Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2781-2800 z 3044
Po
Honza M. 5.11.2003 21:01 - č. 319
Honza M. 1)
Pustejovsky je docela příjemný pán z Ackermanngemeinde, ale pripada mi dost naivni (co se tyce historie Východu a současne evrop.politiky).
Nemužu to označit na odlišný pohled člověka ze Západu, protože v květnu jsem mluvil s velvyslancem Libalem a ten byl (z meho pohledu) naprosto "in".
Nicméně, oba se shodují v tom, že se naše média přílis věnují radikálům (sudetským i našim), zatímco v Německu považuje většina lidí tento problém za zcela marginální, ne-li uzavřený.
Na moji připomínku, že i vrcholní politici BRD občas říkají věci, za které sklízí na sudetoněmeckých dnech potlesk radikálů, Pustejovsky řekl, že to jen sbírají bodíky u voličů (jmenovitě CDU) a je to jen rétorika - kromě občasných projevů v parlamentech totiž pro splnění požadavků Landsmanschaftu nikdo nic reálně neudělal a prý ani neudělá. Zřetelně je to prý vidět u bavor.zem. vlády, která sice vystupuje jako velká ochránkyně vyhnaných, ale v reálu čile buduje hospodářské a kulturní styky s českou stranou, a kdyby v tom Landsmannschaft chtěl dělat nějaké pěkně by se spálil.
Taky si myslí (Pustejovsky), že majetkové požadavky vyhnanců nemají naději ani smysl, ovšem Schröderův postoj (udělat tlustou čáru za minulostí) označil za ignorantství - vadí mu, že mladí Němci se o historii nezajímají a děsí se ukončení diskuse, kterou považuje za nutnost demokracie.
Jo abych nezapomněl, akce se jmenovala Německo-český dialog před vstupem ČR do EU z pohledu historika.
Honza M. 5.11.2003 21:01 - č. 318
Honza M. 2)
Muj názor : jak uz jsem řekl, připadal mi trochu naivní a já jsem pesimista. Na Rakouském příkladu je jasně vidět, co se stane, když se sudetského problému chopí radikálové ("Svobodní") a že "seriózní" politické strany jsou pak ochotny udělat skoro cokoliv, aby dostaly voliče zpět. Libal mi v květnu taky tvrdil, že otázka dekretů je už pasé a v létě o nich začal mluvit sám Schröder.
Ale souhlasím s ním, že sudetoněmecká otázka (jakožto spor) je u nás příliš přeceňována (i u nás jsou živlové, kterým vyhovuje atmosféra strachu, ve které by mohli nabídnout ochranný štít), víc než těm zahořklým křiklounům ze Sd.LM přísluší (o nich se Pustejovsky vyjadřil, že holt se musí počkat až budou umlčeni biologickou cestou a totéž platí i o těch na české straně) - srovnej Mlynárika svého času v Klubu Netopýr: smíření nastane až vymře generace tehdejších "ergéjistů" (vidíte ten rozdíl? typický jednostranný pohled).
V této souvislosti je zajímavé, že zatímco u nás se se sudetoněmeckou historickou a "historickou" knižní produkcí roztrhlo několik pytlů, v Německu česká produkce nikoho nezajímá, resp. není poptávka po tématu, takže není potřeba překládat (stará sudetská literatura poptávku převyšuje bohatě).
Pustejovsky si stěžoval, že k období 38-45 je dodnes přeložena jen jediná kniha T.Staňka jinak nic (Mlynárika zjevně nepočítá do "české" produkce).
Tohle srovnání knižního trhu je podle mne jasný důkaz toho, že sudetoněmecký problém se u nás zveličuje a Sd.LM toho zneužívá (i když se není moc čemu divit, když se u nás 40 let o odsunu nepsalo a nediskutovalo).
Prostě je to válka nervů, a ty "našim" nějak moc často povolují.
Glynwed 5.11.2003 11:59 - č. 317
Glynwed to Honza M: ZLOM VAZ !!! A dej vědět jak to probíhalo.
Honza M. 5.11.2003 11:01 - č. 316
Honza M. to Johny and all: Ten dokument o Kadani nebyl zase tak špatný, ale závěr o "ruských legionářích" mne vážně dostal!! - to se pozná "historik".
Vsadím celý svůj měsíční příjem, že v březnu 1919 nebyl v Kadani ani jeden z ruských legií a pravděpodobně tam legionáři nebyli vůbec.
Ani by mne nepřekvapilo, kdybych nějaký "takyhistorik" začal tvrdit, že i pogrom v Holešově (prosinec 1918) vyvolali ruští legionáři.

Nicméně Johny, to že "Němci se i svým negativním událostem věnují o několik řádů více a lépe" naprosto neplatí pro Sudetské Němce.

P.S. Dnes odpoledne budu diskutovat "live" s Otfridem Pustejovským (Postupim a masakr v U.n./L. apod. dilka). Držte mi palce!
čet.Hrad 4.11.2003 10:15 - č. 315
čet.Hrad Doporučuji stránku www.vojenstvi.kvalitne.cz/armada sekce Názory: Mnichov 1938 a česká společnost
čet.Hrad 3.11.2003 20:31 - č. 314
čet.Hrad Johny: Asi bych to našel pokud bych ovšem uměl šprechtit německy
Fuky 3.11.2003 20:24 - č. 313
Fuky Co si budem povídat, v mnoha věcech Beneš také nebyl nikterak úžasný, ale po přečtení obsahu této publikace se mi dělá poněkud nevolno...
Johny 3.11.2003 20:20 - č. 312
Johny čet.Hrad napsal(a) v č. 311: "A to se prodává v obchodech??"

Jo, to se prodává. Ale jsou to zbytečně vyhozené prachy. Vše podstatné z knihy najdeš i zde: www.opfergang.de
čet.Hrad 3.11.2003 19:28 - č. 311
čet.Hrad Johny: A to se prodává v obchodech??!! To snad ne!
Johny 3.11.2003 16:03 - č. 310
Johny V doslovu píše Luděk Pachman mimo jiné žvásty:
Dr. Emil Hácha byl neskonale čestnější člověk než Beneš..
atentát na Haydricha (zde jmenován celým titulem ř. protektora oproti Benešovi, který je nazýván pouze Beneš)

Takových obratů jako „čeští gestapáci, nevinný hoch od SS apod. je v knize mnoho.Jinak Dědinová překládá pro SL protičeské pamflety.
Celá kniha mně znovu utvrzuje v přesvědčení, že naprostá většina organizovaných sudetských němců a jejich českých přisluhovačů jsou stále nacisti s nepřekonatelnou nenávistí ke všemu českému.
Johny 3.11.2003 16:01 - č. 309
Johny Tak jsem se prokousal knihou Sidonie Dědinové „ Beneš likvidátor“. Nedělal jsem si žádné iluze co se tam dočtu ale přesto jsem byl nechutně překvapen. Takovou snůšku nenávisti k veškerému českému, takovou žumpu zloby a lží jsem tedy v rukou dlouho neměl.
Kniha je popsaná jako dokumentární román ale ve skutečnosti je to zhruba překlad údajných zvěrstev Čechů po válce na nevinných němcích proložené jakoby autentickým dějem kolem Beneše a jiných čs politiků a vojáků té doby. Žádná fakta tam uvedena nejsou.
Nevím kolik dostala Dědinová za tento goebelsovský pamflet a nebo jestli se tak chtěla pomstít čechům, za to že ji vyhodili ze svobodné evropy. Kniha nestojí ani za to si ji prohlédnout jen ze zvědavosti (opravdu) a kdo to chce přece jen zkusit, tak na vlastní nebezpečí. Čtivost je asi tak stejná jako u „Mein Kampf“ .
Namátkou uvedu výňatky z tohoto veledíla:
Z předmluvy vydavatele Kudláčka: „ Beneš byl zamindrákovaný huhňavý skřet …… nedávno se z iniciativy jiného huhňavého skřeta (myšlen Havel) postavili poslanci za Benešovy dekrety….“.
V knize dál třeba: „ Beneš byl od Května 45 despotou na českou a slovenskou opozicí, které nechával věznit a popravovat.
…nelidská postava prezidenta Beneše….
Po projevu prezidenta Beneše, kde oznámil vylikvidování Němců pocítil Prokop Drtina nával neskutečného štěstí…. ..
a teď jsme mi králové , řekla paní prezidentová Hana Benešová
Fierlinger se potutelně usmíval úzkými štěrbinami asijských, možná mongolsky tvarovaných očí…….
Glynwed 3.11.2003 08:40 - č. 308
Glynwed to Hofi:
Hofi 1.11.2003 11:35 - č. 307
Hofi Glynwed: Kto dnes dokáže ukázať a povedať - ten za to môže?

Podiven
Pavel Šrámek 31.10.2003 13:08 - č. 306
Taky jsem ten dokument viděl a myslím, že zase tak špatný nebyl. Více se prostě do těch 10 minut nevešlo, navíc tam musela být ta rekonstrukce, na tom jsou ostatně Osudové okamžiky postavené. Chtělo by to samozřejmě kvalitní dokument tak na 1 až 2 hodiny. Ale ta Johnyho poznámka o sociálním pozadí je na místě a mělo to tam zaznít. Kdo ví, možná byl rozhodující právě sociální a ne nacionální faktor.

Nesedí mi ale ti legionáři. Ruští legionáři se prokazatelně vraceli až koncem roku 1919 a hlavně v roce 1920, takže ti to určitě nebyli. Jako první se do ČSR vraceli italští legionáři (1918/1919), pak francouzští (1919). Všeobecně se ale uvádí, že byli ihned nasazovani na Tešínsko a Slovensko, kde to hořelo. Podle mne to spíš vypadá (i podle citovaných hodností) na tzv. domácí vojáky. Tím by ovšem celá konstrukce o drsných legionářích padla.
Johny 31.10.2003 11:35 - č. 305
Johny re egli: V podstatě odpověděl Glynwed. Obecná fakta v zásadě souhlasila. Co mně vadilo byla povrchnost spracování. Chybělo tam zasazení do kontextu, nebyly tam důležité detaily, které jsou běžně dostupné v literatuře, např. to , že tam šlo nejen o čs a německou vlajku ale že hlavní impuls bylo to, že němci vyvěsili i rudý komunistický prapor a to už naši legionáři nevydejchali. Také chyběla dle mého podstatná skutečnost, že demonstraci svolala německá sociální demokracie a že šlo i o vyvolání sociálních nepokojů po vzoru Bavorska. Nebylo zmíněno ani slovo o tom, že svědci slyšeli i další výstřely z oken okolních domů a pod. Nebylo zmíněno, že Čechům pomáhali místní podnikatelé, tedy německá buržoasie, která i přes antipatie viděla radši čs řád než bolševickou revoluci.

Celý dokument vyzněl tak, že legionáři byli vznětliví hoši kteří viděli mnoho krutostí na Sibiři a tak jim ujela ruka a postříleli tak neviné civilisty, jak byli dle autorů zřejmě zvyklí z ruska.
Glynwed 31.10.2003 08:45 - č. 304
Glynwed Bylo to vyhodnoceno jako tragické vyústění sporu o vlajku (nejdřív Němci sundali českou, pak čeští vojáci vyvěsily českou a sundali německou). Vojáci byly napadáni slovně i fyzicky. Podle české verze zazněl první výstřel z davu, podle německé začali střelbu vojáci. Mrtvých na místě 19, dalších 7 zemřelo na následky zranění. Pak bylo stručně řečeno, že čs. vojáci byly hlavně legionáři z Ruska, kteří nejdříve stříleli a teprve pak se ptaly. Takže konec nejasný - ale kdo dneska dokáže ukázat a říct - ten za to může?
egli 31.10.2003 08:26 - č. 303
egli johny: ten dokument jsem neviděl. Můžeš mi stručně napsat, jak to tam pojali (příčiny spíše na německé nebo české straně?, kolik celkem obětí?)
Johny 29.10.2003 22:34 - č. 302
Johny Tak jsem se koukal na CT1 na události v Kadani. Musím říci, že mě to zklamalo, velice povrchní zpracování. Těžko říci, jestli se dalo na tak krátkém čase postihnout více ale mám pocit že to bylo velice odfláknuté. Přišlo mně to spíše jako nějaký studentský film než seriózní dokument.

Škoda, že se takovými událostmi nezabývá někdo více. Musím jen smutně konstatovat, že Němci se i svým negativním událostem věnují o několik řádů více a lépe.
stc 29.10.2003 16:58 - č. 301
to Johny: Ne ten clanek neutoci do vlastnich rad ... spis jde o cesky tisk.... ktery tak nejak "prilis" propaguje "druhou stranu" ....

O tom sporu autora clanku s LtN moc nevim ale na blistech je o tom dalsi clanek...
Johny 29.10.2003 16:20 - č. 300
Johny re stc: V čem ten článek útočí do vlastních řad?

Já sice B(in) L(ádinovy) listy většinou nemusím ale s tímto článkem v podstatě souhlasím. Víš jaký konflikt měl autor s LtN?
2781-2800 z 3044
Po