Československé četnictvo, policie a finanční stráž
|
|
---|---|
ja_62: Moje zdroje hovořili, že Růžodol, byl předválkou samostatný. Toto jsem si také potvrdil na www stránkách o Liberci :
První velká administrativní integrace okolních obcích přišla v roce 1939. K pěti městským částem (KÚ Liberec-město) bylo připojeno 11 obcí jako Rochlice, Dolní Hanychov, Růžodol I, Staré a Nové Pavlovice, Harcov nebo Kateřinky. Postupně...
|
|
|
|
Worchester napsal v č. 99: Horní Růžodol (německy Ober Rosenthal) byl pravděpodobně součást Liberce už před válkou, nevím přesně kdy byl připojen, ale vypadá to, že "Liberečáci" z něj pocházející trvají na označení zachovávající samostatnost . Moje babička se tam narodila, chodila do školy (mohl bych se podívat na její vysvědčení, jak se obec jmenovala) a trvala na Růžodole, Liberec pro ni byl cizí obec.
"V Liberci žádné stanoviště ČLH nebylo ! Bylo v Růžodolu, což je dnes součást Liberce, pokud se nepletu. " Tak mne (po čtvrthodině ) napadlo hledat na internetu, a vypadá to, že pravdu mají z větší části předváleční lokální patrioti, německá Wikipedia má údaj, že okolní obce byly k Liberci přičleněny k 1. 5. 1939, tudíž stanoviště ČLH bylo v Horním Růžodole. Trochu mne zmátlo, že když se za války zjišťovalo, jak je na tom babička s občanstvím a domovským právem vystavilo jí kopii domovského listu už město Liberec (v roce 1940). |
|
|
|
Fuky napsal v č. 102: Ano, to je více než samozřejmé. Krom toho byli zaváděny i pistole vz.27 německé výroby, resp.výroby pro německé ozbrojené síly :o). Jestli FS používala pistole vz.27 z poválečné výroby nevím."Finanční stráž byla vyzbrojena stále i pistolemi vz. 27 a také puškami vz. 33."
Fuky napsal v č. 102: Oficiální název zněl krátká puška vz.33 " puškami vz. 33" |
|
|
|
fusilier-Byl by si tak hodnej a poslal mi tu fotku šavle a ten obrázek od tvého dědy z 1.sv.v. na mail? Pokud ano, tak na [email protected] Díky |
|
|
|
ovšem stále mám dojem, že Ero pokládá dotazy jen tak - aby řeč nestála. Možná by bylo fajn nejdřív se pokusit něco si zjistit, a teprve pak se ptát, obzvláště, když tě téma FS, nebo já nevím jaké zajímá. | |
|
|
Worchester: To jsou detaily ale díky za upřesnění. V Liberci nebydlím takže nevím jak to tam maj btw. mám asi četnickou šavli a chcu sem hodit fotku ale nějak mi to nejde |
|
|
|
Ero napsal v č. 100: Finanční stráž byla vyzbrojena stále i pistolemi vz. 27 a také puškami vz. 33. Ovšem také celou řadou dalších zbraní, především samopaly různých typů. "Byli členové finanční stráže v letech 1945-1948 vyzbrojeni stejně jako SNB zbraněmi německé a ruské výroby ?" |
|
|
|
Ero napsal v č. 100: Samozřejmě "Byli členové finanční stráže v letech 1945-1948 vyzbrojeni stejně jako SNB zbraněmi německé a ruské výroby ?" btw-Nebylo by možné všechny tvoje otázky napsat najednou? Sežeň si literaturu co jsme Ti doporučovali k daným otázkám, a nebudeš se muset ptát (snad) |
|
|
|
Byli členové finanční stráže v letech 1945-1948 vyzbrojeni stejně jako SNB zbraněmi německé a ruské výroby ? | |
|
|
fusilier napsal v č. 98: Tedy v r.1935, že?
"Letiště ČLH: Původně:"
fusilier napsal v č. 98: V Liberci žádné stanoviště ČLH nebylo ! Bylo v Růžodolu, což je dnes součást Liberce, pokud se nepletu.
"Liberec"
fusilier napsal v č. 98: Ne po celou dobu existence ČLH (1.7.1935-16.3.1939), proože již od r. 1938 se četníci (zejména strážmistři) školili na létání. Také létali, nejznámějším četníkem-letcem je J.Bajer. Nebo také četnící vykonávali raditelegrafickou funkci "Piloti a pozemní personál byli "zapůjčeni" od armády,"
Ondraha napsal v č. 94: Na www.letectvi.cz máš úplně stejný obrázek i s popisem, kde je napsáno
"Nelítaly náhodou v letadlech Avia B-534?"
Avia B-534, četnické letecké hídky 1938
|
|
|
|
Letiště ČLH: Původně:
Od října 1937 se rozrostly o:
Piloti a pozemní personál byli "zapůjčeni" od armády, letouny byly pronajímány Po Mnichovu se stanoviště ČLH změnila na Kbely, Klatovy, Kralupy České budějovice, Jičín, Chrudim, Jihlava, Německý Brod, Olomouc, Brno, Vajnory, Zvolen |
|
|
|
nebo si sežeň Vzduch je naše moře od Rajlicha a Sehnala, tam je toho taky slušně popsáno, sou tam bokorysy a i vzpomínky pilota(pilotů), kteří v ČLH lítali(samozřejmě tam jsou i vzpomínky armádních a dopravních letců) | |
|
|
Ondraha létali na: Avia B-534 :26ks Letov Š-328 :10ks Škoda D1 :7ks Aero AP-32 :4ks Beneš-Mráz Be-51B :12ks-nerařazeno Letov Š.528 :6ks-nezařazeno A co se týče té imatrikulace letounu tak byli značeny písmenem "P" (policejní) jak můžeme vidět na obrázku. |
|
|
|
Ondraha napsal v č. 94: Náhodou, zcela nečekaně, ano. "Nelítaly náhodou v letadlech Avia B-534? " |
|
|
|
Ero napsal v č. 92: Nelítaly náhodou v letadlech Avia B-534?"Dále by mě ještě zájímalo něco o Četníckých leteckých hlídkách." |
|
|
|
Ero napsal v č. 92: Nejlépe uděláš, když si seženeš tyto knihy "Dále by mě ještě zájímalo něco o Četníckých leteckých hlídkách." Marek, J. : Vzdušní donkichoti, Svět křídel, Cheb 2001 Macek, P. & Uhlíř L. : Dějiny policie a četnictva II.díl, Thermis 1999 |
|
|
|
Dále by mě ještě zájímalo něco o Četníckých leteckých hlídkách. | |
|
|
Mnozí se vrátili až na konci roku 1939, někteří se nevrátili vůbec...
Mnozí se také vraceli již v polovině října 1938, jako např. 43 "SOSáků" zajatých v Bublavě. |
|
|
|
Ero napsal v č. 88: www.fronta.cz/?kom=226"Kdy se vrátili domů, do vlasti, členové SOS kteří byli v pohraničních incidentech zajati a odvlečeni do Německa ?"
čet.Hrad napsal v č. 87: "FUNKCE HLEDAT, hledat, Hledat, HLEDAT, NAJÍT, ROZŠÍŘENÉ HLEDÁNÍ........!!!!!!!!!!" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 87: Příště se to snad nebude opakovat "FUNKCE HLEDAT, hledat, Hledat, HLEDAT, NAJÍT, ROZŠÍŘENÉ HLEDÁNÍ........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Československé četnictvo, policie a finanční stráž