preparačního roztoku a koncem války se ztratily - poslední zprávy jsou z nakládání na transport do Německa, kde se stopa ztrácí. Podle novin mohou být dosud používány tyto preparáty jako učební pomůcky na některé z německých lékařských škol a podobně prý byly využívána i těla ostatních odbojářů, kteří byli popraveni v německých věznicích. |
|
|
|
Kde by se ten komiks dal sehnat? | |
|
|
Polata: Jojo, komiks "Hrdiný plukovník Svoboda" je opravdu dobrý. Ale myslím, že v něm žádné superschopnosti nemá a je "jen" člověk. | |
|
|
Výstava Atentát bude v listopadu otevřena v berlínském muzeu. Mohu také doporučit výstavu, která nahradila Atentát ve VHÚ - "Doteky války". Je tam i samozřejmě zmíněn i onbsah této diskuse i se zajímavým atrefaktem. Nevěděl jsme, že soudní spisy obsahují i obálky s popravčími smyčkami použitými při exekuci - Čurda, Gerik ... Druhá zajímavá , pro mne dosud neznámá věc, je amarické válečné komiksové zpracování boje o Sokolovo - Svoboda jako Superman, přímo od stejných malířů. |
|
|
|
Rakev byla vystavena na Pražském hradě ... Neděle - 8:00 až 17:00 -> rakev vystavena na prvním nádvoří pražského hradu. (Rakev je před velkou raplikou EK, na staně prapory SS a nějaké ohně...) Po dvou hodinách se u rakve střídá stráž(i nejbližší spolupracovníci) V 17:50 nastupuje stráž Arthur Nebe. 18:00 až 19:00 - smuteční akt (přítomnost Himmlera) Následovala přehlídka čestných praporů. Za nimi 80 nosičů s věnci. Lafeta s rakví. A smuteční hosté. V ulicích bylo 3730 vojáků, z toho 1500 z Hitlerjungend. |
|
|
|
david gore napsal v č. 433: Též jsem měl ten dojem při spatření desky na Oboře. Švarc byl pouze velitelem střelecké místnosti, ne? "Co to píšeš za blbosti, voják základní služby, co by desátník Švarc nemohl být nikdy velitelem objektu !! Pochopitelně, že ta pamětní deska v Oboře je špatně formulovaná." |
|
|
|
P.N. napsal v č. 428: Vážený kolego. Na adresu četaře Arnošta Hrada jdou z Tvé strany příliš silná slova. Představ si, že pro mne jeho čin hrdinstvím je, a vzhledem k umístění pamětní desky v objektu K-S 14 zřejmě nejen pro mne...
"narozdíl od sebevraha Arnošta Hrada se nezabil pod nátlakem mezinárodní situace a nezůstal „hrdinně“ ve své pevnosti "
curahee napsal v č. 429: Nesmyl. "Co se týče Hrada,četl jsem i takové teze,že snad sebevraždu spáchal po přijetí dopisu,ve ktereém se s ním rozchází přítelkyně?!" |
|
|
|
Polata napsal v č. 405: "V tomto filmu byla scéna vlastního Atentátu realizovaná na rohu ulice Radlická /naproti severnímu nástupišti Smíchovského náměstí/ na Praze 5. Na autentickém místě bylo natáčen samozřejmě "Atentán" z r. 1964 a pak i scéna atentátu pro "Sokolovo". Pro další filmové zpracování -pro britský dokument "SS-2" - si režisér Kaplan na počátku 90-let vybral roh ulic nedaleko střešovické vozovny na Praze 6, u budovy patřící MK ČR." Kdepak byl vůbec točen dokument, promítaný na výstavě Atentát. To místo je mi povědomé, jen si nemohu vzpomenout kde to je. Mimochodem, v tomto novém dokumentu byl použit zřejmě opět originální vůz, že? |
|
|
|
P.N.: rotný Jaroslav Švarc nebránil kůr, ale byl dole v kryptě. Krypta: Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík a Jozef Gabčík Kůr: Josef Bublík, Jan Kubiš a Adolf Opálka Jinak v úterý jedu do Prahy a asi se stavím v tom kostele. Pokud budu mít foťák, můžu vám něco vyfotit. Nějaké speciální přání? Lexington: A nevíš, kde přesně se zastřelili? Těch schránek(bloků) je tam celkem 7 |
|
|
|
K Vašim dotazům, kde pravděpodobně skonali parašutisté v kryptě, dodávám následující. Dva bezpochyby zahynuli vlastní rukou v horním patře schránek pro rakve. Průvodce nám kdysi ukazoval stopy po posledních projektilech na zdech komor. Ty stopy, jak jsem viděl, tam jsou dodnes ve dvou případech. Obě jsou ve stejném místě komory a ve stejném úhlu. | |
|
|
Co se týče Hrada,četl jsem i takové teze,že snad sebevraždu spáchal po přijetí dopisu,ve ktereém se s ním rozchází přítelkyně?! | |
|
|
rtn. Jaroslav Švarc velitel srubu MO-S 18 „Obora“(součást Areálu opevnění Darkovičky), narozdíl od sebevraha Arnošta Hrada se nezabil pod nátlakem mezinárodní situace a nezůstal „hrdinně“ ve své pevnosti ba naopak odcestoval (uprchl) do Anglie, odkud se nakonec zúčastnil atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha jako člen jedné ze skupin sabotážníků. Nebyl atentátu přítomen, ale aktivně ho podporoval a posléze během Heydrichiády a po zradě Karla Čurdy se v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici nejprve skrýval a pak hrdinně bránil spolu se sedmi dalšími odbojáři. Dne 18. června 1942 ráno ve čtvrt na pět seděl na stráži ještě s Kubišem a Opálkou na kůru kostela, když na jejich úkryt přišlo Gestapo. První jedenáctičlennou skupinu gestapáků přibili k zemi palbou zbraní. Nastupují vojáci SS a když palba utichne, esesáci dobyjí kůr s třemi bezvládnými těly. Další čtyři si nechali poslední kulku pro sebe, ale před tím se snažili ze všech sil odolat náporu nepřítele. Nevíte nekdo o rtn. Jaroslavu Švarcovi neco více ?? |
|
|
|
Asi 90cm, ale je jich tam 7 a každá má horní patra, čili v jaké z těch sedmi . | |
|
|
Ok, druhá část otázky: V jaké ze 7 těch králíkáren to bylo? | |
|
|
Brunner: Tys tam nebyl, tak nemluv. A co dzin? |
|
|
|
xfish5 napsal v č. 414: Leda, že by byl na tři části "jsou celkem malé, tam by se asi nenasoukal nikdo " |
|
|
|
ritterkreuz.cz/Pics_Clanky/Atentat_vyr/06.jpg Jedině že by v těch uplně nahoře. |
|
|
|
Brunner: Díky, ale těch "tumeb " je tam celkem 7. 4 na pravé straně(naproti tomu okénku) a tři na straně toho okéna, blíže k silnici. Ale ty "tumby " jsou celkem malé, tam by se asi nenasoukal nikdo |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Anthropoid - atentát na Heydricha