Waffen-SS
|
|
---|---|
Marek: (792) Mjr. Byčkov? | |
|
|
gen.Hogo-fogo (787) : Je to tak. Propagteam má obtisky na Bf 109 verze G-10 od ROA. Na jméno pilota si nevzpomenu. Ale nijak zvlášť bohatý ten aršík není. |
|
|
|
ted sem cetl kdesi na netu ze ROA mela nejaky Bf-109 a operovali z Havlickova alias nemeckeho brodu... | |
|
|
Zajimavé pojetí jednotek SS měl film otčína, kde tyto oddíly byly degradovány jenom na pohou policii. Ale o tom by jsme se měli bavit jinde. | |
|
|
FUJ wafen SS se měli stát novou šlechtou třetí Říše. Elitní jednotky.......... | |
|
|
Napadlo se mě podívat do knihy Případ gen. Vlasova od Richtra, a tam je o tom zmínka, takže jsem se asi nemílil. Pokuď má někdo informace o těchto let. jednotkách tak nechť je sdělí. | |
|
|
No někdo prodával obtisky na Bf109 ve zbarvení ROA, že by propagteam, to již nevím. Ale nevím co jiného by mohla zkratka ROA být? | |
|
|
Co myslíte, jaký by byl osud waffen SS po případném vítězstí třetí říše ??? | |
|
|
Někde jsem kdysi slyšel o leteckých jednotká ROA nevíte o nich něco? Vlastně to sem, ale nepatří je tu nějaká rubrika o ROA, když tak odpovězte prosím tam. | |
|
|
Johny napsal v č. 782: "ti zranění v nemocnicích už uniformu povětšině neměli." S tím souhlasím, taky určitě bylo Pražanům jedno co sou ROA zač hlavně že jim pomáhaj.... Ale o vzhledu Ruskech vojáků určitě Češi nějakou představu měli a jak se lišili uniformy ROA sem už napsal, nehledě k tomu, že asi moc friců nemělo plynule Rusky.Takže se mezi sebou poznali i když omyl nebyl vyloučen.... A co se tyká osudu ROA tak z pohledu sovětů to byly prostě zrádci i když nakonec bojovali proti Němcům. |
|
|
|
Hornisse napsal v č. 778: "ale to že by Čech v té době nepoznali rozdíl mezi "Vlasovcem" a Ruským vojákem!!!???To je opravdu skoro vyloučeno (vlasovci použivali na konci války uniformy shodné s německými, lišili se jen v označení, které se na dálku dalo jen těžko rozeznat, dokonce někteří měli v té době makovácí zimní bundy SS)." Jak tedy rozeznali např. svoje mezi povstalci? Spousta z nich měla navlečenou německou uniformu taktéž. Jak rozeznali vlasovci vlasovce mezi němci? Navíc pochybuji, že by nějaký pražan až do 9 května viděl ruského vojáka v uniformě a o existenci ROA měl asi také stejně tolik informací. Takže uniformou to nebude. Důležité bylo, že mluvili rusky a zabíjeli němce a bojovali na straně našich, víc tenkrát nikdo nevěděl a ani ho to nezajímalo. Navíc ti zranění v nemocnicích už uniformu povětšině neměli. Leželi na zvláštních pokojích s květinovou výzdobou a na dveřích byl nápis v ruštině "osvoboditelé prahy". Bohužel tento nápis většinou lehce dovedl jednotky NKVD na místa kde zranění vlasovci leželi. Všechny zraněné pak shromáždili a odvezli neznámo kam a pravděpodobně zastřelili. Pofesor Pražák se snažil několikrát u gen. Rybalka žádat aby byl vojákům ROA zachován život. Rybalko odpověděl, že budou do jednoho popraveni. Poté, co se za zachování životů ROA postavila většina členů ČNR, Rybalko velkomyslně slíbil, že všechny tedy nepostřílí. |
|
|
|
Hornisse: Vidíš, na to jsem zapomněl. A někdy se také lišili podivnou směsici výzbroje. Třeba ty jejich T-34, co byly vyrobeny v STZ v roce 42 a s ještě staršími pásy pohromadě s Hetzery a ruskými předválečnými BA-10. | |
|
|
Ondík: Přesněji ještě měli jiné limcové výložky než němci.... | |
|
|
Hornisse: Ano, jen to označení ROA na rukávové nášivce, jinak na první pohled stejní včetně přileb. | |
|
|
Johny: je sice hezký jak hajíš Pražký povstání, ale to že by Čech v té době nepoznali rozdíl mezi "Vlasovcem" a Ruským vojákem!!!???To je opravdu skoro vyloučeno (vlasovci použivali na konci války uniformy shodné s německými, lišili se jen v označení, které se na dálku dalo jen těžko rozeznat, dokonce někteří měli v té době makovácí zimní bundy SS). | |
|
|
Já osobně zastávám názor, že Vlasovci Pražskému povstání pomohli a to vydatně, ale přeci jen, hlavní tíha bojů ležela na bedrech povstavších Čechů. | |
|
|
DuGalle napsal v č. 775: Dobře, zůstaň v blažené nevědomosti. Ti Tigery se snad vysvětlili, není důvod ale označovat povstalce či vojáky kteří to reportovali div ne za omezence a nebo nedůvěryhodné zdroje. "S obojím to tedy vyhraju. Nezáleží na typu zdroje, ale jeho serióznosti (viz ty tvé Tigery)." |
|
|
|
Johny napsal v č. 774: S obojím to tedy vyhraju. Nezáleží na typu zdroje, ale jeho serióznosti (viz ty tvé Tigery). A televize v drtivé většině přináší tendenční zpravodajství, které s odstupem let hlásí o stejné věci vždycky něco trochu jiného... "Když už nechceš číst knihy , mrkni se občas na TV. Zrovna dnes tam byl dokument o Pražském povstání nazvaný "sláva republice". Repríza je psaná na 17.5." |
|
|
|
DuGalle napsal v č. 773: "Obměkčit může, ale těžko mi to přesvědčí o jejich klíčovosti pro celé povstání..." Když už nechceš číst knihy , mrkni se občas na TV. Zrovna dnes tam byl dokument o Pražském povstání nazvaný "sláva republice". Repríza je psaná na 17.5. |
|
|
|
curahee napsal v č. 772: Obměkčit může, ale těžko mi to přesvědčí o jejich klíčovosti pro celé povstání... "DuGalle:Pokud hledáš fotky, chtěl bych Tě odkázat na knihu již zmiňovanou Johnym "Skončeno a podepsáno",tam je materiálu víc než dost,včetně výzbroje vojáků ROA viz.jejich Hetzery,sdkfz.251,250 a těžkého dělostřelectva.To Tě snad obměkčí ." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS