Východní fronta
|
|
---|---|
Prosil bych zdalipak by mi někdo nebyl ochoten poskytnout bližší informace ohledně situace wehrmachtu v okolí Horního Benešova (v závěru Ostravské operace). Doufám, že to není příliš náročná otázka. Díky za odpovědi. | |
|
|
Nevíte někdo, které jednotky Rudé armády působily v roce 1945 na Karlovarsku, případně nemáte bližší informace o vojenských velitelích zmíněné oblasti (L.D. Červonij a genmjr. Orlov) ? Díky. | |
|
|
tweety napsal v č. 2392: www.fronta.cz/dotaz/nemecke-jednotky-na-libe..."Zajimalo by mne, jestli nekdo nevi, kde vsude na jakych mistech probihaly boje na usteckem kraji - kde se zdrzovaly nemecke jednotky atd. Dekuji mnohokrat." www.fronta.cz/dotaz/nemecka-vojska-v-severni... www.fronta.cz/dotaz/mostecko-1945 |
|
|
|
Zajimalo by mne, jestli nekdo nevi, kde vsude na jakych mistech probihaly boje na usteckem kraji - kde se zdrzovaly nemecke jednotky atd. Dekuji mnohokrat. | |
|
|
Dzin napsala v č. 2381: Aj z pohľadu vtedajšieho sovietskeho práva... to si myslím malo byť pre sovietskeho vojaka najpodstatnejšie. "Toliko z pohledu Stalina a tím i sovětského vedení" |
|
|
|
Děkuji mnohokrát za rady a komentáře, postupně to nějak do článku zapracuji (či do patřičného článku o incidentu). | |
|
|
Vidim egli, ze Gleiwitz je tvoja obľúbená téma | |
|
|
www.fronta.cz/forum.php?search=gleiwitz&... | |
|
|
Mám to zôznych zdrojov,a le kompletne je to tu: MILOVANOVIČ Nikola: Vyzvedač storočia viem je to čudné, ale....inak článok podobný tovjmu: druhasvetova.net/view.php?cisloclanku=2005102901 Som napísal ja |
|
|
|
Je k tomu nějaká literatura? Abych to mohl ozdrojovat. Děkuji předem. | |
|
|
Dzin napsala v č. 2384: Bylo to organizované GESTAPOM a SD vykonala tento akt...no skôr tý väzni "organizován SD a ne gestapem, " |
|
|
|
cinik: (2379) Tak jsem ti to skouknul a nenašel jsem nic s čím bych mohl nějak zásadně nesouhlasit. Snad jen, že přepad Hlivic byl tuším organizován SD a ne gestapem, ale takhle z hlavy bych kecal. | |
|
|
egli: Já vím, že po tobě chci moc, ale nešlo by ty cizojazyčné citace přeložit pro nás, kteří neumějí zmiňovaný jazyk přečíst a/nebo přeložit, do češtiny? | |
|
|
Nedoporučil by jste mi někdo nějaké zdroje ohledně sovětsko-německých jednání o uzavření příměří v roce 1943? Já zatím stále jen narážím na různé odkazy, ale celkově nic. Vyšla (u nás) vůbec nějaká publikace, kde je toto blíže rozebíráno? | |
|
|
Yarra napsala v č. 2363: Toliko z pohledu Stalina a tím i sovětského vedení. Když se někdo vzdá neznamená to, že je automaticky zbabělec. Třeba takoví Argentinci, kteří jako praví Jihoameričané jsou velmi hákliví na svoji čest (do které zbabělost rozhodně nepatří) měli ve vojenských řádech také klausuli, že je možno kapitulovat, pokud vám nepřítel způsobí určité ztráty a spotřebujete veškerou munici. "Kapitulácia bola zjavne prejavom zbabelosti..." |
|
|
|
Cinik je to dobré, len by som podotkol, ten útok v Gliwiciach nebol vedený gestapom, ale vezňami z koncentračného tábora Dachau, ktorým za to bola sľúbená sloboda, ktorá sa však nedostavila, pretože všetkým bol pred akciou vpichnutý jed. Gestapo to len organizovalo, po akcii vyfotili mŕtvych väžňov v poľských uniformách a poslali to do novín. Inak článok je dobrý, len toto.... |
|
|
|
Díky. Právě jsem na wikipedii stručně shrnul průběh polské kampaně, takže bych chtěl poprosit, zda by to někdo skoukl a překontroloval věcnou správnost. Případné připomínky a návrhy vylepšení rád uvítám (platí i pro vylepšení samotné, samozřejmě). Děkuji předem. Cinik cs.wikipedia.org/wiki/Invaze_do_Polska |
|
|
|
www.fronta.cz/strucne-shrnuti-nemecko-polske... | |
|
|
Hallo, nebyl tu někde článek o letecké válce v Polsku (1939)? Mám pocit, že ano, ale nemohu jej najít... | |
|
|
Yarra napsala v č. 2373: "O tej enigme... sovieti mali vlastné zdroje z Блечли парку a jeden z vysokopostavených funkcionárov NKVD aj pekne popísal ako to fungovalo, ale o tom, že by sami lúštili kódy informácie nemám.." Tak tohle píše pár autorů a osobně bych také viděl jako nejpravděpodobnější cestu via síť nelegálů umístěných ve všech důležitých místech západních spojenců (Někteří lidé z nově vzniklé CIA po válce tvrdily, že kompletní anglická zpravodajská služba byla tak infiltrována agenty SSSR, že navrhovali její úplné zrušení). Jinak technicky možné to ale bylo, pakliže sověti měli k dispozici překlady a původní šifrovaný text (jakože měli), z toho mohli odvodit klýč a pokud si šifrant na německé straně ulehčil práci a neměnil kotouče jak měl tak po určitou dobu mohli luštit depeše i manuálně. Takže můj názor je, že dešifrování "real-time" nezvládali ale některé depeše mohli luštit klasickým spůsobem pokud dostali včas překlad. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta