Východní fronta
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 1554: Já se domnívám že je mám. Nebo se snad ne? "Cassius Chaerea: Chce to mít alespoň základy, nebo to doplňování je na dlouhé míle. " |
|
|
|
Cassius Chaerea: Chce to mít alespoň základy, nebo to doplňování je na dlouhé míle. | |
|
|
egli napsal v č. 1552: Život je krátkej. Ty knihy jsou na věčnost. Doplň mé znalosti nebo se je pokus opravit ty sám . "Přečti si nějakou literaturu o ruské revoluci (R. Pipes, D. Volkogonov, R. Service apod.)" |
|
|
|
Přečti si nějakou literaturu o ruské revoluci (R. Pipes, D. Volkogonov, R. Service apod.) | |
|
|
egli napsal v č. 1549: Obě tyto věci byly velmi krvavé. A po listopadu 1917 se už naplno rozhořel boj o moc, teda jak se řiká občanská válka. "Bolševický puč v listopadu 1917 nebyla žádná revoluce. Revoluce byla v březnu 1917..." |
|
|
|
egli napsal v č. 1546: Car byl donucen k rezignaci ve svém vlaku směřujícím z fronty do Petrohradu. Kvůli stávkám železničářů podporavaných bolševiky byl nucen Car zastavit vlak ve městě Pskov. Zde k němu z Petrohradu přijeli dva vyšší členové Dumy s návrhem na Carovu demisi. Ve Pskovu byl i jeden vysoký generál Ruské armády (jméno nevím) který ujistil Cara že nemůže v připadě setrvání u moci počítat s armádou věrnou Romanovcům. Car ještě ten den podepsal abdikaci(nevím jak se to píše chyb tu budu mít asi hodně ). V Petrohradu byly velké nepokoje které z velké časti vytvářeli předáci bolševiků navádějící dělníky ke stávkám. Proto aby si Duma zachoval svoji podlomenou pozici a uklidnila situaci vyslala ty dva členy o kterých jsem výše psal. Vše souvisí se vším. "Cassius Chaerea: kde jsi přišel na takový nesmysl, že cara svrhli bolševici? Zkus si něco o roce 1917 v Rusku přečíst..." |
|
|
|
A co je tohle:
Cassius Chaerea napsal v č. 1526: " Mikuláš II. vládnul dost dlouho na to aby provedl nápravu systému, nestalo se tak. Od krvý potlačeného povstání v roce 1905 kdy už zvony byli na poplach až do rezignace neudělal takměř nic. Ta revoluce nebyla jen puč několika bolševiků kteří poblouznili lid. Svůj pád si bezpochyby zavinil a zasloužil." Bolševický puč v listopadu 1917 nebyla žádná revoluce. Revoluce byla v březnu 1917... |
|
|
|
stanley: (1545) Jenom sám za to samozřejmě nemohl, ale byl jedním z těch, kteří svými chybami způsobili porážku Rudé armády. Bohužel si nevybavuji, co jsi tu už jednou zmínil. |
|
|
|
egli napsal v č. 1546: Nikdy jsem to neřekl.!!!!!!!!! " Cassius Chaerea: kde jsi přišel na takový nesmysl, že cara svrhli bolševici? Zkus si něco o roce 1917 v Rusku přečíst..." |
|
|
|
Cassius Chaerea: kde jsi přišel na to, že cara svrhli bolševici? Zkus si něco o roce 1917 v Rusku přečíst... | |
|
|
Dzin napsala v č. 1543: No, osobně si myslím, že mezi velitelem a stratégem může být zatracený rozdíl - nevím, jestli takový Clausewitz někdy velel (nemám na mysli jeho vysoké štábní funkce). Takže jako velitele Tuchačevského nehodnotím - myslím ostatně, že porážka pod Varšavou nebyla tak docela jeho vinou. No a o Guderianovi se to kdysi uvádělo (jestli nekecám, věkem mi paměti nepřibývá) v Tuchačevského biografii. Apropos - postupem Zlaté hordy vlastně navazuješ na to, co jsem tu už jednou taky zmínil "Tuchačevskij zase zrovna moc velitelského talentu neprojevil. Nejvýrazněji se to projevilo v Polsko-sovětské válce, kdy byl poražen na Visle." |
|
|
|
mig napsal v č. 1541: Teď si vzpomínám. Ano byl v kruhu Cara jeden velkej reformátor, taky nějak neblaze skončil(chtěl si v zimě zaplavat v řece). Jmenoval se Rasputin . "Myslíš cárových ministrov?" |
|
|
|
stanley: (1542) Tuchačevskij zase zrovna moc velitelského talentu neprojevil. Nejvýrazněji se to projevilo v Polsko-sovětské válce, kdy byl poražen na Visle. On používal poměrně jednoduchou strategii, hnát se vpřed co nejrychleji. I jeho teorie hlubokého průlomu je vzásadě postup Zlaté hordy, jen je použito moderních prostředků. To se mu musí nechat, nelpěl na tradicích a měl novátorské myšlení ve smyslu, že byl ochoten angažovat se v novinkách, které nebyly předtím dostatečně vyzkoušeny a prověřeny. V tomto pohledu bylo jeho působení pro RA přínosem. O tom, že by byl Gudderian jeho žákem nevím, spíše ne. Je to asi jako když Rundstedt tvrdil, že Žukov byl žákem německého generála a obecně se uvádělo, že Bljucher byl původem Němec apod... |
|
|
|
Dzin 1539: o tom se samozřejmě velmi dlouho mlčelo, dodnes jsem k tomu nenašel nějaký komplexnější materiál nebo zmínku o archiváliích nebo aspoň citaci ze vzpomínek - hlavně k Tambovu, o Kronštadtu se přece jen hodně vědělo už mnohem dříve. Tím to samozřejmě neomlouvám, ale chtělo by to přece jen podložit. Jeho příkladnost ovšem spočívá spíš v moderním přístupu ke strategii a taktice - pokud se nemýlím, byl např. Guderian jeho žákem. | |
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 1540: Myslíš cárových ministrov? "A právě oni měli v rukou moc až do listopadu 1917" |
|
|
|
mig napsal v č. 1527: A právě oni měli v rukou moc až do listopadu 1917. "Ja som nespomínal, že reformy pripravoval cár... pripravovali ich ministri - tebou spomínaná šľachta. " |
|
|
|
Cassius Chaerea: (1538) Tuchačevského protipovstalecká činnost jednak zahrnule likvidaci povstání námořníku v Kronštadtu (březen 21) a hlavně potlačení rolnického povstání v tambovské gubernii (téhož roku). Vzhledem k tomu, že toho docílil za použití bojových otravných plynů, nabývá jeho označení za "příkladného velitele Rudé armády" poněkud řekněme zajímavý podtón. | |
|
|
Dzin napsala v č. 1535: O Tuchačevskím moc nevím. Prosím tě napiš co to bylo za ty tažení, kdy a kde. Díky ". Právě při těchto protipovstaleckých taženích proslul Tuchačevskij." |
|
|
|
mig napsal v č. 1536: To jsem neřekl. "Cassius Chaerea: (1534) Zdá sa ti to byť čiernobiele???" |
|
|
|
mig napsal v č. 1525: Cassius Chaerea: (1534) Zdá sa ti to byť čiernobiele??? "Štátny teror, hladomor, chudoba, zbrojenie, budovanie priemyslu - to sú hlavné znaky vtedajšieho sovietskeho režimu..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta