Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2801-2820 z 3044
Po
stc 29.10.2003 13:55 - č. 299
Stoji za precteni: www.blisty.cz/article.rb?id=15786&iid=1412

A priznejme si zacatek tohoto clanku se trefuje do cerneho. Cesky tisk o jehoz vlastnicich neni pochy utoci do vlastnich rad...
Béďa 29.10.2003 13:08 - č. 298
rovněž mě článek dost zaujal, řekl bych že Poláci si opět hrají na velmoc, asi ne nadarmo byly naše vztahy před válkou a poní tak napjaté.
egli 29.10.2003 10:38 - č. 297
egli když jsem to ráno četl v lidovkách, tak mně to skutečně zaujalo. Polský prezident nebude odsuzovat odsun z Polska, ale odsun z ČSR. Podivuhodné...
Johny 29.10.2003 09:53 - č. 296
Johny Tak co jsem říkal. Probíhá zcela jasný pokus o vražení klýnu mezi protivníky Německa: www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=32216

Ještě se někdo domnívá, že to je náhoda a nebo naivní pokus bývalého komunisty se zviditelnit?
čet.Hrad 21.10.2003 22:34 - č. 295
čet.Hrad Před chvílí skončil na TV Nova pořad Na vlastní oči, jedna z reportáží byla o navracení majetku rodu Kinských, bohužel jsem stihnul jen konec. Doufám, že to půjde stáhnout z netu.
Johny 16.10.2003 17:01 - č. 294
Johny re Béďa: Myslím, že by otázka moderního dělení na pravici a levici stála za komentář ale aby nás nesmazali jako off-topic

Volební program je totiž jedna věc a jeho plnění je věc druhá. Např. naši sociálové šli do voleb s programem skoro komunistickým a nakonec dělají (v některých oblastech) mnohdy pravicovější kroky než jakákoliv jiná strana. ODS zase po dobu vládnutí promeškala jakékoliv pravicové reformy v obavě, že nebudou zvoleni. Britští lejbristi jako zakládající strana novodobé socialistické internacionály byli vždy bráni jako ta pravá sociální demokracie-tedy strana levého středu a udělali ve všech oblastech větší reformy než konzervativci (privatizace veřejných služeb, reforma sociálního zabezpečení, zrušení podpory v nezaměstnanosti pokud odmítne uchazeč jakoukoliv práci a pod.).

Další věc je, že ty levicové strany nedělají pravicovou politiku protože by chtěli. Především v západní evropě se ukazuje, že tzv. sociální stát je nekonkurenceschopný, lidé žijí nad poměry a netvoří takové hodnoty jaké spotřebovávají ze státních služeb.
Béďa 16.10.2003 11:51 - č. 293
to Johny? - beru že v našem politickém prostředí jde při dělení stran na pravici a levici často o rétoriku, ale Tvůj komentář je přeci jen poněkud zavádějící. Přeci jen je třeba vycházet i z volebních programů, uznávám ale že je to dost teoretické.
Johny 15.10.2003 12:07 - č. 292
Johny egli napsal(a) v č. 290: "Patočka jako šéfredaktor Respektu?"

Mea culpa: Patočka jako šéfredaktor samozřejmě zruinoval literárky, ne Respekt. Do něho ale přispíval dost často a tak jsem si ho mimoděk spojoval s tímto tělesem.
egli 14.10.2003 08:36 - č. 291
egli Johny napsal(a) v č. 289: "Například pravicový H. Kohl podepsal s ČR smlouvu o přátelství"

A hned na tiskovce oznámil, že majetkové otázky samozřejmě zůstávají otevřeny...
egli 14.10.2003 08:35 - č. 290
egli Johny napsal(a) v č. 289: "Předchozí šéfredaktor ultralevicový ekofanatik Patočka"

Patočka jako šéfredaktor Respektu?
Johny 13.10.2003 18:51 - č. 289
Johny re Béďa: US-DEU a pravice ?? KDU-ČSL je tak střed. V ČR žádná pravice dle skutků neexistuje. ODS jako středopraví sociální demokraté jsou snad tak nejblíž té specifikaci. Musíme si uvědomit, že česko je tvrdě mentálně posunuto do leva.

CDU-CSU začali s výpady proti ČR když Stoiber porazil Merkelovou ve vedení a když zjistili, že Češi umějí stále dopbře ustupovat a že se jich hodně dá koupit. Reprezentuje klerikáliní konzervativní část CDU-CSU a jeho manželka je někde od KV. Například pravicový H. Kohl podepsal s ČR smlouvu o přátelství. V Německu není problém zda pravice či levice je více proti ČR (třeba socialista Schroeder odmítl jet kvůli sudeťákům do ČR) ale to, že většina Němců je nakloněna myšlence, že ČR patří do sféry německého vlivu a že pokud jde bez války a nátlakem na Čechy získat opětovný vliv v této oblasti tak je to dobře.

re egli: Respekt a pravicový tisk?? . Tomáš Němeček a jeho vize ekologicko-občanské komunity, to snad nemyslíš vážně, že by měl pravicové názory? Předchozí šéfredaktor ultralevicový ekofanatik Patočka ten byl ještě lepší, teď dělá kariéru jako předseda strany zelených, když se mu povedl puč, za který by se ani Gottwald stydět nemusel.

re Tom: jsem pro, už z toho důvodu, že bychom se nedobrali, kdo vlastně ta pravice a levice je. To že to někdo o sobě řekne, ještě neznamená, že tak i jedná. Pro to je příznačné, že se v parlamentu onehdy skoro celý den věnovalo hádce, která strana je u nás pravicovější a druhý den to následovala hádka kdo je levicovější .
Béďa 13.10.2003 10:53 - č. 286
to Johny: Chtěl jsem poukázat na tvé škatulkování pravicexlevice, protože v Německu je to právě pravice od které hrozí možný revizionismus. Jinak se mi nezdá, že to co tvrdíš o levici je v našich podmínkách pravda, pominuli KSČM, tak nejvíce se angažuje, v proněmeckých postojích, opět pravice-US-DEU, KDU-ČSL. I v denním tisku zaznívá jasně proněmecký ton v pravicových denících.
Johny 10.10.2003 13:23 - č. 285
Johny re Beda: Kterou frakci máš namysli z CDU/CSU?

Na příspěvky reaguji zásadně v tom duchu jak byly položeny a úmyslně používám rétoriku přispěvovatele. Jedině tak vyjde najevo nesmyslnost některých příspěvků.

Když už jste navodili škatulkování stran (sám považuji v postkomunistických státech škatulky levice-pravice za nesmyslný, neboť tam ve většině případů a hlavně u nás žádná pravicová strana neexistuje) tak je určitě zajímavé, že v zemích nejvíce ohrožených revizionismem se proti těmto snahám staví z demokratických stran hlavně ty, které se sami nazývají pravicové. Ze strany levice je v těchto zemích problém často zlehčován, omlouván a různě maskován a ti kteří varují jsou osočováni z nacionalismu. Prohlašování levice, že vztahy s Německem a Rakouskem jsou nejlepší v historii je bohužel ostudné maskování zahraničněpolitické neschopnosti. Každý se může přesvědčit, že třeba s Rakouskem jsou mezistátní vztahy na bodu mrazu, Češi jsou dle rakouského průzkumu mínění bráni jako největší nepřátelé rakušanů.
Béďa 10.10.2003 12:48 - č. 284
to Johny: S tvojí odpovědí Tomovi by bavorský min. předseda za CDU/CSU!! E.Stoiber asi moc nesouhlasil. Nebo se snad odehrál posun této frakce doleva??
Johny 9.10.2003 19:08 - č. 283
Johny re egli: To je pravda a to je taky leitmotiv mého příspěvku. Rozděl a panuj. Je jednoduší pro Německo donutit k ústupkům jeden stát po druhém, než dovolit aby se alespoň v otázce poválečného statusu spojily.

re Tom: Zákeřní pravičáci chtěli pravděpodobně dát najevo, že poválečné poměry jsou neměnné a že je nutno postupovat spolu s dalšími ohroženými státy i přes nátlak Německa.
egli 9.10.2003 18:06 - č. 282
egli Johny napsal(a) v č. 270: "Napováženou je třeba prohlášení některých polských politiků, že není v zájmu Polska podpořit ČR ve věci vysídlení sudetských Němců "

Nedivme se, podobně postupujeme i my, tak proč by nás Poláci měli nějak podporovat. Teď byl Klaus na návštěvě v Maďarsku a tam se s maďarskými politiky shodl, že poválečné dekrety nejsou česko-maďarský problém, ale problém čistě slovensko-maďarský.

ČTK: "Benešovy dekrety ... nejsou česko-maďarským problémem. Shodli se na tom včera ve vyjádřeních pro novináře český prezident Václav Klaus a předseda opozičního FIDESZ Viktor Orbán...... 'V otázce Benešových dekretů nemáme spor s našimi českými přáteli, ale se Slovenskem. Problém poválečného kolektivního postihu Maďarů musíme vyřešit se Slovenskem. Jsem přesvědčen, že se zákony, které obsahují kolektivní vinu nelze vstupovat do Evropské unie' řekl Orbán..."
Johny 9.10.2003 12:21 - č. 280
Johny Re HonzaM: Fakt tam popsaný je velice jasný pro každého ,pravicová část Sejmu navrhla rezoluci na podporu ČR (nejen) a levicová část včetně vládní garnitury ji nepodpořila se zdůvodněním, že to není v zájmu Polska. Nic víc nic míň.

Co za tím skutečně je se můžeme opravdu dozvědět mezi řádkami pokud známe fakt, že se bude projednávat otázka rozpočtu EU na rok 2006 a Polsku bylo naznačeno, že pokud bude dělat problémy, Německo se zasadí aby Polsko nic nedostalo. Francie je na Polsko dopálená za účast polských jednotek v Iráku a za podporu USA a jelikož Francie s Německem de fakto rozhodují v EU o zemědělských dotacích, je jasné, že by se poláci dostali jako agrární země závislá na zemědělských dotacích EU do pěkných problémů a zcela jistě by to znamela konec Cimoszewicze ve vládě.
Honza M. 9.10.2003 10:25 - č. 279
Honza M. Aha, takže problém je v tom, že na rozdíl ode mne čteš mezi řádky, protože v tom článku vidíš to, co tam není. Tvůj příspěvek (278) to ukázal tak jasně, že už nemám co dodat.
Johny 6.10.2003 21:30 - č. 278
Johny Re HonzaM: A co podle tebe tak znamená tohle?

cituji článek: "Polský ministr zahraničí Wlodzimierz Cimoszewicz odmítl pasáž o České republice v návrhu rezoluce polských pravicových stran, které chtějí v Sejmu rázně odmítnout zpochybňování současného vlastnictví půdy a nemovitostí po vysídlené německé menšině některými německými představiteli ...... K polskému kroku ve prospěch ČR proto není důvod a ani Polsko takovou rezoluci nepotřebuje už vzhledem k tomu, že emoce zahraničněpolitickým vztahům škodí," citovala média Cimoszewicze"

Nemůžu si pomoct ale jestli to neznamená, že si polský ministr financí myslí, že podpořit Čechy proti sudetoněmeckým nárokům je proti jeho současným zájmům, tak to fakt nevím, co jinak chtěl tím odmítnutím zmíněné rezoluce říci.
Honza M. 6.10.2003 18:54 - č. 277
Honza M. Díky za info, ale ten článek asi změnili, protože já tam nečtu "že není v zájmu Polska podpořit ČR" (tvoje 270), ale že "K polskému kroku ve prospěch ČR proto není důvod" protože "nejvyšší čeští představitelé označují současné vztahy své země s Německem za "nejlepší v dějinách" ... "a ani Polsko takovou rezoluci nepotřebuje".
To je trochu rozdíl, ne?
2801-2820 z 3044
Po