Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2741-2760 z 3044
Po
Hynek 9.1.2004 12:20 - č. 382
Nie je dolezite, co Benes povedal nejakemu novinarovi, alebo co si napisal do nejakeho dennika. Dolezite je, co sa stalo s milionmi Nemcov, ktori Sudety obyvali po starocia a prinasali prosperitu pre cele Cechy.

Rozhodně dopadly lépe než Židi, milóny Poláků, dvětřetiny Bělorusů atd.

Co se týká totho Beneše vyjadřil se tak i před příslušníky Německého odboje (Jaschke)
Hynek 9.1.2004 12:18 - č. 381
Obecne sa tu ignoruje fakt, ze to neboli Sudetaci, kto chcel rozbit spolocnu krajinu Sudetakov a Cechov. Kdo to teda byl?

Kamenom urazu nebolo ani tak spoluzitie Cechov a Sudetakov v jednom state, ako skor to, ze po starociach sa sikovnejsi narod (Sudetaci, Nemci) mal zrazu dostat pod nadvladu menej sikovneho naroda (Cechov). V době vzniku první republiky nepatřila většina pohraničí (vyjma Libercka) k nejrozvinutějším oblastem státu. Také s krizí se pohraničí vyrovnávalo podtstatně hůř což zrovna nesvědčí o šikovnosti tamnějších obyvatel. Co se týče například Předlitavska byly České země jeho nejprůmyslovější částí. Kde teda byla ta šikovnost rakouských němců.

A i kdyby jsem byly méně šikovní vadilo by to?

Možná soudíš podle situace na středním Slovenksu, kde na Spiši skutečně představovala německá města civilizaci.
zdeno 9.1.2004 12:08 - č. 380
Hynek napsal(a) v č. 379: "Beneš také poměrně dlouho uvažoval o částečném vysídlení Němců."

Nie je dolezite, co Benes povedal nejakemu novinarovi, alebo co si napisal do nejakeho dennika. Dolezite je, co sa stalo s milionmi Nemcov, ktori Sudety obyvali po starocia a prinasali prosperitu pre cele Cechy.

Obecne sa tu ignoruje fakt, ze to neboli Sudetaci, kto chcel rozbit spolocnu krajinu Sudetakov a Cechov.

Kamenom urazu nebolo ani tak spoluzitie Cechov a Sudetakov v jednom state, ako skor to, ze po starociach sa sikovnejsi narod (Sudetaci, Nemci) mal zrazu dostat pod nadvladu menej sikovneho naroda (Cechov).
Hynek 9.1.2004 11:48 - č. 379
To zdeno: Tuším, že Odsun sudetských Němců taková červená kniha a nebo Jak rozumět dějinám. O něčem podobným by ses mohl dočíst i v knihách o západním odboji. Beneš také poměrně dlouho uvažoval o částečném vysídlení Němců.
zdeno 9.1.2004 11:43 - č. 378
Hynek napsal(a) v č. 376: "Když byl za války jednou Beneš u Stalina a Molotova, podali mu tužku ať si na mapě Německa zakreslí jaké oblasti bude po válce chtít. Beneš, ale neměl zájem a prohlásil, že je ochoten vzdát se území s absolutní německou menšinou ve prospěch Německa (nejspíš měl na mysli Chebsko, Opavsko možná i Mikulov) na to se mu Stalin i s Molotovem vysmáli."

To je pekna rozpravka (H. Ch. Andersen? L. Berija?)
Hynek 9.1.2004 11:30 - č. 377
Před válkou na jižní Moravě (myslím tím území připojené později k říši) byla většina obyvatel Němců (přesněji německy mluvících). Nicméně v této oblasti žilo mnoho Čechů(přesněji čěsky mluvících). Napřiklad větší města měla 50 až 70% obyvatel česky mluvících. Mimo to zde existovaly rize české vesnice. Může mi teda někdo říci (včetně Podivena) jak měla být hranice vedena (kdyby jsem nebraly v úvahu historické hranice). Vždy by existovala někde menšina. A co třeba mostecko, tam byla většina Němců, ale Most byl převážně český. Existují jen dvě logické varianty:A) Každý občan si zvolí sám dobrovolně do jakého státu bude on a jeho majetek(včetně půdy) patřit. To by znamenalo de facto zánik hranic. A za B) Vždycky se stanoví nějaké území a provede se výpočet zastoupení jednotlivých národností a území se následně stane státem nejpočetnější národnosti. De facto vezmem-li celý svět pak by existoval jen Čína. No anebo obě možnosti nějak zkombinujem.
Hynek 9.1.2004 11:19 - č. 376
Když byl za války jednou Beneš u Stalina a Molotova, podali mu tužku ať si na mapě Německa zakreslí jaké oblasti bude po válce chtít. Beneš, ale neměl zájem a prohlásil, že je ochoten vzdát se území s absolutní německou menšinou ve prospěch Německa (nejspíš měl na mysli Chebsko, Opavsko možná i Mikulov) na to se mu Stalin i s Molotovem vysmáli.
Hynek 7.1.2004 11:48 - č. 375
Podivíne už jsi hlasoval v mé anketě, které se týká: Kdo spáchal největší válečné zločiny za WWII. Zdá se mi, že ne?
Johny 7.1.2004 10:41 - č. 374
Johny curahee napsal(a) v č. 371: "Ses blazen,chtel bych je videt pri otvirani obdobne kancelare v Polsku,tam by je hnali az by se za nima prasilo"

To se dost pleteš. Kanceláří slezských a nebo pruských německých spolků a jejich přátel je v Polsku nepočítaně.

Souvisí to z pevnou oficiální politikou země a hlavně charakterem politiků. Pokud má politická reprezentace jasno, nemusí se bát žádné kanceláře.

Pokud ale politické vedení lavíruje, chvíli se staví na tuhle stranu, chvíli na druhou a nemá skutečného spojence neboť samo je nespolehlivý spojenec, tak samozřejmě jakákoliv kancelář vyvolá pocit ohrožení, neboť nikdo neví jak politická reprezentace bude reagovat.
Johny 7.1.2004 10:32 - č. 373
Johny Proč by tady nemohla být kancelář SL?

Problém je v tom, že někteří politici se nechají koupit a pokud takové budeme tolerovat, je úplně jedno jestli je kancelář tady nebo ne.

Nám nikdo nebrání otevřít kancelář pro vymáhání reparací řeba v Berlíně.
curahee 6.1.2004 23:20 - č. 371
curahee ad(359).Ve svobodne zemi si muze takovou kancelar otevrit kazdy!Ses blazen,chtel bych je videt pri otvirani obdobne kancelare v Polsku,tam by je hnali az by se za nima prasilo.Jen mi porad propagujem ten dnesni strasne modni liberalismus demokratismus,obcas je velmi potrebne vymenit pero za pest.
čet.Hrad 5.1.2004 01:02 - č. 368
čet.Hrad To pan John (mluví se zde o TOM Johnovi?)opravdu řekl a ještě Vás obvinil "za hlasatele komunistických názorů"??!!

David: Ale já se bavím a velice dobře, někdy z toho ale pláču (a ne smíchem)
Pavel Šrámek 4.1.2004 18:03 - č. 367
Po Vánocích se vracím do diskuse a vidím, že je zde veselo. Taky si myslím, že jediné řešení je Podivena zcela ignorovat, prostě jako kdyby nebyl. V Literárních novinách jsem kdysi četl, že s popírači holocaustu není možná diskuse, protože s lhářem se nedá diskutovat, a toto je myslím něco podobného. Mimochodem už jsem zažil, že mne někdo označil za hlasatele komunistických názorů. Byl to pan Miloslav John, když jsem si dovolil na jeho přednášce reagovat na perly typu, že SSSR nám v září 1938 nemohl pomoci, protože krátce předtím uzavřel pakt o neútočení s Německem. Vzhledem k tomu, že Podiven horuje pro blábol S. Dědinové, který mimochodem odmítli i lidé jako E. Mandler, je to ten samý případ.
Honza M. 30.12.2003 21:00 - č. 364
Honza M. Podivene, jestlipak už jsi slyšel o knize, co napsal Beppo Beyerl: Die Benes-Dekrete. Zwischen tschechischer Identität und deutscher Begehrlichkeit. Wien 2002. ??
Johny 30.12.2003 14:36 - č. 363
Johny Podiven napsal(a) v č. 360: "Jinak z tvého "výkladu" vyplývá, že sudetoněmecké hnutí bylo a je financováno StB."

Ne to nevyplývá. Ačkoliv je známo, že velká část politků SL byla agenty StB resp. KGB, na oplátku, že byly zamlčeny jejich zločiny z dob nacismu.
Podiven 29.12.2003 18:09 - č. 361
to Johny:: Kategorie důvěrník není soudně uznanou kategorií spolupracovníků StB. Vyskytuje se pouze v nechvalně známých Cibulkových seznamech. Pokud někdo někoho označí za důvěrníka StB nelze to nijak vyvrátit ani potvrdit. V oficiálních seznamech spolupracovníků StB vydaných ministerstvem vnitra proto kategorie důvěrník není.

Jinak z tvého "výkladu" vyplývá, že sudetoněmecké hnutí bylo a je financováno StB.
Ještě bys mohl přidat tu o Budulínkovi...
Honza M. 27.12.2003 18:12 - č. 359
Honza M. Ve svobodné zemi si může otevřít kancelář kdo chce - tedy i Sudetoněmecké krajanské sdružení.
Podivene, že se jedná o pozitivní krok si myslí málokdo i na německé straně (velvyslanec v ČR, politologové z Humboldtovy univ. aj.)
Johny 27.12.2003 16:35 - č. 358
Johny re Podiven: Na Sidonii Dědinovou jsem se informoval přímo ve Svobodné Evropě resp. u lidí, kteří po ní zůstali v ČR6. V S.E. nezastávala žádnou významnější funkci. Knihu napsala pro peníze a věnovala jí pouze své jméno. Veškeré tam uváděné informace byly plně poskytnuty lidmi ze SL, kteří nutně potřebovali aby takováto kniha byla podepsána českým autorem, neboť těch je stále nedostatek.

Další zainteresované osoby ve zmíněné knize Beneš Likvidátor mají také zajímavé osudy:
Recenzent: Luděk Pachman, nar. 11.5.1924, důvěrník StB , krycí jméno Pravda, reg.č. 22632, Vynikající šachista ,od 72 žije v SRN, 46 - 66 sedmkrát mistr ČSSR, 78 mistr SRN., v 70tých letech konvertoval ke katolicismu, vstoupil do CDU/CSU. Po 89 řídil volební kampaň ČSL, po odhalení Bartončíka jako agenta StB a zjištění, že vedení ČSL je pod vlivem KGB odstoupil a vrátil se do SRN.

Vydavatel Josef Kudláček: Majitel Annonce. Žil dlouho v SRN. Jeden z ideových zakladatelů DEU a její sponzor, kritik Petra Cibulky (ten nazval DEU odnoží KGB). Proslavil se vypsáním miliónu korun na hlavu Václava Klause. V poslední době pochybnosti o tom jak nabyl majetek – je známo, že rozvědka STB využívala ke krytí peníze z vydávání novin a inzertních deníků. Kudláček je také znám tím, že po emigraci mohl navštěvovat ČSSR a odtud unesl vlastní dítě a byl za podivných okolností amnestován samotným G. Husákem.
stc 23.12.2003 19:36 - č. 356
To Podiven: A proč otvírat nejkou kancelář v Praze? Vždyť na sudetské němce se tady skoro už nikdo nepamatuje, když už lidé "podle tebe" zapoměli na události podzimu 1938.

Když už by chtěli dialog ať ho mají, ale oni o něj moc nestojí.... Navíc jsem neslyšel že by se někdo z SDL snažil vést dialog česky, nebo v nějakém jiném jazyku než němčině aby česká strana nebyla znevýhodněná... A otázky jsou podle mě už dávno uzavřené...
Podiven 23.12.2003 18:05 - č. 355
k otevření kanceláře sudetoněmeckého krajanského sdružení v Praze: myslím, že jde o pozitivní krok. Otevření kanceláře přivítal mimochodem i předseda Svazu bojovníků za svobodu Oldřich Stránský (za války vězněný v koncentračním táboře). Národovecko-komunistickou částí členstva byl pak z funkce vyštván.

Přitom sudetoněmecké "velvyslanectví" má jen jediný cíl - umožnit navázat plnohodnotný dialog mezi reprezentací sudetských Němců a českou vládou o neuzavřených otázkách.
2741-2760 z 3044
Po