Východní fronta
|
|
---|---|
Potřeboval bych nějaký odkaz na literaturu ohledně bojů o Festung Poznaň v únoru 1945. Případně vypsat německé a sovětské jednotky, které se ho účastnily. Mám k dispozici pouze Čujkovovi memoáry...Díky | |
|
|
Johny napsal v č. 1261: Myslím, že to nebola otázka len lokálneho velenia ale aj strategického. Ako ďalší príklad strategickej chyby STAVKY možno rozhodne pokladať otáľanie so stiahnutím JZ frontu predtým ako došlo k jeho úplnému obkľúčeniu."Pokud by útoky na lokální úrovni byly provedeny kvalifikovaně, je dost možné, že by se postup zastavil už v Září." Samozrejme, že chyby boli aj na lokálnej úrovni, len mi vadí že najmä ruská historiografia sa počiatočné úspechy snaží zvaliť najmä na nižších veliteľov aby aureola nad hlavami hrdinov ako je napr. Žukov nebola poškvrnená. Pritom je len prirodzené, že nikto učený z neba nespadol a pri jeho neskôr preukázaných mimoriadnych schopnostiach ho pre určité chyby ktorých sa v počiatkoch dopustil nikto nebude zatracovať. |
|
|
|
Johny napsal v č. 1258: Je otázne či ich to stavia vyššie. Predovšetkým ako strana nemajúca v tej dobe strategickú (a na mnohých miestach ani taktickú) iniciatívu, nebolo tých možností na výber mnoho. Ako hlavnú stratégiu zvolila STAVKA útočenie na krídla prenikajúcich tankových skupín a za nimi postupujúcich peších jednotiek, čo je v podstate štandardný obranný postup. Chyba bola však v tom, že vrchnému veleniu chýbal reálny pohľad na situáciu a schopnosti vlastného vojska. Preto napr. spomínaná operácia v Jelni mala za úlohu okrem obkľúčenia a zničenia nemeckých síl na predmostí, postupovať južne od Smolenska a tam sa spojiť s druhou skupinou vojsk, ktorá mala postupovať zo severu (Duchovščinská operácia s 19. a 30. armádou). Podobnú ofenzívu viedla v oblasti Brianska 13. a 3. armáda s cieľom dostať sa do tyla 2. tankovej skupine prenikajúcej na juh aby dokončili obkľúčenie JZ frontu. Rovnako je možné spomenúť protiofenzívu okolo mesta Staraja Russa, ktorá síce tiež priniesla zdržanie nemeckého postupu (spôsobila odklonenie Mansteinovho LVI ts. na juh) ale za cenu takmer úplného zničenia útočiacich síl."I když tedy ponecháme stranou otázku, zda tato obrana zde byla plánováná, tak strategicky byla vedena v dané situaci velice dobře. Naopak pokud by se jednalo o neplánované rozhodnutí tak to staví ruské stratégy ještě mnohem výše." Pre všetky tieto akcie je možné urobiť spoločný záver. Príliš ambiciózne zámery s nedostatočnými silami, ktoré síce zdržali nemecký postup (čo bolo síce veľmi dôležité) ale za cenu enormných strát, ktoré v septembri postavili ČA doslova na pokraj kolapsu. |
|
|
|
pbradler napsal v č. 1260: "Preto zastavenie útoku s tak obrovskými stratami sa mi len ťažko dá nazývať úspešnou operáciou." To určitě ne. Bavili jsme se ale o tom, že strategicky dobře navržená operace byla diletantsky provedena. Viz. masové útoky ruské pěchoty proti kulometům atd atd. Pokud by útoky na lokální úrovni byly provedeny kvalifikovaně, je dost možné, že by se postup zastavil už v Září. |
|
|
|
Johny napsal v č. 1255: Akurát moje predstavy sa trochu líšia od tých "zavedených západných", ktoré väčšinou vznikli na základe publikácií nemeckých generálov po vojne.
"Kniha která narušuje zavedené západní představy o neschopnosti ruských velitelských složek budou budit vždy rozpaky stejně jako knihy, které naopak prokazují, že s genialitou německých generálů to zas až tak dobré nebylo když už od Srpna plán Barbarosa probíhal jinak."
Johny napsal v č. 1258: Ja osobne by som rozhodne pridal boj Juhozápadného a Južného frontu (viazali rozhodne viac síl ako v okolí Leningradu). V podstate každý odpor bol dôležitý."Blokace severního křídla Lenigradem a obrané boje na Dněpru v oblasti Kyjev-Smolensk." V literatúre (západnej) sa často špekuluje s tým, koľko chýbalo aby Nemci dobyli Mosku. Naopak otázka, kam by sa Nemci dostali ak by sa Sovieti bránili lepšie (ako sa vyše 2 mesiacov darilo napr. JZ frontu) sa príliš nerozoberá, čo je určite škoda. Preto zastavenie útoku s tak obrovskými stratami sa mi len ťažko dá nazývať úspešnou operáciou. |
|
|
|
Johny napsal v č. 1253: Neviem či by si sa uspokojil až s úplným prepisom ale je to tvoj problém. Každopádne tú knihu mám doma a čítal som ju niekde pred 4 rokmi.
"Četl jsi to vůbec? Tenhle závěr každopádně neodpovídá textu knihy, spíše tomu, že si někdo přečetl recenzi a z ní vychází. Každopádně je to hrubě zjednodušené tvrzení."
Johny napsal v č. 1254: Tak to vidíš možno ty. Ja som nepovedal že je vyslovene zlá, akurát že mnohé závery autorov by sa dali zaradiť medzi sci-fi. A nie všetky knihy človek oceňuje len podľa informácií v nich obsiahnutých. "Mně zase opakovaně překvapuje tvrzení bez důkazů, že ta a ta kniha je špatná pokuď neodpovídá mému současnému názoru." |
|
|
|
pbradler: ale abychom se vrátili od knihy zpět ke strategii. Většina ruské literatury zmiňuje dvě klíčové události, které zabránili dobytí Moskvy. Blokace severního křídla Lenigradem a obrané boje na Dněpru v oblasti Kyjev-Smolensk. I když tedy ponecháme stranou otázku, zda tato obrana zde byla plánováná, tak strategicky byla vedena v dané situaci velice dobře. Naopak pokud by se jednalo o neplánované rozhodnutí tak to staví ruské stratégy ještě mnohem výše. |
|
|
|
Je pravda že některé knihy popisují věci trošku nadneseně...já osobně nevím, které knížce můžu věřit a které ne.. | |
|
|
Johny napsal v č. 1255: To by až takové horké nebylo...vždyť plán války nejde nikdy dodržet.. "naopak prokazují, že s genialitou německých generálů to zas až tak dobré nebylo když už od Srpna plán Barbarosa probíhal jinak." |
|
|
|
Béďa napsal v č. 1249: "Bouře na Dněpru (Fugate, Dvorecki) není moc povedená publikace, je v ní spousta faktických chyb" Netvrdím, že některé myšlenky tam uvedené nejsou spekulace ale to je vždy u nich víceméně uvedeno. Kniha která narušuje zavedené západní představy o neschopnosti ruských velitelských složek budou budit vždy rozpaky stejně jako knihy, které naopak prokazují, že s genialitou německých generálů to zas až tak dobré nebylo když už od Srpna plán Barbarosa probíhal jinak. Uveď ale konkrétní faktické chyby. Bez toho je to jen nepodložený názor. |
|
|
|
pbradler napsal v č. 1248: Mně zase opakovaně překvapuje tvrzení bez důkazů, že ta a ta kniha je špatná pokuď neodpovídá mému současnému názoru. "Tvoja sebeistota ma opakovane prekvapuje." |
|
|
|
pbradler napsal v č. 1248: Četl jsi to vůbec? Tenhle závěr každopádně neodpovídá textu knihy, spíše tomu, že si někdo přečetl recenzi a z ní vychází. Každopádně je to hrubě zjednodušené tvrzení. "Že Žukov spolu so Stalinom pripravili geniálny obranný plán, v ktorom vlákajú Nemcov do hĺbky vlastného územia kde ich zničia. Pavlov mal byť obetný baránok, ktorý bude obetovaný v prospech plánu." |
|
|
|
Béďa napsal v č. 1249: Někdy by mě zajímalo jak víte co je pravda a co ne? Někdy to muže být všechno chyba... "Bouře na Dněpru (Fugate, Dvorecki) není moc povedená publikace, je v ní spousta faktických chyb a některé závěry jsou čiré spekulace." |
|
|
|
Béďa: Akurát pred týždňom som to dočítal. Skvelá a pre mňa osobne veľmi osviežujúca kniha (po viacerých skôr suchopárnych historických dielach) . | |
|
|
Pozornosti doporučuji Besonov, Tanky útočí. Jsou to vzpomínky velitele motostřelecké čety. Je zde popsána každoenost frontovéhjo života. | |
|
|
Bouře na Dněpru (Fugate, Dvorecki) není moc povedená publikace, je v ní spousta faktických chyb a některé závěry jsou čiré spekulace. | |
|
|
Johny napsal v č. 1247: Že Žukov spolu so Stalinom pripravili geniálny obranný plán, v ktorom vlákajú Nemcov do hĺbky vlastného územia kde ich zničia. Pavlov mal byť obetný baránok, ktorý bude obetovaný v prospech plánu.
"Konkrétně které?"
Johny napsal v č. 1247: Tvoja sebeistota ma opakovane prekvapuje. "Nezlob se ale neznáš tu knihu. Už ten název napovídá čeho se to týká." |
|
|
|
pbradler napsal v č. 1246:
"Tú knihu poznám."
pbradler napsal v č. 1246: Nezlob se ale neznáš tu knihu. Už ten název napovídá čeho se to týká.
"1. Žiadne z cvičení sa netýkalo oblasti Dnepru."
pbradler napsal v č. 1246: Konkrétně které? "Udalosti popisované v knihe sú v mnohých prípadoch podriadené zámeru autorov dokázať svoju teóriu." |
|
|
|
Johny napsal v č. 1245: "Únorové velitelsko štábní cvičení. Mapa cvičení tzv. Timošenkova plánu obrany na Dněpru je zveřejněna v knize "Bouře na Dněpru" v obrazové příloze. Popis plánu tamtéž." Tú knihu poznám. 1. Žiadne z cvičení sa netýkalo oblasti Dnepru. 2. Hlavná myšlienka knihy je naprostý výmysel oboch autorov. 3. Udalosti popisované v knihe sú v mnohých prípadoch podriadené zámeru autorov dokázať svoju teóriu. |
|
|
|
pbradler napsal v č. 1243: "Neviem aké máš informácie o tých cvičeniach ale žiadne sa pokiaľ viem neodohrávalo v oblasti Dnepru." Únorové velitelsko štábní cvičení. Mapa cvičení tzv. Timošenkova plánu obrany na Dněpru je zveřejněna v knize "Bouře na Dněpru" v obrazové příloze. Popis plánu tamtéž. Co se týče Pavlova, autoři výše zmíněné knihy se domnívají, že ten prosazoval právě útočnou variantu obrany oproti hloubkové obraně navržené Žukovem. Zřejmě šlo i o osobní spor mezi nimi a Stalin vsadil víceméně na oba plány čímž roztříštil sice síly ale po katastrofálním neúspěchu Pavlova mu zbyl poměrně dokonale rozpracovaný plán Žukova a Timošenka. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta