Sovětské letectvo
|
|
---|---|
Jak 9K byl po dvou výstřelích z 45mm kanonu velmi těžko ovladatelný,v rovném letu ho udržet bylo téměř nemožné. Vim o pilotovi,který s tímto letounem dosáhl sestřelu-Fw 190,Alexander Fedorov-1x hrdina SSSR,5řádů rudého praporu,2xřád Lenina | |
|
|
Tom napsal v č. 264: Možno to bol Jak na jedno použitie... "Měl ji posunutou dozadu, alespoň podle polských časopisů. Existoval ovšem i prototyp s kanónem ráže 57 mm. Dost by mne zajímalo, co s Jakem mohl udělat zpětný ráz při výstřelu?" |
|
|
|
SK napsal v č. 263: Měl ji posunutou dozadu, alespoň podle polských časopisů. Existoval ovšem i prototyp s kanónem ráže 57 mm. Dost by mne zajímalo, co s Jakem mohl udělat zpětný ráz při výstřelu? "Nie som si istý či nemali náhodou posunutú kabínu mierne dozadu..." |
|
|
|
Eagle napsal v č. 261: Nie som si istý či nemali náhodou posunutú kabínu mierne dozadu... "Pokud si to dobře pamatuju měli rusové s tou montáží toho 45 mm kanonu problémy. 20 mm ještě chápu ale narvat 45 mm kanon do osy vrtule to musí být sranda." Ale inak ten rozdiel mezi 37 a 45 nebol závratný. Inak 37mm kanńy v ose vrtuľe mali viac lietadiel (napr. P-39 Airacobra, P-63 Kingcobra, LaGG-3, Jak-3U, Jak-9T, ...), tak v tom nevidím nejak zásadný problém... |
|
|
|
Eagle napsal v č. 261: Viď "Pokud si to dobře pamatuju měli rusové s tou montáží toho 45 mm kanonu problémy. 20 mm ještě chápu ale narvat 45 mm kanon do osy vrtule to musí být sranda." |
|
|
|
Pokud si to dobře pamatuju měli rusové s tou montáží toho 45 mm kanonu problémy. 20 mm ještě chápu ale narvat 45 mm kanon do osy vrtule to musí být sranda. | |
|
|
Eagle napsal v č. 259: No samozrejme, že mal väčšie šance...minimálne proti obrneným cieľom proti ktorým boli tieto stroje určené..."Co si myslíte o Jak-9K ? měl s tím svím kanonem v souboji nějak větší šance než třeba jaky se 37 mm kanonem ? Prostě nemáte někdo info o kadenci a přesnosti toho 45 mm kanonu NS-45 ?" Inak rozdiel medzi 37mm a 45mm kanónom nebol závratný a ich parametre boli obdobné (teda NS-37 a NS-45). kadenciu mali oba 250 r/min, hmotnosť 150 (resp. 152) kg. Rozdiel v úsťovej rýchlosti bol 900 ku 850 m/s (37 vz 45). Hmotnosť granátu cca 735 g vz 1065 g. Inak samozrejme ide o porovnanie NS-37 a NS-45...samozrejme, že niektoré Jaky mali aj iné 37mm kanóny... |
|
|
|
Co si myslíte o Jak-9K ? měl s tím svím kanonem v souboji nějak větší šance než třeba jaky se 37 mm kanonem ? Prostě nemáte někdo info o kadenci a přesnosti toho 45 mm kanonu NS-45 ? | |
|
|
Pokryškin má 59 samostatných sestřelů. Oněch 6 ve spolupráci je pouze špatně zapsáno jeho 6 samostatných. Z možných vysvětleních, jak k tomu došlo, se osobně kloním k tomu, že Pokryškin si je nechal úmyslně zapsat jako skupinové, aby posílil morálku letců, kteří se měli boje, kde dosáhl těchto "skupinových" sestřelů, účastnit. | |
|
|
A 6ve spolupráci, tak se všim všudy byl u 65 sestřelů | |
|
|
To jsem take cetl, ale pry to byl chybny zapis. Ve skutecnosti by mel mit 59 celych. | |
|
|
Taky jsem četl, že Pokryškin má 59 sestřelů,ale 6 ve spolupráci, to by náš Alexandr Ivanovič sestoupil na 5. místo zhruba před Kirilla Jevstignějeva! | |
|
|
Hynek napsal v č. 241: Tohle fakt ne, Kožeduba mám našprtanýho hrozným způsobem, mám asi 30 jeho fotek, nic jinýho než esa VVS mě nezajímá:) 62sestřelů+ 2xP-51D,+20s.spolupráce!!! Pro mě nejlepší pilot, co kdy byl ve vzduchu "Co se týká toho Kožeduba všiml jsem si, že ve Stalinových sokolech 2. mu přiznávají 65 samostatných a 29 sdílených vítězství. To znamená, že celkem 94 vítězství." |
|
|
|
Jo, ty stránky znám také, ale s některými údaji tam hold nesouhlasím. Ale jenom s některými, celkově je to skvělá stránka. | |
|
|
guano:skvělý! | |
|
|
Hernajs to je do dobrá stránka... | |
|
|
Mrkni se na: server.mat.fce.vutbr.cz/safarik/ACES/ |
|
|
|
Jo díky Jossif a Džin, jenom k tomu Henricourt de Grunnovi on dosáhl 10 sestřelů v Španělsku. A nemá náhodou z Vás někdo celkové skóre Norů a Belgičanů ve IIwww. | |
|
|
Pokud by někoho zajímal zdroj, tak to mám posbíráno, co jsem kde narazil v knihách i na netu. Co se týká sestřelů, mám i jejich rozdělení na samostané a skupinové, ale ty se tu a tam liší, takže jsem se je rozhodl neuvádět. | |
|
|
Belgie jméno - sestřely - pravděpodobné sestřely - poškození Count Rudolphe Chrislain Charles de Henricourt de Grunne - 12 - 5 Count Yvan Georges Arsene Felicien du Monceau de Bergendal - 8 - 3 Charles Firman Joseph Detal - 7 - 0 Jean Henry Maria Offenberg - 7 - 5 Victor Marcel Maurice Ortmans - 7 - 1 Raymond A. Lallemant - 6 - 1 Remy van Lierde - 6 - 0 (navíc blíže neurčený počet V-1) Jacques Arthur Laurent Philipart - 6 - 1 Andre Marie Alfred Frederick Plisnier - 6 - 1 |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Sovětské letectvo