Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Zdar pánové právě sem si koupil knihu o Slovenský armádě levneknihy.cz/DetailZbozi.aspx?z=72212 zatim sem jí jenom prolistoval a vypadá OK | |
|
|
DAVID M napsal v č. 2389: Tyhle knížky jsou v drtivé většině překlady cizích autorů, příp. se u nich využívá velká část osobních deníků příslušníků eskader. Takže pokud tady něco smrdí, tak pak jedině nekvalitní překlad. "Ono vůbec vidím-li našeho autora a téma LW(a speciálně jakousi kronikou jednotlivých eskader- viz.JG52), tak to již na dálku smrdí kopírováním nebo spoustou chyb." |
|
|
|
add. k Matyášovi a spol. Dzinem zmiňovanou knihu nemám a popravdě mi ani nechybí. Nechtěl bych snižovat její význam aniž bych ji četl, ale jestli má podobnou úroveň jako jeho Stíhačky nad Španělskem tak opravdu není o moc co stát. Ono vůbec vidím-li našeho autora a téma LW(a speciálně jakousi kronikou jednotlivých eskader- viz.JG52), tak to již na dálku smrdí kopírováním nebo spoustou chyb. U LW i RAF bych zatím zůstal u "cizojazyčných". Ono stylem jako Rajlich píše o našich letcích během WW2 skutečně žádný náš autor o LW či RAF nepíše. Dost dobře nechápu i ediční plány našich knižních vydavatelů, proč jim nestojí za to překládat některá opravdu špičková díla zahraničních historiků. (jako příklad uvedu Johna Foremana a jeho práce zabývající se stíhacími operacemi RAF 39-45) |
|
|
|
Včera jsem obdržel poštou "pravidelnou" zásilku z VHU, nejprve jsem očekával nový díl HaVu, ovšem už na omak byla vazba pevná . Skutečnost opravdu předčila očekávání. Nový kousek AVISu se jmenuje Historie československé armády - 6.díl Čs. armáda v prvním poválečném desetiletí květen 1945-květen 1955 (autoři Jiří Bílek, Jaroslav Láník, Jan Šach) Jestliže jsem o předchozím avisáckém "Dunkirku" mluvil v superlativech, tak pro tuto práci to platí dvojnásob. Jak již v předmluvě vysvětluje ředitel VHÚ Knížek tato kniha startuje novou sérii, jejímž úkolem je jakýsi polistopadový korektor Vojenských dějin Československa, jejichž autory byli právě pracovníci předlistopadového VHÚ. A jelikož právě díl číslo 5. z dějin byl nejvíce řekl bych "mírně" ideologicky podbarven, proto začíná nová série pro mnohé trochu nelogicky až 6. dílem zabývajícím se právě tím nejvíce ...obdobím (45-55). Knihu jsem podrobil zatím jen převelice povrchnímu průzkumu, ale i tak pevná vazba, křídový papír a cca 200 stránek formátu A4 doplněných velikým množstvím fotografií, tabulek, map i dalšího doplňkového materiálu (samozřejmě i v barvě). Má-li to být skutečný reparát k Vojenským dějinam ČSSR uvidíme až podle následujících dílů, zda-li svou obsáhlostí a "odideologizací" nahradí svého zavrženého staršího sourozence. Závěrem obligátní konstatování o běžné nedostupnosti ikdyž, jak se říká ...voják se stará, voják... | |
|
|
KDyž já ty recenze na internetevém L+K nemohu najít. Jen že tam jsou. | |
|
|
Algernon napsal v č. 2377: asi to nejsem schopen posoudit.
"Pravdu, nikoliv nesmyly"
Dzin napsala v č. 2378: ale Rajlicha mám rád, podle Mustangy ... jsem dohledal spoustu letadel "alespoň takovou, jakou produkuje Rajlich" |
|
|
|
Tak jsem si zde vyhledal heslo "Matyáš" a myslím, že mi bude úplně stačit si to půjčit v knihovně, až se to tam někdy objeví. | |
|
|
U nás v knihovně to nemají, kdyby měli, už to mám doma a asi bych zjistil, že to mohu zařadit k "Kříž proti hvězdě" a podobným. (oboje dvoje) |
|
|
|
Já bych spíše dal na zdejší doporučení. Třeba když jsem tím tak trochu listoval nenarazil jsem tam na ztráty letadel jednotky. Vyskytují se tam, nebo jsou tam jen uváděny ztráty (leteckého) personálu? | |
|
|
Přesně tak. Prostě seriozní literaturu alespoň takovou, jakou produkuje Rajlich. Tedy co nejvíce fakt a podložených tvrzení o problematice a ne jen papouškování oblíbených frází. | |
|
|
Dzine, mám knihu "10800 sestřelů", jsou v ní zajímavé odstavce, otázka je, co od knih tohoto typu čekáš | |
|
|
Já si to při listování v antikvariátu řikal taky, ale chtěl jsem znát názor zasvěcených. A nemáte někdo nějaký tip ohledně této tématiky? | |
|
|
Stojí za to koupit si knihy "10 800 sestřelů, Pavel Berger" a "Stihací esa Luftwaffe 1939-1945, Svatopluk Matyáš"? | |
|
|
Hike napsal v č. 2366: Nejlepší souhrn o domácícm odboji je zřejmě Čvančarovo "Někomu život, někomu smrt", vyšly díla 1 a 2, na poslední trojku se zatím čeká "Doporučili byste mi nějakou dobrou knihu o českém odboji v protektorátu, hlavě o atentátu na Heydricha?" |
|
|
|
curahae - potešil si ma svojou správou, budem sa ju snažiť zohnať cestou ŠVK Prešov, alebo cez internet. Úprimná vďaka a príjemný rok 2007. | |
|
|
Soudě podle "svenhasselovského" obalu se jedná o fikci. | |
|
|
Hike napsal v č. 2366: Atentát na Reinharda Heydricha od Miroslava Ivanova, nebo hlavně obrazovou knihu Heydrich od Čvančary. Je toho víc ale tyhle jsou moje nejmilejší "Doporučili byste mi nějakou dobrou knihu o českém odboji v protektorátu, hlavě o atentátu na Heydricha?" |
|
|
|
Doporučili byste mi nějakou dobrou knihu o českém odboji v protektorátu, hlavě o atentátu na Heydricha? | |
|
|
Dedo:Kniha se jmenuje Háchovi melody boys,činnost československých partizánů(i když těch slovenských tam bylo poskrovnu ) je dost detailně v této knize popsána.Vydává ji Svět křídel,mají i své stránky. | |
|
|
Prepáč Ondřeji, špatne som napísal tvoje meno aj příjmení. Príjemné Vianočné sviatky a šťastný Nový rok tebe a všetkým na fóru prejem. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii