Východní fronta
|
|
---|---|
cinik pravděpodobněš by Hitler musel odložit vyvraždění slovanských národů a pokusit se je v obsazené části SSSR dostat na svoji stranu. | |
|
|
Dzin: Souhlasím s tím, že Barbarossa v podobě, v jaké ji Hitler a jeho generálové naplánovali byla nerealizovatelná. Nicméně jiná otázka je, zda nešlo vytvořit realističtější plán úderu a ten zdárně provést. Tady bych řekl, že to by možné bylo... Také se domnívám, že pokud by Hitler a jeho generálové po prvních třech týdnech bojů Barbarossu rozumě "zreformovali", mohli stále uspět. |
|
|
|
to ragaz: Suvorov byl sice první, ale jeho práce není moc kvalitní, existuje spousta podstatně kvalitnější literatury, sice v ruštině, ale dá se ve Slovanské knihovně sehnat. Česky třeba vyšel Maser, W., Porušení slova. Němci měli velké štěstí, že Rudá armáda byl atak nešťastně rozmístěna, pro obranu zcela nevhodně, ne tak ovšem pro útok. Pokud by Rudá armáda byla rozmístěna v čistě defenzívním postavení, je dost dobře možné, že by se německý blitzkrieg velmi rychle zasekl. Zajíma je rovněž otázka, co by se stalo, kdyby se Jugoslávie tak rychle nezhroutila a Hitler musel realizaci Barbarssi o dva týdny odložit... Třeba se v zimě 1941 odehrávala bitva o Varšavu. |
|
|
|
No, soudruh Hitler si Barbarossou zadřel pěknou třísku do ... Není to tak dávno co jsem četl Suvorova a ten tvrdil, že kdyby němci nezaútočili první tak by Stalin zahájil dříve nebo později útok. Při čtení té knihy jsem se několikrát zasmál - např. tank A-20 byl "avtostradnyj" tedy dálniční - A byl pouze prototyp, konečné označení BT-20. Prototyp T-34, A-32 a A-34 rozhodně na dálniční nevypadají. | |
|
|
Co by se stalo kdyby... GeorgRolf 02.01.2005 12:27 (14) Dzin, no to je otázka, kde by se hodilo zapřemýšlet nad "zastávkou" u Kyjeva, vztahem k obyvatelstvu Ukrajiny a podobně. Osobně si myslím, že Barbarossa teoreticky realizovatelná byla, ale je u toho příliš mnoho "ale". Jenomže hlavní problém Barbarossy je ten, že byla navrhnuta na základě předpokladů, které neodpovídaly realitě. OKW jednoznačně podhodnotilo sílu RA a průběh války si zidealizovalo. To zapříčinilo, že si zvolilo příliš mnoho cílů, než na které měly reálně síly. Proto také v pozdější době docházelo k rozštěpení názorů, který cíl realizovat dříve. Proto si osobně myslím, že Barbarossa nebyla realizovatelná ani teoreticky. |
|
|
|
tak jsem tady a rozhodnut pokračovat v diskuzi | |
|
|
ltu zdar | |
|
|
Nápodobně! | |
|
|
Přeji všem zájemcům o Východní frontu hodně elánu do dalších debat o ní a hlavně neutuchající zájem a dostatek informací! | |
|
|
pbradler: Paráda! :o) | |
|
|
Dzin: Udávaný počet sa bezpochyby týka len pozemného vojska. Spravil som aj námatkový súčet jednotiek podľa jednotlivých frontov (vačšina k 12.1.45 kedy sa začala všeobená ofenzíva) a naozaj sa to blíži k udávanému počtu. Takto získaný počet brigád dokonca prevyšuje počet udávaný v 1165. Po novom roku to rozpíšem podrobnejšie. | |
|
|
pbradler: Sice se nemohu dobrat ke všemu, ale podle toho, co jsem našel, na konci roku 44 disponuje RA: 2 tankové divize 105 dělostřeleckých, PL dělostřeleckých a raketometných divizí 170 leteckých divizí 11 divizí PVO 16 divizí PL dělostřelectva 2 divize PL kulometů Celkem 306 divizí. Střelecké a jezdecké divize jsem bohužel nenašel, ale kdyby jich bylo mnou udávaných kolem 300, dostali by jsme se na číslo kolem 600 divizí, to je poměrně blízko Tebou udávaných 554 divizí. Což by svědčilo pro to, že se jedná o stav celé RA. Proti tomu mám ale zase toto: 68 tankových a mechanizovaných brigád 10 brigád sam. děl 147 dělostřeleckých, stíhacích PT, minometných a raketometných brigád 25 brigád PVO a dělostřeleckých PL brigád 108 ženijních a pontonových brigád Celkem 358 brigád. To je o 100 více, než Tvůj údaj a tedy by to svědčilo zase pro to, že by se jednalo jen o stav pozemního vojska. K tomu ještě 20 samostatných tankových a mechanizovaných sborů a 6 tankových armád, u kterých ale nevím, jestli jsou také samostatné. Jen podotýkám, že se jedná o údaje z Dějin DSV. Nemáš to náhodou rozepsané? |
|
|
|
K Berlínskej operácií mám nasledovné: 161 divízií, 20 tankových a mech. zborov = 80 brigád, 15 brigád Spolu ekv. 208,5 div. |
|
|
|
Jedná sa bezpochyby len o pozemné vojsko. | |
|
|
pbradler: Já si budu muset projít co mám doma. Tak mě napadá, jsou tam zahrnuty veškeré divize, tedy i letectva a námořnictva, nebo jen pozemního vojska? | |
|
|
Dzin: Ešte zaujímavejšie je, že o rok skôr to bolo o cca 10 div. viac. | |
|
|
Levant: Tak máš pravdu. | |
|
|
pbradler: (1165) Tak to jsem hned o trochu chytřejší, díky! Já opravdu co mám, tam tolik divizí není uváděno... | |
|
|
Dzin napsala v č. 1164: "To by jsi mě nezklamal, ale překvapil. Ono bylo na frontě proti Německu 533 divizí?" Celkový stav: 554 div, 237 brig. = ekviv. 672,5 div. Na fronte: 459 div, 149 brig. = ekviv. 533,5 div. |
|
|
|
pbradler: (1163) To by jsi mě nezklamal, ale překvapil. Ono bylo na frontě proti Německu 533 divizí? To by byla pro mě novinka, já mám stále fiksovaný údaj kolem 300. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta