Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Dala by se sehnat Rommelova kniha Pěchota útočí? | |
|
|
mbbb: Archivní materiály jsou, pokud jsem zatím zjistil, do roku 1938, takže poválečné období asi nechám plavat. Nicméně ty zmíněné materiály o Ašsku by mě soukromě docela zajímaly. | |
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 2159: zajímavé, že tohle mají v archivu v Chebu, to máš docela štěstí. mě zajímají především Lužické hory a okolí - tedy severní Čechy - a tam v příslušném okresním archivu nic není."Tak nějak. Materiály v archivu jsou dost útržkovité, nejvíce písemností (hlavně korespondence, trestní protokoly apod.) pochází z počátku 20. let a potom až z roku 1931. Měl by tam být i nějaký deník příslušníka FS z 30. let, ale k tomu jsem se zatím nedostal. Počítám, že další informace bych mohl najít v dobovém místním tisku a v archivních fondech tehdejší místní samosprávy." Budeš končit rokem 1938, nebo to protáhneš až do roku 1949? Teď mě napadá, že mám něco třeba k FS na Ašsku z roku tuším 1945. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2158: Tak nějak. Materiály v archivu jsou dost útržkovité, nejvíce písemností (hlavně korespondence, trestní protokoly apod.) pochází z počátku 20. let a potom až z roku 1931. Měl by tam být i nějaký deník příslušníka FS z 30. let, ale k tomu jsem se zatím nedostal. Počítám, že další informace bych mohl najít v dobovém místním tisku a v archivních fondech tehdejší místní samosprávy. "FS na Chebsku" |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 2154: docela by mne zajímalo, co v SOkA v Chebu k FS mají."Máš pravdu, v inventáři chebského archivu ty změny z roku 1931 nějak "přehlédli" a neměl jsem právě po ruce příslušnou literaturu. Dnes jsem začal postupně procházet chebské archivní materiály, ale v příštích týdnech se do Chebu moc často nedostanu, takže to půjde dost pomalu" Jaké je tedy téma tvépráce, i když neschválené zatím - FS na Chebsku? |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 2156: Ale v jejich seznamu sem knihu Hitlerovi generálové nenašel. je možné, že by se jmenovala jinak?"Přímo brněnské, viz. 213.235.148.195/jota/edice.php?edc=3" A knihu s názvem Hitlerovi generálové prý vitiskli i v Naše vojsko a Svojtk&cO |
|
|
|
Rixen napsal v č. 2155: Přímo brněnské, viz. 213.235.148.195/jota/edice.php?edc=3 "je to české vydavatelství?" |
|
|
|
89michael napsal v č. 2153: je to české vydavatelství? "vydavateľstva JOTA" |
|
|
|
mbbb: Máš pravdu, v inventáři chebského archivu ty změny z roku 1931 nějak "přehlédli" a neměl jsem právě po ruce příslušnou literaturu. Dnes jsem začal postupně procházet chebské archivní materiály, ale v příštích týdnech se do Chebu moc často nedostanu, takže to půjde dost pomalu. Kromě toho stále nemám definitivní vyjádření univerzity k tématu práce. Dám vědět, až se věci dají trochu do pohybu. | |
|
|
Rixen napsal v č. 2152: Ak máš namysli knihu od vydavateľstva JOTA, tak sú to títo :"Kteří generálové jsou v knize Hitlerovi generálové?" Fritz, Beck, Witzleben, Stülpnagel, Speidel, Brauchitsch, Halder, Blomberg, Keitel, Jodl, Warlimont, Rundstedt, Reichenau, Manstein, Kleist, Kesselring, Rommel, Model, Armnim, Paulus, Senger, Kluge, Dietrich, Manteuffel, Guderian, Student. |
|
|
|
Kteří generálové jsou v knize Hitlerovi generálové? | |
|
|
89michael napsal v č. 2136: Doporučuji přečíst, autobiografie ze služby u Waffen SS, příběh Čecha ze Slezska - syrově popisující frontové boje na východní frontě, boj proti partyzánům, u Stalingradu zajat a popis dalších svých akcí, tentokrát na "správné " straně u partyzánů. "Máte niekto skúsenosť s knihou od Josefa Grubhoffera - Bojoval jsem na nesprávne strane v Rusku, od vydavateľstva Naše vojsko ?" |
|
|
|
od roku 1931 byl institut vrchních inspektorátů FS zrušen, struktura pak byla ZFŘ-IFS-OFS. Vrchní inspektoráty (VIFS) pak byly obnoveny po okupaci pohraničí na "nové hranici" a pak také v roce 1945 - už ale v jiné struktuře, takže VFIS v Chebu nebyl v roce 1945 zřízen. Prostě, v letech 1931-38 VFIS neexistovaly. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2148: Podle mých zpráv byl v Chebu od roku 1921 Vrchní inspektorát pohraniční finanční stráže, roku 1927 přejmenovaný na Vrchní inspektorát finanční stráže a fungoval do roku 1938. Písemnosti této instituce jsou podle mých informací uloženy ve Státním okresním archivu Cheb. Pokud máš jiné informace, odkud pocházejí? "ten ale ve 30. letech neexistoval " |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 2147: ten ale ve 30. letech neexistoval"Vrchním inspektorátem finanční stráže v Chebu" dej pak vědět, až to bude sichr |
|
|
|
mbbb: Díky za projevený zájem. Zatím to vypadá, že se budu zabývat Vrchním inspektorátem finanční stráže v Chebu, ale oficiální to bude tak za měsíc, pokud mi to komise schválí. | |
|
|
Jindřich Marek má dobré články o FS a SOS sem tam i v 'časopisu' "Přísně tajné!", takže bych doporučoval sehnat starší díly. | |
|
|
Holubova "Stůj! Finanční stráž" je (i přes nutný ideologický balast v té době nutný) dodnes skvělá. Až budeš mít jasnější vymezení tvojí práce, docela by mne to zajímalo, mohu ti s tím i nějak pomoct, pár věcí k tématu se u mě jistě najde |
|
|
|
Jednalo by se o Chebsko, ještě to nemám definitivně místně a časově vymezené. J. Marka mám načteného a Benešovu knihu bych měl mít k dispozici během pár dní. Jaké jsou ty Holubovy práce? Stojí za přečtení nebo jsou už překonané novější literaturou? | |
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 2141: jestli se jedná o Karlovarsko, doporučuji si projít články Jindřicha Marka a Jardy Brože v regionálním tisku a sbornících. Nejlépe je si opatřit níže uvedené knihy Jindry Marka a tam je bohatý soupis literatury, článků i studií k tématu a najdou se tam věci přímo k tvému regionu. "v našem regionu" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii