Sovětské letectvo
|
|
---|---|
![]() |
Hersvec, tohle ABC mi o kousek uniklo. Ja je mam az od nasledujiciho rocniku... |
|
|
![]() |
Tom: Pri soucasnem stavu beru temer cokoliv. Doma sice stale nachazim zajimave knihy, ted nedavno treba Na Berlin z roku 1948, ci kupuji co kde sezenu, ale je to stale bida... Jeste ze jsem si mohl kratit vojnu tim, ze jsem si udelal vytah z Dejin Druhe svetove valky. :) |
|
|
![]() |
Jossif: Presne, boje na "finske" fronte od roku 41 (Barbarrosa) do roku 44 (Karelie a spol). |
|
|
![]() |
to Hartmann: Přesně tenhle obrázek mám schovaný doma, taky jen první stránku ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Předpokládám, že myslíte tenhle obrázek: ![]() hartmann.valka.cz/fotogalerie/upload/kozedub.jpg Mám jenom vystřižený ten titulní obrázek, na druhé straně se ještě dalo vyčíst, že se jedná o 16. číslo, které vyšlo 29.4.1985. |
|
|
![]() |
K tomu Kozedubovi versus Me-262: kdysi (pred 15-20) lety byl tento souboj znazornen na titulni strane casopisu ABC, kreslil to myslim J.Velc, ale co bylo uvnitr abicka, to uz si nepamatuju..... |
|
|
Mysíte proti finsko-zssr počas Barbarossy? | |
|
|
![]() |
To Dzin: jestli sháníš nějaké paměti, tak bych snad něco měl. V roce 1990 jsem toho dost "zachránil" ze sběru, když u nás dělali čistku ve školní knihovně. Schválně se podívám, co všechno mám. Ale dost jsem toho taky rozpůjčoval. Jinak mám komplet PKR, tam o Sovětech psali dost. O válce s Finskem bohužel nemám skoro nic. |
|
|
![]() |
Tom: TaT si nove projdi, treba jsi mel slepene stranky... ![]() Takze Stalinovi sokoli take hodnotim velmi pozitivne. Jeste by to chteli sehnat v nich zminovane Stalinovi orli. O Kozedubove sestrelu Me 262 bych se rad take dozvedel vice, ja nejcasteji ctu jenom, ze se jedna o jeden z jeho nejslavnejsich sestrelu a to je asi tak vse. Uchvatne informace... pro mne je to prakticky jakakoliv ne zcela znama ci moc uvadena. V soucasne dobe je to napriklad prakticky cokoliv o sovetsko-finskych bojich ve Velke vlastenecke valce. |
|
|
![]() |
To Dzin: záleží, co je pro tebe úchvatné. Třeba Dzusov a Grafin byli u nás jmenovaní v Pokryškinovi v "Křídlech v boji". O Kožedubovi bych rád věděl víc, třeba o jeho sestřelu Me 262 a i ty P-51 mne dost zajímají. Jen mi přpadá, že je to spíš pověst...![]() Jinak oceňuju, že se takovýmhle ne příliš módním tématem zabývá někdo na tak solidní úrovni. |
|
|
![]() |
Tom: Tak to jsi lepsi nez ja. ![]() ![]() Na to, kdybych jsi vzpomnel, tak bych zajasal. Ja mel kdysi pujcenou knihu (od spoluzaka, bohuzel, 3 roky o nem nemam zadnou zpravu) a v ni bylo o kozedubovych sestrelech P-51 docela slusne rozebrano (a i dost o nem, napr. tam bylo i o jeho sestrelech 62+20). Jenomze, podobne jako se spostou dalsich, se mi nazev z hlavy vykouril. Bud to byla jedna z jeho pameti, ale spis nejaka jeho bibliografie... Jinak jsem to cetl v ruznych knihach, naposledy v tebou zminovanem Triumf a tragedie. Me se Stalinovi sokoli take dost libi, ale musim se priznat, ze ji beru spise jako doplnek k dalsim a ne stezejni knihu o problematice. Ale uz se tesim na druhy dil. ![]() Mimochodem, nejak uchvatne ci ne prilis zname informace, o ktere by jsi se pripadne podelil, ve svych poznamkach nemas? ![]() |
|
|
![]() |
Dzin: taky se v tom trochu šťourám, ale srovnat to zatím můžu jen se Šedivým a Dymičem: Triumf a tragédie a svejma poznámkama. Máš pravdu, že se hodně pletou skupinové a samostatné sestřely. Nicméně i tak se mi Stalinovi sokoli velice líbí. I když na rozdíl od nich vím, kdo byli Dzusov nebo Grafin ![]() Jak se jmenovala ta knížka co se v ní psalo o Kožedubovi a P-51? |
|
|
![]() |
Algernon: Jestli jsi dobre pamatuji, byl jsi to ty, kdo mi posilal oscanovany clanek o sovetskem letectvu v Mandzudsku? Nebyl by jsi tak laskav a, pokud muzes, poslal mi ho jeste jednou? :) |
|
|
![]() |
Jossif: Jak spravne tipoval Algernon, Kozedub byl verny jedne znacce a letal postupne na La-5, La-5FN a La-7. Na letounu P-63 Kingcobra letali z prvnich 100 pilotu, co do poctu sestrelu dosazenych za celou WW2, A.M.Rešetov, I.I.Kobyleckij (ten na ni uz ale neabsolvoval zadny vzdusny souboj) a N.F.Kuzněcov. |
|
|
![]() |
Algernon: Nema. ![]() Jejich sestrely mel potvrzene i fotokulometem a slovy jedne knihy po shlednuti zaznamu "o cele zalezitosti se jiz dale nemluvilo". ![]() Clovece, na 60 sestrelu u Pokryskina jsem jeste nenarazil. Ono do poctu sestrelu dosazenych Sovety vnasi trochu zmatek jejich rozlisovani na samostatne a skupinove sestrely (hlavne kdyz o tom pisi lide zvykli na britske ci nemecke zpusoby pocitani sestrelu). Takze nekde se uvadeji jenom samostatne, nekde celkove ale nejcasteji to michaji dohromady, u nekterych uvadeji samostatne u nekterych celkove, a nekdy to delaji ala britsky zpusob a nekde clovek jenom zasne, kde ty cifry mohli dostat. Nejcasteji byvaji v ruznych publikacich udavana tako cisla (pro prvnich 4, ty jsou vzdy stejni) Kozedub 62, Pokryskin 59, Reckalov 56, 58 a 61 a Gulajev 57 a 60, pricemz Kozedub ma 62+20, Pokryskin 59+0, Reckalov 56+6 (dalsich 6 neuznanych) a Gulajev 54+3. |
|
|
Na čom lietal Kožedub? | |
|
|
Nelietal nahodou Kozedub na americkej Kingcobre? | |
|
|
![]() |
Tom: Tak jsem si Stalinovi Sokoli take koupil. Hezka kniha. ![]() Kouknul jsem se na Kozeduba (nevydrzel jsem ![]() ![]() |
|
|
dzin: snad namiesto jap. a tal. lietadiel by som rad vedel Francuzske. tie som nikde nenašiel. | |
|
|
dzin: uz ho mam ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Sovětské letectvo