Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců
|
|
---|---|
mbbb: Kamarád má část vystoupení W+H nahrané na audio kazetě. Obvykle to posloucháme, když spolu někam jedeme autem a cesta potom skvěle ubýhá. Hlášky typu "my měli doma jen jednu noru" "aha, to bylo ještě před Ibsenem" nemají chybu. | |
|
|
Dzin - jsem si kdysi koupil asi 7 kusů (nebo kolik jich bylo) kazet s jejich originálními nahrávkami z 1. republiky. Moc rád to poslouchám, i když jich mám už asi jen polovic, bohužel - ukradli nám před časem auto a v něm byly asi 3, nebo 4 kazety. Na těch kazetách byly všechny dochované nahrávky V+W z první republiky digitálně odšumněné a odpraskané.
Dzin napsala v č. 2783: pěkné, jám mám nahrané filmy Pudr a benzín a Hej rup (co na to Podiven? I když já sem od něj již v pradávnu obdrželk nálepku "napojen na levicové strany )"Těžkou barboru" za chvilku jedu do Práglu, tak je mi jasné, co budu v autě poslouchat |
|
|
|
mbbb: Tak to vystoupení neznám. Já jsem spíše zaměřen na jejich filmy a pozdější vystoupení W+H. Když třeba nedávno dávali v ČT jejich Těžkou barboru, bylo to opravdu osvěžující po té záplavě současné rádobyvtipné zábavy. | |
|
|
egli napsal v č. 2779: mám, ale na MC"Máš tu nahrávku? " možná to bude ono, co myslíš, baví se o tom V a W,a le ne jako dva milionáři - ale jinak je to tak jak píšeš - zešměšňují soudobou propagandu proti SSSR a posluchač pochopí, že je tam ráj na zemi |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2777: Máš tu nahrávku?"ano, to je přesně o tom jejich vystoupení "Pravda o sovětském Rusku" z roku 1935" Já si vzpomínám na část jiné hry (nevybavuju si název), kde je dialog myslím jakoby dvou milionářů o tom, jak v SSSR trpí hladem - je to samozřejmě podáno zesměšňující formou tak, aby divák pochopil, že v SSSR žádný hlad není a naopak je tam skoro ráj na zemi Ve 30. letech byla mezi evropskými levicovými intelektuály taková móda dávat na "pravou míru" informace o Sovětském svazu, který byl prezentován v růžových barvách - viz třeba kniha manželů Webbových "Sovětský svaz - nová civilizace", Wellsovy rozhovory se Stalinem apod. U nás tento trend reprezentoval třeba Fučík svými reportážemi (V zemi milované, V zemi, kde zítra již znamená včera). Když si nějaký byť i sympatizant sovětského režimu dovolil trochu zapochybovat o něčem, co v SSSR zažil, stal se hned terčem ostrých útoků (Weil - Moskva hranice, A. Gide - Návrat ze Sovětského svazu). Nebo jak po válce komunisté zametli s naším (ale i v evropském kontextu) největším znalcem SSSR Janem Slavíkem (Leninova vláda (1934), Co jsem viděl v Sovětském Rusku (1926) apod. - připravoval i životopis Stalina, který již nemohl dokončit) |
|
|
|
egli - ano, to je přesně o tom jejich vystoupení "Pravda o sovětském Rusku" z roku 1935 | |
|
|
To, že V+W v některých hrách zesměšňovali zprávy o hladu na Ukrajině, v tom bohužel nebyli sami. Tímto způsobem na tyto zprávy reagovala před válkou většina levicových intelektuálů, obdivovatelů Stalina (viz G.B. Shaw, H.G. Wells apod.). Tyto informace byly pokládány za fašistickou propagandu a fašismus (nacismus) byl nepřítel číslo 1, takže to bych jim nevyčítal (i když samozřejmě ex post z dnešního pohledu se to moc dobře nečte...). | |
|
|
znáte nahrávku V+W "Pravda o sovětském Rusku" z roku 1935? Jinak dvojici V+W mám moc rád, a Ježek byl geniální skladatel, kdyby to nebyl Čech,a le třeba Angličan, tak se o něm dnes učí ve školách.
Dzin napsala v č. 2773: zcela souhlasím. Hlavně jejich satiry na Ádu a na fašismus se mi líbí, nebáli se, taky pak museli pryč. "ve svých satirách brojí proti blbosti, tuposti, lhostejnosti, lakotě či chamtivosti" |
|
|
|
Nemyslel jsem výhradně levicová orientace-myslel jsem lehce levicová orientace-tj.taková sociální demokracie... | |
|
|
Já bych se spíše pozastavoval nad tím, co je na V+W tak výhradně levicového? Že ve svých satirách brojí proti blbosti, tuposti, lhostejnosti, lakotě či chamtivosti? Spíše to zavání klasickým zjednodušováním ala levicové je pro chudé a snaží se brát bohatým, pravicové je pro bohaté a snaží se brát chudým... | |
|
|
Podiven:Souhlasím s Dzinem...nepleteš si trochu "zesměšňování" s "dělání si legrace"? Levicová orientace V+W se dá vysvětlit "kapitalistickou" hospodářskou krizí... Dále jak uvádíš že se knihy a hry V+W vydávaly jako na běžícím páse nemyslíš tedy jen pouze Werichovu knihu Fimfárum? Navíc se tedy od tebe nechám poučit které z her "zesměšňují" hrůzy bolševiského režimu...(že by Osel a stín,Balada z hadrů,Pěst na oko, nebo něco dalšího?)-jen povídej.... |
|
|
|
Hezké, hezké. Když se v tématu o sudetoněmecké otázce milý Podiven tak hezky rozepsal o divadle v 18. století, myslíte, že se také dostane na více než rok starou otázku ohledně vlastní publikační činnosti? Nebo se opětovně odkáže na jistě hodnotnou knihu? | |
|
|
broučku Podivene, už ve 2759 jsem ti psal, že se v tom divadle po založení nehrálo česky, což si ty jaksi ve svém následujícím příspěvku nezaregistroval. S tím datem máte asi s Ondrahou pravdu, datim 1737 jsme našel jen jednou, 1739 taky jen jednou, většinou 1738, ale i tak považuje své znalosti co mám v hlavě ze školy za dobré no a Podivene, proč zde o tom jakým jazykem se hrálo vznikla diskuse? Co z toho plyne? |
|
|
|
No vidíte pánové, ještě se něco přiučíte. I když honit takhle narychlo znalosti po netu není úplně to pravé...
mbbb napsal v č. 2765: A můžeš mi ocitovat, kde jsem tvrdil takovýto nesmysl? "Že se v něm po začátku nehrálo česky, tos už asi pochopil. " Co kdyby sis přečetl můj 2750:
Podiven napsal v č. 2750: "jaké stálé divadlo v Praze vzniklo v roce 1738? V jakém jazyce se v něm hrálo? Odkdy se v něm hrálo i česky?" |
|
|
|
Podiven napsal v č. 2763: tak jsem se kvůli tobě podíval na net, co tam o tom divadle píšou a viděl jsme i datum 1739. Já mám v hlavě ale 1737."Pleteš se bohužel ty, stálá německá scéna v Praze vznikla v roce 1738, přesně jak jsem napsal." No a co to další? Žádná reakce? Že se v něm po začátku nehrálo česky, tos už asi pochopil. Ale znovu se ptám - co z toho faktu, že se tam nehrálo česky plyne? Se rád poučím. |
|
|
|
Podiven napsal v č. 2763: Máš pravdu. Od roku 1738 hraje v Praze Německé divadlo. "Pleteš se bohužel ty, stálá německá scéna v Praze vznikla v roce 1738, přesně jak jsem napsal." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2761: Pleteš se bohužel ty, stálá německá scéna v Praze vznikla v roce 1738, přesně jak jsem napsal. "já reagoval na tvůj letopočet (ke všemu chybný)" |
|
|
|
Podiven napsal v č. 2747: Opět musím souhlasit. Například výborná scéna z Hej-rup, kdy je v nejlepší tradici českého humoru satirovány tehdy bouřlivě proklamované údajné úspěchy Sovětského svazu dnes už tradičním "Maslostrojem" nikoho nenechávají na pochybách."Zpochybňovat orientaci dvojice V+W ve 30. letech můžete skutečně pouze zaslepený člověk." Nepleteš si náhodou pojem "zesměšňování" s "děláním si legrace"? |
|
|
|
Podivene, nauč se číst, nekličkuj a nepoužívej smajlíky, když na to nemáš
Podiven napsal v č. 2760:
"Kde jsi přišel na to, že se tam od roku 1738 hrálo česky? "
mbbb napsal v č. 2759: a dál:"v tom divadle, které bylo první stálou scénou u nás se česky hrálo až několik desetiletí po jeho založení. "
Podiven napsal v č. 2760: a zase uhýbáš - já reagoval na tvůj letopočet (ke všemu chybný), o tom, že se zde divadlo hrálo dřív tady nikdo nepochybuje "ty se skutečně domníváš, že před 18. stoletím se v Praze divadlo nehrálo?" |
|
|
|
mbbb: ty mě nepřestáváš překvapovat Kde jsi přišel na to, že se tam od roku 1738 hrálo česky? Chlape, chlape... ty se skutečně domníváš, že před 18. stoletím se v Praze divadlo nehrálo? Asi by jsi měl podat návrh na přepis učebnic |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců