Anthropoid - atentát na Heydricha
|
|
---|---|
Maximus napsal v č. 621: Naštěstí to je jen teoretická diskuse a co mu patřilo taky dostal."To jsou mi starosti. Nestačí snad, že Obergruppenführer konečně dostal, co mu patřilo?" Co kdyby ale Heydrich nezemřel po tom výbuchu Kubišovy bomby a to, že Gabčík nevystřelil by bylo rozhodující? |
|
|
|
Polata napsal v č. 610: To jsou mi starosti. Nestačí snad, že Obergruppenführer konečně dostal, co mu patřilo? (Někdo ho měl sejmout ještě před Wannsee, ale radši pozdě než nikdy.) "Gabčík nestřílel záměrně protože mu to rozmluvila snoubenka " |
|
|
|
Martin R. napsal v č. 619: To by mohla být pravda i po praktické stránce. Ovšem příčin mohlo být samozřejmě více, dnes je již jen těžko zjistíme. Mohlo to být zapříčiněno plným zásobníkem, u kterého často selhávala pružina (proto bylo doporučováno do zásobníku dávat 23-28 nábojů), či nesprávným sestavením Stengunu Gabčíkem v onom psychickém stresu, který si snad nikdo nedovede představit. A nebo to bylo díky úplně něčemu jinému "Já jsem slyšel, že by to mohlo být tím, jak Gabčík skrýval Stengun v tašce vyplňené slámou, že při natahování závěru se mu do něho ona sláma dostala a zapříčinila selhání zbraně. Mohlo by na tom teoreticky být něco pravdy..?" |
|
|
|
Polata napsal v č. 610: Já jsem slyšel, že by to mohlo být tím, jak Gabčík skrýval Stengun v tašce vyplňené slámou, že při natahování závěru se mu do něho ona sláma dostala a zapříčinila selhání zbraně.""Proč Gabčík nestřílel?"" Mohlo by na tom teoreticky být něco pravdy..? |
|
|
|
No, ČT1 překvapilo, ještě dneska se nemůžu z toho Silveru A vzpamatovat...to je děs... | |
|
|
Neděle ČT 1, 20.00 . první část dvoudílného TV filmu "Operace SilverA", asi nejlepší počin ČT s tématikou okupace v posledních letech. Silná látka, slibný scénář, výborné obsazení ... | |
|
|
By l jsem dnes služebně v Nehvizdech. Zbyl mne čas a tak jsem chtěl konečně navštítit nedaleký lom, kde se první dny po seskoku skrývali Kubiš s Gabčíkem. Bohužel lom je již delší dobu zasypáván a tak jej lze spíše jen tušit. Mé tušení potvrdil telefonicky pan Čvančara a hlavně mne upozornil, že jejich přebývání v jeskyni lomu je nejpíše mýtus a po odložení materiálu v zahradnické boudě ihned odjeli do Plzně. | |
|
|
Polata napsal v č. 610: ..Dovolte mi taky zasahnout do diskuze a ja bych si dovolil s timto tvrzenim souhlasit "K tomu bych si přisadil osobní vzpomínku na generála Pernického. Se Stengunem v ruce předváděl účastníkům setkání s veterány v diskusi na toto téma, že dle jeho 100% přesvědčení způsobilo nabití zásobníku 32 ks nábojů. " O tom co se tehdy stalo se dnes muzeme jen hadat. Pro me osobne se ale jevi jako nejpravdepodobnejsi tento duvod. gen. Pernicky jiste vedel o cem mluvi, nabiti zasobniku maximalnim poctem naboju bylo u stenu problematicke stejne jako nevhodne drzeni - jednou rukou za zasobnik(viz. knihy pana Šulce).. v prvnim pripade se napinaci rozpinaci pruzina na dne zasobniku prislis stlacila, tim vyvinula vysoky tlak na naboje ktere se pri pokusu vniknuti do komory mohli skrizit a tim zbran zaseknout.... ale je vsem jasne. No ale myslim si ze gabcikova pritelkyne v tom urcite nebyla |
|
|
|
Pomozte.určit. Jedna skupina asi před 5 lety nazpívala a vydala na singlu CD písničku, jejíž děj se odehrává na palubě Halifaxu vezoucího v prosinci 1941 3 výsadky 1 vlny (i když se atentátu jinak netýká). Ztratil jsem poznámky, vím, že to vydali jen asi v 500 ks kusech a možná to bylo nazpíváno anglicky. |
|
|
|
sharka napsal v č. 611: Ta z Anglie asi těžko "a uvedl která? Jestli ta z Anglie, nebo slečna Fafková ..." |
|
|
|
V románě to přisoudil sl. Fafkové. | |
|
|
Polata napsal v č. 610: a uvedl která? Jestli ta z Anglie, nebo slečna Fafková ... " Za 275,- kč, na hrozném papíře a přinášející autorovu hypotézu, která spočívá v tom, že Gabčík nestřílel záměrně protože mu to rozmluvila snoubenka (sic) ! " |
|
|
|
Vyšel román od Lubomíra Kubíka "Proč Gabčík nestřílel?" Za 275,- kč, na hrozném papíře a přinášející autorovu hypotézu, která spočívá v tom, že Gabčík nestřílel záměrně protože mu to rozmluvila snoubenka (sic) ! Další díl nekonečné diskuse o příčinách selhání : neviditelnypes.zpravy.cz/historie-proc-anthr... K tomu bych si přisadil osobní vzpomínku na generála Pernického. Se Stengunem v ruce předváděl účastníkům setkání s veterány v diskusi na toto téma, že dle jeho 100% přesvědčení způsobilo nabití zásobníku 32 ks nábojů. Tomu by nasvědčovalo i to, že v době odletu mise byly se Stengunem jen několikaměsíční zkušenosti a předpis o páskování jen 28 ks je už zřejmě "nezastihl" |
|
|
|
spelter napsal v č. 607: Schodiště ústí před oltářem, dnes i tenkrát bylo u ústí zazděno mramorovou deskou, jak už to u krypt bývá. Proč GESTAPO tudyma nejprve nešlo si můžeš přečíst zde: www.fronta.cz/dokument/zpravy-ss-a-gestapa-o... "Dále, jak je v kryptě to schodiště vzadu, co po něm mělo po boji dolů vstoupit gestapo, kam vede a proč se tama gestapo nedobývalo už při samotném boji s parašutisty?" |
|
|
|
spelter napsal v č. 607: Tak to by mě taky zajímalo. Vím jen že se samotnou kriptou v které zemřeli parašutisté to nemělo nic společného. Je možné že tam také byla nějaká kripta ale s tou první nebyla spojena."Co bylo původně v těch prostorech, přes které se do samotné krypty vstupuje? To bylo celé zazděné pod tou terasou před vlastním vstupem do kostela? "
spelter napsal v č. 607: To byl hlavní vchod do kripty. Tudy se sem přinášely rakve."kam vede"
spelter napsal v č. 607: Ono se tam začalo dobývat již při samotném boji ale objevili ho až několik minut poté co boj o kostel začal. "proč se tama gestapo nedobývalo už při samotném boji s parašutisty?" |
|
|
|
Měl jsem tu čest navštívit kryptu kostela sv. Cyrila a Metoděje a mám pár dotazů na znalé: Co bylo původně v těch prostorech, přes které se do samotné krypty vstupuje? To bylo celé zazděné pod tou terasou před vlastním vstupem do kostela? Dále, jak je v kryptě to schodiště vzadu, co po něm mělo po boji dolů vstoupit gestapo, kam vede a proč se tama gestapo nedobývalo už při samotném boji s parašutisty? |
|
|
|
Twiggy napsal v č. 605: Kdybys neměl moc peněz, taky bys zaměstnal Ukrajince abys ušetřil . "Vzhledem k tomu, že tam je napsáno národní památka mohl by to být člověk mluvící česky!" |
|
|
|
Moby napsal v č. 604: Vzhledem k tomu, že tam je napsáno národní památka mohl by to být člověk mluvící česky! "Koho bys v kostele čekal, Kačera Donalda?" |
|
|
|
Twiggy napsal v č. 602: Koho bys v kostele čekal, Kačera Donalda? "Lístky nám prodal muž, který neuměl skoro vůbec česky( vypadal na nějakého rusa, asi pop) " |
|
|
|
Twiggy napsal v č. 602: Ono místo už také vůbec nepřipomíná zatáčku kde byl atentát proveden..." Co mě ovšem mrzí nejvíc je to, že v místě atentátu není zhola nic Alespoň pamětní deska by byla vhodná pro uctění památky hrdinů!!" Po parašutistech jsou pojmenovány přilehlé ulice, nicméně nějaká pamětní deska by tam být mohla... Nedávno se o něčem takovém uvažovalo (uvažuje..?), a ozývalo se dost hlasů i proti... Že prý není morální stavět památník připomínající čin jako je atentát...
Twiggy napsal v č. 602: Snad aspoň tohle se zlepšilo "Vzkazy teméř žadné" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Anthropoid - atentát na Heydricha