Bombardování
|
|
---|---|
DG: Ne nemyslím. Jde mi o to, jestli i oni tak zásadně nadhodnocovali sestřely německých letadel. Třeba že sestřelili dvě letadla a nahlásili, že sundali 5 nebo, že sestřelili dvě a nahlásili sestřel deseti. Nejde mi o objem sestřelů, ale o porovnání nároky/zkutečné ztráty. U boxů USAAF podle mě nešlo o nadsazení z důvodů zmatku, ale o to, že palubní střelci prakticky každé německé letadlo, které potom, co po něm zahájili palbu, začlo klesat, nebo se z něj vyvalil dým, nahlásili jako zasažené a tedy poškozené, ovšem daleko častěji jako zničené. A to v daleko větších počtech než doprovodní stihači. Třeba zmiňovaný 6. březen a nálet na Berlín. Zde palubní střelci nárokovali 97 sestřelů, 28 pravděpodobných sestřelů a 60 poškození a stihači nárokovali 82 jistých a 8 pravděpodobných sestřelů a 33 poškození. Když to vezmu v globálu tak palubní střelci B-17 nárokují 6659 sestřelů v Evropě. Pokud to porovnáme s tím, co nárokují piloti amerických stihaček na tomto bojišti (P-39: 14, P-40: 481, P-38: 1771, P-47: 3082, P-51: 4950 sestřelů) potom nám vyjde, že B-17 by musela být nejúspěšnějším letounem v dosažených vzdušných vítězství! Ty údaje jsou podle toho, co uvádí Němeček (VL 3). Na to konto jsem si řikal,jestli toto uznávání úspěchů palubních střelců nebylo motivováno hlavně jako povzbuzení morálky osádek letadel bombardérů, která byla vystavována tvrdé zkoušce na nebi nad Evropu v bojích s Luftwaffe, kdy narozdíl od stihačů byly ztráty na životech větší (1 stroj = 10 mrtvých, raněných a nezvěstných) a úspěchy z bombardování nebyly tak vidět (maximálně na fotce potom vidím něco rozbombardované, zatímco stihač hned vidí, jak jde Skopčák k zemi). |
|
|
|
Byl bych ochoten akceptovat to, že se když se střelci podařilo zapálit nějaký Nachtjager, tak ho nahlásil jako tutovku, ačkoliv ten mohl ještě relativně v pohodě doletět zpět k letišti. Ale nemá to co dělat s US případem, funguje to prostě jako u každého jiného sestřelu... | |
|
|
Dzin: docházelo, to vyplývalo ostatně z meritu věci. V zápalu boje, zmatku a subjektivních pocitů bylo nemožné se takovým nadhodnocením vyvarovat. Ale troufám si tvrdit, že procento nadhodnocení bylo u Britů v porovnání s US menší. | |
|
|
Dzin napsala v č. 956: Myslíš jako že Britové létali v noci v boxu a německé noční stíhačky se na ně vrhaly po desítkách, takže ve vzniklém chaosu pálil každý na každého? "Nevíš, jestli k podobnému značnému nadhodnocování sestřelů německých stihaček docházelo i palubních střelců BC?" |
|
|
|
Algernon: (případně kdokoliv jiný). Měl bych dotaz. Co je mi známo, tak palubní střelci USAAF opravdu hodně nadsazeně udávali své úspěchy. Nevíš, jestli k podobnému značnému nadhodnocování sestřelů německých stihaček docházelo i palubních střelců BC? | |
|
|
Bohužel, na to bych se měl ptát já tebe O letadlech už toho bohužel moc nemám... | |
|
|
No, ale kde a na čem přibylo těch 15 cm? Ten delší ocas je dost patrný...? | |
|
|
Co jsem (na netu) narazil na údaje o délce, tak se prakticky jednalo o těch 16,10 m. | |
|
|
Bohužel E-1 měla právě shodný (delší) trup jako P-1 na tomhle posledním obrázku. Ovšem u ní se uvádí délka jen 16,10m Dík, umíš hledat mnohem líp než já |
|
|
|
Tak ještě jeden odkaz s fotkami a poměrně slušným výkresem: www.airwar.ru/enc/bww2/do17m.html |
|
|
|
Zcela konkrétně by mne zajímalo, zda verze Do 17 P-1 měla trup dlouhý 16,10 nebo 16,25 m. Bývá zobrazována s oběma provedeními. Také jsem si všiml, že čas od času je ostruha zobrazována jako pevná, nikoli zatahovací | |
|
|
Děkuju. To už je třetí tvar trupu, co jsem viděl za poslední týden Azbuku ještě trochu ovládám. |
|
|
|
Doufám že si ještě pamatuješ písmo osvoboditelů: base13.glasnet.ru/wol/do/17.htm navylabs.cort.ru/avia/do17/ www.airwar.ru/other/draw/do17.html |
|
|
|
Může mi někdo upřesnit délku Do 17P-1? Měla by mít kratší konec trupu za ocasními plochami. A měla pumovnici? A kde nesla kamery? Taky by se mi moc hodily spolehlivé míry He 45 a 46. Germanofilů je tu spousta, jistě někdo poradí. Předem děkuju. |
|
|
|
SK napsal v č. 933: modry nezpanikaril iba sa trocha precenil "ale aj tak myslím, že modrý nezpanikaril a pokojne sa pripravoval na súpera s červenšími trenkami a medzitým sem tam dal ranu tomu s červenými..." |
|
|
|
Langos napsal v č. 941: nejvíc toho unesl asi B-52 "A který má tak nejvíc pum?" |
|
|
|
Langos napsal v č. 940: třeba "Třeba i civilní město?" |
|
|
|
Langos napsal v č. 940: třeba "Třeba i civilní město?" |
|
|
|
Langos napsal v č. 934: bombardování které nemá určitý cíl(např. továrnu...)ale jen vytýčenou oblast kde velký svaz bombardérů shodí bomby "Poslyšte, co přesně znamenalo a jak vypadalo to bombardování na plochu tzv. koberec?" |
|
|
|
DG napsal v č. 938: A který má tak nejvíc pum? "Jednu až mnoho, překvapivě záleží na konkrétním typu..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Bombardování