Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2841-2860 z 3044
Po
Dzin 9.9.2003 22:16 - č. 249
Dzin Podiven: Musim uznat, tva schopnost vyhybat se a neodpovidat na dotazy, ktere ti nehraji do noty je vyborna...
jirik 9.9.2003 11:15 - č. 247
jirik to Pavel Šrámek: kde se prosím dá ten sborník sehnat?
Pavel Šrámek 9.9.2003 06:46 - č. 245
to David Gore: Jen bych dodal, že k odhalení pomníku čs. obráncům hranic z roku 1938 v Dolní Světlé byl vydán sborník "Hraničáři pod Luží" obsahující mimo jiné text o bojích čs. armády a bezpečnostních složek od května 1938 do března 1939 (má přes 50 stran) a jmenný soupis čs. obětí těchto bojů (pokud je mi známo nikdy nic takového ještě nevyšlo!). Doporučoval bych to jako povinnou četbu všem překrucovačům našich moderních dějin a roku 1938 zvláště.
Béďa 8.9.2003 14:06 - č. 244
To co tady prezentuje Podiven je fakt síla, to abysme odsoudily "ty teroristy" na chudáka Heydricha a jeho potomkům vrátily co tady jejich rodiče vlasnily. To by podobné podiveny asi uspokojilo doufám ale že k tomu nedojde...

Jinak jediné co považuji na odsunu za ostudné je chování tehdejší a i současných vlád k němeským antifašistům(to Johny mimochodem to byli tví oblíbení "socani"), to je jediná skupina Němců kde jsem pro určitou formu odškodnění a třeba i dvojí občanství, je mi ale jasné že něco podobného je neuskutečnitelné, protože by se tím otevřela pandořina skříňka a pak by Heydrychovi potomci mohli opravdu dostat zpět své majetky.
Glynwed 8.9.2003 13:45 - č. 243
Glynwed to Podiven: Mám jednu osobní otázku. Mluvil jsi o svém přesvědčení se svými prarodiči nebo rodiči? Zajímalo by mě, jak se oni staví k této otázce, zvláště pak k tvým názorům. Děkuji za odpověď.
Milo 8.9.2003 09:27 - č. 241
Podiven: dobré počteníčko je aj na www.lidice.cz. Spomínajú tam aj jedného Sudeťáka. Jeho potomkov by mali tiež odškodniť za kníhkupectvo v KV, veď oni predsa za nič nemôžu?
Johny 7.9.2003 13:18 - č. 240
Johny Re Podiven: Já se domnívám, že k bankrotu nás dovede spíš socialistická vláda (v Německu se už jim to skoro podařilo) než restituce.
Podiven 7.9.2003 11:17 - č. 238
david gore: johny má pravdu. Stát bude muset vyplatit stovky miliard korun. Je to v podstatě na státní bankrot.
Dzin 6.9.2003 21:37 - č. 237
Dzin Johny: Hezky prizpevek, uz jsem zase o neco chytrejsi...:)
Dzin 6.9.2003 21:37 - č. 236
Dzin Podiven: Jak presne si ty predstavujes vyrovnani se s minulosti? Jako ze zaplatime vsem to o co si kdo rekne? Proc potom jsme jeste neobdrzeli valecne reparace (mam dojem ze ani ne 1 procento nami pozadovane castky)? Nebo to nesouvisi s vyrovnani minulosti? Kdo se nedokaze vyrovnat z minulosti jsou Kinsky, "Lansmansaft" a jim podobni. A jak tak pozoruji, tak nejspis i vcetne tebe... Mimochodem, stale si mi neopovedel na muj dotaz, jaka pravda (z tveho 222) ma vyplavat na povrch?
Johny 6.9.2003 21:32 - č. 235
Johny Co se týče náhrady za znárodnění v letech 45-46, tzv. znárodnění velkokapitálu dle Košického vládního programu a následně potvrzené dekrety (myslím č. 100 a výše) se jedná o to, že nebylo vyplaceno odškodné některým osobám. Jedná se ale hlavně o Čechy, neboť zahraniční osoby byli již odškodněny (byla to hlavní podmínka návratu zlatého pokladu z USA a VB. který byl po válce zadržován hlavně jako náhrada znárodněného majetku). Německé právnické a fyzické osoby si jako osoby (dle tehdejšího práva) nepřátelské nemohou nárokovat jakékoliv odškodnění, těch se to netýká.

Je to ale docela dobrá zpráva, neboť děda vlastnil podíly na zemědělské záložně a těch se dosavatní restituce netýkaly, budu se muset informovat, zda se nás to také týká. V pozůstalosti jsem viděl taktéž akcie některých podniků a je dost možné, že to mělo být odškodněno taktéž.

Stát bude muset odškodnění těm, kteří ho nedostali vyplatit. V podstatě každý kdo má akcie platné v roce 45 až 46 a stát nebude moct prokázat, že něco vyplatil (jakože bolševici nic nevypláceli) bude muset něco dostat. Nicméně největší zahraniční vlastníci byli již odškodněni v rámci vypořádání a návratu čs zlatého pokladu v osmdesátých letech a tak to nebude taková částka (určitě bude nižší než oddlužení bank).

S tím Štrasburkem bych byl opatrný, jeho pravomoc je pouze pro pár posledních let, v žádném případě tam nejde projednávat jakékoliv činny v letech 45-48 ale bohužel třeba ani v letech 80tých. Jeho rozsudky většinou napravují věci jako je pomalé jednání soudů a nebo špatná rozhodnutí z posledních let, nicméně nikdy neprojednává události před rokem 1989.
Podiven 6.9.2003 10:10 - č. 233
F.O. Kinský ukázal cestu a ostatní následují - Schaumburg-Lippe, Harrach (obrovská území v Krkonoších). Další nároky budou následovat. Nároky Schaumburg-Lippe a Harracha jsou zhruba stejně velké jako Kinského, takže již nejde o 40 ale o 80 miliard korun.

Navíc nyní vystoupili i právoplatní dědici majetku znárodněného v letech 1945-1948. Podle Benešových dekretů měli obdržet náhradu, ale tu nikdy nedostali, jde i o německé firmy (Deutsche Erdöl, Deutsche Bank apod.). Jedná se o stovky miliard korun. Vyplacení této částky znamená státní bankrot. Pokud nerozhodnou naše soudy, rozhodne Štrasburk.

Levicový plátek Právo to dnes rozmazává na celé straně a cituje jakéhosi "nejmenovaného experta": "Štrasburský soud se nebude zabývat znárodněním. Žádný soud nepošle český stát do bankrotu, neboť by tím porušil lidská práva milionů českých občanů a možná způsobil i zánik českého státu."

Obhajoba znárodnění v rudém Právu se dala očekávat. O čem rozhodne nebo nerozhodne štrasburský soud se teprve uvidí.

Advokát Luboš Chalupa: "Nároky jsou zákonné a nepromlčitelné. O dosažení práva a právního stavu zřejmě rozhodne až štrasburský soud."
Advokát Felix Nevřela: "Pokud je tento stát nástupcem právního řádu, je to pro dědice tutovka. dědicové se obracejí na Nějvyšší soud podle Benešových dekretů. Když tedy vláda tak trvá na tom, že Benešovy dekrety platí, tak platí." (Nevřela zastupuje dědice čokoládovny Orion, ta dnes patří Nestlé, stát buď zaplatí miliardy dědicům, nebo jim vrátí továrnu a zaplatí miliardy odškodnění firmě Nestlé)

Zhruba třetina celkového majetku v ČR je dnes v právní nejistotě. Sem vedla naše neschopnost vyrovnat se s minulostí.

---------------------------------------------- --------
Carlos: jak mi vysvětlíš, že termín Benešovy dekrety dnes používají všechna česká média?
Carlos 4.9.2003 18:44 - č. 232
Carlos pokr.
Nevím, kolikrát jsem to tady psal, ale napíši ti to znovu. Odsun Němců, nezařídil Beneš, ale bylo to dáno Postupimskou konferencí, které se zúčastnily státy USA (Truman), VB (Churchill, Atlee), SSSR (Stalin). Ti rozhodli o odsunu. Jako správný historik bys měl chápat tehdejší myšlení. Němci podruhé rozpoutali dvě světové války, při té druhé za to mohli Němci v “sousedních” státech, tak se tak rozhodli. Teď se můžeme dohadovat, zda to bylo dobře nebo ne. Ale nesmíme zapomínat na dobový kontext. Zvl. pro ČSR bylo dobře, že nevznikaly nové třenice, vendety a postižení Němci za komunistů, ani nový Mnichov. Špatně bylo, že jsme se rozešli s kulturou, se kterou jsme byli skoro 800 let v jednom státě, že tady zvítězili komunisté, kteří se tady usadili na 40 let.
Oficiální název dekretů je dekrety prezidenta republiky. Benešovy dekrety si vymysleli sudetští Němci – jako hanlivý název. Nelze srovnávat se Stalinem nebo Hitlerem, to si můžeš podat ruku s fanatiky, kteří jen toto přirovnání řeknou, ale argumenty chybí.
Vlajka byla fašistická organizace, kterou pohrdali i sami Němci.
Carlos 4.9.2003 18:44 - č. 231
Carlos

to Podiven – Pány Posselta, Mandlera bych jako vzor nebral. Vždyť oni ani neví, co to znamená slovo rasismus. Zmiňuji Ti to tady několikrát a ještě ani jednou si na to nezareagoval.
Srovnávat Hitlerovy plány na likvidaci Židů s odsunem Němců je populismus a nelze to srovnat.
Vy (novodobí hodnotitelé minulosti – Ty, pánové Mandler, Placák, Doležal, aj.) se chcete srovnávat s Masaryk. Že jdete proti proudu. Masaryka si vážím. Ten stál za pravdou, přijímal fakta a podle nich se řídil, šel proti proudu, šel za demokracii, uznával jiné názory. České země nebyly samotné, kde byl rozšířen antisemitismus, jádro antisemitismu bylo v Německu a Rakousku – ariosofisté, Wagner, aj., také byl ve Francii – Dreyffusova aféra, v Rusku to bylo snad nejhorší, kde se pořádaly pogromy na Židy.
Pan Mandler, nevím nakolik je vzdělán – historik?, ale nějak neví, co znamená pojem rasismus. Pan Doležal se rovná ke skupině vlastizrádců, kteří tvrdí, že Mnichov byl OK. Další pseudohistorik vytýká ČSR, že proběhla v květnu mobilizace. Pan Placák zase nezná pojem genocida a je mimo se srovnáním Beneš=Stalin.
Vaše skupina se přiklání k Masarykovi a jeho postoji, čelně proti davu. Jenže čelně proti davu stojí také extrémisté – ať to jsou fašisté, komunisté, anarchisté či náboženští extrémisté. Nechci tě nijak urazit, ale tatíček Masaryk se musí obracet v hrobu. To on “bojoval” 4 roky za nezávislé Československo – v jeho historických, politických ekonomických hranicích, za jeho nezávislost. Zato ty jsi zpochybnil v minulých příspěvcích celou První republiku, která patřila k nejtolerantnějším a nejdemokratičtějším systémům na světě nejen ve své době.Je to jako bys plivnul Tomáši Masarykovi do tváře. On se snažil znovu pro český národ, aby měl nezávislý stát. A ty jsi v minulých příspěvcích tady obhajoval německý terorismus, který se tady děl v l. 1918-9 a v roce 1938.
Glynwed 1.9.2003 16:39 - č. 230
Glynwed to Podiven: www.geocities.com/popo_posselt/
Hezky si vypiš jméno, adresu, telefon.....a třeba dostaneš placku I LOVE YOU .
stc 1.9.2003 15:59 - č. 229
to jirik:

Souhlas.
jirik 1.9.2003 15:13 - č. 228
jirik to jasan a další: Lidi klid, copak nevidíte, že ten člověk jenom provokuje a chce vás vytočit? Tuhle jeho pseudoargumentaci a blábolení přece nikdo nemůže brát vážně. Všimněte si, že zásadně nereaguje na odpovědi lidí, kteří o tématu očividně lecos vědí. Čili tohle není snaha o diskuzi, ale pouhopouhý opruz.
jasan 1.9.2003 07:14 - č. 227
jasan to podiven:vrátíme sudetským němcům majetek až oni nám vrátí popel mistra Jana Husa!!!!
jinak jemi už z tebe na blití
Dzin 31.8.2003 19:59 - č. 226
Dzin Podiven: K 222 jen pro mne, jako veci ne prilis znaleho, jaka pravda ma presne vyplavat na povrch?
Carlos 31.8.2003 19:52 - č. 225
Carlos

to Podiven – KSČ je stejně zločinecká organizace jako NSDAP, nebo SdP, nebo DNP, nebo DNSAP. Nebo máš jiný názor??????????
2841-2860 z 3044
Po