Československé četnictvo, policie a finanční stráž
|
|
---|---|
mbbb napsal v č. 317: Zrouna včera jsem si v SOkA Trutnov koupil neodolatelnou Stráž obrany státu 1336-1939 a od Vl.Hrubého Hran.prap. 2 "RN" Pěkné knížky, hlavně parádní (samo, že kromě obsahu) je u esoesky ta vazba, konečně kvalita Zaslechl jsem něco, že se prý bude vydávat kniha Finanční stráž ve fotografiích. Co je na tom pravdy, popř. kdy se naní mám těšit?"Právě vychází 3. díl Jednotky určení SOS. Již se mnoho těším! www.codyprint.cz/sos3.html" Jináč byl tam pěkný raut...Víno, ženy, zpěv, nechť koluje nám v žilách polská krev |
|
|
|
Konečně vychází díl, na který čekám už netrpělivě několik let... | |
|
|
Právě vychází 3. díl Jednotky určení SOS. Již se mnoho těším! www.codyprint.cz/sos3.html |
|
|
|
zemřel jeden z posledních SOSáků - Jan Rejchrt. Coby četař aspirant fakticky velel 22. září 1938 družstvům SOS při dobývání obsazené celnice v Horní Světlé v Lužických horách. Za tuto akci byl nacisty v roce 1940 zatčen a na svobodu se dostal až v roce 1945. Jeho vzpomínky na službu v SOS jsou uvedeny ve sborníku Hraničáři podl Luží ´38 Čest jeho památce! |
|
|
|
Mě napadlo, že by mohlo jít o obrázek legionáře na sibiřské magistrále, jestli je to ta světlá beranice, ale po pravdě řečeno, snaha si fotografii zvětšit a přiblížit vedla pouze k pečlivějšímu zahledění se do nezřetelných skvrn. Že by to byl M. Jan Hus mě skutečně nenapadlo, i když vyloučit to - podobně jako ostatní možnosti - asi zcela nejde. |
|
|
|
Já bych klidně zůstal u J. Husa. Vyzdvihování jeho kazatelské činnosti, stejně jako bojů husitů proti křížovým výpravám, bylo v první republice běžné. Navíc i ta svíčka poněkud navozuje dojem, že by se mohlo jednat o nějakého církevního představitele. Ale to jsou všechno špekulace - já v tom nevidím asi nikoho, tedy kromě šedého fleku. | |
|
|
S tou bílou čepicí bývá Hus vyobrazován až na hranici, jestli se nepletu, většinou jsou na čepici ilustrace ďábla nebo tak něco.. | |
|
|
Pokud vím, tak Jan Hus měl při Koncilu Kostnickém jakousi bílou čapku A toho Husa bych tam nejspíše viděl taky. Nebo bych to ještě tipoval na obrázek nějakého finančníka v beranici a nebo na obrázek nějaké kočky, ale to mi zas nesedí vedle Beneše... | |
|
|
Tomu by asi zase nenamalovali svatozář? | |
|
|
někteří říkají, že je to M. J. Hus. No, nevím ... | |
|
|
mbbb napsal v č. 308: Ta postavička má buď světlou beranici, nebo svatozář. Ať si každý vybere "Co je to vedle za obrázek se svíčkou se mi nepodařilo zjistit." |
|
|
|
tak jsem si třídil nové fotografie a zaujala mne jedna, jejíž výřez sem dávám pro zajímavost: mujweb.cz/www/mbbb/Jetrichovice_srub_clenu_S... je to výřez z fotografie SOSáků z Jetřichovic z léta 1938 u jejich srubu. Na srubu mají financi vylepený portrét presidenta Beneše, to mne zaujalo. To beru jako vlastenectví bez politiky. Co je to vedle za obrázek se svíčkou se mi nepodařilo zjistit. tak pro zajímavost |
|
|
|
Můžu nabídnout třeba svázané Vojenské rozhledy, ročník 1934, část všeobecná. Podle evidenčního razítka to náleželo Vojenské kanceláři prezidenta republiky. Ovšem o četnictvu to není, to uznávám | |
|
|
nímad nichts? das ist gróse šáde |
|
|
|
tak mě takhle kluci napadlo, že každý z nás co se tady vo to zajímáme, máme jistě doma nějaké dobové kalendáře četnictva, policie, FS, nebo jejich ročenky a tak. Já jich doma také pár mám, většinou ale jen kopie, já to nějak moc na bursách nekupuji, je to zbytečně drahé, ale mám toho dost po pozůstalých po přslušnících našich ozbrojených sborů. Což takhle výměnou kopií si doplňovat svoje domácí sbírky Co vy na to? Dávám sem přehled toho co mám já a jsem ochoten dát kopii něčeho za kopii toho, co nemám: četnictvo, policie, SNB: četnické kalendáře: 1921 1928 1929 1930 1931 1932 1933 1934 1935 1936 1937 1938 1940 1941 1942 Propagační ročenka četnictva 1937 Ročenka svazu civilní stráže bezpenosti 1938 Policejní kalendář 1942 Kalendář SNB 1947 1948 1950 finanční stráž: ročenka finanční stráže 1935 1937 Ročenka zaměstnanců finanční správy 1929 Seznam zaměstnanců finanční správy z zemi České 1928 1931 1933 co vy na to? Je to dobrý nápad pro nás všechny, nebo blbost? |
|
|
|
mbbb napsal v č. 300: Tak to je super, už bylo na čase "tak SOSáci jsou odedneška na světě: mujweb.cz/www/mbbb/P9131317.JPG " |
|
|
|
už ji má FORTprint i na stránkách: www.pevnosti.cz/fortprint.html |
|
|
|
sosák napsal v č. 301: u Honzy Škody ve Fortprintu:"paráda , kde ji lze obědnat? " mailto:[email protected] |
|
|
|
mbbb napsal v č. 300: paráda , kde ji lze obědnat? "tak SOSáci jsou odedneška na světě:" |
|
|
|
tak SOSáci jsou odedneška na světě: mujweb.cz/www/mbbb/P9131317.JPG |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Československé četnictvo, policie a finanční stráž