Československé četnictvo, policie a finanční stráž
|
|
---|---|
čet.Hrad napsal v č. 36: Zde je hodnostní označení četnictva 1930-1937 a 1937-1939 "Speychal, Robert a kol.: Stráž obrany státu, váz., 64 str., 215 x 304 mm, vydalo nakladatelství MV&H, 2002" Zde máš protektorátní hodnostní označení ( uniforminsignia.net/index.php?p=state&id=93 ). Nejsem nějaký odborník na protektorát a policii, ale nezdá se mi, aby policie a četnictvo mělo stejný nárameníky a dokonce v barvě četnictva ! Pokud chceš vidět srovnávací tabulku všech hoédností tak se mrkni do knihy Dějiny četnictva a policie II. (ČSR 1918-1939) a III.díl(1939-1945,Protektorát,Slovenský Štát,Německá policie) od autorů Pavel Macek a Lubomír Uhlíř. |
|
|
|
všechny možné hodnostní označení bývalé republiky máš třeba tady: www.uniforminsignia.net/index.php?p=state&am... nedíval jsme se na vše, ale u FS jsou třeba chyby |
|
|
|
fusilier napsal v č. 35: Speychal, Robert a kol.: Stráž obrany státu, váz., 64 str., 215 x 304 mm, vydalo nakladatelství MV&H, 2002"Nevíte kde by se dalo sehnat hodnostní označení četnictva?" specializuje se na stejnokroje, výzbroj a výstroj z období 1938 - 1939 (četnictvo, státní policie, finanční stráž, Československá armáda) |
|
|
|
Nevíte kde by se dalo sehnat hodnostní označení četnictva? | |
|
|
mbbb napsal v č. 8: Také jsem si říkal "tady je právě třeba chyba na stejnokrojích, co mají na sobě četníci v humoreskách. Tato límcová čísla byla zavedená v r. 1930, do té doby nosili četníci rukávový štítek s číslem. V tom seriálu mají obojí, což je špatně." Dokonce v serálu Zdivočelá země je četník se 4 peckami na nárameníku (tj.závodčí), ale představuje se jako Nadstrážmistr. Přitom strážmistr je o šarži více jak závodčí Nebo ve filmu Uloupená hranice má vrchní strážmistr Prýmek legionářské prýmky na levém nadloktí místo napravém.... |
|
|
|
mbbb napsal v č. 16: tak jsem to neuvedl úplne:"tak jsem to zkusil zjistit a bylo to asi takhle: hlavní velitelství četnictva (žandárstva) - okresní velitelství - četnické stanice, popr. pátračky a tak. Žádná vyšší velitelství snad nebyla. Ale přiznávám se, že toto téma je docela nezmapované a ruku do ohně za toto nedám. " jeste existovaly oblastne zandarske velitelstva - v sidle zupnich uradu. Tedy neco jako za republiky cetnicka oddeleni. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 31: je to tak, že s největší pvstí žádný předpis nejni ale ještě je dost věcí k vyjasnění "Moment, tak jak to je, to jsi mi taky nemohl dát vědět? " |
|
|
|
mbbb napsal v č. 30: Moment, tak jak to je, to jsi mi taky nemohl dát vědět? "taky že byla, stejnokrojový předpis sem už našel, přesněji řečeno nenašel " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 29: taky že byla, stejnokrojový předpis sem už našel, přesněji řečeno nenašel "Ty mi radši najdi ten poslední předpis - poslední stejnokrojovou změnu u FS. Protože rozhalenka musela být podle některých dobovek už kolem r. 1946" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 28: Ty mi radši najdi ten poslední předpis - poslední stejnokrojovou změnu u FS. Protože rozhalenka musela být podle některých dobovek už kolem r. 1946 "ZČV sem, ZČV tam - hlavně, že si kluci rozumíte " |
|
|
|
ZČV sem, ZČV tam - hlavně, že si kluci rozumíte | |
|
|
Worchester napsal v č. 25: Snad vypadám hodně blbě, ale dojde mi, že po sloučení zemí Slezské a Moravské v Zemi Moravskoslezskou čistě logicky došlo i ke sloučení ZČV a dalších institucí a úřadů... "No prostě ZČV Slezsko bylo zrušeno, a jeho oblast působení připadla zejména ZČV Morava (tedy po změně ZČV Brno). " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 24: No Opava je lepší než Slezská Ostrava, historicky vzato už od středověku byla Opava velmi významným městem, procházela přes ni jantarová stezka, sídlila tam větev Přemyslovců, V okolí se začla pěstovat cukrová řepa, byly v ní slušné vojenské posádky a německá menšina byla po ww1 tak iniciativní že podnítila vznik Sudetenlandu s hlavním městem Opava, ale za dva měsíce ho "rozprášila" čs. armáda. "Ano, třeba na Slezské Ostravě " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 24: No prostě ZČV Slezsko bylo zrušeno, a jeho oblast působení připadla zejména ZČV Morava (tedy po změně ZČV Brno)."To jsem pochopil." Ve Slezské Ostravě nikdy nebylo ZČV. |
|
|
|
Worchester napsal v č. 22: To jsem pochopil.
"spojení Moravskoslezské se nepoužívalo "
Worchester napsal v č. 22: Ano, třeba na Slezské Ostravě "Ano, znáš nějaké jiné město, kd eby mohlo ZČV Slezsko sídlit?" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 22: Svatá pravda, naše Opava je prostě nej "Ano, znáš nějaké jiné město, kd eby mohlo ZČV Slezsko sídlit?" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 20: spojení Moravskoslezské se nepoužívalo "Ono po spojení Země Slezské a Země Moravské teoreticky vzniklé ZČV Moravskoslezské"
Fuky napsal v č. 20: Ano, znáš nějaké jiné město, kd eby mohlo ZČV Slezsko sídlit? "To ZČV "Slezsko" mělo sídlo v Opavě?" |
|
|
|
ano | |
|
|
Worchester napsal v č. 11: Ono po spojení Země Slezské a Země Moravské teoreticky vzniklé ZČV Moravskoslezské je skutečně mírně komické označení... To ZČV "Slezsko" mělo sídlo v Opavě? "Po změně ZČV 1927, jejíž nejdůležitější událostí bylo zrušení ZČV Slezsko, byla i změna názvů, tedy z "ZČV Čechy" na "ZČV Praha". Tato změna byla pouze změna "úřední", tedy pokud se nejednalo o úřední dokument byl stále uváděn starý název ZČV." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 18: Myslím, že mám pravdu, v prvních měsících SŠ to bylo "četníctvo" a potom "žandárstvo", zkus se mrknout do knihy Dějiny policie a četnictva III.díl (bohužel ji momentálně nemám u sebe). "četníctvo možná bylo za republiky, slovensky je to žandárstvo a tak se to ve Slovenském státu i používalo." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Československé četnictvo, policie a finanční stráž