Protektorát Čechy a Morava
|
|
---|---|
Hans_7120 napsal v č. 341: Třeba památník pro tatínka, to bych už opravdu zvracel. "Jen aby pan Heydrich junior nechtěl za tu investici do zámku ještě něco víc." |
|
|
|
Jen aby pan Heydrich junior nechtěl za tu investici do zámku ještě něco víc. | |
|
|
www.novinky.cz/domaci/228702-heydrichuv-syn-... | |
|
|
Jak jsem zde již avisoval na jiném místě, tradičně se dnes uskutečnila v Mladé Bolelsavi vzpomínková akce na 15. březen, okupaci a odbojáře na Mladoboleslavsku. Akci pořádala naše jednota ČsOL. První informace je na webu města: www.mb-net.cz/?page=cz,13675.u-kasaren-se-ko... |
|
|
|
Twiggy napsal v č. 335: Nemohu zobecňovat na všechny gestapáky, ale uvedu konkrétní příklad ze zlínské úřadovny: při čtení výslechových protokolů se zaměstnanci zlínského gestapa mne kdysi zaujalo, že z cca 15 úředníků gestapa, kteří se ve Zlíně během okupace vyskytli (přesněji: o kterých se v protokole mluvilo s uvedením osobních dat), se jich asi 8 (těsná většina) narodilo na území ČSR. Tzn. byli to sudetští Němci a určitou znalost češtiny u nich lze předpokládat, i když u většiny asi nebyla perfektní."Jak moc si myslíte, že se to blíží skutečnosti?" Docela to i dává smysl, aby do úřadoven tajné policie byli přednostně přidělováni zaměstnanci se znalostí jazyka místního většinového obyvatelstva. |
|
|
|
Je to fakt ve spoustě filmů. Např: Atentát: při výslechu Čurdy a Aťi vyšetřovatel řve: Kde jsou, kde jsou? Seriál Tři králové: Fleisher nad pomláceným Mašínem: Jste preci Mašin? Kte je Morafek? To vždy v určité míře špatnou češtinou. |
|
|
|
Twiggy napsal v č. 335: Zkus uvést nějakou konkrétní situaci v konkrétním filmu, ať můžem posoudit na příkladu. "Snad v každém českém filmu daného tématu vidíme gestapáky a jiné příslušníky okupační moci, jak mluví méně či více lámanou češtinou. Jak moc si myslíte, že se to blíží skutečnosti? " |
|
|
|
Zdravím, jsem tu zase s jedním méně obvyklým dotazem. Snad v každém českém filmu daného tématu vidíme gestapáky a jiné příslušníky okupační moci, jak mluví méně či více lámanou češtinou. Jak moc si myslíte, že se to blíží skutečnosti? Díky |
|
|
|
www.fronta.cz/dotaz/uzavreni-vysokych-skol Takový dotaz ke studiu technických oborů v Říši...není právě z tohoto období v našich končinách titul "Diplomovaný technik"? |
|
|
|
Poslední prohlášení generála Eliáše. www.rozhlas.cz/leonardo/historie/_zprava/791343 |
|
|
|
Pokud by snad někdo hledal článek ve "sborníku Universitas ", jsou to Acta Universitatis Palackianae Olomucensis (jinak AUPO) | |
|
|
olomouc.idnes.cz/zachranil-zidovky-pred-gest... | |
|
|
O rodině Bořků-Dohalských a jejich osudech v protinacistickém odboji publikoval několik článků také Zdeněk Hazdra, výběr z jeho bibliografie najdete zde:historie.upol.cz/profil.php?id=80 | |
|
|
zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=&r=vikendV&... MF DNES, 28.8.2010, Kněz, který se vysmíval nacistům |
|
|
|
V Německu nedávno vyšel nový životopis K. H. Franka (vůbec první německý), 456 stran. www.lrz.de/~collegium-carolinum/publ/vcc/vcc... Obsah: www.lrz.de/~collegium-carolinum/publ/vcc/VCC... |
|
|
|
guano napsal v č. 324: Myslíš tenhle: neviditelnypes.lidovky.cz/historie-kdo-byli-... ?"Doporučuji si k tomuto tématu přečíst články pana Václava Vlka st. na Neviditelném psu." Mně se to značně nelíbí; např.:
"I když přiznáme, že po květnu 1945 se i někteří Češi dopustili zločinů, míra velikosti německých nacistických zločinů a české pomsty je nesrovnatelná. Je to jako kdyby hromadný vrah požadoval potrestání toho, kdo jej chytil, za to, že s ním "zacloumal". No, ono se to v poslední době dost děje, že?!"
Zločin/y se přece neměří podle množství jako produkce vajíček při chovu slepic! |
|
|
|
egli: Není bez zajímavosti, že přesně před rokem jsme tu řešili to samé [téma č. 497 - přísp. č. 73]. | |
|
|
To, že ta deska vůbec nezmiňuje Němce, je skutečně docela trapné. Jinak není pravda, co se píše v článku, že až loňské vyšetřování "odhalilo po desetiletích vrahy". Loni uzavřené policejní vyšetřování jen potvrdilo výsledky vyšetřování z roku 1947. | |
|
|
Doporučuji si k tomuto tématu přečíst články pana Václava Vlka st. na Neviditelném psu. | |
|
|
aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek... Já na to teda mám svůj názor |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Protektorát Čechy a Morava