Letectvo ČSR při mobilizaci na podzim 1938
|
|
---|---|
Jo, bude to v pokračování. Problém je i v tom, že Luftwaffe v této době probíhala už druhá reorganizace za dva roky a ve všem je hrozný maglajz. I v počtech různých typů ja chaozz, počty vyrobených motorů nesedí s počty draků atd. Jsou dvě možnosti-buď udělám pokračování, nebo upgraded verzi. |
|
|
|
Honza: Už jsem ho také přečetl, hezký, jen se mi zdá, že je tam poněkud rozsahový nepoměr mezi částí věnovanou našemu letectvu a tou, věnovanou Luftwaffe. Článek se mi líbí. :o)) |
|
|
|
Teď Ti neodpovím, ale mrknu se na to. Mimochodem, zvědné lety vykonávaly i Š-328, ale jen v blízkosti hranic. | |
|
|
david gore napsal v č. 98: Díky. Hoď mi tam prosím nějaký komentář. "Je to výborné !!" |
|
|
|
Článek už je zde. Těším se na Vaše příspěvky a připomínky. | |
|
|
Eglimu jsem už článek poslal, těšte se. | |
|
|
Na podzim 1938? Proti Bf-109 moc šancí nebylo, ale němečtí piloti se většinou s novým typem teprve sžívali. Mnoho pilotů se zkušenostmi na Bf-109 ze Španělska se ještě nesttihlo vrátit, respektive tyto předat kolegům. Verze B a D však byly rozhodně výš než Avie B-534. Taky měli mnohem pokročilejší taktiku (systém Rotte-Kette). Ostatní stíhačky (vyjma He-112) ve výzbroji Luftwaffe B-534 svými výkony naprosto deklasoval. Standartními typy byly stále He-51 a Ar-68. U bombardérů to bylo těžké, protože např. Do-17 mohla B-534 ohrozit jen v případě, že byla v podobné výšce a celkem blízko. Jinak jí "létající tužka" prostě uletěla. Na starší typy bombardérů B-534 v pohodě stačil, u nastupující generace bylo její nasazení dost problematické. i zde je však nutné přihlédnout k faktoru nezkušených posádek. |
|
|
|
Měl bych trochu ošidnou otázku. Jaké měla naše Avie, teoreticky,šance proti německým letadlům? | |
|
|
Z hlavy ne. | |
|
|
Ne, jen jsem se o to zlehka otřel. Článek je už skoro hotovej. | |
|
|
www.revi.cz/images/revi/revi30/avie.htm | |
|
|
To Hynek: Bude v článku. Já už to skoro mám, dodělávky a tak.... | |
|
|
Nemá někdo přehled o počtu Bf 109 podle jednotlivých verzí, He 112 a He 51 případně jiných v Luftwaffe v době Mnichovské krize. | |
|
|
Výkres vezmu s sebou na sraz (stále nemaje scanneru). Netvrdím, že by se to mělo moc používat, ale šlo to. Ostatně Do-17 mohl nést taky jenom jednu půltunku. | |
|
|
To Algy: pumové cely šlo z B-71 vyjmout a na strop pumovnice zavěsit Pantof pro 500kg pumu. Už to bude!!!! Š-328 bylo asi 370 kusů mínus odepsané a ve skladech a školách. |
|
|
|
Tak k tej B.534 vyzbroj sedi a tech naboju bylo 250 - 300. A pumove zavesniky mohli nest 6 desetikilogramovych a nebo 4 dvacetikilogramove pumy. | |
|
|
B-534 měla výzbroj(nejčastěji) 4x7,7mm? Jaká byla zásoba munice? | |
|
|
Ještě k pohonným hmotám. Automobilních pohonných hmot (APH) bylo podle jednoho dokumentu v zásobě celkem dost, 13.10.1938 po 20 dnech mobilizace bylo k dispozici asi 29 milionu kg benzínu, z něhož bylo možné získat asi 36 milionu lihobenzinové směsi. Problém byl ale v tom, že ty zásoby byly většinou v nadzemních nádržích u rafinérií a mohly rychle vzít za své. Leteckých pohonných hmot (LPH) bylo ještě více, údajně měly stačit na 2 měsíce války. Uskladněny byly většinou ve velkých podzemních skladech. Z dokumentu však není jasné, zda v těch podzemních skladech byl letecký benzín nebo BiBoLi. Na mě to dělá dojem, že tam byl spíš letecký benzín, což by vyřešilo všechny problémy s palivem pro spojence. | |
|
|
to Glynwed: V tom rozkaze jsou konkrétní podrobnosti i ohledně sestavy. Tuším, že jeden roj B-534 měl být nad B-71, jeden pod nimi atd. Zvažuji, že ten rozkaz přepíšu a dám na vojenstvi.kvalitne.cz. | |
|
|
Pavel Šrámek napsal(a) v č. 74: "doprovodné B-534" Je pro mě příjemným zjištěním, že velitelé našeho letectva počítaly s doprovodem bombardérů. Pokud je mi známo, za polské kampaně létaly polské bombardéry samostatně bez stíhací ochrany - a podle toho také vypadaly jejich ztráty. Jen by mě zajímalo, jestli by doprovod "rychlých" SB-2 "pomalými" B-534 nesnižoval bojovou hodnotu SB-2, jejichž největší "obrannou" zbraní proti nepřátelským stíhačům byla právě jejich poměrně velká rychlost. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Letectvo ČSR při mobilizaci na podzim 1938