Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
Kreon napsal v č. 8353: Jakovlev to predviedol niekoľko krát... "odtučňovacia kúra", "vyhladenie povrchu" ... Upravená séria Jak-1 testovaná na fronte si už s Bf-109 vedela poradiť. Ostalo len pri tej sérii.
" A Jaký? "
Tom napsal v č. 8355: Sovieti získali F-4 niekedy koncom r. 1942 (september alebo október), začiatkom r. 1943 mali G-2, takže testy prebiehali približne v rovnakom čase. Je možné, že začiatkom r. 1943 mali viac "efiek". "podle data by to měl být spíš nějaký "G"." |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 8344: Pošli mi druhý díl, první už mám. díky. "P.S. Tak už vím, že to jsou 60, 61 a 62. Oscanuju a zašlu až po víkendu. Zájemci?" |
|
|
|
Yarra napsala v č. 8352: "Tunning"? A Jaký? F-4 měl být lepší minimálně ve stoupání - to ostatně mj. vyplývá i z Pokryškinovy knihy. "Dosť závisí na tom, aký Jak-1 bojoval s Bf-109 a za akých okolností... Ak bol dodávateľom Jaku Jakovlev, tak stroj mal určite nejaký "tuning". Ak VVS alebo PVO, mohlo to byť celkom objektívne." |
|
|
|
Kreon napsal v č. 8349: Dosť závisí na tom, aký Jak-1 bojoval s Bf-109 a za akých okolností... Ak bol dodávateľom Jaku Jakovlev, tak stroj mal určite nejaký "tuning". Ak VVS alebo PVO, mohlo to byť celkom objektívne. "Jak-1 v 5000 m je lepší jak Bf109F-4? To je vtip a nebo fakt? Měl jsem za to, že tyhle ruské mašiny byly v těchto výškách mimo svůj zenit." |
|
|
|
Tom napsal v č. 8346: V niektorej publikácii som videla poznámku o (bližšie nešpecifikovanej) závade na motore. Druhý (začiatkom r. 1943) testovaný stroj Bf-109 G-2 mal byť v dobrej kondícii. "Zase je na místě otázka na kondici oné F-4." |
|
|
|
Jak-1 v 5000 m je lepší jak Bf109F-4? To je vtip a nebo fakt? Měl jsem za to, že tyhle ruské mašiny byly v těchto výškách mimo svůj zenit. | |
|
|
Tom napsal v č. 8346: Niečo by sa asi našlo.. pracujem na Tom "kdo tu má přístup k ruským zdrojům?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 8343: Když mi někdo řekne, ve kterém REVI to bylo (nechce se mi to hledat...), klidně zašlu. "Já jsem Ti, kdysi, posílal první díl. …leda až ho najdu. :o))" P.S. Tak už vím, že to jsou 60, 61 a 62. Oscanuju a zašlu až po víkendu. Zájemci? |
|
|
|
A propo....buď algernon nebo Tom mi posílali článek z REVI o tom G.55, já to někam zašantročil, můžete mi to poslat znova? | |
|
|
Že by ňáká zmínka v článku "Pod značkou La?" Teda jestli to bylo PKR.... | |
|
|
V ZSSR upravovali Aircobry Briti (dodávateľ) spoločne so Sovietmi, preto sa mi nezdalo byť vôbec vylúčené, že sa to isté dialo v Británii. Neskôr to isté robila aj firma Bell, aj keď nie priamo v ZSSR. Takže pri použití "selského" rozumu nemohla byť nepravdepodobná ani účasť Američanov na úpravách v GB. Keď to Briti jednoznačne popierajú, tak to nechajme tak.. | |
|
|
Tom napsal v č. 8302: Možno Rusi vychádzajú len z neskorších vlastných skúseností, pretože u prvých verzií pomoc Američanov sami nezmieňujú... Do ZSSR sa pravdepodobne nikdy žiadni ľudia z firmy Bell takisto nedostali.. s výnimkou "zdvorilostných" návštev. "Takže v nejlepším případě Bell prohlašoval v "nějaké" dokumentaci, že spolupracoval s Brity na úpravách britských Cober. Hodnověrná prohlášení firmy Bell ve věci Airacober se dají spočítat na prstech jedné ruky pracovníka lesní pily. Naproti tomu britské zdroje a prostý selský rozum odvozují něco zcela jiného." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 8330: ... přičemž účast na něm jej 28. března 1944 stála život... "A ještě „Velký útěk“…" |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 8326: Neboli Schmittfire . původně ZX-X . Pilot officer Scheidhauer od 131.squadrony s ním omylem přistál na Jersey. Myslel, že je na ostrově Wight. "Měli, tuším Mk. VB (třeba RAF s/n EN 830 zkoušený v docela zajímavé podobě [téma č. 325 - přísp. č. 1229] ) " |
|
|
|
V říjnu 1943 ukořistili Němci na Kosu nejméně deset Spitfirů (Mk.V) od 74.perutě RAF a 7.perutě SAAF, z toho nejmíň šest bylo letuschopných. | |
|
|
(ex 8314)
Worchester napsal v č. 8277: "Na netu jsem viděl několik letounů Spitfire (zřejmě pozdější verze V a IX) v barvách Luftwaffe. Kolik těchto letadel měli zhruba Němci, tedy pokud měli vůbec nějaké letuchopné?"
Němci získali několik Spitfirů, část z nich buď v letuschopném stavu, nebo takovém, že je do něj mohli snadno uvést, včetně dokonce nejméně jednoho Mk. I, původně Francouzi testovaného stroje. Měli, tuším Mk. VB (třeba RAF s/n EN 830 zkoušený v docela zajímavé podobě [téma č. 325 - přísp. č. 1229] ) a dokonce snad i nějaký Mk. IX, používány byly k testování letových vlastností a vyvíjení vhodných taktik boje s nimi, to se týkalo i jiných variant; co se týče počtů odhadoval bych celkem tak něco nanejvýše okolo deseti, nikoli nutně současně letuschopných, a včetně průzkumných versí; a počty i varianty nejspíše upřesní letadlovci, já odpovídám hlavně proto, aby tvoje otázka k tématu nezapadla mezi moudrými příspěvky slečny fysičky (i nás oponentů). |
|
|
|
Yarra napsala v č. 8298: Takže v nejlepším případě Bell prohlašoval v "nějaké" dokumentaci, že spolupracoval s Brity na úpravách britských Cober."stroje preberali s potrebnou dokumentáciou, a to je asi ten zdroj" Hodnověrná prohlášení firmy Bell ve věci Airacober se dají spočítat na prstech jedné ruky pracovníka lesní pily. Naproti tomu britské zdroje a prostý selský rozum odvozují něco zcela jiného. |
|
|
|
Kolegové "letadlovci" mám na Vás otázečku. Na netu jsem viděl několik letounů Spitfire (zřejmě pozdější verze V a IX) v barvách Luftwaffe. Kolik těchto letadel měli zhruba Němci, tedy pokud měli vůbec nějaké letuchopné? |
|
|
|
Přidal bych do diskuze nějaká fakta, doufám že nezapadnou... Do Británie dorazili s prvními třemi P-39C (původní stroje USAAC, došly 3.-4. července 1941 na základnu v Colerne, dostaly seriály DS 173, 174 a 175 a byly určeny k testům v AFDU či AAEE) tři technici firmy Bell a sedm příslušníků USAAC. Asistovali při montáži dále dodávaných strojů (prováděl ji tým společnosti BOAC) a odtud pochází požadavek mj. Priceho (USAAC) na přísné vyšetření důvodů poklesu výkonů strojů. První dvě Cobry Mk. I bez jakýchkoli úprav přišly k 601. sqn 7. či 8. srpna bez jakékoli modifikace a další následovaly. Následně během přeškolování (podíleli se na něm dva Američané - příslušníci USAAC - 1.st/Lt. McNickle a Sgt. Rhodes) velitel 601. sqn S/Ldr. E.J.Gracie, DFC navrhl provést zhruba 25 úprav, z toho oněch šest závažných (zde dříve uvedených). Z pramenů co mám k dispozici není výslovně jasné, zda úpravy byly provedeny pouze přímo u peruti nebo byly vraceny zpět do Colerne - ale výslovně se uvádí, že na každém stroji došlém z Colerne strávili mechanici perutě minimálně tři dny, aby odstranili závady a provedli úpravy. K 1.10. tak měla 601. sqn ve stavu 14 strojů, ale bojeschopné - se všemi provedenými úpravami - pouhé 4 kusy. Operační činnost Airacober v rámci RAF zahrnuje pouhých pět strojů, devět operačních letů a pět pilotů. Seznam strojů, které byly identifikovány ve službě u 601. sqn.: AH 576, 577, 578, 579, 580, 581, 582, 583, 584, 585, 587, 589, 592, 593, 595, 596, 601, 602 Osobně jsem toho názoru, že oni tři technici firmy Bell, měli dost problémů s montáží a záletem strojů. Stroje byly totiž baleny přímo na výrobní lince, bez záletu (a zřejmě i bez finální montáže), bez vyzkoušení fce jednotlivých agregátů - prostě bordel, neřku-li rovnou sabotáž. Přesný počet sestavených Cober v Británii není znám - šlo asi o 80-100 strojů, ostatní zůstaly v bednách a později odešly do SSSR. Práce na Airacobrách v Británii prováděly mimo základnu v Colerne: AST Hamble, Reid&Sigrist Ltd. Duxford, 38. MU Llandow, motory pak opravovala Burtonwood Repair Depot. Tyto údaje pocházejí z knihy Miroslava Šnajdra "Airacobra v amerických službách" (zde je asi 8-10 pramenů, odkud mohou údaje o nasazení v RAF pocházet) a z článku Miroslava Pajera "Airacobry v RAF" z časopisu HPM číslo 6 z roku 1992. |
|
|
|
Yarra napsala v č. 8261:
"Moby to myslel zjavne ironicky.. ja kriticky "
Yarra napsala v č. 8227: Tak jsi to myslela kriticky? Tak proč jsi to také nenapsala?
"Moby: 8225 Pochopil si to veľmi správne "
Yarra napsala v č. 8261: Ne, stále uvádíš zdroj, který informuje, o tom, že Sověti si tak danou věc vysvětlovali. Algernon uvádí zdroje, které přímo pojednávají o Airacobrách v RAF a kupodivu o účasti firmy Bell nic nevědí. A dokazovat neexistenci něčeho je logický nesmysl.
"Ja tvrdím, že to mala byť záležitosť Bella + zdroj, Algernon tvrdí opak bez zdroja.. "
Yarra napsala v č. 8261:
"Trocha si pletieš dôkaz s hypotézou.. "
Yarra napsala v č. 8169: Zjevně jsi to ty, kdo má v hlavičce mlhovinu a plete si (pro svou hypotézu velmi výhodně) tvrzení, že tomu tak bylo, což tvrdíš ty, s tím, že tomu mohlo být, což ovšem nikdo nepopírá. Pokud však trváš na tom, že tomu tak bylo, musíš přinést nějaký důkaz."Mne úplne stačí fakt, že spolupracoval so Sovietmi (prečo by to isté nerobil v Británii?) a to, že Sovieti (Rusi) takúto spoluprácu spomínajú - Briti = dodávateľ + upravovateľ so Sovietmi spolupracoval a súčasne Bell = výrobca + dodávateľ so Sovietmi spolupracoval => analogicky z môjho pohľadu celkom zrejme tak činil Bell vo vzťahu k Britom + je to spomenuté aj v ruskej literatúre (britskí inžinieri pôsobili priamo v ZSSR, pomáhali pri montáži, školili, odovzdávali skúsenosti s prevádzkou a veľmi pravdepodobne informovali aj o výrobcovi...). " Navíc jsi jako "vědkyně" trochu opominula i tvůj trapný omyl stran zaměnění teorie a hypotézy.
Yarra napsala v č. 8261: Kupodivu leccos hovorí, ale pokud by někdo Yettiho existenci dokazoval tím, že jeho existence není vyloučená, což ty činíš, bylo by to na stejné úrovni -a možnost reklamace tak nějak nevylučuji, jen na základě pouze oné možnosti, nepřijmu jako fakt, že k ní také došlo.
"Reklamácia výrobku ti asi nič nehovorí... Je to na úrovni dokazovania existencie Yettiho "
Yarra napsala v č. 8261: 1.Někdo je upravil."takisto nepodloženou hypotézou doteraz zostáva to, že Briti upravovali americké stroje sami " 2.Neexistuje positivní důkaz(resp. nikdo ho dosud nepředložil), že na těchto úpravách byli účastni i technici firmy Bell. 3.Patrně se tak tedy stalo vlastními prostředky Britů, protože Yetti jim s tím nepomohl určitě.
Yarra napsala v č. 8261: O fantasírovaní Sovětů mluvíš pouze ty. Které americké zdroje to jsou, abychom se někam dostali? "Kto hovorí, že išlo o "fantazírovanie Sovietov".. odvolávajú sa na americké zdroje.. " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka