Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1221-1240 z 3044
<< 59 60 61 62 63 64 65 >>
Po
stanley 27.8.2005 16:33 - č. 2091
Johny napsal v č. 2089:
"vydělala 56.000 Kč"
Jen tak na okraj, kdysi jsem publikoval článek s podstatně vyšším výnosem a nikdo to nenapadl...
stanley 27.8.2005 16:31 - č. 2090
Johny napsal v č. 2088:
" je také nutné připočíst celé území „Zakarpatské Ukrajiny“ která byla bez náhrady anektována se vším bohatstvím. "
Bohužel ano, jenže to se také do značné míry připisuje E.Benešovi.
Johny 27.8.2005 13:01 - č. 2089
Johny
DG napsal v č. 2086:
"Kampak se dostali lidé, kteří své kupónovky proměnily v akcie nikoliv fondů, ale průmyslu, čili tak jak to teoreticky mělo být?"


Dostali se tam kam já, za akcie jsem si koupil televizi á 20.000 a pár CDček. Moje sestra bez žádného ekonomického vzdělání vydělala 56.000 Kč. Tak to mělo být, kupónová privatizace byla podíl každého plnoletého občana na státním majetku ČSR a každý mohl dobrovolně zvolit, co s tím udělá.

Ti kteří uvěřili radši než sobě zedníčkům, kocábům či jiným hercům a podvodníkům a dali to do fondů, byli po zásluze odměněni dobrým pocitem, že umožnili vznik novodobých českých miliardářů a dodnes je musí těšit, jaký hezký ostrov Viktorovi pořídili.
Johny 27.8.2005 12:51 - č. 2088
Johny stc: O půjče švýcarů nevím.

VB jsme zaplatili kompletně vše včetně ponožek mrtvých parašutistů kteří sejmuli RH a kulek které si vpálili do hlavi. Pouze US ARMY si pobyt na našem území hradila plně sama.

Od rusů jsme zakoupili veškeré poválečná vybavení ale válečné vybavení našich jednotek nám nechal SSSR zdarma. Nicméně veškerý německý či němci spravovaný či vybudovaný majetek na našem území byl považován za sovětskou válečnou kořista povětšinou odvezen. Veškeré dokumenty o nákladech RA na pobyt v ČSR byly úmyslně zničeny, lze tedy pouze vycházet z dochovaného odhadu vlády ČSR z 31.10.45, který zní na zhruba 30 miliard korun. Určení celkových finančních nákladů na osvobození sovětským svazem je zajímavé téma k dalšímu bádání pro profesionální historiky. K sovětské kořisti je také nutné připočíst celé území „Zakarpatské Ukrajiny“ která byla bez náhrady anektována se vším bohatstvím.
stanley 27.8.2005 12:43 - č. 2087
Johny napsal v č. 2081:
"včetně nábojů a bomb shozených na německo"
řekněme přímo, že i za ponožky, které měl na nohou čs. pilot sestřelený nad Anglií...
Johny napsal v č. 2080:
"Proč oficiálně vyhlašují, že nechtějí žádné odškodnění ale jen omluvu? Je to z toho důvodu, že jakmile oficiálně potvrdíme bezbráví je dle jejich právního názoru možno okamžitě vznést na mezinárodní úrovni nároky na odškodnění "
Proto jsem napsal, že snad má vláda odborníky na mezinárodní právo. Jiná otázka je, zda by to mohlo na Západě projít politicky - jen v samotném Německu je proti tomu značný politický odpor, pokud se nemýlím.
Johny napsal v č. 2084:
"viní z vlastní hlouposti právě Klause."
Ale to nemyslíš úplně vážně, že ne?
DG 27.8.2005 12:39 - č. 2086
DG Á, pán je koukám velký ekonom. Takže cca 5 mil. lidí mohlo na kupónovce vydělat 40 tis každý a komu se to nepovedlo, byl idiot. Zajímavá představa akciového trhu
Kampak se dostali lidé, kteří své kupónovky proměnily v akcie nikoliv fondů, ale průmyslu, čili tak jak to teoreticky mělo být? Asi jsou v balíku, že, dividendy jenom proudí...
Johny 27.8.2005 12:26 - č. 2084
Johny Algernon: srovnávání Klaus/Paroubek sem přišlo tak, že ti kteří souhlasí s Paroubkem aby byli sudetští němci odškodněni napadli Klause, který toto kritizuje, že dělá populismus. Toho se chytli pak ti, kteří zřejmě v minulosti uvěřili lidem jako Kožený a spol. a zdarma jim věnovali investici 1000 Kč (fakticky cca 40.000 Kč) za kuponovou knížku, neboť viní z vlastní hlouposti právě Klause.
stc 27.8.2005 12:20 - č. 2083
Johny: Díky za vyčerpávající odpověď...
Jsem nevědel že si britové nechali nakonec zaplatit úplně všechno do poslední pence. Věděl jsem že jsme od nich koupili techniku, ale platit za náboje a bomby mi přijde absurdní. By mě zajímalo jestli i poláci nebo francouzi museli Británii vše splatit, a nebo to dostali za hubičku. A nemuseli jsme nádodou taky sovětům zaplatit za techniku? Nevím jestli si to dobře pamatuju, ale snad stroje které používali letci v SNP, snad byly zakoupené exilovou vládou v Londýně, ještě před samotnou operací, nebo ne?

Nevíš ještě čistě náhodou ještě kdy a jak Československo splatilo půjčku na vybudování předválečného pohraničního opevnění kterou jsme měli od Švýcarska?
Johny 27.8.2005 12:01 - č. 2081
Johny stc: Československé zlato (tzv. čs. zlatý poklad) získali po skončení války západní spojenci a zlatý poklad skončil nakonec pod správou USA ve FortKnoxu. USA a VB uznaly tento poklad jako majetek čs státu ale jeho vrácení podmínili odškodněním občanů USA a VB, kterým byl v ČSR zestátněn majetek. Po roce 48 se vtahy ještě zhoršili a VB si do položek naúčtovala veškeré náklady s čiností exilové vlády v Londýně a naší zahr. armády (včetně nábojů a bomb shozených na německo). Částka kterou Československo nakonec dlužilo byla nakonec mnohem vyšší než fiskální hodnota zlata. Nicméně vzhledem k obrovskému množství zlatých mincí s nedozírnou historickou hodnotou se bolševická vláda rozhodla dluh uhradit a získat poklad zpět (pravda, nejen kvůli tomu ale taky úhrada dluhů byla podmínkou plné normalizace vztahů a hlavně přístup k úvěrům). Došlo k tomu nakonec někdy v 80tých letech.

Československo tedy plně odškodnilo občany USA a VB za zestátnění firem a plně do poslední ponožky a rohlíku uhradilo náklady za činost exilových orgánů na západní straně fronty (SSSR si odškodnění vybral jinak).Faktem tedy je, že za osvobození (jestli se to dá nazvat) nikomu nic nedlužíme a vše jsme plně uhradili. Proto taky neexistuje žádná pohledávka na restituce ze strany těchto zemí.
Johny 27.8.2005 11:38 - č. 2080
Johny stanley: problém je, že tohle je strategie SdL. Proč oficiálně vyhlašují, že nechtějí žádné odškodnění ale jen omluvu? Je to z toho důvodu, že jakmile oficiálně potvrdíme bezbráví je dle jejich právního názoru možno okamžitě vznést na mezinárodní úrovni nároky na odškodnění - neboť bezpráví musí být napraveno. Je to podobné jako kdyby se vláda oficiálně omluvila za záplavy roku 2002 s tím, že je třeba nepřímo zavinily - automaticky by tím umožnili vést všem poškozeným soudní spory o odškodnění s velkou pravděpodobností výhry.

Jinak je jasné, že křivdy byly spáchány ale ono by stačilo aby soudy tyto případy vyšetřovaly a odškodnily přímo ty kterých se to týkalo. Jinak takové ty nářky českých němců, že je češi neměli rádi a dávali jim to všemožně najevo jsou sice oprávněné ale těžko může někdo být za to, že ho někdo nemiluje, odškodněn. To by příště přišli cikáni, že je nemáme rádi a chtěli odškodnění taky.
stanley 27.8.2005 10:38 - č. 2079
Johny napsal v č. 2076:
"Dle mezinárodního práva také oficiální vyjádření omluvy za bezpráví automaticky přiznává nárok na odškodnění"
Máš možná pravdu, že může vzniknout tento pproblém, jenže tím by se nevyhnutelně musely otevřít i jiné problémy, na které by asi buď velmi výrazně doplatilo Německo, nebo naopak by zasáhly do všech států, které provedly odsun. Jenže v obecné rovině - teď to neber z hlediska práva, spíš etiky - tato omluva chyběla nejen expresis verbis, ale i jakoby de facto. Spousty sudetských Němců v Československu zůstaly a žily a žijí (včetně dnešní ČR), ale tvářili jsme se, že nic takového není. Kdysi byl jediným projevem této skutečnosti tuším jeden německy psaný týdenník a to bylo vše. Jenže i my jsme možná příliš spoutáni slovem Němec a zapomínáme, že antifašista je víc ... Je to složité, ale snad proboha vaše vláda má odborníky na mezinárodní právo!
DAVID M napsal v č. 2078:
"by zasloužili něco ostřejšího"
Mou představou je kamenolom, 7 dní týdně, 12 hod. denně, na noc samotka bez deky - a jak by to bylo humánní proti tomu, co způsobili!
DAVID M 27.8.2005 08:02 - č. 2078
DAVID M add. Dovolím si malinkatou k DG a poznámce s "Pankrácem", Dybou Čermákem, Kočárníkem,Ježkem a podobnou zvěří(spíše havětí) . Onen slastný NVÚ by nebyl adekvátním...Neb za první polovic devadesátých let spolu s "povedenou" transformací by zasloužili něco ostřejšího...Jak říkám slovy VK více Kožených a já doplním "by bylo třeba"!!! Já říkám (nemusí každý souhlasit) během těch několika let bylo rozkradeno více než bolševiky po 48...(kteří na rozdíl od těhle měli alespoň ideologické pohnutky...)¨Pánové opět musím podotknout nejsem příznivcem "oné bývalé státostrany" a nikdy jsem nebyl pouze nejsem schopen chodit v růžových brýlích nebo se zavřenýma a zacpanýma ušima.
Johny 27.8.2005 00:45 - č. 2076
Johny algernon, stanley: Jo pánové, to jste trefili hřebíček na hlavičku. ČS vláda se omluvila právě lidem, kteří považovali odtržení pohraničí za právoplatné a veskrze demokratické. Dle mezinárodního práva také oficiální vyjádření omluvy za bezpráví automaticky přiznává nárok na odškodnění. Je jen otázkou jak dobře této nové faktické skutečnosti využijí právníci SdL. Ve své podstatě ve smyslu mezinárodního práva došlo k faktickému prolomení českoněmecké dohody z naší strany, neboť ta považovala události za uzavřené. Obecně platí, že pokud jedna část obyvatelstva byla uznána za hodnou omluvy je nutné ve smyslu rovnoprávnosti a dodržování lidských práv vztáhnou právní dopady i na ostatní skupiny obyvatel - z hlediska současně chápaných lidských práv nelze vyřadit z odškodnění osoby, které nekladli odpor nacismu - za politickou nečinost nemůže být nikdo trestán.

Sudetoněmecké noviny už píšou, že došlo k výraznému posunu ve prospěch sudetských němců. Jmenují rozhodnutí ústavního soudu ve prospěch Salmů a Paroubkovo vyjádření, které je dle nich jen začátek a otvírá novou éru vztahů - citují, že o prohlášení se zasloužil Mareš z US-DEU, který obratně využil snahy Paroubka pomoci SPD ve volební kampani před následujícími volbami.
stanley 27.8.2005 00:35 - č. 2074
No když někdo do tý politiky furt leze, nemůžeš to úplně ignorovat. A s tou technikou bych to taky nepřeháněl, dokáže s člověkem pěkně vycválat. A zrovna když to nejmíň čeká.
stanley 27.8.2005 00:17 - č. 2072
Tak abych se teď nestal druhým podivenem (velkého písmena je na něj škoda). Jenže teď tu byl nadhozen problém zcela nový - musí resp, musel být demokrat orientován právě československy? Demokracie má své meze, které jsou sice velice úzké a nejasné (asi jako Horníčkova definice - Mez meze stínu vrženého je mezí meze stínu vlastního), leč přesto dostatečně široké, aby si v nich mohl bahnit i demokrat dokonale nečeskoslovenský. Takže asi bude nutné odlišit v tomto ohledu postoj demokratický a postoj čs.. Jinak nám z toho vyleze paskvil na entou.
stc 26.8.2005 23:40 - č. 2070
Algernon: Jo díky, stačí...
Mě je jasné že politika je svinstvo, vždycky byla. Jen mě zaráží, že při tom jejich "demokratickém" a antinacistickém odboji jim nebylo až tak proti mysli obhajovat neoprávněný nacistický územní zábor čsl. pohraničí. Vypadá to že účel světí prostředky a to asi platí v kterékoliv době... Se pak nedivím že se Beneš s Jakschem neshodli, i když Beneš se o to prý dost snažil..

Ještě mě teď jen vrtá hlavou jedno. Hlavním argumentem pro Německo tenkrát ještě západní ohledně vyplácení reparací bylo, že reparace by měli adresovat převážně podnikatelským subjektům které byly s to účetnictvím a jinými doklady doložit ztraty vzniklé jim vyvlastněním nebo výrobou pro blaho třetí říše...Samosebou v té době v Československu žádné podnikatelské subjekty kromě státu nebyly, že? To byly argumenty proti vyplacení reparací z roku 1973 kdy byla podepsána první poválečná smlouva mezi ČSSR a Západním Německem. Co ale ony 4 tuny zlata které odcizilo Československu Německo po obsazení v roce 1939? To je přece snadno a jasně prokazatelná reparační položka, nebo ne?
stc 26.8.2005 23:03 - č. 2067
Algernon, YAMATO: Pánové, pánové, není ta vaše diskuze tak trochu off-topic?
Mě by spíš zajímalo jak se stavíte k těm faktům zde zmíněným, viz. (2049) zejména o Jakschovi a jeho postoji k exilové čsl. vládě ve Velké Británii. Jak se koukáte na "demokratický postoj" těchto čsl. němců a jejich organizací? Oni byli rozhodně protinacističtí, ale asi úplně demokratičtí nebyli když nadšeně souhlasili s odtrženým pohraničím v lůně německého státu a zavržením Československa jako státu. Jejich postoj byl tedy zcela určitě státoborný pro Československo a tedy nepřijatelný. Proč tedy pan Paroubek nespecifikoval ve svém prohlášení tato fakta? Případně ještě nezúžil skupinu jíž byla adresovaná omluva? Díky za vaše názory...
DG 26.8.2005 22:16 - č. 2060
DG Odbočka - vzpomínám si na klasický, tuším Šimkův výrok "Dyba smrdí od hlavy"
DG 26.8.2005 22:12 - č. 2059
DG
YAMATO napsal v č. 2058:
"a Paroubkova aktivita páchne fakt moc."
Zato aktivity klasiků jako Dlouhý, Dyba, Kočárník voní více než pověstné stromečky do auta, že...
YAMATO napsal v č. 2058:
"Pankrác...no, taky názor, ale jak bys to udělal třeba ty?"
Co třeba začít tím, že bych jaksi očekával, že kdo měl krátce po převratu peníze na to, aby privatizoval, tak je z podstaty jistě dobrá a poctivá duše a podobný lze čekat i výsledek? Ale peníze přeci nesmrdí a je jedno odkud tečou (bohužel už není jedno kam tečou)
DG 26.8.2005 21:56 - č. 2057
DG Klaus by měl za privatizaci sedět nikoliv na Hradě, ale na Pankráci. Podobné debaty jestli je lepší lejno růžové nebo modré mě baví, je to jedna pakáž bez ohledu na příslušnost. Strana člověka nedělá...
1221-1240 z 3044
<< 59 60 61 62 63 64 65 >>
Po