Východní fronta
|
|
---|---|
FRANKIE-15 napsal v č. 2414: Ano, ale už nidky nebyly v situaci, jako v roce 41, kdy prostě měli tak drtivou převahu v oblasti tanků, že se to nidky neopakovalo. "Rusové časem také vytvářeli lepší stroje a modernizovali T-34..." |
|
|
|
Jj Je to velice zajímavý... docela bych si o tomhle přobému chtěl přečíst nějakou knížku... Rusové časem také vytvářeli lepší stroje a modernizovali T-34... | |
|
|
Je to ještě zajímavější. V době, kdy Wehrmacht disponoval jednoznačně horší výzbrojí (kromě letectva) způsoboval Sovětům daleko větší ztráty, než v době, kdy jeho zbraně byly na výši. Lze to jednoznačně přiřknout větší taktické vyspělosti a zkušenosti německýcm vojskům. Sovětům tohle dříve nešlo pod nos a tak vypustili báchorku o drtivé početní a materiální převaze Němců a vlastním nedostatku moderních zbraní. Byť to druhé bylo z určitého pohledu pravda, protože jedině jednotky vybavené nejmodernější výzbrojí (pro roky 41-42) dokázaly Němcům klást účinější odpor. |
|
|
|
FRANKIE-15 napsal v č. 2410: On i Žukov sám napsal v knize Vzpomínky a úvahy, že Němci Sověty naučili, jak se bít s moderní technikou v rukou a využívat co nejvíc převahy v oblastech, kde ji měli - množství odváděných rekrutů, po rozběhu výroby na Urale skokový nárůst objemu výroby takřka všech druhů zbraní, zřízení speciální správy na genštábu pro zobecňování bojových zkušeností, "velkoprodukci" mladých velitelských kádrů a znalosti o vlastní zemi jako bojišti. Navíc v době, kdy se ukázalo, že Sověti nebudou asi hned tak poraženi, se zvýšily i dodávky od Spojenců. "Akorát mě překvapuje, že do ofenzivy u Kurska to Němcům celkem šlo na bojišti, když neberu stalingrad" |
|
|
|
A třeba takový "zázrak" před Moskvou, kdy Němci měli plný gatě? | |
|
|
Akorát mě překvapuje, že do ofenzivy u Kurska to Němcům celkem šlo na bojišti, když neberu stalingrad... a přitom Němci neměli lepší techniku než Rusové, na přelomu roku 1941/42 a výš neměli Němci ani pořádnou protitankovou zbroj do tanků, a přece jen jim to šlo, ale od Kurska překvapivě, kdy drandili bojiště s Panthery a Tigery docela překvapuje, jakej to mělo spád, ovšem musíme brát na zřetel, že Němcí začínali mít málo ldí do posádky, a strojů měli hodně... a asi i Ta ruská ofenziva Bagration měla v roce 1944 na Němce drtivý vliv, když se dostali Rusové až do Varšavy... nekamenujte mě za můj názor | |
|
|
cinik: Nevím jak přesně to chceš, tak takový souhrn podle "Vojenské dějiny Československa IV a V". 1. československý samostatný prapor 15.7.42 - dosaženo tabulkových počtů 2.12.42 - závěrečné cvičení, prapor uznán bojeschopným 1. československá samostatná brigáda 29.4.43 - sovětské vrchní velení schválilo rozšíření praporu 12.6.43 - vydán první brigádní rozkaz 27.8.43 - první brigádní cvičení 15.9.43 - závěrečné cvičení, brigáda uznána bojeschopnou 1. československý armádní sbor 1.4.44 - schváleno smíšenou československéo-sovětskou komisí vytvoření sboru 10.4.44 - memorandum Stavky o vytvoření sboru k 5.5. 44 konec července 44 - sbor bojeschopný (není možno určit přesné datum, protože sbor nebyl před nasazením soustředěn, nýbrž jeho jednotky postupně dorážely a byly organizovány samostatně) 15.5.45 byl reorganizován 1. čs. armádní sbor na 1. čs. armádu a 25.5.45 schválena mírová organizace čs. armády. |
|
|
|
Cinik: www.czechpatriots.com/csmu/indexcz.php | |
|
|
Cinik:Někde sem zaslech že v čr žije stará paní, která byla jako ostřelovač na východní frontě a má na svím kontě 35 zásahů, sammozřejmě Německých | |
|
|
prapor - 5. února 1942 brigáda - 12. června 1943 sbor - 10. dubna 1944 15. května 1945 přeorganizovanej na 1. československou armádu, čtyři pěší divize, jedna tanková a jedna letecká. (Takže přejmenovali brigády na divize, a poslali je po republice) Ale mám to z repolera. |
|
|
|
Jen stručný dotaz: Jak se vyvíjely československé jednotky v SSSR (vznik, přejmenování - jde konkrétně o 1. československý armádní sbor) a zejména, kdy zanikl a jak, případně kdy formálně a kdy reálně. Děkuji předem | |
|
|
Eagle napsal v č. 2399: "Taky by mě zajímalo jestli je nějákej rozdíl mezi motorem T-34/85 a T-34/76." Rozdíl mezi motorem T-34/76 a T-34/85 není žádný. Jedná se o jeden a tentýž motor. Kromě prvních T-34/76 z let 1941 a 42, není rozdíl mezi staršími verzemi T-34/76 a T-34/85 v motorovém prostoru. Rozdíl se týká vzduchových filtrů. Období, kdy se do T-34 začaly montovat vylepšené vzduchové filtry neznám. To by věděl Ondík. Ještě rozdíl by mohl být v palivových nádržích. Matně si vzpomínám, že poválečné T-34/85 měly upravené vnitřní nádrže. Teď nevím přesně jak. Kdyby to bylo nutné, dohledám. Vylepšená převodovka ... 4 stupňová převodovka se objevuje i u T-34/85. Dost rozšířenou fámou je, že T-34/85 dosahoval vyšší rychlosti s 5-ti stupňovou převodovkou. Není to pravda. Poslední stupeň u 4 i 5-ti stupňové převodovky má stejný převodový poměr. rozdíl je u nižších stupňů. Opět mohu dohledat, nepamatuji si.
Ero napsal v č. 2401: Dost zajímavých věcí, nad kterými občas rozum nechápe ... když jsem to četl naposledy, dost jsem se pobavil. Škoda, že autor nezanechal na sebe kontakt. Docela bych si s ním rád popovídal a požádal o vysvětlení některých pasáží. Už jen první řádky, kde autor porovnává německou a sovětskou pancéřovou ocel, jsou více než úsměvné."Jinak doporučuju přečíst si toto temneuzemi.webzdarma.cz/Historie/T34/T34_vs_... Je tam o T-34 dost zajímavých věcí " Temné území je spíš ve znalostech onoho pisatele EDIT: Eagle, pokud chceš mluvit o konkrétní technice apod., radši se ptej v příslušném tématu. Je to lepší. |
|
|
|
pozdravujem. A teraz by som pana Glynwed rád o niečo poprosil. Pre mňa tie tri dni sú tri posledné z troch mesiacov strávených v trjuhoľníku Forst, - Nowa Sól – sútok Odra-Nisa. Boli sme tam nasadení ako narýchlo v Drážďanoch zostavený prápor pod menom Einheit Frencken (alebo Kampfgruppe Frencken). Postupne nás neustále ubúdalo a posily sme nedostáli tak prišiel čas keď zvyšok nášho prápora bol začlenený do niektorej inej jednotky. My sme sa však naďalej držali nášho hrdého názvu Einheit Frencken, pomenovaného po našom komandantovi. Výsledkom je situácia v ktorej ja nie som si celkom istý do ktorej zo spomenutých jednotiek sa do udalostí tých troch dní na Odre zaradím ja osobne. Pán Glynwed, Vy ste preštudovali celý rad kníh vzťahujúcich sa na tú dobu. Bolo by možné vyhľadať v nich niečo o Kampfgruppe Frencken nasadenej v tej oblasti vo Februári-Marci-Apríli (Únor-Březen-Duben) ’45? A hlavne, pod ktorým menom sme my, pozostalci bojovali v tých posledných dňoch. Ak si chcete prečítať moje Spomienky, nájdete ich na webe pod URL: milanlorman.bigpondhosting.com/index.html . Už sa teším na odpoveď. Milan | |
|
|
Hneď na začiatku, ako nový člen registrovaný pred hodinou, Vás všetkých pozdravujem. Nechcem sa s tým nijako chváliť ale keďže nás je medzi živými už teraz tak malo, tak sa Vám predstavím ako bývalý W-Ssman. Som Slovák, nie Nemec, ani Karpatský ani Sudetský. Čítal som kopu príspevkov na tomto fore a na mnohých miestach by som vedel odpovedať na take jednoduchšie, všeobecnejšie otázky. No, je možné, že na tie už niekto odpovedal. Ja som to všetko nečítal a ani neplánujem to všetko čítať. Prečo tieto riadky hlavne píšem, je poďakovať sa pánu Glynwed za jeho chvályhodné spracovanie tých posledných troch-štyroch dní na Oderskom fronte. Ja som tam bol vtedy. Od 16-ho až do 18-ho Apríla (Dubna) keď som asi o tretej odpoludnia bol zajatý a v zápätí zranený – nemeckou guľkou. Dlhé desaťročia som dúfal, že jedného dňa sa niekde dočítam o tom čo sa tam vlastne dialo. Veď malý vojačik, akým som bol ja, o ničom inom nevie a ani sa o nič iné nezaujíma iba ak o to ako prežiť do nasledujúceho rána..Teraz už konečne mám nádherný prehľad o udalostiach, ktoré sa odohrali okolo mňa počas tých nezabudnuteľných troch dní. A za to ďakujem p. Glynwed. (pokrac.) Milan | |
|
|
Jinak doporučuju přečíst si toto temneuzemi.webzdarma.cz/Historie/T34/T34_vs_... Je tam o T-34 dost zajímavých věcí |
|
|
|
Eagle napsal v č. 2399: U T-34/85 snad byla jen vylepšená převodovka, jinak myslím v motoru žádné rozdíly nebyly. "Taky by mě zajímalo jestli je nějákej rozdíl mezi motorem T-34/85 a T-34/76. Dík." |
|
|
|
Mám otázku na T-34. Nemáte někdo prosím (link na) fotku otevřené zadní části korby ? Potřebuju vědět jak to vypadalo celý otevřený. Taky by mě zajímalo jestli je nějákej rozdíl mezi motorem T-34/85 a T-34/76. Dík. | |
|
|
Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví, jaké něm. jednotky působily ve vesnici Chotěbuz u Čes. Těšína. Prosím o co nejkonkrétnější informace. Děkuji | |
|
|
Zdravím všechny. Chci se zeptat, jestli náhodou nemáte někdo fotky němci ukořistěných KV-2. Konkrétně mi jde o stroj co měl na boku věže od ruky namalovaný bílou barvou velký hákový kříž na výšku skoro přes celou věž. A ještě KV-1 se 75mm kanonem, němci označovaný jako Pz.Kpfw 756. Díky moc. | |
|
|
V okolí Horního Benešova operovaly na začátku května 1945 jednotky XI. a LIX. Armee Korps / 1.Panzer Armee / Heeresgruppe Mitte, konkrétně pak jednotky 715.ID, 10.PzGrD, PzD "FHH1" a PzGrD "Brandenburg". Pokud máte na mysli Dolní Benešov, tak na konci dubna 1945 zde operovaly jednotky XI. Armee Korps, konkrétně pak jednotky 97.JagD, 17.PzD a později také 304.ID. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta