Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2861-2880 z 3044
Po
stc 31.8.2003 12:52 - č. 224
podiven: Ohledně RKZ prosim nepapouškuj to co se k tobě dostalo z medií a čti tady: kix.fsv.cvut.cz/~urban/r/rz1/nazory.htm
Je sice fakt že německé písemnictví je starší než to české ale to nevypovídá nic o kultuře národa. Kulturní národ německý ač z hlediska počtu filozofů,vědců a umělců jistě navýši prokázal že toto všechno nevypovídá vůbec nic o kultuře mas.
Doplnim pozdeji.
Kiwi 31.8.2003 12:14 - č. 223
V 90. letech 20. století začala vystupovat stále větší část intelektuálů, mladých lidí apod. s otevřenou kritikou české národně-socialistické minulosti, zejména vztahu k Němcům, masakrům v roce 1945 apod. Pro část zbývající národovecké české společnosti se stali národními nepřáteli.

Podiven už sebe (a sobě rovné) přirovnává k TGM. Skutečně moc prima srovnání.
Podiven 31.8.2003 11:38 - č. 222
Ve 30. letech 19. století byly publikovány dva falzifikáty - Rukopis královedvorský a zelenohorský. Měly dokazovat, že česká literární kultura je stejně stará jako německá. V roce 1886 vystoupil T.G. Masaryk a několik dalších učenců s vědeckou kritikou těchto falzifikátů. Pro český národ se TGM stal národním nepřítelem č. 1
Dnes už je jasně prokázáno, že RKZ jsou falzifikáty.

Na počátku 20. století byl Leopold Hilsner falešně obviněn z židovské rituální vraždy. TGM vystoupil na jeho obhajobu. Pro antisemitský český národ se stal národním nepřítelem č. 1 V soudním procesu se pak jasně prokázalo, že o žádnou židovskou rituální vraždu nešlo.

V 90. letech 20. století začala vystupovat stále větší část intelektuálů, mladých lidí apod. s otevřenou kritikou české národně-socialistické minulosti, zejména vztahu k Němcům, masakrům v roce 1945 apod. Pro část zbývající národovecké české společnosti se stali národními nepřáteli.

Kdo má pravdu se ale postupně ukazuje. Historie ukazuje, že národovecké mýty se nedají dlouhodobě udržet. Pravda vždycky vyplave na povrch. Navíc i německý ekonomický vliv se zákonitě musí projevit.

Podívejte se třeba na jeden příklad: "Benešovy dekrety" - sudetoněmecké organizace léta usilovaly o to, aby se Benešovy diskriminační dekrety označovaly jako Benešovy dekrety, což podvědomě implikuje diktátorské akty vydávané z vůle jednoho člověka, což odpovídá skutečnosti.

Čeští národovci se naopak ještě před pár lety snažili protlačit používání termínu "dekrety prezidenta republiky" nebo dokonce "dekrety prezidenta republiky spolupodepsané předsedou vlády a vydané na návrh vlády" a podobné blbosti.

Dnes všechna média, včetně České televize, důsledně používají termín Benešovy dekrety (což vyvolává správné asociace s podobně znějícími: Hitlerovy směrnice, Stalinovy čistky a podobné termíny)

Podobně asi 60% médií dnes již používá sudetskými Němci dlouhodobě prosazovaný termín "vyhnání" (austreibung) místo "odsun". Termín "vyhnání" implikuje zjevné souvislosti...

I role Vlajky je dnes již přehodnocována. Noviny před pár dny věnovaly oslavné články poslednímu legionáři Aloisi Vocáskovi. Ten byl taky členem Vlajky a v roce 1942 dopisem osobně nabídl spolupráci K.H. Frankovi. Dnes to již nikoho nezajímá.
Johny 31.8.2003 11:30 - č. 221
Johny david gore napsal(a) v č. 220: "mám dojem, že někdy je jen velmi těžké přesvědčit fanatika"

Jo jo, to máš pravdu. Ale na druhou stranu je dobré, když hodně lidí vidí argumenty a názory těchto lidí. Pak jim totiž dojde, že se s nima prostě jednat nedá a nemá a že jakékoliv ústupky jsou vykládány jako slabost a jsou následovány dalšími požadavky. Možná, že to přesvědčí i ty naivní pseudohumanisty, kteří se tu a tam vynoří, že vyjednávání a dobré úmysly jsou cesta do pekel.
Johny 30.8.2003 11:06 - č. 219
Johny to Podiven: To jsem plácal z jejího životopisu. Opravdu nechci řešit, jestli člen mladých komunistů a vyhozený ze strany osmašedesátník Pavlíček je horší než normalizační předsedkyně soudu Brožová. Spíše jsem chtěl poukázat na to, že v současném soudnictví nelze si moc vybírat a je důležité sledovat jaké kdo má vazby. Mimochodem třeba to, že do ústavního soudu neprošli kandidáti prezidenta Klauze, kteří obhajovali stát v restitučních kauzách proti katolické církvi je výmluvným důkazem.

To david gore: naopak si myslím, že mluvit se musí. Problém nezmizí, když se bude mlčet, naopak se někde vynoří.

Jinak Jožka Fišerů opravdu není hodnotný politik, na jeho slova nelze moc spoléhat neboť pro záchranu své strany udělá cokoliv. Zatím se mu zdá, že je lepší si naklonit ČSSD ale stačí si vzpomenout na jaro minulého roku, kdy po výrocích Zemana patřil ke kritikům Česka, neboť bylo před volbami a přece jenom hlasy odsunutých je třeba.

Co se týče politického vývoje v Německu, nejsem takovým nadšencem jako Podiven, který už předsedu CDU/CSU vidí jako kancléře. Moje informace jsou (v Německu jsem každých 14 dní), že Stoibera už opouštějí i celoživotní voliči jeho strany pro jeho neschopnost cokoliv vyřešit.
Podiven 29.8.2003 18:20 - č. 217
Ke Kinskému: cesta kterou ukázal argentinský občan Kinský, tedy nezpochybňovat samotné dekrety, ale zpochybnit způsob jejich uplatnění, má budoucnost. Kinského příkladu nyní využije i rod Schaumburg-Lippe v Ratibořicích (zámek, panství včetně tzv. babiččina údolí, které bylo nezákonně zkonfiskováno Němcům), který dokáže, že v konfiskace v roce 1945 proběhly v rozporu s tehdy platnými zákony a předpisy. Pomalu se spouští lavina...

Johny: zatímco já jsem uvedl fakta, ty jsi pouze plácal. Brožová nikdy nebyla členkou KSČ, prezident Havel ji jmenoval do Ústavního soudu. Pavlíček byl v 50. letech, kdy se děly nejhorší masakry, členem KSČ. Zeptej se nějakého vězně z 50. let, jak to tehdy probíhalo.

Glynwed: ministr Fischer byl v 70. letech členem levicových bojůvek a sympatizant teroristické skupiny Rote Armee Fraktion (RAF). Nedávno byla v Německu zveřejněna dokumentace o jeho podílu na násilnostech v 70. letech včetně fotografií.

Předseda SdL Bernd Posselt se k Fischerovým výrokům vyjádřil: "Ten, kdo podobně jako Fischer v Praze zužuje příčiny vyhnání Němců na sebezničení v důsledku nacionálního socialismu, ten nejen překrucuje historickou pravdu, ale posiluje i večně včerejší nacionalisty v Praze a vpadá do zad těm Čechům, kteří usilují o čestné vyrovnání se s minulostí." (Mnichov 27.8.2003)

Po příštích volbách už Fischer v německé vládě nebude.

Bohumil Doležal napsal: "Benešovy dekrety porušují přinejmenším tři základní principy na nichž stojí evropské právo: myšlenku osobní zodpovědnosti (kolektivní vina Němců a Maďarů), presumpci neviny (Němci a Maďaři byli jako celek předem prohlášeni za vinné) a zákaz retroaktivity (příslušnost k německému národu se stanovovalo podle toho k jaké národnosti se občan hlásil v demokratické ČSR). .... Hitler dělal s Židy totéž. Je snad Hitler pro nás kritérium jak jednat?"
(citováno v článku E. Mandlera, Literární noviny 11.8.2003)
Johny 29.8.2003 11:06 - č. 215
Johny Re Tom: Já nejsem určen abych těšil paní Brožovou, ta má své svědomí. Jinak máš pravdu, svinstvo to je. Lidé bez morálky jsou stále ve vysokých pozicích. Hlavně v soudnictví to je vidět, viz. zde diskutované problémy s vracením majetku a absolutně rozdílné rozsudky různých "českých" soudů. Ono to je totiž tak, že kdo se prodal jednou, prodá se už kdykoliv a komukoliv. A to je jádro problému, spoustě lidí je jedno kdo je platí a komu slouží. Předtím sloužili totalitnímu komunistickému režimu a určitě pro jejich svědomí není žádný problém sloužit třeba teď někomu jinému, pokud jim to zajistí vliv a moc.
Johny 28.8.2003 21:20 - č. 213
Johny To Tom: Co to plácáš? Tom napsal(a) v č. 211: "Oni byli to Johny a Podiven". Nesmíš se tak vzrušovat když jsem použil Podivenovy obraty. Ty si nepochopil smysl?
Glynwed 28.8.2003 08:30 - č. 212
Glynwed to Tom: Díky
Glynwed 26.8.2003 13:27 - č. 205
Glynwed Výpis z internetového deníku iDNES:12:03 :: Před otevíráním sporných otázek v návrhu evropské ústavy v Praze varoval německý ministr zahraničí Joschka Fischer. Skepticky se vyjádřil i k otevření centra sudetoněmeckého landsmanšaftu v Čechách.
Johny 25.8.2003 23:05 - č. 204
Johny Re Podiven: Paní Iva Brožová vystudovala v roce 1969-74, tedy v nejtvrdších normalizačních letech práva o kterých přece víš, že je zvláště v této době mohli studovat jen kádrově prověření lidé. V této době byl pan Pavlíček právě vyhozen ze strany a ze zaměstnání kvůli své kritice normalizačního režimu. V Letech 75-76 působila Brožová jako čekatelka u totalitního justičního soudu, který byl komunistickou mocí určen k prosazování nezákonností. V letech 75-90 byla předsedkyně totalitního městského soudu, tedy nomenklaturní pozice na kterou mohli býti navrženi jen lidé mimořádně oddaní režimu. Jsou známi lidé, kterým soud kterému předsedala paní Brožová zničil život.
Myslíš si, že lidé, kteří z titulu své funkce podporovali celý život totalitní režim můžeme nazvat slušnými lidmi? Podporuješ komunistické soudce? Jsi komunista?
Podiven 25.8.2003 18:46 - č. 203
Johny: Názor předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Ivy Brožové, jak jsem ho uvedl má svou váhu. Odrazí se také v připravovaném jednotném stanovisku Nejvyššího soudu k těmto sporům. Iva Brožová byla navíc v letech 1992-1999 členkou Ústavního soudu.

Názory Václava Pavlíčka neberu. Jak snad víš, je to člověk, který byl 20 let členem zločinecké organizace KSČ. V padesátých letech měl být členem kádrovací komise (jako zástupce mladých komunistů), která zničila život několika mladým lidem. Jak asi víš nedávno byl navržen na Ústavního soudce. Vzhledem ke skutečnostem, které jsem uvedl (přihlásili se lidé, kterým v 50. letech zničil život), dostal v Senátu z 81 hlasů pouze 7 (slovy sedm). A z toho byly zřejmě 4 hlasy od senátorů za KSČM. Senátor Daniel Kroupa ho správně označil za člověka s "marxistickým chápáním práva".

Názory komunistů já neberu. Komunistické "právní myšlení" nemá s právem nic společného. Překvapuje mně, že ty se zaštiťuješ názorem komunisty. Když jsi sám prohlásil, že bývalí členové KSČ měli být vyhnáni na Sibiř. Ty se hlásíš ke komunismu? Máš zřejmě skutečně velmi konzistentní názory.

Nebo snad tvrdíš, že člověk, který na zač. 50. let, kdy se děly největší zvěrstva, vstoupí do KSČ a je členem kádrovacích komisí, má být v ústavním soudu?
Carlos 21.8.2003 18:23 - č. 202
Carlos

to Podiven – Dle dekretů prezidenta republiky byly zbaveni majetku všichni Němci, Maďaři a kolaboranti. O správnosti můžeme diskutovat. Ale sebelepší zastánce dekretů musí odmítnout zkonfiskování majetku antifašistům – Němcům.
Jenže Kinský svůj spor neprovádí přes restituční zákony, ale přes občansko-právní soud. Takže dle restitučních zákonů mu nemusí být vydán. Jeho otec byl nacista, který se výrazně podílel na zničení československého státu, zemřel v roce 1938. Jeho matka požádala o říšskoněmecké občanství. Kinskému byl nezletilý, nebylo mu ani 15 let. A národnost získává podle rodičů. Takže dle zákona není, co řešit.
Když žádá stát o majetek, je to věc státu, ale že chce vzít soukromým osobám domy, pozemky to je tedy síla. Kde ti lidé budou bydlet???
Jestli se začnou prolamovat dekrety prezidenta republiky, tak budu mít docela strach, jestli panelák, hlavně pozemky, kde bydlím nepatřil nějakému Němcovi, který by nás odtamtud vyhnal. Ještě, že ze severních Čech na Moravu za příbuznými je to tak blízko. Když se dekrety prolomí, máme tady rázem několik miliónů bezdomovců. To by sis přál??????
Žádost o potvrzení českého občanství – podezření z korupce.
to stc – Souhlas.
Honza M. 20.8.2003 23:17 - č. 201
Honza M. Johny, na zemědělský majetek, to snad lze aplikovat, ale v dekretu o konfiskaci nepřátelského majetku (č.108/1945 Sb.) není o státní příslušnosti vůbec řeč. Národnost Kinského nebyla oficiálně určena, teoreticky by ji tedy měl získat po otci, ale zejména po válce se takové případy (nezletilých dětí) posuzovaly individuálně a to často ve prospěch národnosti slovanské (záleželo by na přání matky). U Kinského takové rozhodnutí nepadlo z toho prostého důvodu, že byl po celou válku i po válce v zahraničí.
Co se výjimek týče, není důkaz, že by se malý Kinský nějak provinil proti nárudu českému nebo slovenskému, nebo porušil věrnost ČSR. Na druhou stranu se nezúčastnil osvobozovacího boje ani netrpěl nacistickým terorem. Takžeby jeho případ muselo posoudit MV (kdyby o to Noska někdo požádal) - a o výsledku si nemusíme dělat iluze.

Viz vyjádření jeho právníka: ihned.cz/index.php?p=002000_d&article[id...
Johny 20.8.2003 12:04 - č. 200
Johny Dekrety prezidenta Beneše operovaly pouze s národností, státní příslušnost nebyla důležitá. Viz.: Dekret presidenta republiky ze dne 21. června 1945 § (1) S okamžitou platností a bez náhrady se konfiskuje pro účely pozemkové reformy zemědělský majetek, jenž je ve vlastnictví: a) všech osob německé a maďarské národnosti bez ohledu na státní příslušnost,.....

Dekret presidenta republiky ze dne 19. května 1945 o neplatnosti některých majetkově-právních jednání z doby nesvobody a o národní správě majetkových hodnot Němců, Maďarů, zrádců a kolaborantů a některých organisací a ústavů :

§4 Za osoby státně nespolehlivé jest považovat:
a) osoby národnosti německé nebo maďarské,........


České občanství je pouze základ, bez něho nelze cokoliv v ČR požadovat.

O něm: Ústavní dekret presidenta republiky ze dne 2. srpna 1945 o úpravě československého státního občanství osob národnosti německé a maďarské.§ 1

(1) Českoslovenští státní občané národnosti německé nebo maďarské, kteří podle předpisů cizí okupační moci nabyli státní příslušnosti německé nebo maďarské, pozbyli dnem nabytí takové státní příslušnosti československého státního občanství.
(2) Ostatní českoslovenští státní občané národnosti německé nebo maďarské pozbývají československého státního občanství dnem, kdy tento dekret nabývá účinnosti.


Plné znění dekretů zde: www.psp.cz/docs/laws/dek/

Když si je přečtete, uvědomíte si proč na jejich zrušení někteří trvají, například by jejich zrušením nabyly platnosti majetkové převody za WWII a td.
alyk 20.8.2003 08:09 - č. 199
alyk johny- nerozumim ti - jak o narodnost? ve sporu jde o obcanstvi ne?
Johny 19.8.2003 19:13 - č. 198
Johny Na otázku, po kom Kinský majetek zdědil, zda po pradědovi, jak to tvrdí advokát Čapek, či po jeho pronacistickém otci, Pavlíček předložil usnesení Německého obvodového soudu v Pardubicích z 11. srpna roku 1939. Ten tehdy řešil dědictví nemovitého majetku německých občanů umístěného v Protektorátu Čechy a Morava. V dokumentu je uvedeno, že zustavitelem dědictví je Ulrich Ferdinand Kinský, tedy otec Kinského. "Podle tehdy platného zákona stejně jako nyní, bylo možné odkázat majetek pouze dítěti, které již bylo počaté," konstatoval navíc Pavlíček na argument Čapka, že "drtivou většinu majetku nezdědil jeho klient po svém otci, ale pradědovi, který zemřel v roce 1904.Veškeré ostatní jednání jsou irelevantní a tak to rozhodne i ústavní soud. V právním marasmu, který tady panuje je pro některé lidi snadné, zkroutit právo tak, jak to potřebují.
Johny 19.8.2003 19:13 - č. 197
Johny Re: Podiven: Za prvé: Kinský žádné občanství dostat neměl. Ulrich, Mathilda Kinsky a jejich děti jako občané Sudet a posléze Říše automaticky nabyli na základě smlouvy mezi československou a říšskou stranou z roku 1938 německé občanství. "Československé občanství Mathilda a její děti pozbyly hned dvakrát: jednou výnosem Adolfa Hitlera o protektorátu Čechy a Morava ze dne 16. 3. 1939, a jednou dekretem prezidenta republiky Beneše č. 33/1945 Sb. Kinsky neumí ani slovo česky a dle svých slov byl v Československu poprvé někdy v 60tých letech. Je jasné, že matrikářka dostala poctivě zaplaceno. Bohužel, ve sporu je hlavní národnost a ne formality kolem dekretů. Kinský je národností Němec a jako takový nemá vzhledem k poválečným reparačním dohodám nárok na majetek v České republice. Vyplynulo to ze znalecké expertizy advokáta profesora Václava Pavlíčka, který je šéfem katedry ústavního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.Profesor tím tedy dal najevo, že osvědčení o českém občanství z července roku 2001, které Kinskému vydala matrikářka z Prahy 1 Jana Talmanová, bylo chybné. "Ano, matrikářka zde udělala chybu. Nicméně v těchto sporech nehraje roli státní občanství jako v případě restitucí, zde hraje roli pouze a jedině národnost," zdůraznil Pavlíček. Pavlíček připomněl, že Československo společně se sedmnácti západoevropskými státy uzavřelo po válce v roce 1945 reparační dohody, podle nichž "každá vláda si ponechá formou, již si sama zvolí, německý nepřátelský majetek ve své pravomoci".
Podiven 19.8.2003 18:58 - č. 196
stc: předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Iva Brožová nebo kardinál Vlk jsou tvoji "soukmenovci"?
stc 19.8.2003 18:37 - č. 195
Áááá Podiven se nám tu opět zjevil a jako vždy nezareagoval na to co mu zde bylo napsáno a dál do nás hustí nesmysly svých soukmenovců aniž by si je nejak hodnověrnými dokumenty ověřoval.
2861-2880 z 3044
Po