Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii
|
|
---|---|
Jen si zde zopakuji, jestli někdo nevíte nějakou knihu/y, kde by byla podrobně popsána aktivita Luftwaffe na leningradské frontě v roce 41? Myslím takovou, která by byla dostupná, protože cestu do Berlína asi nebudu mít za pár dní. | |
|
|
Jak znám mentalitu západních vojáků (většinou), tak ty by se hned dožadovali toho, že cíl byl zabit... | |
|
|
Ano,tady se naskýta,zda byl zásah počítán jen jako vyřazený z boje,nebo zabit?! | |
|
|
Myslím, že v prípade zásahu snipera je najpodstatnejšou skutočnosťou to, že daný cieľ (dôstojník, del. pozorovateľ, rádiooperátor, atď...) po zásahu už nemôže vykonávať svoju úlohu/funkciu, a je jedno, či je mŕtvy, ťažko ranený al. nejako inak zmrzačený... | |
|
|
DuGalle: (1024) Ale každopádně je to fakt, že za války se děje dost neuvěřitelných věcí. A když se potom dají do knihy (nebo filmu), hned to nějaký rádobyznalec strhá, že to je absolutně nereálné... |
|
|
|
curahee napsal v č. 1023: Stejně jako Dzin máš pravdu, zázraky se dějí i v dnešní době. Mimochodem všeobecně udávaná efektivita sniperů je tuším 1,5 náboje na jeden exitus... "Prostě nevěřím,že každý potvrzený "cíl" musel zákonitě zemřít,a nedělejtě ze mě Dictatora" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1022: Taky jsem slyšel, jak kdosi v té době vypadl z bombardéru bez padáku, bos, ale akorát si natloukl nos "Ale ani smrtelné zranění, špatně ošetřené, ještě neznamená, že raněný zemře. WW2 zná docela dost případů, kdy se tak nestalo..." |
|
|
|
Prostě nevěřím,že každý potvrzený "cíl" musel zákonitě zemřít,a nedělejtě ze mě Dictatora | |
|
|
DuGalle: Ale ani smrtelné zranění, špatně ošetřené či neošetřené, ještě neznamená, že raněný zemře. WW2 zná docela dost případů, kdy se tak nestalo... | |
|
|
curahee napsal v č. 1017: Za takovýchto podmínek sniper nestřílí, pravda, po úspěšném odstřelu pravděpodobně nějaký hukot začne, ale to už je stejně zásah potvrzen a sniper s pozorovatelem stejně jsou bez hnutí na tom samém místě...
"Ne vždy vidíš zásah,palba,dým atd."
curahee napsal v č. 1017: Jistě, z malorážky, nikoliv z kulometové munice "A i pro průstřelu hlavy může být člověk na živu" |
|
|
|
curahee: (1013) No jéje. :o) | |
|
|
Těžko zastavíš krvácení z ustřelené ruky, obzvlášť není-li na blízku OH-13 a MASH 4077 | |
|
|
Ne vždy vidíš zásah,palba,dým atd. A i pro průstřelu hlavy může být člověk na živu |
|
|
|
To kam to cíl koupil je vidět, takže když mu to proletí krkem či hrudí, těžko předpokládat že to cíl přežije... | |
|
|
Brunner:A když ji cíl koupil do ramene? | |
|
|
dzin:Asi jako palubní střelci na čtyřmotorových bombardérech útočících na Reich,co? | |
|
|
curahee: Takhle z hlavy ti název konkrátní neřeknu. Relativně nedávno jsem četl knihu o amerických odstřelovačích ve Vietnamu a tam se stále oháněli počtem potvrzených zabitých nepřátel. | |
|
|
Dzin:Kde? | |
|
|
curahee: Já vím. Ale záleží, jakou knihu zrovna čteš. Někde se právě píše o potvrzených zabitích... | |
|
|
Dzin:Tam šlo o zásahy,nikoliv o potvrzené zabití. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii