Waffen-SS
|
|
---|---|
Měli SD nějaké divize? | |
|
|
Rixen napsal v č. 2038: "Jak tedy vzniklo mylné označení Böhmen und Mähren??? to si někdo vymyslel? A kdy to vymyslel??" Někdo si to vymyslel. Dle mně to vzniklo na nějakém americkém webu o SS ze kterého pak všichni ostatní opisovali. Jedině tak si můžu vysvětlit záměnu maďarů za česko a moravu. Někomu vrtalo hlavou, že 31. FPG divize nemá titul a bez jakékoliv znalosti tam přiřadil titul z plánované ale neočíslované divize. Bohužel o německých reáliích je nutno hledat zmínky hlavně v originálech. zejména ty americké jsou překlady a dost často si pletou i celé regióny a země. Pak to přeloží ještě někdo do češtiny a je z toho maglajs neuvěřitelný. |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 2039: Tak ten co byl v našem městě byl hptm. "na Palbě je o Igorovi článek. Uvádí se v něm že měl hodnost SS-Oberjunker, v únoru 1945 prý bojoval na Odře u Frankfurtu nad Odrou v Kampfgruppe Hauser." |
|
|
|
Rixen napsal v č. 2001: na Palbě je o Igorovi článek. Uvádí se v něm že měl hodnost SS-Oberjunker, v únoru 1945 prý bojoval na Odře u Frankfurtu nad Odrou v Kampfgruppe Hauser. "nebyl ten Moravec kapitánem, a nepsal se Morawetz??? V mém rodném městš totiž operovala skupina SS (nevzpomenu si z jaké byby divize) a jejich velitelem byl Igor Morawetz" |
|
|
|
Ero napsal v č. 2026: Jak tedy vzniklo mylné označení Böhmen und Mähren??? to si někdo vymyslel? A kdy to vymyslel?? "31. SS Freiwilligen Panzer-Grenadier Division existovala ale neměla přízvisko "Bohmen und Mahren" tím je to myslím vyřešeno " |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 2019:
"Miroslav Tejchman - Ve službách třetí říše, Mladá fronta 1999 "
Glynwed napsal v č. 2019:
" na levém rukávu páska s nápisem "Britisches Freikorps"."
Glynwed napsal v č. 2019: Jenže tu pásku jsem nikdy neviděl, zatímco "British free corps" prokazatelně existuje - a nevím zda nejde o pozdější imitaci (ale tam bych spíše čekal "Britisches freikorps" na to by se asi nalákalo víc kupců ) -a v německých ozbrojených silách bych sice čekal nápis v němčině, ale když uvážíme, že šlo o jednotku, kde skoro žádná pravidla neplatila, tak bych na dotyčnou knihu nespoléhal.
"Tolik volná citace z knihy..."
Glynwed (podle Tejchmana) napsal v č. 2019: Ale ti bude asi nějaký celkový součet všech členů, nebo aktuální stav k nějakému datu? Oni měli dost značnou fluktuaci, když někoho nalákali, často jim zase utekl. "později stoupl počet na 70" |
|
|
|
fusilier napsal v č. 2034: Podvrh to být nemusí, ještě záleží na tom kolik ta helma stála "Mi šlo o to jestli to jako není podvrh. díky" |
|
|
|
Ero napsal v č. 2027: Nechce se mi věřit, že by jejich patronem byl sv.Hubert "sweb.cz/freiwilligen/DOBROVOLNICI/31d ivize.htm" |
|
|
|
Ero napsal v č. 2031: Mi šlo o to jestli to jako není podvrh. díky "Ano, existovala "plastová" přehlídková verze pro důstojníky, ale jestli to co nabízí je pro motorkáře nevim " |
|
|
|
fusilier napsal v č. 2029: Ano, existovala "plastová" přehlídková verze pro důstojníky, ale jestli to co nabízí je pro motorkáře nevim "V Opavském armyshopu měli přilbu(možná ještě mají je to už rok a půl) SS mám dojem že od 1.divize Leibstandarte SS Adolf Hitler. Jenomže byla z plastu nebo nějakého podobného bazmeku, tak jsem se ptal prodavače jestli to není nějaký dnešní výrobek pro motorkáře a on pry že se to nosilo na přehlídky a tak. tak nevím jestli se to fakt používalo nebo je to jenom nějaký podvrh." |
|
|
|
Ero napsal v č. 2027: "A co znak 31.SS divize, od čeho je odvozen ? sweb.cz/freiwilligen/DOBROVOLNICI/31divize.htm " Od loveckého zájmu prvního velitele Lombarda - proto taky často používaný německý název SS Division Lombard. Lombard sice používal po válce tento znak jako svůj osobní ale není žádný důkaz, že by byl nějak spjat s jeho předválečnou rodinou, ačkoliv občas se toto tvrzení objevuje. Mimochodem původní návrh byl kukuřičný klas a nebo paprika ale to bylo zamítnuto jako nevojenské. |
|
|
|
V Opavském armyshopu měli přilbu(možná ještě mají je to už rok a půl) SS mám dojem že od 1.divize Leibstandarte SS Adolf Hitler. Jenomže byla z plastu nebo nějakého podobného bazmeku, tak jsem se ptal prodavače jestli to není nějaký dnešní výrobek pro motorkáře a on pry že se to nosilo na přehlídky a tak. tak nevím jestli se to fakt používalo nebo je to jenom nějaký podvrh. | |
|
|
Johny napsal v č. 2020: 31. SS Freiwilligen Panzer-Grenadier Division existovala ale neměla přízvisko "Bohmen und Mahren" tím je to myslím vyřešeno "žádná SS divize jménem "Böhmen und Mähren" neexistovala a na tom trvám O 31.SS jsem psal níže A co znak 31.SS divize, od čeho je odvozen ? sweb.cz/freiwilligen/DOBROVOLNICI/31divize.htm |
|
|
|
Johny napsal v č. 2022: Už bylo " dodnes to nebylo opraveno." |
|
|
|
Rixen napsal v č. 2021: "Mezi tyto stránky počítáš i frontu??? Zkus si přečíst článek jménem Divize Waffen SS, který najdeš v sekci Jednotky, A Najdi si 31. SS Freiwilligen Division a přečti si co je napsáno za tím Division. Já zas trvám na tom že tato divize existovala." Bohužel i tam je to špatně. Autor to bez nějakého zkoumání opsal z jiného webu i s chybou. Už se to diskutovalo, dodnes to nebylo opraveno. Doporučuji si přečíst nějakou seriózní faktografickou literaturu na toto téma, recenze je i na tomto webu. |
|
|
|
Ero napsal v č. 2007: Máš pravdu "Ale existovala "
Johny napsal v č. 2020: Mezi tyto stránky počítáš i frontu??? Zkus si přečíst článek jménem Divize Waffen SS, který najdeš v sekci Jednotky, A Najdi si 31. SS Freiwilligen Division a přečti si co je napsáno za tím Division. Já zas trvám na tom že tato divize existovala. "žádná SS divize jménem "Böhmen und Mähren" neexistovala a na tom trvám. Jakékoliv žblebty na internetu jsou o tom směšné a stránky které to píší jen prokazují svoji neznalost historie a papouškování hloupostí. " |
|
|
|
Ero napsal v č. 2007: "Ale existovala " žádná SS divize jménem "Böhmen und Mähren" neexistovala a na tom trvám. Jakékoliv žblebty na internetu jsou o tom směšné a stránky které to píší jen prokazují svoji neznalost historie a papouškování hloupostí. Existovaly pouze dvě nedozbrojené brigády SS "Böhmen und Mähren" zformované narychlo na samém konci války pouze s představou, že by někdy mohla být kolem nich divize s tímto honorárním názvem, ovšem k tomu nikdy nedošlo. Plánovaná divize ani nedostala číselné označení. S 31. SS Freiwilligen Panzer-Grenadier Division to ale nemá naprosto žádnou souvislost. Tato divize ani nikdy od Hitlera neobdržela honorární titul a nikdy ho tedy neměla ačkoliv neoficiálně měla titul "Bácska-hadoszály" (Divize Báčka, dle majority členů), v německých pramenech byla označována jako "Divize SS Lombard" a nebo "SS Kukuruz Division". Navíc je naprosto směšné pomyšlení, že by si divize dobrovolníků z řad maďarských němců dávala označení z pro nich nepřátelského regionu. |
|
|
|
Miroslav Tejchman - Ve službách třetí říše, Mladá fronta 1999
Britisch Free Corps tvořilo zpočátku 25 dobrovolníků, později stoupl počet na 70 a tvořili ji nejen Angličané, ale také Kanaďané, Australané, Novozélanďané a Jihoafričané. Příslušnost k jednotce označoval štít s britskou vlajkou na levé paži pod orlicí, na pravé límcové výložce tři kráčející lvi pod sebou a na levém rukávu páska s nápisem "Britisches Freikorps".
Tolik volná citace z knihy... |
|
|
|
Ero napsal v č. 2015: Asi ani zřetelná, prokazatelně z doby války pocházející fotografie vojáka BFC, s čitelným nápisem na pásce, by všechno úplně nevyřešila, protože zůstává alternativa, že oficiální jméno znělo jinak než nápis na rukávové pásce, ale asi by to trochu vliv mělo. "Řekl bych že je to podvrch A když už, tak by to snad bylo v němčině I když jak na to koukám, tak to třeba podvod nebude. Je možný že ta manžetová páska existovala, protože jako by měli jinou" |
|
|
|
Rixen napsal v č. 1997: "Slyšel sem, že u SS byly také divize složené z Lotyšů, Estonců, Vlámců aj.. Existovala také SS divize ve které by byli Češi????" Ještě k tomu: U SS sloužilo ke konci války několik prajzáků, chceteli spisovně moravců, ne jako z vlastní iniciativy, ale kvůli pochybným odvodům. Jeden pamětník mi vyprávěl jak ho a jeho kamarády ožrali a pak jim podepsali vstup do SS. Prajzáci jsou taky Češi i když si hodně lidí myslí, že jsou nějaká německá odrůda. Proto říkám, že téměř nikdo nechtěl o SS ani WH bojovat, ale musel, byl součástí Reichu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Waffen-SS