Protektorát Čechy a Morava

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
181-200 z 428
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po
dead man 11.7.2009 11:13 - č. 280
dead man
historik1 napsal v č. 279:
"Podivej se na jeho riku.."
Ehm, o čem je tu řeč?
historik1 11.7.2009 11:04 - č. 279
historik1
egli napsal v č. 278:
"obrazek 1942: "
Podivej se na jeho riku..To si tam upravil ty to SD..?
egli 9.7.2009 10:34 - č. 278
egli
Dragunov napsal v č. 277:
"někde jsem četl, že na protektorátní papírové desetikoruně a dvacetikoruně jsou vyobrazeny děti R. Heydricha (Silke a Klaus)."
To jsem nikdy neslyšel ani nečetl, takže netroufám si to úplně posuzovat, ale moc se mi to nezdá.

Desetikoruna byla daná do oběhu 18. prosince 1942, takže by na ní musela být tříletá Silke (nar. 9. dubna 1939):
obrazek

Na dvacetikoruně dané do oběhu 20. dubna 1944 by musel být desetiletý Klaus (nar. 17.6.1933, zemřel 24.10.1943):
obrazek

Můžeš zkusit porovnat s fotkami, jestli se autoři obou bankovek (Bedřich Fojtášek, Jindra Schmidt) mohli inspirovat těmito dětmi:
červen 1943:
obrazek

1943:
obrazek

1942:
obrazek

1942:
obrazek
Dragunov 9.7.2009 09:47 - č. 277
Zdarvím,

někde jsem četl, že na protektorátní papírové desetikoruně a dvacetikoruně jsou vyobrazeny děti R. Heydricha (Silke a Klaus). Když jsem se o tuto infromaci podělil na jiném fóru, bylo mi sděleno, že se jedná o výmysl. Neví někdo, kde leží pravda? Dík
egli 26.6.2009 09:47 - č. 276
egli
Targanar napsal v č. 275:
"A k tomu protektorátu; byl to opravdu "jen" Frankův kašpárek nebo se taky o něco "zasloužil"?"
Frankův kašpárek to nebyl, ale už o ničem víceméně nerozhodoval. Jeho role byla spíš reprezentační, ceremoniální. V podstatě všechny funkce Úřadu říšského protektora přešly v roce 1943 na nově zřízené Německé státní ministerstvo pro Čechy a Moravu v čele s Frankem.
Targanar 25.6.2009 21:17 - č. 275
Aby bylo jasno, nechtěl jsem to zlehčovat a omlouvám se, jestli jsem tím dotazem někoho z vás naštval. Tak za tyhle věci bych mu dal provaz taky, to uznávám. A k tomu protektorátu; byl to opravdu "jen" Frankův kašpárek nebo se taky o něco "zasloužil"?
Glynwed 25.6.2009 20:36 - č. 274
Glynwed Jen doplním z Výroku o vině:
Vždy zuřivý antisemita Frick připravil, podepsal a provedl mnoho zákonů, vylučujících židy z německého života a hospodářství. Frickovo dílo bylo základem pro norimberské zákony a Frick byl činný při jejich provádění. byl odpovědný za to, že bylo židů, zakázáno věnovat se různým povoláním, dále za konfiskaci jejich majetku, a podepsal r. 1943 po masovém vyhlazování židů na východě konečný výnos, který židy postavil mimo zákon a odevzdal do rukou gestapa. Tyto zákony razily cestu "konečnému řešení" a Frick je rozšířil na přivtělená území a určité okupované země....Frick vydal předpis, připravující zvláštní trestní zákon proti židům a Polákům v generálním Gouvernementu...
egli 25.6.2009 20:31 - č. 273
egli
Targanar napsal v č. 271:
"není mi jasné, za co dostal provaz."
Jeho činnost v roli německého ministra vnitra.
Jeho působení v protektorátu (1943-45) bylo ve srovnání s pravomocemi německého státního ministra a vyššího vedoucího SS a policie K. H. Franka druhořadé.
Viz rozsudek: avalon.law.yale.edu/imt/judfrick.asp
ja_62 25.6.2009 19:34 - č. 272
ja_62
Targanar napsal v č. 271:
" a pomoc při vzestupu Hitlera k moci, není mi jasné, za co dostal provaz"
=plánování, podněcování a příprava útočné války a genocidy.

Jako ministr vnitra se podílel na upevnění nacistické moci, provádění remilitarisace, zakládání koncentračních táborů a plánování persekuce z politických a rasových důvodů, např. při formulaci "norimberských zákonů". Kdyby šlo pouze o to, co dělal v Protektorátu, nechali by nám ho nejspíš k odsouzení tady, jako K. H. Franka.
Targanar 25.6.2009 19:14 - č. 271
Měl bych asi hloupý dotaz. Jedním z obžalovaných v Norimberském procesu a také odsouzeným k smrti byl Wilhelm Frick, poslední protektor Čech a Moravy t.j. 1943-1945. I když vezmu v úvahu jeho účast na Pivnicovém puči a pomoc při vzestupu Hitlera k moci, není mi jasné, za co dostal provaz. Nechci se ho zastávat, jen by mě zajímaly důvody. Podepisoval jako protektor hromadné rozsudky smrti nebo něco jiného? Pokud vím, jako hlavní "zloduši" se označují Heydrich a Frank, von Neurath je pokládán spíš za mírného "strejdu". Ale o Frickovi jsem se v tomhle směru nedozvěděl nic.
Brand 23.6.2009 13:54 - č. 270
Bratr otce byl dne 7.7.1944 popraven v trestnici Brandenburgu za protinacistickou činnost. Poradíte mi prosím, kde bych se dozvěděl něco konkrétnějšího k jeho případu, případně popravě. Děkuji
spelter 5.6.2009 09:31 - č. 269
spelter
Twiggy napsal v č. 268:
"kdy byli vlastně ,,spojenci´´"
No, spojenci.. oni opravdu spíš byli ve stejném čase spojenci Německa (z čehož jim vyplývaly podobné povinnosti vůči tomuto spojenci, přičemž z pohledu Němců Maďaři ať jsou rádi za to, co si na Slovácích urvali v letech 1938-39 a Slováci ať jsou rádi, že jsme je nenechali Maďarům celé, a obojí ať se starají o svůj příspěvek ke konečnému vítězství Říše a ne o vzájemné konflikty..), než že by byli spojenci.

Sice v odlehčené formě, ale řekl bych, že zcela dokonale to vystihuje vtip - příspěvek č. 472 v tématu Vtipy a fóry, zejména tato část rozhovoru s maďarským vyslancem
-„Zajímavé. Jste zapletení do té velké evropské války?“
-„ Bijeme se statečně na všech bojištích!“
-„Jistě máte velké územní požadavky.“
-„Ano, naše územní požadavky jsou dost velké.“
-„A na kom je uplatňujete, pane královský velvyslanče?“
-„ Na Slovácích a na Rumunech.“
-„To jsou tedy vaši nepřátelé?“
-„Kdepak, to jsou naši spojenci.“
-„Vaši spojenci? A proti komu vlastně bojujete?“
-„ Proti sovětskému svazu.“
-„ Aha, a proti němu máte také územní požadavky, že?“
-„Ne, proti němu žádné nemáme.“
Twiggy 4.6.2009 22:32 - č. 268
Twiggy
croisier napsal v č. 267:
"Kontrolní otázka spojená s nápovědou, proč se asi čobolové paktovali s Hitlerem?"
Tak jistě, že chtěli raději pod Hitlera než, aby je zabrali Maďaři.
Spíš jsem chtěl nastínit období, kdy byli vlastně ,,spojenci´´.
Zda došlo k nějakým sporům, neschodám, konfliktům nebo naopak společným akcím, pomoci atd.
Díky
croisier 4.6.2009 21:59 - č. 267
croisier
Twiggy napsal v č. 266:
"Mohl by mi někdo prosím nastínit slovensko-maďarské vztahy v období Slovenského štátu? "
Kontrolní otázka spojená s nápovědou, proč se asi čobolové paktovali s Hitlerem?
Twiggy 3.6.2009 20:12 - č. 266
Twiggy Mohl by mi někdo prosím nastínit slovensko-maďarské vztahy v období Slovenského štátu?
Díky moc
egli 5.5.2009 13:10 - č. 265
egli Archiv bezpečnostních složek včera zveřejnil některé zajímavé materiály k obětem během pražského povstání, (neúplný) seznam příslušníků gestapa v ČaM apod.:

www.ustrcr.cz/cs/zverejneni-meterialu-o-dobe...
www.ustrcr.cz/cs/perzekuce-za-nacisticke-okupace
www.ustrcr.cz/cs/nemecke-bezpecnostni-a-repr...
www.ustrcr.cz/data/pdf/projekty/doba-nesvobo...
Polata 5.5.2009 09:00 - č. 264
Poprava ve Veleslavíně Víte někdo něco bližšího o následující události ? Loni byl uveden na ČT pořad pana Čáslavského, který v premiéře představoval cenný nalezený materiál od kinoamatéra, jenž zachytil události května 1945 v Liboci, Jenerálce, Veleslavíně, Dejvicích, centru Prahy atd. Končil záběry na větší skupinu zajatých německých vojáků shromážděných 9.5. odpoledne na hříšti ve Veleslavíně (zřejmě nyní FTVS UK) , která měla být vzápětí popravena! Z komentáře dokonce vyplynulo, že i to je zachyceno na neodvysílané části filmového pásu. Nikde jsem o této události nenašel žádnou zmínku.
spelter 5.5.2009 08:14 - č. 263
spelter www.novinky.cz/domaci/167984-nemecke-masakry...
clara.A 14.4.2009 15:16 - č. 262
Zdravím, připojuji se k Twiggy : neví někdo, kde by se daly sehnat paměti škpt. Václava Morávka? Moc by mě zajímaly,zda je Gestapo, jako vše, nezlikvidovalo

Díky a pěkný den všem!
Polata 14.4.2009 09:11 - č. 261
"Chtěl bych se zeptat Jaké pistole u sebe škpt. Morávek nosil? dvě vz. 27 ?"

Pistole ČZ vz. 27 byla ráže 7,65 Browning. V souvislosti s Morávkem se píše o dvou "devítkách , kterým věřil hned po Bohu".

Spíš bych tedy předpokládal, že z doby své vojenké služby a v rámci "organizace" velkého množství zbraní z Ruzyňských kasáren, nejpíše používal armádní devítku, ČZ vz. 24

redwar.blog.cz/0803/pistole-vzor-24

Novější pistole stejné ráže, ČZ vz. 38, se už do výzbroje čs. armády nedostala.

Nelze samozřejmě vyloučit užívání řady dalších zahraničních pistolí (Colt atd.), které se bežně před válkou v ČSR prodávaly. Ale nejpíše bych předpokládal právě ČZ vz. 24
181-200 z 428
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po