Anthropoid - atentát na Heydricha

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
501-520 z 1036
<< 23 24 25 26 27 28 29 >>
Po
spelter 20.4.2007 09:47 - č. 622
spelter
Maximus napsal v č. 621:
"To jsou mi starosti. Nestačí snad, že Obergruppenführer konečně dostal, co mu patřilo?"
Naštěstí to je jen teoretická diskuse a co mu patřilo taky dostal.
Co kdyby ale Heydrich nezemřel po tom výbuchu Kubišovy bomby a to, že Gabčík nevystřelil by bylo rozhodující?
Maximus 19.4.2007 16:31 - č. 621
Maximus
Polata napsal v č. 610:
"Gabčík nestřílel záměrně protože mu to rozmluvila snoubenka "
To jsou mi starosti. Nestačí snad, že Obergruppenführer konečně dostal, co mu patřilo? (Někdo ho měl sejmout ještě před Wannsee, ale radši pozdě než nikdy.)
Worchester 19.4.2007 14:52 - č. 620
Worchester
Martin R. napsal v č. 619:
"Já jsem slyšel, že by to mohlo být tím, jak Gabčík skrýval Stengun v tašce vyplňené slámou, že při natahování závěru se mu do něho ona sláma dostala a zapříčinila selhání zbraně. Mohlo by na tom teoreticky být něco pravdy..?"
To by mohla být pravda i po praktické stránce. Ovšem příčin mohlo být samozřejmě více, dnes je již jen těžko zjistíme. Mohlo to být zapříčiněno plným zásobníkem, u kterého často selhávala pružina (proto bylo doporučováno do zásobníku dávat 23-28 nábojů), či nesprávným sestavením Stengunu Gabčíkem v onom psychickém stresu, který si snad nikdo nedovede představit. A nebo to bylo díky úplně něčemu jinému
Martin R. 18.4.2007 22:25 - č. 619
Martin R.
Polata napsal v č. 610:
""Proč Gabčík nestřílel?""
Já jsem slyšel, že by to mohlo být tím, jak Gabčík skrýval Stengun v tašce vyplňené slámou, že při natahování závěru se mu do něho ona sláma dostala a zapříčinila selhání zbraně.
Mohlo by na tom teoreticky být něco pravdy..?
sharka 16.4.2007 17:29 - č. 618
sharka No, ČT1 překvapilo, ještě dneska se nemůžu z toho Silveru A vzpamatovat...to je děs...
Polata 12.4.2007 07:04 - č. 617
Neděle ČT 1, 20.00 . první část dvoudílného TV filmu "Operace SilverA", asi nejlepší počin ČT s tématikou okupace v posledních letech. Silná látka, slibný scénář, výborné obsazení ...
Polata 4.4.2007 20:25 - č. 616
By l jsem dnes služebně v Nehvizdech. Zbyl mne čas a tak jsem chtěl konečně navštítit nedaleký lom, kde se první dny po seskoku skrývali Kubiš s Gabčíkem. Bohužel lom je již delší dobu zasypáván a tak jej lze spíše jen tušit. Mé tušení potvrdil telefonicky pan Čvančara a hlavně mne upozornil, že jejich přebývání v jeskyni lomu je nejpíše mýtus a po odložení materiálu v zahradnické boudě ihned odjeli do Plzně.
matran 27.3.2007 18:29 - č. 615
matran
Polata napsal v č. 610:
"K tomu bych si přisadil osobní vzpomínku na generála Pernického. Se Stengunem v ruce předváděl účastníkům setkání s veterány v diskusi na toto téma, že dle jeho 100% přesvědčení způsobilo nabití zásobníku 32 ks nábojů. "
..Dovolte mi taky zasahnout do diskuze a ja bych si dovolil s timto tvrzenim souhlasit
O tom co se tehdy stalo se dnes muzeme jen hadat. Pro me osobne se ale jevi jako nejpravdepodobnejsi tento duvod. gen. Pernicky jiste vedel o cem mluvi, nabiti zasobniku maximalnim poctem naboju bylo u stenu problematicke stejne jako nevhodne drzeni - jednou rukou za zasobnik(viz. knihy pana Šulce).. v prvnim pripade se napinaci rozpinaci pruzina na dne zasobniku prislis stlacila, tim vyvinula vysoky tlak na naboje ktere se pri pokusu vniknuti do komory mohli skrizit a tim zbran zaseknout.... ale je vsem jasne.
No ale myslim si ze gabcikova pritelkyne v tom urcite nebyla
Polata 26.3.2007 12:45 - č. 614
Pomozte.určit.

Jedna skupina asi před 5 lety nazpívala a vydala na singlu CD písničku, jejíž děj se odehrává na palubě Halifaxu vezoucího v prosinci 1941 3 výsadky 1 vlny (i když se atentátu jinak netýká).

Ztratil jsem poznámky, vím, že to vydali jen asi v 500 ks kusech a možná to bylo nazpíváno anglicky.
Ero 26.2.2007 19:36 - č. 613
Ero
sharka napsal v č. 611:
"a uvedl která? Jestli ta z Anglie, nebo slečna Fafková ..."
Ta z Anglie asi těžko
Polata 26.2.2007 08:51 - č. 612
V románě to přisoudil sl. Fafkové.
sharka 25.2.2007 20:22 - č. 611
sharka
Polata napsal v č. 610:
" Za 275,- kč, na hrozném papíře a přinášející autorovu hypotézu, která spočívá v tom, že Gabčík nestřílel záměrně protože mu to rozmluvila snoubenka (sic) ! "
a uvedl která? Jestli ta z Anglie, nebo slečna Fafková ...
Polata 25.2.2007 09:56 - č. 610
Vyšel román od Lubomíra Kubíka "Proč Gabčík nestřílel?"

Za 275,- kč, na hrozném papíře a přinášející autorovu hypotézu, která spočívá v tom, že Gabčík nestřílel záměrně protože mu to rozmluvila snoubenka (sic) !

Další díl nekonečné diskuse o příčinách selhání :

neviditelnypes.zpravy.cz/historie-proc-anthr...

K tomu bych si přisadil osobní vzpomínku na generála Pernického. Se Stengunem v ruce předváděl účastníkům setkání s veterány v diskusi na toto téma, že dle jeho 100% přesvědčení způsobilo nabití zásobníku 32 ks nábojů.

Tomu by nasvědčovalo i to, že v době odletu mise byly se Stengunem jen několikaměsíční zkušenosti a předpis o páskování jen 28 ks je už zřejmě "nezastihl"
fusilier 3.1.2007 18:28 - č. 609
fusilier
spelter napsal v č. 607:
"Dále, jak je v kryptě to schodiště vzadu, co po něm mělo po boji dolů vstoupit gestapo, kam vede a proč se tama gestapo nedobývalo už při samotném boji s parašutisty?"
Schodiště ústí před oltářem, dnes i tenkrát bylo u ústí zazděno mramorovou deskou, jak už to u krypt bývá. Proč GESTAPO tudyma nejprve nešlo si můžeš přečíst zde: www.fronta.cz/dokument/zpravy-ss-a-gestapa-o...
Ero 3.1.2007 18:26 - č. 608
Ero
spelter napsal v č. 607:
"Co bylo původně v těch prostorech, přes které se do samotné krypty vstupuje? To bylo celé zazděné pod tou terasou před vlastním vstupem do kostela? "
Tak to by mě taky zajímalo. Vím jen že se samotnou kriptou v které zemřeli parašutisté to nemělo nic společného. Je možné že tam také byla nějaká kripta ale s tou první nebyla spojena.

spelter napsal v č. 607:
"kam vede"
To byl hlavní vchod do kripty. Tudy se sem přinášely rakve.

spelter napsal v č. 607:
"proč se tama gestapo nedobývalo už při samotném boji s parašutisty?"
Ono se tam začalo dobývat již při samotném boji ale objevili ho až několik minut poté co boj o kostel začal.
spelter 3.1.2007 18:18 - č. 607
spelter Měl jsem tu čest navštívit kryptu kostela sv. Cyrila a Metoděje a mám pár dotazů na znalé:
Co bylo původně v těch prostorech, přes které se do samotné krypty vstupuje? To bylo celé zazděné pod tou terasou před vlastním vstupem do kostela?
Dále, jak je v kryptě to schodiště vzadu, co po něm mělo po boji dolů vstoupit gestapo, kam vede a proč se tama gestapo nedobývalo už při samotném boji s parašutisty?
Moby 26.10.2006 20:07 - č. 606
Moby
Twiggy napsal v č. 605:
"Vzhledem k tomu, že tam je napsáno národní památka mohl by to být člověk mluvící česky!"
Kdybys neměl moc peněz, taky bys zaměstnal Ukrajince abys ušetřil .
Twiggy 25.10.2006 13:23 - č. 605
Twiggy
Moby napsal v č. 604:
"Koho bys v kostele čekal, Kačera Donalda?"
Vzhledem k tomu, že tam je napsáno národní památka mohl by to být člověk mluvící česky!
Moby 24.10.2006 21:00 - č. 604
Moby
Twiggy napsal v č. 602:
"Lístky nám prodal muž, který neuměl skoro vůbec česky( vypadal na nějakého rusa, asi pop) "
Koho bys v kostele čekal, Kačera Donalda?
Martin R. 24.10.2006 20:47 - č. 603
Martin R.
Twiggy napsal v č. 602:
"

Co mě ovšem mrzí nejvíc je to, že v místě atentátu není zhola nic Alespoň pamětní deska by byla vhodná pro uctění památky hrdinů!!
"
Ono místo už také vůbec nepřipomíná zatáčku kde byl atentát proveden...

Po parašutistech jsou pojmenovány přilehlé ulice, nicméně nějaká pamětní deska by tam být mohla...

Nedávno se o něčem takovém uvažovalo (uvažuje..?), a ozývalo se dost hlasů i proti... Že prý není morální stavět památník připomínající čin jako je atentát...

Twiggy napsal v č. 602:
"Vzkazy teméř žadné"
Snad aspoň tohle se zlepšilo
501-520 z 1036
<< 23 24 25 26 27 28 29 >>
Po