Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců
|
|
---|---|
skareb351 napsal v č. 3271: Jako obyvatel pohraničí konstatuji, že vysídlené oblasti byly strašlivé za komunistů. Teď už se ale lepší. Pokud pravidelně projíždíte a sledujete, je to vidět. Čili podle mě to není o národnosti, ale o možnosti obyvatel. "Města, vesnice vybudované Sudetskými Němci jsou v žalostném stavu," |
|
|
|
Krátce po válce se nemůžeme našim prarodičům/praprarodičům divit za odsun Sudetských Němců. Z dlouhodobého historického hlediska na tom vyděláme, i když to budou jen lesy, pole, pozemky. Města, vesnice vybudované Sudetskými Němci jsou v žalostném stavu, jakožto velká část pohraničí z krátkodobého a středně dobého hlediska za to platíme vysokou cenu. Zůstalo-li by zde Německé obyvatelstvo, nevyvolávalo by to obavy ze sepratizmu? |
|
|
|
Royal napsal v č. 3269: jak komu, mě jí nedělaj "dělají ostudu slušným českým lidem. " |
|
|
|
Sudetoněmecký revizionismus pokládám za nejvetší nebezpečí... pamatujme na věty Dr.E.Beneše o tom, že se vrátí ovšem protentokrát v rolích obětí... to, že zde tedy v ČR sudeťáci chystají sjezd je plivnutím do tváře všech, kteří přežili nacistickou hrůzovládu. Pan Schwarzenberg, Uhl, Hvižďala, Mejstřík a další co koketují se sudeťáky více než je zdrávo by se měli zamyslet nad organizacemi jako je Witikobund aj. dělají ostudu slušným českým lidem. Navíc sudetští Němci by se měli stydět, že ještě více jak 60 let po válce je nejznámějším sudetským Němcem K.H.FRANK. Vždycky se strašně rozčílím, když slyším o nějakém morálním dluhu českého národa vůči sudeťákům. Tfujtajxl. Pardon a hezký den. |
|
|
|
Paní Erika Steinbach je v CDU známá svými vyhraněně revizionistickými postoji a řada lidí například z Ackermanngemeinde ji vyloženě nesnáší. Ale přednášky tohoto typu nejenže se občas někde uchytí v rámci "volného šíření myšlenek na německé akademické půdě spojeného s diskuzí", jak jsem měl kdesi možnost číst, ale také slušně vynášejí finančně ( na rozdíl od našich poměrů). Mám takový matný dojem, že plody jejího ducha se dají v občas vydávaných dokumentech okolo Austreibungsgeschichte snadno nalézt - ne že by bylo o co stát . | |
|
|
Siedlungsgeschichte der Deutschen in Ostmitteleuropa v podání Eriky Steinbachové, to může být docela zajímavá přednáška. Možná by mohla dostat prostor na nejstarší německé univerzitě ve střední Evropě | |
|
|
Už ani mladá německá inteligence nechce poslouchat sudetoněmecké žvanění (zde např. osídlování "německého" východu): www.spiegel.de/unispiegel/studium/0,1518,556... www.welt.de/politik/article2061642/Erika_Ste... www.spiegel.de/unispiegel/studium/0,1518,557... A v Die Welt z toho dělají omezování svobody projevu... docela síla. |
|
|
|
sme s klukama z Jednoty na ten sraz letos chtěli konečně jet, ale nemoc v rodině mi překazila plány, byl sem hlavní organisátor a tak to padlo. Psla sem o podorbnosti i do Kanceláře dobré vůle do Prahy p. Bartonovi (pozor - bez háčku nad "n"!!!), ale nebyl mnoho sdílný. Docela mne to mrzí, tak snad napřesrok. |
|
|
|
Zdá se mi to, nebo má Hitler po výkrmu na tom odznaku na klopě AH? Že by se tak nenápadně hlásil k odkazu Vůdce a říšského kancléře? | |
|
|
Jedna fotečka ze srazu: www.lidovky.cz/foto.asp?r=ln-dolezal&fot... |
|
|
|
bush napsal v č. 3260: Nejspíš proto, že současní historici a jiné kapacity ještě nejsou osvíceni natolik a přijali natož hlásali sudetoněmeckou "pravdu". "proč by se měla zřizovat další komise. Vždyť česko-německé vztahy neustále zkoumá společná česko-německá komise historiků a dalších kapacit" Možná, až poměry nazrají, bude u nás zřízena i komise lásky, komise hojnosti a podobně... |
|
|
|
"Ministr školství Liška zase prohlásil, že odsun patří do učebnic. Sice sklízí odpor, ale zůstává ve funkci," citoval Posselta server hna.de.
Jako kdyby se v českých učebnicích po roce 1990 o odsunu nepsalo (a to poměrně kriticky).Ale asi to nestačí |
|
|
|
domaci.ihned.cz/c1-24646680-z-prahy-prichaze... Hmm, "komise pravdy" velmi zajímavé. Zřejmě najednou všichni otevřou oči a uzří pravdu - jednu jedinou nominalistickou pravdu, která je všechny osvítí svatozáří, aby nakonec mohli vyřknout jediný spravedlivý a správný/pravdivý soud nad minulostí.
"komise pravdy", v níž by se problematikou odsunu i současnými česko-německé vztahy zabývali přední politici a intelektuálové z obou zemí.
Obzvláště politici budou v té komisi hodně platní!Vůbec nechápu smysl, proč by se měla zřizovat další komise. Vždyť česko-německé vztahy neustále zkoumá společná česko-německá komise historiků a dalších kapacit (sociologů, atp.). Proč tedy zřizovat další exkluzivní tlupu lidí; proč jí nazvat "komisí pravdy"; proč do ní pozvat politiky (je jedno zda české nebo německé nebo třeba indické)?
"Potřebujeme konečně volnou, nedogmatickou diskusi," prohlásil Posselt.
Toto si dovolí pronést předseda organizace, jež už půl století sedí na svém dogmatu, který neustále zahřívá a chrání jako kdysi draci svá vejce. |
|
|
|
bush napsal v č. 3258: Tak tohle je ještě trochu víc "hard", film vznikal v době vrcholného mečiarismu. Já tedy nejsem Benešovu intrikánství dvakrát nakloněn, ale vkládat mu do úst výroky "Čechy Čechům!" nebo "Chci bílé Čechy!", to je i na TV inscenaci trochu moc a hezky mě to nadzvedlo "Njn to je dnes v módě, mluvit o Benešovi co by pomahači komunistů " |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 3257: Asi jsem to špatně napsal. Pokud nejsou peníze k této konkrétní činnosti, tedy projekce filmů + přednášky ÚSD AV ČR, těžko se to odvysílá v ČT. Ale celá ta debata mi přijde prostě stejná jako když se pláče nad rozlitým mlékem, jelikož do pozadí celé akce vidíme oba dva stejně jako do svědomí Výra velikého (lat. Bubo bubo).
bush napsal v č. 3256: všechno se odvíjí od peněz a pokud nejsou peníze, není vysílání v ČT Jakožto koncesionář si o tom myslím své
Honza M. napsal v č. 3257: Njn to je dnes v módě, mluvit o Benešovi co by pomahači komunistů a o Masarykovi tvrdit, že intrikoval, popř. pořádně skandalizovat jeho vztah k Oldře Sedlmayerové, ale to jsem se již dostal plně "mimo mísu". "Jinak Beneš ve filmu dopadl asi jako film u krytiků, špatně." |
|
|
|
bush napsal v č. 3256: Jakožto koncesionář si o tom myslím své
"všechno se odvíjí od peněz a pokud nejsou peníze, není vysílání v ČT"
bush napsal v č. 3256: Ono v tom odborném komentáři, či spíše diskusi nad dílem, nešlo ani tolik o Beneše, jako o ostrou kritiku jmenovaného a dosti kontroverzně pojatého snímku slovenského autora. Debata se nesla v duchu : pojďte se Slováci podívat, jak se správně dělá film o Benešovi.""Mohl bych se zeptat, jak v něm Beneš "obstál"?" Jinak Beneš ve filmu dopadl asi jako film u krytiků, špatně. |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 3255: Což jsem snad dostatečně reflektoval.
"Já taky nemluvím o Horní Dolní, ale o České televizi."
Honza M. napsal v č. 3255: Mohl bych se zeptat, jak v něm Beneš "obstál"?
"zajímavé, (...) u Skupinového autoportrétu Edvarda Beneše to šlo"
Honza M. napsal v č. 3255: Podle mě jsou to stejné nářky jako v případě pragocentrismu - ostatně všechno se odvíjí od peněz a pokud nejsou peníze, není vysílání v ČT. "Copak ÚSD ČAV a ČT dokážou spolupracovat jen na politickou objednávku?" |
|
|
|
bush napsal v č. 3254: Já taky nemluvím o Horní Dolní, ale o České televizi. Minimálně tu Ves v pohraničí a Zánik samoty Berghof už na ČT2 dávali v rámci filmového klubu, tak by to neměl být až takový problém.
"Ústav pro soudobé dějiny AV ČR sídlí, tudíž asi těžko by se ono promítání mohlo odehrávat někde v Prčicích u Horní Dolní"
bush napsal v č. 3254: Hmmm... zajímavé, že u majora Zemana to šlo, u Skupinového autoportrétu Edvarda Beneše to šlo, Příběhy železné opony byly taky kolikrát odborně komentovány..."tohle by bylo skvělé, jen ony přednášky by asi nemohly být součástí. " Copak ÚSD ČAV a ČT dokážou spolupracovat jen na politickou objednávku? |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 3252: Což tohle by bylo skvělé, jen ony přednášky by asi nemohly být součástí."to se nemohli dohodnout i s ČT a odvysílat je v televizi?"
Honza M. napsal v č. 3252:
"Si myslí, že někdo bude jezdit 2-3x týdně do Prahy?"
Twiggy napsal v č. 3253: Nerad bych nějak mentoroval či se zastával Prahy - pro neznalé podotýkám, že nejsem obyvatel "stověžatého města" -, ale troufal bych si tvrdit, že a) Praha je hlavním městem; b) Praha má z geografického hlediska strategickou pozici; c) v Praze (a částečně i v Brně) Ústav pro soudobé dějiny AV ČR sídlí, tudíž asi těžko by se ono promítání mohlo odehrávat někde v Prčicích u Horní Dolní Obory. Pak by se ještě celá akce odehrávala v duchu "Prčicohornodolnooborního centrismu" a jistě by se našel někdo, kdo by podotkl, že celá akce je určena jen pro místní "vidláky". "Je to víceméně jen pro pražáky." Závěr: Buďme rádi, že vůbec nějaký takový projekt existuje. |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 3252: Přesně tak "Si myslí, že někdo bude jezdit 2-3x týdně do Prahy?" Je to víceméně jen pro pražáky. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců