Československé četnictvo, policie a finanční stráž
|
|
---|---|
Ondřej Kolář napsal v č. 357: tak sem si to přečetl a líbí se mi to; je tam tedy pár nepřesností. škoda, že se podobné materiály ze kterých si čerpal nezachovaly třeba z Českolipska či Liberecka "Díky. Pokračovat se snažím, v rámci možností." |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 355: Je dobře upozorňovat na zajímavé texty, které vychází v různých regionálních sbornících. Mně se dostal právě do ruky sborník okresního archivu Beroun "Minulostí Berounska", kde je více než dvacetistránkový text o strážmistru Antonínu Křepelovi, který zahynul 13. 9. 1938 v Habesbirku. "Tak jsem se po určitém váhání rozhodl dát sem odkaz na svůj článek, před nedávnem zveřejněný na webu olomoucké univerzity. Nejde mi o to, abych si dělal reklamu, ale domnívám se, že některé případy, zmiňované v textu, jsou poměrně zajímavé." |
|
|
|
Díky. Pokračovat se snažím, v rámci možností. | |
|
|
hezký, hezký, jen více podobných textů, zítra si to vytisknu a proštuduju. Děkuji a pokračuj! |
|
|
|
Tak jsem se po určitém váhání rozhodl dát sem odkaz na svůj článek, před nedávnem zveřejněný na webu olomoucké univerzity. Nejde mi o to, abych si dělal reklamu, ale domnívám se, že některé případy, zmiňované v textu, jsou poměrně zajímavé. www.historie.upol.cz/esf/downloads/Kolar.pdf |
|
|
|
blíží se září a po roční přestávce opět setkání v Dolní Světlé, letos je to výročí "kulaté" z několika stran: csol-mb.net/pozvanka-na-vzpominku-na-prislus... všichni jste zváni. Z minulých akcí: www.luzicke-hory.cz/historie/index.php?pg=clop02c www.luzicke-hory.cz/historie/index.php?pg=clop06c www.luzicke-hory.cz/historie/index.php?pg=clop07c www.luzicke-hory.cz/historie/index.php?pg=clop08c |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 352: "is.muni.cz/th/64319/ff_m/Situace_cetn ictva_a... Ještě jedna studie k dějinám četnictva, opět z Masarykovy univerzity v Brně." díky, taky zajímavé, obe dvě jsem si vytiskl a budu mít na dovolené aspoň něco pořádného na čtení Kdybys ještě na něco narazil, dej to prosím taky sem. |
|
|
|
is.muni.cz/th/64319/ff_m/Situace_cetnictva_a... Ještě jedna studie k dějinám četnictva, opět z Masarykovy univerzity v Brně. |
|
|
|
bush napsal v č. 350: díky, vypadá to zajímavě, už sem si to stáhnul "mbbb: Odkaz na práci samotnou se mi na té stránce podařilo nalézt. is.muni.cz/th/174395/pedf_b/bakalarska_prace..." |
|
|
|
mbbb: Odkaz na práci samotnou se mi na té stránce podařilo nalézt. is.muni.cz/th/174395/pedf_b/bakalarska_prace... | |
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 346: dej sem ten odkaz prosím znovu a celý, dík "is.muni.cz/th/174395/pedf_b/bakalarsk a_prace_-_kon ecna_verze.doc Poměrně zajímavá studie o vzdělávání meziválečných četníků a policistů." |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 347: ano, zemský četnický velitel v Praze byl v roce 1933 generál četnictva Josef Hammer "Rád bych se zeptal, kdo byl zemským četnickým velitelem v Praze v březnu 1933. Měl by to být gen. Kammer (či Hammer), ale bohužel nemám momentálně po ruce svojí knihovničku a na internetu jsem to nikde nenašel, tak bych to potřeboval ověřit. Díky." |
|
|
|
Rád bych se zeptal, kdo byl zemským četnickým velitelem v Praze v březnu 1933. Měl by to být gen. Kammer (či Hammer), ale bohužel nemám momentálně po ruce svojí knihovničku a na internetu jsem to nikde nenašel, tak bych to potřeboval ověřit. Díky. | |
|
|
is.muni.cz/th/174395/pedf_b/bakalarska_prace_-_kon ecna_verze.doc Poměrně zajímavá studie o vzdělávání meziválečných četníků a policistů. |
|
|
|
Krátce k těm četnickým lodičkám německého střihu. Nosily se jen u zmiňovaných policejních praporů, personálu škol a štábu velitele. Kokarda na nich nebyla , ale látkový štítek protektorátu umístěný čelně na švu. Na umístěnky se absolventi vraceli ve svých stejnokrojích, tedy policisté modrých, četníci šedozelených. K odznakům Obecní výkonné police viz. mbbb. Jen by mne zajímalo jak to u ní bylo se znakem na lodičku v letech 1940-45, na fotkách jsou vidět v lodičkách, ale jaký mají znak není rozpoznatelné. | |
|
|
mbbb napsal v č. 343: Takhle to bohatě stačí, pokud bych potřeboval ještě něco, ozvu se. "stačí ti to takhle, či potřebuješ ještě něco dalšího?" |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 342: "To zní slibně. Existuje už nějaké orientační datum vydání? " nevím, příští rok koncem? nevím
Ondřej Kolář napsal v č. 342: stačí ti to takhle, či potřebuješ ještě něco dalšího? "Jinak děkuju za ty informace k Chebsku." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 332: To zní slibně. Existuje už nějaké orientační datum vydání?"o velitelích SOS bude samostatná kniha." Jinak děkuju za ty informace k Chebsku. |
|
|
|
stejnokroje obecních policií po roce 1945 neznám, musel bych se zeptat. formulace "Viz. modré saka SNB z doby Února..." je nepochopitelná. Zajímavé je, že obecní policie byly převzaty SNB až 27. listopadu 1947, do té doby vykonávaly svou činnost podle doposud platných předpisů vydaných v době okupace |
|
|
|
mbbb napsal v č. 339: Tím jsem nemyslel žádný švestky, ale stejnokroje obecních policistů, kteří byli převedeni do SNB a prozatimně měli stejnokroje obecní policie s distinkcemi SNB ... "Worchester napsal v č. 338: "Viz. modré saka SNB z doby Února..." ??????????" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Československé četnictvo, policie a finanční stráž