Západní fronta
|
|
---|---|
čet.Hrad napsal v č. 778: No a asi by to dopadlo zase nerozhodne ako so semisalvami a čakali by sme na dostatok ďalších informácií... "to už je na další sraz, abychom si to mohli vyříkat ručně" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 779: "no právě" Jak by jsi to chtěl jinak simulovat ? Samozřejmě jsme nehráli naostro. Snažili jsme se držet taktiky minimálních ztrát ... |
|
|
|
Dzin napsala v č. 776: Súhlasím, ale ide o ťažké Flaky (88 mm), ktoré akosi pre svoju hmotnosť a rozmery nie sú vhodné v útoku...tak ich kľudne môžeš zatiaľ nechať tam kde sú a po tvojej úspešnej ofenzíve ich postupne priviesť a vystužiť nimi svoje línie... "Vem to ještě takhle. Obecně se kromě obrany předpokládá i útok. Ale co budeš dělat s dělem, ke kterému nemáš potah? Pokud bude armáda postupovat, musí si s sebou svá děla vést. Pokud to nedokáže, nezbyde jí, než děla nechat na místě a zbavit se tak palebné síly. To je to, co se ti snažím vysvětlit, musíš si zajistit nějaký stupeň operativnosti svých jednotek, protože pokud ho nezajistíš, mení se ti na stacionární postavení a tedy se omezují tvé možnosti." |
|
|
|
Eagle napsal v č. 777: no právě "Simuloval jsem to s kamarádem v Blitzkriegu (asi 6 her)." |
|
|
|
Dzin, SK: to už je na další sraz, abychom si to mohli vyříkat ručně | |
|
|
SK napsal v č. 768: "Aha a preto asi boli v prípade útoku opúšťané ako prvé, že? Oproti inej technike (tanky, samohybné delá) sú podstatne "lacnejšie" a teda sa "opatí" ich nechať na bojisku s tým, že sa snažíš protivníkovi spôsobiť čo najväčšie straty... Inak delo ti je nanič ak ho práve sťahuješ z boja - a tým teda oslabíš v daný okamih bojovú líniu...Alebo ty hneď ako nepriateľ zaútočí začneš delá zapriahať za kone pod paľbou a hybaj s nimi ďo bezpečia? Nikdy nemôžeš vedieť, že či sa ti podarí odraziť útok - ak je nepriateľ silný, tak proste delostrelci ustúpia spolu s pechotou, ale predtým strieľajú do poslednej chviľky aby pomohli odraziť útok... " Souhlasím. Simuloval jsem to s kamarádem v Blitzkriegu (asi 6 her). Pokud jsem většinu svých tanků nenechal v záloze prohrál jsem. A proto jsem nechal tanky v záloze a děla jsem dal na frontu (jediná protitanková zbraň, která byla v tomto případě na frontě). Při útoku nemohla být o žádném stahování řeč. AT Děla musela držet pozici do té doby než dorazily mobilní zálohy (v takovém případě jsem většinou frontu udržel). Pokud jsem děla stáhnul, nepřátelské tanky prorazily a otevřely si koridor a já jsem prohrál. |
|
|
|
SK: Vem to ještě takhle. Obecně se kromě obrany předpokládá i útok. Ale co budeš dělat s dělem, ke kterému nemáš potah? Pokud bude armáda postupovat, musí si s sebou svá děla vést. Pokud to nedokáže, nezbyde jí, než děla nechat na místě a zbavit se tak palebné síly. To je to, co se ti snažím vysvětlit, musíš si zajistit nějaký stupeň operativnosti svých jednotek, protože pokud ho nezajistíš, mení se ti na stacionární postavení a tedy se omezují tvé možnosti. | |
|
|
Lipton napsal v č. 774: Mne sa to nechce hľadať a navyše nie som doma pri svojej "knižnici"...Myslím, že ak ťa to zaujíma, tak si to nájdeš aj sám, prípadne sa opýtaj Dzina...ten má zdroje informácií vždy pri sebe... "132. Divisione Corazzata "Ariete", ale prečo by som mal ja niečo hľadať? Ty si tu zmienil pochvalu zo strany Rommela, tak snáď máš aj bližšie informácie o konkrétných prípadoch." |
|
|
|
132. Divisione Corazzata "Ariete", ale prečo by som mal ja niečo hľadať? Ty si tu zmienil pochvalu zo strany Rommela, tak snáď máš aj bližšie informácie o konkrétných prípadoch. | |
|
|
Lipton napsal v č. 769: Hľadaj napr. Ariete... "Kedy a kde sa tak stalo a o akú jednotku sa jednalo?" |
|
|
|
curahee napsal v č. 771: Díky... Ja som chcel na vojnu, dokonca som sa na odvode majora pýtal, či sa to nejako nedá obísť...hold za mlady som bol ešte hlúpy... "Ty by jsi měl rozšířit řady Slovenské armády,až na tu modrou knížku,jsi rodilý stratég... " |
|
|
|
SK:Ty by jsi měl rozšířit řady Slovenské armády,až na tu modrou knížku,jsi rodilý stratég... | |
|
|
Mít tak tužku a papír tak by jsme si situaci nasimulovali a hned by jsme došli k nejlepší taktice v daném případě. | |
|
|
SK (737): Nie vždy to bolo tak. Niekdy ich pochválil aj samotný Rommel.
Kedy a kde sa tak stalo a o akú jednotku sa jednalo? |
|
|
|
nemetko napsal v č. 767: Aha a preto asi boli v prípade útoku opúšťané ako prvé, že? Oproti inej technike (tanky, samohybné delá) sú podstatne "lacnejšie" a teda sa "opatí" ich nechať na bojisku s tým, že sa snažíš protivníkovi spôsobiť čo najväčšie straty... "nikdy! jak take daco mozes z klavesnice vypustit? vies co da namahy urobit vyvrt hlavne napriklad? ktorekolvek delo je zlozity kus mechaniky a vyzaduje jemnu resnu strojarsku a kovoobrabacsku pracicku... a to nehovorim o vojenskom vyzname artilerie, kludne aj jednoho jedinkeho dela..." Inak delo ti je nanič ak ho práve sťahuješ z boja - a tým teda oslabíš v daný okamih bojovú líniu...Alebo ty hneď ako nepriateľ zaútočí začneš delá zapriahať za kone pod paľbou a hybaj s nimi ďo bezpečia? Nikdy nemôžeš vedieť, že či sa ti podarí odraziť útok - ak je nepriateľ silný, tak proste delostrelci ustúpia spolu s pechotou, ale predtým strieľajú do poslednej chviľky aby pomohli odraziť útok... Inak o náročnosti výroby vývrtu hlavne mi nemusíš hovoriť...celý jeden semester do nás vtĺkali vŕtanie hlbokých otvorov...
pbradler napsal v č. 765: Tá by ti pekne pomohla v boji s pechotou...
"prípadne položíš dymovú clonu"
pbradler napsal v č. 765: Lepšie aby ti zostala "tlupa pešiakov" tj. vycvičený delostrelci bez diel (ktoré môžeš relativne jednoducho nahradiť) ako delostrelecká jednotka bez delostrelcov a diel... "Tvoj systém boja je možno vhodný pre niektoré počítačové hry, nie však pre reálny boj. Ak by si sa niekedy zachoval ako hovoríš, t.j. nechal výzbroj na mieste a utekal preč, dosiahol by si jedine toho, že tvoja jednotka prestane byť bojaschopná, pretože sa zmení na tlupu pešiakov s ručnými zbraňami a tvoje šance na ďalšie prežitie by sa minimalizovali." Inak stále tvrdím, že je lepšie mať dostatok ťahačov pre všetky delá, ale nie je to neprekonateľný handicap - keď sa s nedostatkom ťahačov dokázala vyrovnať Nemecká a iné armády... Navyše si myslím, vždy je lepšie mať 10 diel a 5 ťahačov ako 8 diel a 5 ťahačov (jasné ideál je 10:10). Inak ako som hovoril tie 88 by boli prevažne umiestnené v hĺbke obrannej línie(v relativnom bezpečí pred pechotou a mínometmi), kde by pre svoje vlastnosti vynikli - 360° odmer, znížil by sa handicap vysokej siluety, možnosť streľby proti lietadlám bez toho aby prezradili svoje postavenie... |
|
|
|
SK napsal v č. 764: nikdy! jak take daco mozes z klavesnice vypustit? vies co da namahy urobit vyvrt hlavne napriklad? ktorekolvek delo je zlozity kus mechaniky a vyzaduje jemnu resnu strojarsku a kovoobrabacsku pracicku... a to nehovorim o vojenskom vyzname artilerie, kludne aj jednoho jedinkeho dela... "delá boli "spotrebný materiál"." |
|
|
|
SK napsal v č. 764: " navyše delá boli "spotrebný materiál"." |
|
|
|
SK: Už som ti niekoľkokrát napísal že ústup pred pechotou sa dá spraviť. Pechotu zdržíš krycou mínometnou alebo delostreleckou paľbou, prípadne položíš dymovú clonu, alebo ich na chvíľu zadržia guľomety (aj útočníci sa nechú nechať zabiť). Každopádne máš omnoho viac možností ako sa snažíš naznačiť. Tvoj systém boja je možno vhodný pre niektoré počítačové hry, nie však pre reálny boj. Ak by si sa niekedy zachoval ako hovoríš, t.j. nechal výzbroj na mieste a utekal preč, dosiahol by si jedine toho, že tvoja jednotka prestane byť bojaschopná, pretože sa zmení na tlupu pešiakov s ručnými zbraňami a tvoje šance na ďalšie prežitie by sa minimalizovali. |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 763: Ak ma zadupe počas ústupu (ktorý môžem začať podstatne skôr ako keby som zo sebou chcel potiahnúť aj to delo), tak to delo by som ešte len nakladal a teda zadupali by ma podstatne skôr..
"pokud tě ten útok do té země nezadupe jak se přes to tvoje najbezpečnejšie postevení bude valit "
čet.Hrad napsal v č. 763: Zostávajú ručné zbrane...a navyše delá boli "spotrebný materiál". "a pánové dělostřelci jsou bez výzbroje"
čet.Hrad napsal v č. 763: Hej je lepšie stiahnúť obe veci, ale to v prípade útoku nie je akosi dosť dobre možné...viď nižšie... "musí dobře posoudit rizika a pokud to jde stáhnou obojí, lidi i dělo, to je nejlepší (ještě řekni, že ne )" |
|
|
|
SK napsal v č. 762: pokud tě ten útok do té země nezadupe jak se přes to tvoje najbezpečnejšie postevení bude valit
"Stále je najbezpečnejšie niekam zaliezť a prestať ten útok..."
SK napsal v č. 762: a pánové dělostřelci jsou bez výzbroje
"bez ohľadu, že tam nechám nejaké to ťažené delo..."
SK napsal v č. 762: musí dobře posoudit rizika a pokud to jde stáhnou obojí, lidi i dělo, to je nejlepší (ještě řekni, že ne ) "Nie je lepšie stiahnúť tých vycvičených delostrelcov? A v prípade ak sa nepodarí udržať línie (teda aj to zanechané delo) im poskytnuť nové? " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta