Československé četnictvo, policie a finanční stráž
|
|
---|---|
jistě, měnilo se defakto jen to, co připomínalo republiku - krom toho co psal Worchestr ještě třeba znak na šavli | |
|
|
mbbb napsal v č. 61: Čs.státní znaky byly nahrazeny protektorátními (znak pro brigadýrku, polní čapku (lodičku), služební přilbu), a také byly změněny knoflíky."minimálně odznaky a distinkce byly iné " Co se týče hodností tak si porovnej: čs.četnictvo 1919-1939 uniforminsignia.net/index.php?p=show&id=... protektorát 1944 uniforminsignia.net/index.php?p=show&id=... Co se týče výzbroje tak. Na zbrani (karabina) byl např. z ražení byl vydůlčíkováním odstraněn slovenský znak, kterého měl "lev" na prsou. Jinak změny byly minimální... |
|
|
|
Ero napsal v č. 60: minimálně odznaky a distinkce byly iné "Byla uniforma četníka z dob Protektorátu totožná s tou za ČSR, nebo tam byly nějaké rozdíly ?" |
|
|
|
Byla uniforma četníka z dob Protektorátu totožná s tou za ČSR, nebo tam byly nějaké rozdíly ? | |
|
|
mbbb napsal v č. 56: Ano, Finanční stráž československá. "znáš jiné zásadní dílo takovéhoto významu? " |
|
|
|
Worchester napsal v č. 54: samozřejmně, znáš jiné zásadní dílo takovéhoto významu? "To je ten seznam v Hraničářích Podluží?" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 54: Kde jinde "To je ten seznam v Hraničářích Podluží?" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 53: To je ten seznam v Hraničářích Podluží? "Láďův seznam vznikl na základě mnohaletého výzkumu v archivu a v rámci současných možností je nejkompletnější a nejlepší." |
|
|
|
Worchester napsal v č. 52: počtům padlých na tom alegorickém voze nevěřím, ale seznamy Ládi Pohorskýho jsou docela precizní."Jsi uhodl. Dle fotografie z knihy FS 1918-38 na straně 118 je uveden počet 59 padlých financů při henleinovském povstání." Zemské finanční ředitelství Praha vydalo v roce 1946 jakousi upomínku na padlé finance z r. 38, na zabité za války, vězněné v koncentráku apod., jsou tam uvedeni všichni jmenovitě, ale stejně i v tomto seznamu jsou chyby. Láďův seznam vznikl na základě mnohaletého výzkumu v archivu a v rámci současných možností je nejkompletnější a nejlepší. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 51: Jsi uhodl."když podle těch jeho čísel asi vzal jiný zdroj." Dle fotografie z knihy FS 1918-38 na straně 118 je uveden počet 59 padlých financů při henleinovském povstání. |
|
|
|
Ero napsal v č. 46: nevlastníš sborník Hraničáři pod Luží? Bez něj nemůžeš nic najít Vezmi si příklad z Worčestra "Možná se to tu omýlalo, ale já nemohu nic najít Kolik SOSáků padlo v našem pohraničí v letech 1938/1939 ? dik" i když podle těch jeho čísel asi vzal jiný zdroj. |
|
|
|
Ero napsal v č. 46: Celkem v těchto letech padlo 182 členů ozbrojených sborů ČSR, včetně SOSáků"Kolik SOSáků padlo v našem pohraničí v letech 1938/1939 ? dik" Z toho 96 vojáků 42 financů 36 četníků 8 policistů |
|
|
|
Možná se to tu omýlalo, ale já nemohu nic najít Kolik SOSáků padlo v našem pohraničí v letech 1938/1939 ? dik |
|
|
|
Super námět na minisraz Takže kdy? | |
|
|
Worchester napsal v č. 19: ještě k tématu četnik x žandar od meho znameho na Slovensku:"Myslím, že mám pravdu, v prvních měsících SŠ to bylo "četníctvo" a potom "žandárstvo", zkus se mrknout do knihy Dějiny policie a četnictva III.díl (bohužel ji momentálně nemám u sebe)." Slovensky je spravny termin zandar. Vyraz "cetnik" nebol na Slov. velmi popularny, ludia si tento termin spajali hlavne s drastickymi zasahmi proti demonstraciam nezamestnanych a pod. A okrem toho vyraz cetnik nepochadza zo slov. jazyka, preto sa prestal pouzivat, ako napr. v armade vojin - teda slov. vojak. |
|
|
|
Martin R. napsal v č. 42: taky bych se tam zašel podívat, byl jsem tam v expozici též kdysi se školou - cca před 15 lety "Kdyby tam někdo z Vás měl cestu, rád se připojím ,nemám to daleko a moc rád bych si to tam celé prošel." do musea policie občas zajdu i nyní, ale jen do "badatelny" - v expozici jsem od svých jinošských let nebyl |
|
|
|
Worchester napsal v č. 40: Byl jsem tam velmi nedávno se školou a ačkoliv jsem neměl moc času si expozice projít,myslím že nic o FS tam není. Četnictvu (pochopitelně) a SOS se tam ale pár výstavek věnuje "Nevíte náhodou jestli je v Muzeu policie ČR expozice o FS?" Kdyby tam někdo z Vás měl cestu, rád se připojím ,nemám to daleko a moc rád bych si to tam celé prošel. |
|
|
|
Zkus www.mvcr.cz/ministerstvo/muzeum.html | |
|
|
Nevíte náhodou jestli je v Muzeu policie ČR expozice o FS? | |
|
|
Worchester napsal v č. 38: já v tom zásadní problém nevidím "Nejsem nějaký odborník na protektorát a policii, ale nezdá se mi, aby policie a četnictvo mělo stejný nárameníky a dokonce v barvě četnictva ! " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Československé četnictvo, policie a finanční stráž