Waffen-SS

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1501-1520 z 2221
<< 73 74 75 76 77 78 79 >>
Po
Dzin 10.5.2004 22:40 - č. 752
Dzin Jinak, ono vydávání zajatců nebylo jen pro Sověty, ale Britové například vydali i desetitisíce zajatých Jugoslávců, kteří bojovali na straně nacistů proti NOAJ.
Šlo prostě o to, že na tyto "muže ve službách Říše" bylo pohlíženo jako na spojence nacistů (a právem) a byli vydáváni domovským státům k potrestání jako vlastizrádci. V tehdejší atmosféře se tomu ale nemůýeme nějak výrazně divit.
Dzin 10.5.2004 22:40 - č. 751
Dzin Jen naokraj, Celem se nejstřízlivěji udává na 100 000 kozáků v nacistických službách. Jednalo se o kozáky donské, kubáňské, těrecké a sibiřské.
Dzin 10.5.2004 22:39 - č. 750
Dzin Algernon: (749) "Tudíž mi nějak uniká, v čem má Dzin pravdu a já se mýlím, když se tak za Dzina stavíš."

To víš, mám hezčí ikonku... :o))
Johny 8.5.2004 17:01 - č. 746
Johny
curahee napsal v č. 743:
"Jako poručík pěchoty byl vyřazen již před válkou."
V jeho životopise je rok vyřazení uveden 1947. Ve dvou knihách.
FUJ06 8.5.2004 16:59 - č. 745
FUJ06 Johny: Já o něm nic nevím, já jsem jenom reagoval na 738
Johny 8.5.2004 16:59 - č. 744
Johny Jinak ještě k tomu vydávání a pod. SSSR neuznával hagské konvence a nepodepsalo ani ženevské konvence a necítilo se těmito mezinárodními závazky vázáno. Oficiální politika komunistické vlády byla, že ten kdo se vzdá je stejně zrádce a zbabělec a tudíž si stejně žádnou ochranu nezasluhuje. V podstatě se tím řídili jak vůči němcům tak vůči vlastním lidem. Osvobození sovětští vojáci z německého zajetí šli rovnou do gulagu.

V oblasti ochrany zajatců na tom bylo Německo mnohem lépe i za nacismu (tedy těch, kteří tyto dohody uznávali.
curahee 8.5.2004 16:54 - č. 743
curahee
Johny napsal v č. 742:
"Po válce byl vyřazen jako poručík pěchoty na voj. akademii v Hranicích na moravě. "
Jako poručík pěchoty byl vyřazen již před válkou.
Johny 8.5.2004 16:53 - č. 742
Johny
curahee napsal v č. 741:
"Něco si odseděl a pak emigroval do USA,kde vydával knihy ve Škvoreckého vydavatelství."
FUJ06 napsal v č. 739:
"Tak to se divím, že ještě žije / žil!!! Sověti členy ROA většinou popravili."
Pokud se nepletu, tak Auský nebyl člen ROA. Byl to čs voják v roce 38, u ROA fungoval jako tlumočník a styčná osoba s čs povstaleckými jednotkami. Po válce byl vyřazen jako poručík pěchoty na voj. akademii v Hranicích na moravě. Po únoru v roce 51 byl samozřejmě jako zbytek schopných vojáků vyhozen a degradován za to, že nenašel "dost" kladný poměr k lidovědomkratickému zřízení. V dubnu 55 byl v rámci likvidační akce stb zavřen na 12 let za údajnou velezradu. Amnestován v roce 60. Utekl v roce 68.
curahee 8.5.2004 16:22 - č. 741
curahee Fuj:Něco si odseděl a pak emigroval do USA,kde vydával knihy ve Škvoreckého vydavatelství.
Hartmann 7.5.2004 18:13 - č. 740
Hartmann curahee: pokud Tě to zajímá, je o tom psáno - Richard Lamb, Válka v Itálii 1943-45
FUJ06 7.5.2004 14:46 - č. 739
FUJ06 curahee(738): Tak to se divím, že ještě žije / žil!!! Sověti členy ROA většinou popravili.
curahee 7.5.2004 10:43 - č. 738
curahee Algernon:Knihy s touto tématikou píše Stanislav Auský,před rokem vyšla u nás kniha od něj "Kozáctvo",doporučuji.Auský ví o čem mluví,za války sloužil jako průzkumník a tlumočník u 2.pluku ROA !
curahee 7.5.2004 10:40 - č. 737
curahee
Algernon napsal v č. 732:
"Měli občanství (ve většině) Jugoslávie, Itálie či Francie, případně měli doklad že jsou registrováni jako osoby bez státní příslušnosti (tj. měli tzv. „Nansenův pas“)."

Tady nemohu souhlasit,více jak dvě třetiny kozáckého vojska pocházely z tehdejšího SSSR,vyjímku tvoří rodiny kozáckých atamanu jako byl P.N.Krasnov a Pavlov,kteří už před válkou žili v Německu.

Vojáci Kozácké divize a Kozáckého stanu byly převážně z Kubáňských,Těrských,Donských a dokonce i Sibiřských tzv.stanic
Johny 6.5.2004 22:51 - č. 736
Johny
Algernon napsal v č. 732:
"Šlo pouze o lidi narozené v někdejším carském Rusku. Ve většině ještě za občanské války, nejdéle do roku 1920, opustili vlast. Tzn. v žádném případě se nikdy nejednalo o občany SSSR, maximálně bývalé občany carského Ruska.) Měli občanství (ve většině) Jugoslávie, Itálie či Francie, případně měli doklad že jsou registrováni jako osoby bez státní příslušnosti (tj. měli tzv. „Nansenův pas“)."

Teď přesně nevím jak se to jmenovalo ale za SSSR existoval zákon o občanství podle kterého podléhal sovětskému právu kdokoliv narozený na území SSSR a dokonce i pokud měl jednoho rodiče občana SSSR. Vyvázat se z občanství nebylo vůbec jednoduché a prakticky to nešlo pokud dotyčný nebyl občanství zbaven. Bolševici si tak zajišťovali armádu otroků aby nemohl nikdo uniknout. V ČSR byli takhle odvlečeni tisíce lidí, někteří se dokonce narodili až rusům v ČSR.

Příklad za všechny je čs. gen. Vojcechovský, jeden z mála vrcholných velitelů, kteří byli v Září 38 jednoznačně pro obranu. Od vzniku ČSR byl naším občanem a schopným velitelem. V Květnu 45 byl vyzván jakýmsi slušným důstojníkem rudé armády aby přišel pomoci na velitelsví RA v Praze s organizováním civilní správy. Od té doby ho už nikdo neviděl. Později dostali čs orgány lakonickou zprávu, že zemřel při transportu na sibiř.

Vzhledem k tomu , že bolševici zabíjeli běžně i své druhy, proč by se měli nějak eklovat, když šlo "dle nich" o zrádce.
Dzin 6.5.2004 22:29 - č. 735
Dzin FUJ06: (731) Stěží pár týdnů. Za chvíli by jim došla munice a potrava, nebo by je Západní spojenci dříve postříleli (spálili, roztrhali, zavalili atd...).
Dzin 6.5.2004 22:29 - č. 734
Dzin Algernon: (732) Já s Tebou souhlasím, nebylo to správné, ale my se můžeme nakrásně ohánět úmluvami, ale sovětští diplomaté ti to "logicky" vysvětlí, že jednají naprosto správně podle těchto úmluv. Jelikož u takových úmluv záleží na konkrétních slovíčkách a na na smyslu. (viz. třeba Falklandy, kdy Argentinci omlouvali svoji invazi mimo jiné tím, že v rezoluci OSN se mluví o "zájmu" a ne o "přání" ostrovanů a tudíž Argentinci jednají plně v souladu s jejich "zájmy"...) Prostě Sověti využili situace, aby zasadili svojí emigraci ránu a vyšlo jim to. Navíc se na to musíme dívat i z hlediska tehdejší doby. Kozáci nebili "bojovníci proti bolševismu", ale byli "bojovníci za nacismus"...
FUJ06 6.5.2004 08:31 - č. 731
FUJ06 DuGalle: Díky. Už jsem to opravil

Jak by podle vás trvalo dlouho obléhání alp, kdyby se tam dostali divze Waffen SS z 6. tankové armády SS, která se ke konci války nacházela na uzemí Rakouska a Čechoslovenska??? Já bych jim dával tak půl roku, nebo i méně. Tehdy už morálka i těch nejelitnějších divizí Waffen SS byla dost nízká a do boje se jim už moc nechtělo. Navíc měli úplně jinou starost a to, dostat se co nejrychleji do spojeneckého zajetí, které pro ně bylo jistě přijatelnější než Sovětské.
DuGalle 5.5.2004 23:29 - č. 730
DuGalle Ten film se jmenoval Černý prapor
DuGalle 5.5.2004 23:14 - č. 729
DuGalle Velmi pěkný, děj je zhruba o tom, že jeden Čech pozná v Indočíně nacistického důstojníka, s kterým svedou finální boj. Docela slušný film...
Johny 5.5.2004 23:11 - č. 728
Johny
DuGalle napsal v č. 727:
"Kontrolní otázka - jak se jmenuje ten starý český film právě o střetu českého legionáře v Indočíně se skopčákem? Po letech mi bohužel vypadlo jméno toho filmu "
Jo tak to nevím, film jsem neviděl.
1501-1520 z 2221
<< 73 74 75 76 77 78 79 >>
Po