Mohly moderní německé zbraně zvrátit průběh 2.sv.v.?
|
|
---|---|
![]() |
Tak to že je Panther kopií T-34 nebo že se vymyká německé konstrukční praxi asi hned tak nerozdejchám ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Dzin napsal(a) v č. 99: "Navic jsou vyrazne menci a predstavuji daleko horsi cil" S lepším tvarováním s tebou souhlasím, ale právě to MENŠÍ je jejich nevýhoda, oproti např. zmiňované Merkavě. |
|
|
![]() |
DuGalle : Ak zoberieme čisto nemecké konštrukcie ako Pz III, IV a Tiger a porovnáte to s Panterom nemyslíš si že sa tvarovo vymyká predchádzajúcej nemeckej konštrukčnej praxi? A že je tvarovo podobnejší s T-34 ? |
|
|
![]() |
Dzin napsal(a) v č. 98: "Panther neni jen kopie T-34, ale ideove vychazi ze zkusenosti se sovetskou technikou a bojem proti ni" To zní zajímavě, co to takhle blíže specifikovat? To víš, mám ty špatné dny a nějak nechápu hloubku tohoto názoru... |
|
|
![]() |
pbradler: Ne nema, Pouze Ruske veze maji tvar, ktery temer vzdy zajistuje, ze dopadajici strela nedopada nikdy kolmo. Navic jsou vyrazne menci a predstavuji daleko horsi cil. Doplnkovy a vrstveny pancir maji i Ruske tanky a to v docela hojne mire, i co se po strance kvality tyka. |
|
|
![]() |
Mimochodem, u DuGalla me to prekvapuje, protoze presne tohle jsem mu uz jednou v diskuzi psal (Panther neni jen kopie T-34, ale ideove vychazi ze zkusenosti se sovetskou technikou a bojem proti ni) |
|
|
![]() |
Ja chapu, DuGalle ma sve (slabci) dny, ale ze se to prenese i na Marka...![]() |
|
|
![]() |
Souhlasím s DuGallem. To by mě Dzine taky zajímalo v čem je Panther kopií T-34. Jen pro zajímavost mám oba v modelu a že by věž Panthera vycházela z T-34 se mi nějak nezdá. I tvar korby (když vezmu v úvahu samostatné pokolpy řidiče a radisty) mě přijde odlišný. |
|
|
![]() |
Dzin napsal(a) v č. 93: "Da se rici, ze ve tvaru veze Nemci "kopirovali" od Sovetu a v tomto duchu je Panther "kopie" T-34." Můžeš aspoň naznačit, v které partii je Panther kopií T-34? Že by se jednalo o gumové obruče kol? |
|
|
![]() |
Dzin napsal(a) v č. 93: "Tvar vezi je u Sovetu velmi podareny a vyvrcholil IS-3, ze ktere postupne "vyslechtili" soucasny tvar, ktery je (po tvarove strance) vyrazne nad Zapadnimi tanky." Aj keď to nie je príliš k téme, tu by som si dovolil nesúhlasiť. Podľa môjho názoru má najlepšie tvarovanie veže v súčastnosti Merkava a Leclerc, ktoré spojujú dobrý tvar s technologickými požiadavkami ako aplikácia vrstveného panciera , montáž doplnkového pancierovania a pod. Ruské liate veže, aj keď dobre tvarované túto požiadavku dobre nesplňujú. Ostatné súhlas. |
|
|
![]() |
Marek: Tak to zase ne. Tvarovani veze meli daleko lepe propracovane Soveti. Nemecka "tvarova" skole je, no spise neni. Da se rici, ze ve tvaru veze Nemci "kopirovali" od Sovetu a v tomto duchu je Panther "kopie" T-34. Tvar vezi je u Sovetu velmi podareny a vyvrcholil IS-3, ze ktere postupne "vyslechtili" soucasny tvar, ktery je (po tvarove strance) vyrazne nad Zapadnimi tanky. Podobne i korba, tam ve tvaru Nemci nemeli nic lepsiho nez Soveti. |
|
|
![]() |
to fuky: tak nic takovýho jsem nikde nenašel, podle mě neexistuje |
|
|
![]() |
to Fuky: na tu základnu se kouknu v mým matroši a jestli existovala tak ji najdu a dam vědět |
|
|
![]() |
Nemetko (88) Děkuji kolego. Domníval jsem se že to je tak jak píšeš. Je zajímavý, že podobnou věž navrhovali i pro E100, ale tam by asi použili i jiný pancíř. Dá se tedy z toho usuzovat, že němečtí konstruktéři byli při vyvýjení tankové techniky na lepší úrovní než Sověti. Konkrétně tím myslím tvarování korby a věže a i místa usazení na tanku (doufám, že jsem se vyjádřil aspoň trochu srozumitelně). |
|
|
![]() |
Opravdu nevíte něco o Fuertenventuře? |
|
|
![]() |
Marek: Vez porsche mala vpredu zaobleny tvar a v priestore pod kanonom sa ta veza zaoblovala smerom dozadu, no a pripadna explozia granatu posobila proti vrsku korby a proti spodku tohto zaoblenia. Zatial co predok veze ma 100mm tak vrch korby mal tusim 30 (???) ale kazdopadne menej a explozia si vacsinou vybera najkratsiu cestu, ale o to by ani tak neslo, slo o to ze aj nevybuchnute granaty zneschopnovali veze, a granaty po obluku "sklazavali" na najslabsie miesto tanku - spoj veza trup, co potom odhadzovalo veze, zatial co veza Henschel mala vsade rovne platy a taketo miesto nemala... |
|
|
![]() |
Tohle si měl napsat do "východní fronta", Dzin už tam nějaké údaje dopsal. V každém případě dík za další obohacení vědemosti a s tím, že to byla podstatná pomoc s tebou velmi souhlasím.![]() |
|
|
![]() |
Dodávky spojenců SSSR v rámci Lend and Lease byl dost podstatnou pomocí. Pár příkladů: Letecký benzín: od spojenců 59% celkové potřeby SSSR. Železniční koleje: od spojenců 93% Lokomotivy všech typů: od spojenců 82% Polovinu veškerého explozivního materiálu na výrobu střeliva jako TNT apod. dodali spojenci. Polovina veškeré spotřeby hliníku a mědi šla od spojenců. Spojenci dodali 30% veškerých pneumatik. 59 % náklaďáků šlo z LL plánu. Bez 5 mil párů bot z LL by těžko mohli rudoarmějci bojovat nemluvě o 8 mil. zimních uniforem.Atd Atd Další dodávky nevypočítávám, protože nebyly tak významné (tanky, letadla a td) ale nepochybně v roce 42 přišli velice vhod. Zdroj: WW2 in economy |
|
|
![]() |
To jsem se trochu nepochopili. To ta věž Henschel byla v tomhle o tolik lepší než Porsche. |
|
|
![]() |
Marek: Jo byl. Soveti takhle snazili vest palbu obecne na Tigry, protoze mohli "odlomit" jejich vez i pres jejich pancerovani. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII všeobecně
- > Mohly moderní německé zbraně zvrátit průběh 2.sv.v.?