Protektorát Čechy a Morava
|
|
---|---|
Nevíte prosím někdo, zda se dochoval spis Od důstojníka ke zločinci, který si psal V. Morávek? Díky |
|
|
|
Chtěl bych se zeptat Jaké pistole u sebe škpt. Morávek nosil? dvě vz. 27 ? | |
|
|
Právě dnes 21.3. 2009 uplyne 67 let od smrti hrdiny českého odboje, štábního kapitána Václava Morávka. Dnes v podvečer svedl svůj poslední boj s gestapem, v místech křížení tramvajových kolejí na Prašném mostě. Nezapomeňme na pravé hrdiny, kteří v tak temných dobách bojovali za svou svobodnou vlast. |
|
|
|
Tak to máme tady... ale aspoň víme, že nakonec to dobře dopadlo. | |
|
|
zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=062&r=titul... zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=062&r=tema_... |
|
|
|
Tak ten můj děda německému zátahu na kolejích na podzim 1939 unikl jen díky tomu, že se učil doma. Jinak kdyby se neúčastnil odbojové činnosti, nejspíš by měl po válce taky problémy, resp. vyšetřovaný byl i pro to čistě formální složení zkoušek na německé fakultě tak jako tak.
(Na druhou stranu, pokud by neměl rigorosa, neměl podle tehdejších předpisů naději uplatnit se v advokacii, takže by se pro něj jako možnost existenčního zaopatření nabízela státní správa, policie, případně i protektorátní justice.) |
|
|
|
Omlouvámse, že se pletu do diskuse. Můj otec byl jeden z postižených zavřením vysokých škol a to měl ještě kliku, že byl mimo kolej, protože měl na koleji němcům nehlášené zbraně (ale to je jiná kapitola). Byl na lesnické fakultě. A od něho vím, že bylo nabízeno i dostudování lesnické fakulty v Německu (Tarant - snad se to tak píše). Bylo to ale vesměs odmítáno jako něco s příchutí kolaborace. Znal jsem člověka, který tam dostudoval a po válce měl značné problémy. No ani jsem se moc nedivil. Ostatní šli dělat cokoliv, jen ne do Německa na školu. | |
|
|
ja_62 napsal v č. 252: U těch mediků, kde bylo poznačeno i místo studia, jeden studoval v Bonnu, druhý v Gießenu. "nešlo jen o university v Říši, ale i (a nejspíš zejména) o německé university v Protektorátu" |
|
|
|
Já bych ještě dodal, že nešlo jen o university v Říši, ale i (a nejspíš zejména) o německé university v Protektorátu, které v listopadu 1939 přirozeně uzavřeny nebyly.
Jsou to spíš takové rodinné historky, které si navíc nepamatuju přesně, ale vypadá to, že můj děda skládal rigorosa snad někdy koncem roku 1939 nebo začátkem 1940, což mělo po válce ten následek, že je musel skládat znovu, protože titul z německé právnické fakulty mu z pochopitelných důvodů nikdo nebyl ochoten uznat. |
|
|
|
Díky za odpovědi. Tu knihu si určitě přečtu. | |
|
|
Kreud: viz kniha J. Doležala Česká kultura za protektorátu (1996) - uvádí tam i počty, na německé univerzity bylo přijato (hlavně v letech 1941-43) několik set českých uchazečů, šlo ale pouze o zlomek počtu českých vysokoškoláků v roce 1939. Někteří byli motivováni i snahou vyhnout se pracovnímu nasazení. | |
|
|
Ještě bych k podmínkám přidal: nezávadný politický profil. Ve většině případů o "nabídky" nešlo, ale obecně se mladí lidé z protektorátu (tedy i ti co odmaturovali až po uzavření českých VŠ) mohli přihlásit na německou VŠ, pochopitelně pokud uměli dobře německy a dostali doporučení (zpravidla od nějakého místního funkcionáře NSDAP). Narazil jsem na několik takových případů v našem okrese - jednalo se výlučně o studenty medicíny. Většina z nich studium z neuvedeného důvodu nedokončila a chtěli ve studiu pokračovat po válce - tomu ovšem bylo na závadu okupační studium v Říši a pokud se nemohli vykázat odbojovou činností, měli smůlu. |
|
|
|
Mám ještě jeden dotaz. Slyšel jsem, že po uzavření vysokých škol v r. 1939 bylo studentům, kteří měli adekvátní znalost němčiny a slušný prospěch nabídnuto dostudovat na některé z říšských univerzit. Je to pravda? | |
|
|
Podle poválečných informací čs. ministerstva vnitra bylo podáno asi 300.000 žádostí osobami, které říšské občanství neobrdžely dříve automaticky (viz třeba zde: www.psp.cz/eknih/1945pns/stenprot/053schuz/s...) - ale nepamatuji, že by někde byla specifikována předválečná národnost žadatelů. | |
|
|
Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli je aspoň přibližně známo, kolik protektorátních Čechů si zažádalo o říšské státní občanství. Děkuji. | |
|
|
Ero napsal v č. 243: Na jaké straně to má být? "Dál se chci v tomto směru zeptat, zda někdo nemá obrazovou knihu Heydrich od Čvančary. Na jedné fotografii bych potřeboval identifikovat jednu osobu. Myslím si právě, že by to mohl být Oscar Fleischer." |
|
|
|
zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=007&r=titul... | |
|
|
Díky Dál se chci v tomto směru zeptat, zda někdo nemá obrazovou knihu Heydrich od Čvančary. Na jedné fotografii bych potřeboval identifikovat jednu osobu. Myslím si právě, že by to mohl být Oscar Fleischer. |
|
|
|
Ero napsal v č. 240: "fotografii SS-Hauptsturmfuhrera Oscara Fleischera " Také se nachází v knize Oty Rambouska Jenom ne strach |
|
|
|
Ero napsal v č. 240: Čvančara - Někomu život, někomu smrt 1941-43 - strana 62"fotografii SS-Hauptsturmfuhrera Oscara Fleischera" Docela mizerná fotka, jiná asi ani není k dispozici... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Protektorát Čechy a Morava