Protektorát Čechy a Morava
|
|
---|---|
Ero napsal v č. 321: aha, dik mimochodem to je ono www.dba.dk/anden-telefon-antik-heliowatt/id-... "Nějak extra tomu nerozumím, ale řekl bych že říšská orlice tam je vyražena právě proto, že se jedná o říšský výrobek. Jinak by tam asi nebyla." |
|
|
|
tom.tom napsal v č. 320: Nějak extra tomu nerozumím, ale řekl bych že říšská orlice tam je vyražena právě proto, že se jedná o říšský výrobek. Jinak by tam asi nebyla. "Našel sem doma telefon Siemens, na štítku je napsáno 1940 HELIOWATT AG (pardon jestli je to špatně, nevyznám se v tom) nad štítkem je vyražená orlice s ne zrovna dobře čitelným nápisem. To byly všechny telefony v protektorátu oraženy orlicí, nebo je to nejaká ''vyjímka'' ? diky za odpověď." |
|
|
|
Určitá klišé a hlavně dobová poplatnost se zejména z žurnalistiky odstraňují těžko. Zapomenutí hrdinové... Spočítali jste, kolik ze jmenovaných bojovalo na východní frontě? |
|
|
|
zpravy.idnes.cz/cesi-hlavy-neklonili-meli-st... | |
|
|
Honza M. napsal v č. 316: Dobrá, tak alespoň pro mě je Větší zájem mám o události co se stali, ne o ty, co se mohli stát."Aha, a patrně proto vyšlo na téma "kdyby" - zejména se zaměřením na WW2 - v minulém desetiletí hned několik knih a sborníků (počítám-li jen ty z pera historiků "
Honza M. napsal v č. 316: Máš recht, i tvůj názor příjmám."Právě že ne. Měl by sis totiž uvědomit, že přežití parašutistů a jejich rodin v protektorátu jsou dvě odlišné věci, mnohdy spolu nesouvisející." Myslím si, že když se něco napíše a je na to už odpovězeno, tak by se to mělo v příspěvcích nechat a ne to zpětně cenzurovat. To platí tak nějak obecně. Je to takový, nějaký... |
|
|
|
Ero napsal v č. 315: Právě že ne. Měl by sis totiž uvědomit, že přežití parašutistů a jejich rodin v protektorátu jsou dvě odlišné věci, mnohdy spolu nesouvisející.
"Říkám něco o Čurdovi ?"
Ero napsal v č. 315: Aha, a patrně proto vyšlo na téma "kdyby" - zejména se zaměřením na WW2 - v minulém desetiletí hned několik knih a sborníků (počítám-li jen ty z pera historiků "debata na téma KDYBY je v rámci historie jaksi bezpředmětná" |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 314: Říkám něco o Čurdovi ? Sám historik1 který rozproudil debatu řekl, kdyby členové výsadků přežili a byli uschování do konce války... Sám neuvádí detaily toho - kdyby přežili a byli schování. (Tudíž nevím jak - kdyby utekli z místa činu? Kdyby utekli z Kostela C a M? a tak podobně.)"Zadání znělo "kdyby se schovali do konce války" a ne "kdyby je Čurda nezradil"" Sám musíš cítit, že tato debata na téma KDYBY je v rámci historie jaksi bezpředmětná. |
|
|
|
Ero napsal v č. 313: Kubišovu (a Gabčíkovu) totožnost odhalil Čurda hned po příchodu na gestapo (vlastně už v anonymním dopise gestapu o pár dní dřív), takže když 18.6. obkličovali kostel, už věděli, pro koho si tam jdou. Kdy byli zatčeni Kubišovi příbuzní, to z hlavy nevím, ale můžeš si to na najít v některé knize o atentátu (zastřeleni byli s ostatními v říjnu)."Jen přesně nevím, kdy byla odhalena totožnost Jana Kubiše a kdy byla pozatýkána jeho rodina."
Ero napsal v č. 313: Zadání znělo "kdyby se schovali do konce války" a ne "kdyby je Čurda nezradil". "znamenalo by to, že na něj němci nepřišli, tudíž by nepřišli na jeho rodinu, ne? " |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 311: No dobře! Ale kdyby Kubiš přežil a byl uschován na některém místě protektorátu do konce války (jak píše historik1), znamenalo by to, že na něj němci nepřišli, tudíž by nepřišli na jeho rodinu, ne? Takže by jeho rodina po válce žila "Jmenovitě Kubiš přišel o celou rodinu, tak by ho tu ani nic nedrželo." Aspoň tohle se myslím. Jen přesně nevím, kdy byla odhalena totožnost Jana Kubiše a kdy byla pozatýkána jeho rodina. Řekl bych až po 18. červnu, ale jist si teda nejsem. |
|
|
|
Tak hlavně by měli ty potřebný schopnosti nasbíraný za tři roky v ilegalitě. | |
|
|
historik1 napsal v č. 309: Pokud by dokázali přežít do konce války, jistě by měli dostatek sebezáchovného pudu, aby vypadli z republiky do konce února '48. Jmenovitě Kubiš přišel o celou rodinu, tak by ho tu ani nic nedrželo. "Anthropoid a Silver A" |
|
|
|
Taky je mohli ukazovat na besedách jako loutky vykonávající příkazy Beneše a západní buržoazie bez ohledu na utrpení který to přineslo českýmu lidu. Holt je v tý Anglii naučili jen zabíjet jak říkal Brzobohatej v Majorovi Zemanovi. |
|
|
|
Možná to tu bylo jíž řešeno ale zase to večné KDYBY..Co kdyby někteří výsadkáři vysazeni na území protektorátu dejme tomu zrovna Anthropoid a Silver A,přežili a byli uschováni na některých místech do konce války.Možná by byli mučeni a nasazeni na nucené práce v komunstických lágrech jako většina letců,vojáku a výsadkářů kteří bojovali na západě.Nemyslíte ?Nebylo nakonec možná lepší že padli hrdinskou smrtí,než aby jako váleční zločinci zemřeli v lágrech ?Jen mě to tak napadlo neberte mě moc vážně | |
|
|
Dnes v noci tomu bude 68 let, co došlo k přestřelce u obce Požáry na Křivoklátsku ve které byl zastřelen člen výsadku Zinc Arnošt Mikš. | |
|
|
Rád bych zde připomenul, že dnes je tomu 65 let od tragedie v obci Ploština. Která i dnes vzbuzuje kontroverze. |
|
|
|
dead man napsal v č. 306: dík Předpokládal jsem to. Akorát mě mate, že ve většině filmech (ať jsou odkud koliv) má gestapo poznavací značku SS. Hold filmům se nemá vždycky věřit. "Gestapo by jako součást policie by mělo mít POL - na oficiálních úředních vozech. Civilní značky na tajnejch vozech. Bez značek by byly dost nápadný" |
|
|
|
Jaké zkratky na poznávacích značkách měla vozidla gestapa? SS nebo POL ? Někde jsem se dočetl, že vozidla gestapa dokonce nebyla označena Předem díky za odpověď |
|
|
|
Díky. | |
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 302: Přepad německého vojenského vlaku u stanice Stražisko (Konice jsou nedaleko, trať Prostějov - Chornice) v noci z 20.-21. dubna 1945. Po válce se udávalo až 50 mrtvých Němců, což bude určitě silně nadsazeno. Neměl to být Jermak, ale oddíl Juraj."Narazil jsem na zmínku o incidentu, k němuž došlo kolem 20. dubna 1945 poblíž Konice" V. Kural: Partyzánské destrukční akce proti železniční dopravě na střední a východní Moravě a v západní polovině Čech, Historie a vojenství č. 4/1959 J. Radimský: Chronologie partyzánských a jiných bojových akcí na Moravě 1943-45, Sborník archivních prací č. 1, 1965 J. Hýsek: Kronika pátého partyzánského oddílu Juraj, Brno 1967 |
|
|
|
Narazil jsem na zmínku o incidentu, k němuž došlo kolem 20. dubna 1945 poblíž Konice, kde skupina partyzánů (údajně z oddílu Jermak) zaútočila na německý vlakový transport, přičemž padl partyzán Josef Augustýn. Tuhle informaci mám z výpovědí pamětníků, ale zatím se mi to nepodařilo ověřit z úředních dokumentů či literatury. Budu vděčný za každou informaci. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Protektorát Čechy a Morava