Protektorát Čechy a Morava
|
|
---|---|
Ondřej Kolář napsal v č. 379: "Mám dotaz: V literatuře se občas objevují zmínky o dřevěné maketě vítkovických železáren, postavené s cílem zmást spojenecké bombardovací letce, blíže viz např. zde: moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/vitko... Netušíte prosím někdo, kde by se daly sehnat fotografie tohoto objektu? Moc se jich patrně nedochovalo, podle pamětníků se v okolí nesmělo fotit. Přesto doufám, že se podaří nalézt nějaký snímek. Díky." Fotka neexistuje žádná. Bohužel ani jedna jediná. |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 378: Přiznám se, že to netuším, ale wiki mluví o J. Šperlovi jako žijící osobě: cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_%C5%A0perl"Z těch cca 100 čs. parašutistů, kteří sem byli posláni ze SSSR, už taky nikdo nežije?" Nevíte někdo zda je to pravda? Googlení mi nepomohlo |
|
|
|
Zatím jsem neviděl zmínku v mediích, tak připomínám, že je tomu dnes 70 let ode dne, kdy byl popraven Alois Eliáš. Čest památce! |
|
|
|
Mám dotaz: V literatuře se občas objevují zmínky o dřevěné maketě vítkovických železáren, postavené s cílem zmást spojenecké bombardovací letce, blíže viz např. zde: moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/vitko...
Netušíte prosím někdo, kde by se daly sehnat fotografie tohoto objektu? Moc se jich patrně nedochovalo, podle pamětníků se v okolí nesmělo fotit. Přesto doufám, že se podaří nalézt nějaký snímek. Díky.
|
|
|
|
Twiggy napsal v č. 377: Z těch cca 100 čs. parašutistů, kteří sem byli posláni ze SSSR, už taky nikdo nežije? "Tak už je jen poslední mohykán Klemeš. " |
|
|
|
zpravy.idnes.cz/zemrel-robert-matula-parasut... Tak už je jen poslední mohykán Klemeš. Čest památce. |
|
|
|
Vážení,
nevíte o nějaké studii, která by se věnovala Gestapu na Opavsku? Jde mi konkrétně o gestapáka Winkeho, který se poměrně často objevuje ve vzpomínkách pamětníků, ale nic bližšího jsem k němu zatím nenašel. V digitalizovaném poválečném seznamu příslušníků gestapa působících v Čechách a na Moravě nefiguruje, což ovšem příliš nepřekvapí, jelikož Opava byla součástí Sudet. Údajně měl být někdy roku 1942 či 43 poslán na frontu.
|
|
|
|
Jarda1403 napsal v č. 373: Jo tak tohle bych taky chtěl - nejlíp pro celý protektorát ;-)"Jména starostů v obcích fotografie obcí měst jména veřejných činitelů" Zkus taky "Olomouc pod hákovým křížem". |
|
|
|
To co hledáš, tam asi úplně nenajdeš, ale mrkni do knihy "Kraj, jímž táhla válka" vydané v Olomouci v roce 1945 a 1947. | |
|
|
Dobrý den prosím nebyla by nějká kniha detailně popisující protektorát v olomouckém kraji či okrese.Jména starostů v obcích fotografie obcí měst jména veřejných činitelů ap.? | |
|
|
Ještě bych připojil knihy Tomáše Pasáka. | |
|
|
Vladivoj napsal v č. 370: R. Kvaček & D. Tomášek: Obžalována je vláda, Praha 1997"Ovšem co ministři Eliášovi vlády ? Co jeho nástupci, Krejčí a Bienert? Samozřejmě, o Emanuelu Moravci se člověk ještě dočte, ale co takový Kamenický, Hrubý nebo Kalfus ? Co představitelé ozbrojené složky, nap. Otto Bláha či Rychtrmoc ? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké ucelené a snadno dostupné prameny o těchto osobách, ať v elektronické či v knižní podobě." I. Pejčoch: Český svaz válečníků, Historie a vojenství č. 1/2007 I. Pejčoch: Fašismus v českých zemích 1922-1945, Praha 2011 + tam nahlédni do seznamů pramenů a literatury, stejně tak se podívej do seznamu literatury třeba ve Velkých dějinách zemí Koruny české sv. XVb... |
|
|
|
Na těchto istránkách ještě moc nevyznám, takže jsem nevěděl jak vytvořit nové téma, či jestli se musím nejdříve "osvědčit" určitým počtem příspěkvů atd. Pokud se někde nachází vhodnější téma, tímto bych rád požádal správu stránek o přesunutí mého dotazu na příslušné místo, pokud je to možné.
Každopádně: před nedávnem jsem se začal zajímat o konkrétní osoby zastupující vládu protektorátu a její instituce. O Háchovi se včeobecně ví, Gen. Eliáš, ač dnes ne tak známý, je přece jenom aktivněji probírám i neučenou veřejností.
Ovšem co ministři Eliášovi vlády ? Co jeho nástupci, Krejčí a Bienert (jež se ostatně pouze vystřídali v předsednictví v téže vládě) a ministři jejich vlády ? Samozřejmě, o Emanuelu Moravci se člověk ještě dočte, ale co takový Kamenický, Hrubý nebo Kalfus ? Co představitelé ozbrojené složky, nap. Otto Bláha či Rychtrmoc ? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké ucelené a snadno dostupné prameny o těchto osobách, ať v elektronické či v knižní podobě.
Rozhodl jsem se sem napsat po té co jsem se víc jak týden snažil sehnat jakékoliv informace o Mikuláši z Bubna-Litic, ministrovi zemědělství v Eliášově vládě. Kromě strohé poznámky že trval na soudu, pomohl některým lidem od obvinění z kolaborace a suchého faktu že emigroval, jsem se o něm nedozvěděl zhola nic. Dokonce se mi nepodařilo najít nějakou oficiální foktu ze zasedání Vlády či z nějaké jiné oficiální príležitosti, ba dokonce žádný jiná obrazový dokument, dokud jsem nenarazil čirou náhodou na jeho portrét zpracovaný Josefem Vašákem
dle fotografie, jež jsem samotnou nikde nemohl nalézt. Hrabě Mikuláš funkci ministra zastával téměř rok, a tedy by se nedalo předpokládat že pouze pár dní přechodně "držel" ministerstvo než se našel kandidát na trvalé obsazení úřadu a pak se z vlády sám vypoklonkoval, takže obrazové materiály chybí. Rovněž by mě zajímala fakta kolem jeho emigrace, zda přišla ještě před nebo až po Únoru apod.
|
|
|
|
Co k tomu dodat? Snad jen, že Vilém Čermák svá zjištění publikoval v HaVu už v roce 1999. V roce 2008 o tom vydal knihu "Muž proti okupaci." | |
|
|
zpravy.idnes.cz/stabni-kapitan-vaclav-morave...
Pitevní protokol objevený historikem Vilémem Čermákem naznačuje, že gestapo lhalo, když tvrdilo, že se Morávek v beznadějné situaci zastřelil.
|
|
|
|
Nevíte zda byl pomníček V. Morávka vrácen na původní místo? Nebo bude letos vzpomínková akce ještě v Čínské ulici? Díky |
|
|
|
O tom výbuchu na gestapu se zmiňuje tuším historik Koura v knize o Janu Balabánovi. | |
|
|
Strangelover11 napsal v č. 364: O činnosti tří králů v mj. v sídle gestapa se zmiňuje Ota Rambousek v knize Jenom ne strach, odvolává se na vyprávění Ctirada Mašína, že jeho otec, tj. gen. Josef Mašín se dostal opakovaně do Petschkova paláce v převleku za stavitelského asistenta, když Gestapo upravovalo budovu pro své účely. Nicméně že by byl v této souvislosti v budově proveden jakýkoli útok, se v knize nepíše.. "i v sídle gestapa" |
|
|
|
Víte někdo více o diverzních akcích tři králů? O útocích v Berlíně je toho dost známo, ale o tom v Mnichově a v Lipsku ne. Víte někdo více? Podle vzpomínek Magdy Rezkové prováděli r. 1940 bombové útoky i v protektorátu snad na vlaky a dokonce i v sídle gestapa, můžete k tomu někdo něco říci? | |
|
|
Tak k červnu 1939 to byly: Praha, Brno, Ml. Boleslav, Jičín, Hradec Králové, Pardubice, Kolín, Benešov, Tábor, Klatovy, Něm. Brod, Plzeň, České Budějovice,Jihlava, Olomouc, Prostějov, Ostrava, Hranice, Vsetín, Kroměříž, Zlín, Uherské Hradiště. Zdroj: Oldřich Sládek-Zločinná role gestapa, Naše Vojsko 1986 |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Protektorát Čechy a Morava