Waffen-SS
|
|
---|---|
ja_62 napsal v č. 2014: Řekl bych že je to podvrch A když už, tak by to snad bylo v němčině"Já třeba netuším, zda ta často uváděná rukávová páska není pozdější podvrh, ale je na ní napsáno "British free corps"." I když jak na to koukám, tak to třeba podvod nebude. Je možný že ta manžetová páska existovala, protože jako by měli jinou ? |
|
|
|
Ero napsal v č. 2011: Mně zas tak moc nezajímají SS, a BFC je spíš jen taková věc na okraj k britským vojákům - byli to přece jen Britové, ač zajatí - ale nebyl oficiální název v angličtině (ačkoli termín free corps je evidentně otrockým překladem slova freikorps)? Já třeba netuším, zda ta často uváděná rukávová páska není pozdější podvrh, ale je na ní napsáno "British free corps". "Tady něco více o Britisch Freikorp (in english British Free Corps)" |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 2012: Samozřejmě, to už se asi nikdy nedohledá přesně "celkový početní stav se asi dá jen hádat." |
|
|
|
Ero napsal v č. 2010: Viděl jsem v seriosních zdrojích maximálně 27 (jako početní stav vycvičených a schopných nasazení do případného boje k nějakému datu), celkový početní stav se asi dá jen hádat. "Podle mě jich bylo pod 30, ať to hledám kde chci ůdaje jsou vždy do 30, neviděl jsem víc " |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 2009: Podle mě jich bylo pod 30, ať to hledám kde chci údaje jsou vždy do 30, neviděl jsem víc "Víc než 10 jich ale určitě bylo, možná okolo 30 (vycvičených a vyzbrojených) a nelze vyloučit ani těch 50" Tady něco více o Britisch Freikorp (in english British Free Corps) sweb.cz/freiwilligen/DOBROVOLNICI/c1.htm |
|
|
|
Počet členů British free corps neboli Legion of St. George občas též "Britische Freikorps"? To je velká hádanka - obvykle se udává "reálně nepřesahující sílu čety" a je to pravděpodobně ten nejpřesnější údaj jaký je možný . Celkem se údajně našlo postupně asi 300 zajatců nebo Britů žijících v Evropě kteří se přihlásili, ale většina byla odmítnuta už v této fázi jakožto morální spodina (ta jednotka byla zamýšlena spíše pro účely propagandy, v bojovém nasazení by to SS asi tak nevadilo) a není vůbec jisté jaký byl skutečný stav. Víc než 10 jich ale určitě bylo, možná okolo 30 (vycvičených a vyzbrojených) a nelze vyloučit ani těch 50. Údajně se podařilo identifikovat 59 členů celkem (někteří tito germánští hrdinové totiž pro jistotu působili pod pseudonymy), ale postupně, nikoli ve stejnou dobu. | |
|
|
89michael napsal v č. 2005:
"A podľa mojich informácií aj okolo 50 Britov"
Ero napsal v č. 2007: Neviem posúdiť, lebo teraz môj zdroj nenájdem, no zdá sa mi, že som to videl u Svojtky a Co., takže asi budeš mať pravdu Ty "Podle mích informací 10" |
|
|
|
89michael napsal v č. 2005: Podle mích informací 10 "A podľa mojich informácií aj okolo 50 Britov "
Johny napsal v č. 2006: Ale existovala "Taková divize nikdy neexistovala. Böhmen und Mähren byla pouze plánovaná a nikdy neměla ani jednoho muže a ani číslo. " |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1999: "A co 31. SS Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mähren?? " Taková divize nikdy neexistovala. Böhmen und Mähren byla pouze plánovaná a nikdy neměla ani jednoho muže a ani číslo. 31. SS Freiwilligen Panzer-Grenadier Division nemá s protektorátem vůbec nic společného a je to úplně jiná divize složená převážně z maďarských a balkánských němců. Přívlastek "Böhmen und Mähren" je vymyšlený. Jediné co tam mělo co do činění s českým prostorem je pár poddůstojníků sudetského původu kteří tam byli přiřazeni z rozbitých jednotek (jakož ostatně i jinde). |
|
|
|
Ero napsal v č. 1994: A podľa mojich informácií aj okolo 50 Britov "Ještě zajímavost, ve W-SS sloužily po jednom muži příslušníci těchto států Nová Guinea, Indie, Austrálie, Mexiko a ještě z těch zajímavějších tři Číňani " |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1999: Na konci války vytvořená "divize" (počty nebyly odpovídající) zformovaná ze zbytků (Reichsdeutsche Waffen-SS důstojníci) 23. Waffen SS Division Kama, policistů, SS-Ausbildungs und Ersatz Abteilung <I ">Siebenbürgen a dalších sil. Byla rozdělena do Kampfgruppe a měla bojovat proti Sovětům, byla převálcována v dubnu 1945. 31. SS Freiwilligen Grenadier Division byla zformována v Maďarsku a na Slovensku v říjnu 1944. Personál tvořili Volksdeutsche a cizí dobrovolníci. Někteří důstojníci a poddůstojníci přišli z 23. Waffen-Gebirgs Division Kama, která byla rozpuštěna v září 1944. V listopadu 1944 byla později doformována v oblasti Marburg/Drau 1. března 1945. Do divize byl absorbován Polizei Regiment Brixen. Nikdy nedosáhla síly divize. Bojovala na východní frontě proti Rudé armádě a byla zničena u Hradce Králové v květnu 1945. "A co 31. SS Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mähren?? " |
|
|
|
Rixen napsal v č. 2001: Myslíš Igora? Netuším - zas tak do podrobna mě nezaujal, dokonce ani nevím jakou měl hodnost, a v jaké jednotce, snad velel minometné četě, ale bez záruky. "nebyl ten Moravec kapitánem, a nepsal se Morawetz???" |
|
|
|
Pokud jde o občany bývalé ČSR, vstupovali do SS ve velkých počtech právě sudetští Němci z bývalého Sudetoněmeckého Freikorpsu,SdP,apod. a také nesmíme zapomenout na kolaboranty. Ale jako jediný Němci okupovaný národ jsem nevytvořili žádnou bojovou jednotku, krom "bojeschopného" vládního vojska. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 2000: nebyl ten Moravec kapitánem, a nepsal se Morawetz??? V mém rodném městš totiž operovala skupina SS (nevzpomenu si z jaké byby divize) a jejich velitelem byl Igor Morawetz "Igor Moravec, syn plk. Emanuela Moravce." |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1997:
"Existovala také SS divize ve které by byli Češi????"
Ero napsal v č. 1998: Češi naštěstí ne, existoval jen pokus o založení Svatováclavské roty složené z Čechů, je tu o ní i zvláštní téma, ale ne moc obsáhlé -www.fronta.cz/forum.php?tema=431. Z individuí snad jenom Igor Moravec, syn plk. Emanuela Moravce. "Ne, jenom sudečtí němci a ty byli v různých divizích " |
|
|
|
Ero napsal v č. 1998: A co 31. SS Freiwilligen Panzer-Grenadier Division Böhmen-Mähren?? Tam nebyli češi?? nebo se tato divize jmenuje podle místa kde operovala nabo vznikla???"Ne, jenom sudečtí němci a ty byli v různých divizích " |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1997: Ne, jenom sudečtí němci a ty byli v různých divizích těch bylo u W-SS kolem 45 000 "Existovala také SS divize ve které by byli Češi????" |
|
|
|
Ero napsal v č. 1996: Slyšel sem, že u SS byly také divize složené z Lotyšů, Estonců, Vlámců aj.. Existovala také SS divize ve které by byli Češi???? "Jo, byla " |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1995: Jo, byla "Jen mě tak napadlo, nebyla tato divize složena z Holanďanů???? Podle Niederland??" |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1990: Jen mě tak napadlo, nebyla tato divize složena z Holanďanů???? Podle Niederland?? "23. SS Freiwilligen PanzerGrenadier Division Niederland" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS