Partyzáni
|
|
---|---|
Johny: (328) Jasně, excesy existovali stále, ale přeci jen Titovi partyzáni měli jako základní strategii jim v co největší míře zabraňovat. Z jejich strany byly největší na počátku a ke konci války. Což hodně kontrastuje s postojem Četníků a Ustašovců (ale i Němců), kteří je měly jako jeden z hlavních činností. | |
|
|
Dzin: Excesy byly po celou válku a i po ní. Letos v Chorvatsku jsem na jednom ostrově chvíli klábosil s majitelem malé hospody. Vysvětloval mně "nelásku" mezi Srby a Chorvaty a jako příklad z historie uvedl, že vesnici odkud pocházel jeho otec vypálili Titovi partizáni-srbové a muže postříleli za to, že se nechtěli zavázat k dodávkám potravin. Ještě pár let po válce prý docházelo běžně k popravám lidí, kteří byli označeni jako "anglofilové". Spostu těch věcí přetrvalo do dneška. Stačí se podívat na oblíbenou výzdobu některých domů - tečkovaná mozaika. |
|
|
|
BRUNNER: (317) Robilo, ale to spadá spíše do začátku bojů a potom do ukončení války. Dá se říci, že od roku 42 byla strategie partyzánů co nejvíce potlačit excesy ve vlastních řadách. (319) Právě že v tohmle se pleteš. Německý teror nebyly ve větší míře odvetné akce, za ten ho jenom Němci maskovali. Protože byl mířen ve většině případech proti civilnímu obyvatelstvu, které nemělo s partyzány moc společného. Ona etnická nenávist se na partyzány také moc nevztahovala, ta byla spíše na straně Četníků a Ustašovců. Partyzáni vyznávali Všejugoslávský názor. |
|
|
|
S xfishem! | |
|
|
Ještě,že tu máme Brunnera,který to všem připomíná... | |
|
|
Jenže tam to mělo převážně politický aspekt... | |
|
|
Brunner:Máš na mysli rozpory mezi Titovci a Mihajlovičovými četniky? | |
|
|
Brunner(315):Ano,jenže oni(partyzáni)tam byly doma,a reagovali na německý teror,který byl docilován taky "všemi" prostředky... | |
|
|
BRUNNER: (315) Ale neříkej (nepiš)? To jsem opravdu nějak u jugoslávských partyzánů trochu přehlédl... | |
|
|
curahee napsal v č. 309: Ake kdeže "To jsem si všiml,jen jsem doplnil,snad ti to nevadí" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 310: All Right! "Enigma: It's only joke. I'm just kidding " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 107:
" Nicméně na waffen-SS asi neměli"
Dzin napsala v č. 108: Pokud vím, tak proti partyzánům byly nasazovány divize Handschar a Prinz Eugen, a jak píše Dzin vyznačovaly se něčím jiným,než bojem... "Jednotky SS se v Jugoslávii proti partyzánům vyznamenaly spíše tak hromadnými masakry civilistů (" |
|
|
|
david gore napsal v č. 8: Máš něco bližšího k těmto "jednotkám,pocházím z toho kraje...? " A co říkáte o partyzánech typu brigáda Hýbl - Brodecký, která působila v květnových a červnových dnes v Těchoníně a Moravském Karlově" |
|
|
|
Enigma: It's only joke. I'm just kidding | |
|
|
Ondík napsal v č. 304: To jsem si všiml,jen jsem doplnil,snad ti to nevadí? "Jistě, ale původně šla řeč přeci o Marderech, že? " |
|
|
|
Brunner:Pošlu ti je mejlem. | |
|
|
BRUNNER:Díky | |
|
|
Curahee: Jistě, ale původně šla řeč přeci o Marderech, že? | |
|
|
Ondík napsal v č. 302: V Praze taktéž... "V Plzni se dělaly Hetzery" |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 300: Mluvíš-li o Škodě, nemyslíš spíš náhodou BMM /ČKD/? V Plzni se dělaly Hetzery. "Napríklad podvozky pre Mardery sa robili myslím len tam..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na souši
- > Partyzáni