Sturmtiger: Tank?
|
|
---|---|
Brano: Maš niečo s poštou? Zmenila sa adresa? Vrátila sa mi odoslaná pošta. |
|
|
|
brano : Já určitě nejsem okouzlen hmotností Sturmtigeru . Spíš naopak. To je to hlavní ( hmotnost, motor, spotřeba ) co mě na této konstrukci vadí. Ale účinnost střely mě zaujala, to přiznávám. Příspěvek (166) o SPWaW a Sturmtigeru byl brán s nadsázkou a pro zasmání a doufám, že ho tak bereš i Ty. Jen aby to nebylo tak, že jeden dobrý klad dokáže vyvážit více menších záporů . Ten teoretický pohled je určitě na místě, protože k vícero praktickým vystoupením Sturmtigerů nedošlo. Z toho co je dostupné v literatuře se dá vyčíst něco málo o akcích, ale už mnohem méně o konkrétních ztrátách. Komplexní rozbor těchto strojů na mém názoru nic nezmění. Je to prostě tak, jak jsem popsal na závěr příspěvku (172). |
|
|
|
MAREK: Založ novú tému. | |
|
|
Marek: Ono to treba brať trochu komplexnejšie,nie z teoretického pohľadu a okúzlenia mohutnosťou stroja a úninnosťou strely.A už vôbec nie z pohľadu zobrazenia v nejakej gamese.Spomenuté zápory prevažujú klady. | |
|
|
Sice to není tohle téma, ale jaký máte názor na otevřené nástavby jako Marder II, III, Nashorn, SU-76 .... ? Byly dostatečným přínosem nebo šlo jen o nouzové řešení ? Mě osobně nejvíce zaujal Nashorn a Marder III verze M. |
|
|
|
kludne je to tvoj nazor, len mne sa nezda ako bojovy prostriedok, prilis velky a neohrabany... | |
|
|
nemetko : Sturmtigery byly velmi málo nasazeny ( i v malých počtech ) na to, abychom tady mohli porovnat, jestli byly úspěšné nebo ne. Spíš jsou to všechno jen dohady, jak by se jim možná mohlo dařit. Pokud by přišli dříve, bylo by dnes možná více zpráv o úspěších nebo neúspěších a o jejich celkovém působení. Nikde jsem nenašel spolehlivé a přesné údaje o nasazení a ztrátách včetně záznamů, jak k těmto ztrátám došlo. Možná větší ztráty zaznamenaly kvůli nedostatku paliva a mechanickým poruchám než působením bitevního letectva. To že byl podmotorovaný o tom není pochyb. Přesto na tom byl pořád o něco lépe než třeba Jagdtiger. Já každopádně budu patřit mezi zastánce téhle zbraně . |
|
|
|
Vystrel bol demaskujuci podobne ako u inych raketovych striel, podla stlpca dymu sa dalo perfektne vyhladat miesto vystrelu... Druha vec je pouzitie Wirbelov, bohuzial neboli nasadene v dostatocnych poctoch na to aby mohli kryt ST... a ST bol tazssi ako standard tiger a uz ten bol podmotorovany... |
|
|
|
nemetko : to je všechno možný. I když on Tiger zas až tak pomalý nebyl, takže i ten Sturmtiger by se zrovna neploužil. Neobratné nasazení by určtiě znamenalo rychlý konec. Možnost zamaskovaní a rychlá změna pozice by tam asi hrály velkou roli v přežití. Přesto si myslím, že i přes ztáty, které by nepochybně zaznamenaly, by byly dostatečně užitečné. On skutečně povedený zásah z téhle zbraně by mohl na daném "úseku dostřelu" vyřešit hodně. Já jsem na druhou stranu ten efekt při výstřelu v žádném dokumentu z WW2 neviděl, takže nedokážu posoudit na kolik by byl demaskující. Určitě by byl, ale netroufám si tvrdit, jak by to vypadalo. Zároveň si ale taky myslím, že žádné z těch letadel ( Tempest, Il-2, .... ), by si nedovolilo jen tak bezmyšlenkovitě křižovat terén v příliš nízké výšce právě kvůli možnosti rozmístění dobře zamaskovaných Wirbelwindů. |
|
|
|
No takto hej, ale prave to "rychlo " a to ze krasne zistis poziciu a vrhne sa na neho cela RAF je podla mna zasadna nevyhoda... | |
|
|
nemetko : Já bych řekl, že by se mu takhle dařilo i ve skutečnosti. Vybrat dobrou pozici, výstřel a pak "rychlou " změnu pozice. No a samozřejmě, že poblíž by to chtělo pár Wirbelwindů a Ostwindů . Oproti Brummbaru mě přijde lépe tvarovaný a má takový kompaktnější vzhled. Já to beru spíš z modelářského hlediska a tam u mě vede. |
|
|
|
no dajme tomu ze v SP je sturm fajn, ale nesmies mat blizko svoje vlastne jednotkz, vsak? Ja osobne pouzivam on board artileriu 15cm alebo 17cm a mozem povedat, ze potom staci prisunut tanky a pechotu a strielat sovietov do chrbta... | |
|
|
nemetko : ještě ke Sturmtigeru. Při hraní SPWaW neznám proti ruské pěchotě nic lepšího . Při těch účincích co tady popsal Milo se tomu ani moc nedivím . Toť pohled od PC. | |
|
|
nemetko : Jo. Tohle je přesně ono. Díky moc . | |
|
|
www.aeronautics.ru/archive/armored_vehicles/... je zase asi najobsiahlejsie | |
|
|
www.army-technology.com/projects/pzh2000/ sa mi paci inak najviac... ale mame aj www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/pzh2000.htm napriklad |
|
|
|
a co takto vahladavac www.google.com? ale skusim daco... | |
|
|
nemetko : Soudím, že tyhle věci Tě hodně zajímají. Nevíš náhodou kde bych sehnal nějaké údaje o neměcké PzH 2000 ? Stačí odkaz na nějaký web. | |
|
|
Nejake podobne udaje sme museli vediet na vojne o 152mm ShKH vz.77 DANA a mozem povedat ze boli o kusok lepsie a to mas 152ku... a okolo 30kg vybusniny... | |
|
|
Mě asi nejvíc zaujal příspěvek (135) od Mila. Ty údaje jsou dost zajímavý. Jinak já na to mám teda spíš opačný názor. Brummbar i Sturmtiger u mě bodují. Sturmtiger ještě o něco víc . |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Obrněná technika
- > Sturmtiger: Tank?