Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1281-1300 z 3044
<< 62 63 64 65 66 67 68 >>
Po
ja_62 18.8.2005 10:55 - č. 2002
ja_62 .
Johny napsal v č. 1999:
"Odkdy je v česku nějaká pravice?"


Říkaj to o sobě

Když omezíš pravici jen na liberály, tak u nás vskutku pravicová strana není, mimo byvších náznaků u Unie svobody, ale pravice prostě nejsou jen liberálové - s jistou výhradou bych ODS a ĺidovce bral jako středopravý, mírně do konzervativna zaměřený strany.
Moby 17.8.2005 17:54 - č. 2000
Moby Lidovci, ti jsou ti praví!
Johny 17.8.2005 16:07 - č. 1999
Johny
ja_62 napsal v č. 1998:
"Mám-li být konkrétní, mě osobně třeba zklamal jeden nejmenovaný představitel současné české pravice- sliboval "Noc dlouhých nožů" a pak vyměk"
Odkdy je v česku nějaká pravice? Zatím jsem si pravicové strany (v tom klasickém slovasmyslu) nevšiml.
ja_62 17.8.2005 16:03 - č. 1998
ja_62
Johny napsal v č. 1974:
"To je pravda a u socialistů to platí dvojnásob "
Mám-li být konkrétní, mě osobně třeba zklamal jeden nejmenovaný představitel současné české pravice- sliboval "Noc dlouhých nožů" a pak vyměk
ja_62 17.8.2005 15:25 - č. 1997
ja_62 Bráno do důsledků, nejextrémnější levičák všech dob byl Cheops - omezil osobní svobodu, přinutil lidi pracovat na státním, a protislužbou jim poskytoval jen ubytování a stravu...
ja_62 17.8.2005 15:13 - č. 1996
ja_62
YAMATO napsal v č. 1973:
"Rasismus a socialismus se nevylučují,"
Já se nechtěl dotknout tvé rasy, Yamato, nebo tvrdit že socialisti - v praxi, protože teoreticky diskriminují jen podle majetku - nemůžou být rasisti, já chtěl ukázat, že autor výroků nebyl důvěryhodným zdrojem informací.....
Předpokládám, že na shromáždění bankéřů říkal pravý opak než před dělnasema- a lhal všem...
DAVID M 17.8.2005 11:44 - č. 1995
DAVID M
Johny napsal v č. 1994:
"No, určité sklony mají spíše státy jiné ale aby ses netěšil oprávněně - co není může rychle být - stačí dále pokračující hospodářský propad a pak jeden "spasitel"."
Ač má strana je taktéž levá tak s tímto musím souhlasit a je úplně jedno zdali bude propad nebo zhroucení z dlouhodobých důvodů či v důsledku nepředvídatelné události(třeba přistání "ufonů" , ale i třeba prozaičtěji v podobě útoku chemickými či jinými zbraněmi na nějaké velkoměsto). Nicméně ranně kapitalistickými opatřeními na úrovni 19.století(já navrhuji ať začnou pracovat opět děti,nejlépe šest či sedm dní týdně a alespon čtrnáct hodin a také bude lepší snížit daň ne na 15 ,ale rovnou třeba na 5) tento trend nezvrátíme, spíše ten "spasitel" přijde z důvodů způsobených opačnou stranou.
Johny 17.8.2005 10:52 - č. 1994
Johny DG: No, určité sklony mají spíše státy jiné ale aby ses netěšil oprávněně - co není může rychle být - stačí dále pokračující hospodářský propad a pak jeden "spasitel".
V roce 1930 si taky dělali někteří srandu z německa a za osm let už pilně studovali slovíčka a cvičili ramenní svaly pravé ruky.
Johny 17.8.2005 10:38 - č. 1993
Johny Tom: Na "faktech" a reálné skutečnosti není žádné "zatahování" politiky, jsou to prostě zase jen fakta. Zatahování je skutečnost, že někteří se cítí dotčeni, když se zjistí, že dnešní postupy jsou do jisté míry opakováním dřívějších "úspěšných" postupů jiných a snaží se tuto skutečnost bagatelizovat.

Jinak v tom je historie právě tak zajímavá - ukazuje totiž nejen minulost ale i možnou budoucnost.
DG 17.8.2005 01:08 - č. 1991
DG
Johny napsal v č. 1990:
"pokud tvůj názor znamená silnou státní kontrolu hospodářství, centrální přerozdělování hodnot a všeobecně silný vliv státu na každého občana a dozor a kontrola pomocí aktivního používání silových složek státu, je už jen otázka technického provedení vlády zda sklouzne do nějakého typu fašismu či nacionálně zabarveného socialismu. "
Už se těším na fašistickou Francii nebo nacistické Norsko
Johny 17.8.2005 00:01 - č. 1990
Johny Béďo: pokud tvůj názor znamená silnou státní kontrolu hospodářství, centrální přerozdělování hodnot a všeobecně silný vliv státu na každého občana a dozor a kontrola pomocí aktivního používání silových složek státu, je už jen otázka technického provedení vlády zda sklouzne do nějakého typu fašismu či nacionálně zabarveného socialismu.

Problém je, že z režimu korporátního socialismu je k liberárnědemokratické společnosti mnohem dále než k totalitárním režimům. Od určité fáze tyto systémy už nedovolí návrat k původním hodnotám. Používání populistických socialistických hesel se pak stane běžnou praxí ke kontrole lidí, kteří pak stále v podstatě chudnou masivním přerozdělováním (ubožáci nikdy nepochopí, že to co od státu dostanou je jen zlomek toho co vyprodukují a to procento se stále snižuje) a stávají se tak více a více závislí na státní pomoci a na stranách které tuto pomoc nabízí. Tam kde funguje ještě nějaký sebezáchovný mechanismus lidé v okamžiku, kdy začnou masivně chudnout, vyvolají eventuelně změnu režimu pokud to jde, tam kde ne, tak se nastolí vláda tvrdší s větší mírou kontroly a popřípadě sklouzne do nějakého totalitárního systému.
Johny 16.8.2005 23:33 - č. 1989
Johny Tome, já nevím ale současnost sem zatahuješ ty, neboť si "oprávněně" spojíš současné postupy a příklady s těmi historickými. V tom máš pravdu, neb se historie stále opakuje dokola, protože jsou lidi, kteří se prostě nepoučí a stále věří jednoduchým řešením. Docela mně pobavilo tvé spojení Zelení=nacismus, asi máš dobré informace proč tě to spojení v debatě o nacionálním socialismu napadlo jako první.

Já bych to bral jako zajímavý úkaz, který napovídá, že někteří lidé podvědomě cítí spojitosti. Klasického člověka liberárních názorů ani ve snu nenapadne aby se cítil dotčený popisem nacionálně-socialistické hospodářské a sociální politiky. Nicméně pokuď se poukáže na nacistické sociální vymoženosti (v uvozovkách), hned je tu spousta lidí, kteří zřejmě vydedukují, že se mluví o nich a že se diskredituje jejich světový názor.
Béďa 16.8.2005 22:42 - č. 1987
to Yamato: O Číně a jejím hospodářství vím pouze to co si přečteš v HN, takže to tady nebudu papouškovat. Podle Tvé odpovědi to vypadá, že máš informace lepší než naše média, tak sem s nimy...
Tom 16.8.2005 22:05 - č. 1981
Tom
Johny napsal v č. 1978:
"Tome zas to tak nežer"


Milý Johny, já to zase tak nežeru, to mi můžeš věřit. Jen mne s prominutím sere, že když sem někdo začne tahat dnešní politiku, jsi to v 99% případů Ty a vždycky z Tebe vypadne něco jedovatého směrem doleva - tedy i na mne. A popravdě mnohdy nechápu, jak dokážeš některá témata z historie spojit s výkladem Tvého výkladu dnešní politiky. Skoro mi připadá, že je to Tvoje hobby. Takže se mi snad po těch letech už nedivíš, že na Tebe občas vycáknu

PS: předpokládám, že to rovněž nežereš...

PS 2: volím koho chci. Na rozdíl od těch, co se k volbám neobtěžují
Béďa 16.8.2005 21:34 - č. 1980
to Johny: Podle Tvého výkladu jsem hold nacista, přiznávám a jdu si shánět Mein Kampf...

Ale vážně, věřím, že Johny není takový "fanatik" jak si myslí Tom, ale co mě děsí, je zkutečnost, že podobné názory má celá řada politiků z pravé části politického spektra a zastává je i drtivá většina médií, proto se osobně více obávám, že pokud dojde k nějakému ohrožení demokracie bude to z "prava", a právě podobné názory budou sloužit za aliby. Nevěřím totiž, že fungování demokracie je podmíněno tržním hospodářstvím a naopak, kdo nevěří tak ať vysvětlí, proč funguje Čína tak jak funguje (snad i Grebeníček už pochopil, že nemá s komunismem, nebo socialismem nic společného), nebo třeba takový Singapur.
Johny 16.8.2005 20:22 - č. 1978
Johny Tome zas to tak nežer: Nepochybně takové věci jako trestní pracovní zařazení existovaly. Podobné ikdyž mírnější to bylo i u nás za "reálného" socialismu - pracovník, kterého v některé zbrojovce či fabrice místní sdružení strany či odbory označila za nebezpečného či toho, kdo úmyslně maří výrobu tak ten byl poslán do pohraničí či pracovního lágru.

Jinak socialistický a rovnostářský přístup nacionálněsocialistické hospodářské politiky je krásně vidět na tom, jak se měnila ekonomika a systém v sudetech. Již během 11 měsíců prakticky zmizel konkurenční boj neboť podniky dostali limity a musely plnit státní plán, který určila komise z Berlína. Na všechny obory hospodářství byly přiděleni tzv. zvláštní pověřenci kteří přímo řídili firmy a to i soukromé. Byli sice zrušeny klasické odbory ale ty byly nahrazeny jednotnou organizací DAF, která ihned zavedla povinost minimální mzdy - továrník musel platit platit stanovenou mzdu v některém tarifu (na centrální určování mezd dohlížela "preiseüberwachunsstelle") a dělník se ihned mohl obrátit na DAF či NSDAP pokud nebyl řádně zaplacen - v prvních letech bylo několik sd podnikatelů posláno do koncentráku za znevažování práce (paragraf v zákoně o práci). DAF přišla s programem o rovnosti dělníka-majitele firmy - rolníka a pomocného pracovníka. Dělník neměl být již podřízen továrníkovi ale pouze vůdci a vůdci byl podřízen i majitel firmy a oba museli poslouchat. Spory řešil DAF a stranická organizace. Pokud bylo zjištěno, že továrník pokořil dělníka nerespektováním zákona o práci, byl poslán na frontu a nebo do koncentráku - firma mu mohla být zabavena. DAF prosazovala to, že pracoviště dělníka musí být hezké, do továrních hal se umísťovali květiny a ozdoby. Byly zavedeny podpory v nezaměstnanosti a různé sociální programy jako novomanželské půjčky, podpory pracujícím matkám (včetně jeslí pro děti zdarma) a td. Po roce byly sudetští němci naprosto hitlerem nadšení, neboť všechny tyto výhody dostali najednou - včetně dovolených KDF na luxusních lodích.

Takže sociální stát byl za nacistů možná mnohem sociálnější než za komunismu u nás. Rozdíl byl pouze, že statut a práva podnikatelů zůstala do jisté míry zachována - v rámci centrálního plánování mohli generovat zisk a dále podnikat - pouze spekulace třeba s akciemi byly zrušeny.

Proto měl Hitler takovou podporu, dokázal skloubit zájmy dělnictva se zájmy kapitálu, kterým ponechal jejich majetek - na rozdíl od komunistů, kteří ho sebrali. Navíc firmám zajistil díky výboji trvalé státní zakázky. Jinak bez války by německá socialistická ekonomika nevydržela - válka byla nutností jak zabránit krachu.

Nikde na světě totiž socialistická politika nevydržela (a ani logicky nemůže) delší čas - vždy následoval úpadek.
Tom 16.8.2005 19:26 - č. 1976
Tom
YAMATO napsal v č. 1973:
"Rasismus a socialismus se nevylučují, stejně tak expanzionalismus a socialismus. Ono to samozřejmě pro spoustu lidí není příjemné, že Hitler a jeho bandy byli z nemalé části socialisty..."


Říkali si nacionální socialisté. Skoro bych řekl, že kvůli popularitě slova socialismus v tehdejší době. Mimochodem, mám tomu rozumět tak, že nacisté podle Vás převzali POUZE levicové ideje???
Tom 16.8.2005 19:14 - č. 1975
Tom
Johny napsal v č. 1971:
"V továrnách byl navozen režim, kdy byl na stejnou úroveň položen dělník a továrník."


Fakt? Já zase slyšel a četl o vězeních spravovaných přímo jednotlivými firmami, kde seděli za prohřešky proti pracovní kázni zaměstnanci a nikoli majitelé. Taky je mi dost divné, že to byla značná část průmyslníků a lidí z finančního sektoru, co Hitlera podporovali. Že by to byli vlastně utopisté? Ale popravdě řečeno mi připadá dost zvláštní, že by Willy Messerschmitt nebo otec a syn Henschelové či profesor Porsche měli ve svých firmách stejné slovo jako soustružník...

Ovšem Tvá zaslepenost a fanatická nenávist vůči všemu, co zavání jiným než Tvým názorem na fungování světa mne už přestává překvapovat.
Johny 16.8.2005 18:58 - č. 1974
Johny
ja_62 napsal v č. 1972:
"věřit tomu, co demokratický politici sami o sobě říkaj, je odpustitelná naivita, ale posuzovat populistický demagogy podle toho co oni sami o sobě říkaj je pitomost."
To je pravda a u socialistů to platí dvojnásob
ja_62 16.8.2005 12:10 - č. 1972
ja_62
Johny napsal v č. 1956:
"Hitler sám nenechával nikoho na pochybách o podstatě systému: "Jsme socialisté, jsme nepřátelé dnešního kapitalistického ekonomického systému kvůli vykořisťování sociálně slabých, kvůli nespravedlivým mzdám, a protože kapitalismus hodnotí lidské bytosti podle bohatství a majetku namísto zodpovědnosti a výkonnosti. Jsme rozhodnuti bezpodmínečně zničit tento systém," hřímal na prvomájovém projevu v roce 1927."


"Sudety jsou můj poslední územní požadavek."

"Jen rasový zrádce by se spojil s Japonci proti Anglosasům" -

věřit tomu, co demokratický politici sami o sobě říkaj, je odpustitelná naivita, ale posuzovat populistický demagogy podle toho co oni sami o sobě říkaj je pitomost.
1281-1300 z 3044
<< 62 63 64 65 66 67 68 >>
Po