Československé četnictvo, policie a finanční stráž
|
|
---|---|
Worchester napsal v č. 338: "Viz. modré saka SNB z doby Února..." ?????????? "Zatímní stejnokrojový předpis pro příslušníky SNB" byl vydán v srpnu 46. Ale již na poradě v prosinci 45 bylo o stejnokroji SNB definitivně rozhodnuto a to na základě doporučení ze srpna 45. K tomuto thematu byla zřízena zvláštní komise. Stejnokroj SNB byl zaveden v barvě khaki podobného střihu jako u armády s červenými doplňky - nárameníky, okolek čepice. Stejnokrojové součástky starých bezpečnostních sborů bylo dovoleno donošovat do konce roku 1946. Zajímavý byl i vývoj hodností u SNB - přes epizodu s rukávovými páskami, po označování příslušníků SNB bez hodností jako "střelci" až po vydání předpisu na jednotné hodnostní označování eSeNBáků z prosince 45. Tímto předpisem se zavádělo pro mužstvo a gážisty stejné hodnostní označení jako u armády pro mužstvo a rotmistry. Důstojníci SNB měli stejné označení jako důstojníci armády již od května 45. Po válce se však nosilo všelicos. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 337: Myslel sem, že se tomu stalo právě v r.44, takže díky za opravu "ne, již od roku 1940 došlo k praktickému sjednocení stejnokrojů u obecní policie. Stejnokroj obecní policie byl podobný stejnokroji státní policie, ale měl modrou egalisaci, tedy vyložení. Tedy v roce 1940 vyšel předpis, ale jeho uvádění do prakse bylo zdlouhavé a ještě v roce 1942 nebyl všude zcela respektován." Jináč předpokládám, že díky zákonu o SNB, se po válce nějaké závratné úpravy stejnokrojů neprováděli - červená se nevrátila a modrá zůstala, že? Viz. modré saka SNB z doby Února... |
|
|
|
Worchester napsal v č. 336: to ano"viděl jsem již pár fotek republikových obecních strážníků s klasickým čepičákem z 20.let s písmeny RČS "
Worchester napsal v č. 336: to sem neviděl, stejnokroje obecních policií se měly za republiky odlišovat od stejnokrojů policie státní, neměly používat státní symboliku, ale obecní a měly mt i jiné hodnostní označení. Velmi zhusta se toto však nedodržovalo."nebo s malým st.znakem"
Worchester napsal v č. 336: ne, již od roku 1940 došlo k praktickému sjednocení stejnokrojů u obecní policie. Stejnokroj obecní policie byl podobný stejnokroji státní policie, ale měl modrou egalisaci, tedy vyložení. Tedy v roce 1940 vyšel předpis, ale jeho uvádění do prakse bylo zdlouhavé a ještě v roce 1942 nebyl všude zcela respektován. "Tím myslíš ono vytvoření Protektorátní polciie v r.1944 z četnictva, vládní policie, ob. výkonné policie a hasičů? " |
|
|
|
mbbb napsal v č. 335: Ano, ano, děkuji, ale viděl jsem již pár fotek republikových obecních strážníků s klasickým čepičákem z 20.let s písmeny RČS nebo s malým st.znakem. Jestli seženu foťák, tak jsem jednu fotku obecňáka s tím RČS hodím Ono vůbec vyznat se ve strukturách stráže bezpečnosti je chiméra "Obecní policajti nesměli mít za republiky stejné distinkce, odznaky a výložky jako státní policie."
mbbb napsal v č. 335: Tím myslíš ono vytvoření Protektorátní polciie v r.1944 z četnictva, vládní policie, ob. výkonné policie a hasičů?" Za protektorátu došlo k sjednocení stejnokrojů obecní a státní policie a lišily se jen barvou výložek. " Jináč ten čepičák jsem již dával do svého 328 |
|
|
|
Worchester napsal v č. 333: především co se týče celníků a bachařů a jejich stejnokrojů za protektorátu, jsme poznání ještě mnoho dlužni."Tedy měli ho nosit ty složky, které za republiky měli malý a nebo střední státní znak v čepičáku. Kromě již jmenovaných to byla Celní služba, Stráž bezpečnosti, ať již státní či obecní (pokud ho tam měla) a předpokládám, že i Vězeňská stráž. " Ano, vězeňská služba za republiky měla stejný čepičák, jako četnictvo.
Worchester napsal v č. 333: Obecní policajti nesměli mít za republiky stejné distinkce, odznaky a výložky jako státní policie. Za protektorátu došlo k sjednocení stejnokrojů obecní a státní policie a lišily se jen barvou výložek. Místo protektorátních znaků však používala zemské symboliky."Tedy měli ho nosit ty složky, které za republiky měli malý a nebo střední státní znak v čepičáku. Kromě již jmenovaných to byla Celní služba, Stráž bezpečnosti, ať již státní či obecní (pokud ho tam měla) " _______________________ tak přeci jen, čepičák na lodičku protektorátního četnictva etc.: mujweb.cz/www/mbbb/cet_lodicka.jpg |
|
|
|
Worchester napsal v č. 333: to nevím, po tomhle sem zatím vůbec nepátral, ale že by se nosil v praksi stejnokroj politické správvy to pochybuji. "Když už jsme u toho, ví někdo (přepokládám, že mbbb ) zda fungovala za protektorátu politická správa jako taková a jak hodně se změnil její stejnokroj?" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 329: Tedy měli ho nosit ty složky, které za republiky měli malý a nebo střední státní znak v čepičáku. Kromě již jmenovaných to byla Celní služba, Stráž bezpečnosti, ať již státní či obecní (pokud ho tam měla) a předpokládám, že i Vězeňská stráž."čepičák na brigádu, stejný nosili i příslušníci finanční stráže:" Když už jsme u toho, ví někdo (přepokládám, že mbbb ) zda fungovala za protektorátu politická správa jako taková a jak hodně se změnil její stejnokroj?
mbbb napsal v č. 332: Tak hlavně, že to bude "nejsou, je toho tolik, že o velitelích SOS bude samostatná kniha." |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 321: nejsou, je toho tolik, že o velitelích SOS bude samostatná kniha."Neměl ji už někdo v ruce? Kdysi se psalo, že v ní budou životopisy velitelů praporů SOS, ale podle inzerovaného obsahu tam nejsou." Blbý je, že k některým důstojníkům doposud nemá sehnané fotky. |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 326: ČPO v Chebu byl zřízen k 1. září 1933 pro politické okresy ašský a chebský s vyloučením policejního úřadu v Chebu a pro politické úřady kraslický a nejdecký. Velitelem měl být nadporučík František Beneš (tohle raději ověřit, já to neověřoval)."jde mi spíš o chebskou pátrací stanici, pohotovostní oddíl a četnickou leteckou hlídku." ČPO v Chebu byl někdy do počátku roku 1937, přesné datum jsem nehledal. ČLH Cheb byla zřízena k 1. červenci 1935 výnosem MV č. 45.866/13-1935. ČLH Cheb operovala nad územím čet. oddělení Cheb, Karlovy Vary, Chomutov a Most. K pátračce nevím datum vzniku a ani mne nyní nenapadá, kde to doma efektivně hledat. Dá se ale předpokládat s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou, že to bylo k 1. lednu 1928. V roce 1929 měla pátračka u okresního čet. velitelství Cheb tento personální stav: štábní strážmistr Alois Čeněk Teplý, velitel, strážmistr Karel Kavka. |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 326: Státní policejní úřad v Aši působil od 14. prosince 1936 a to na základě vl. nař. 292/1936 Sb. z. a n."Ještě bych se rád zeptal, zda někdo nevíte, jestli v Aši někdy před rokem 1936, kdy tam měl být podle mých informací zřízen Státní policejní úřad, působily nějaké orgány státní policie? Narazil jsem na pár zmínek o policii v Aši, ze kterých není jasné, zda šlo o policii městskou (což mi připadá pravděpodobnější) nebo státní, tak bych se rád ujistil. " Správní obvod st. pol. úřadu Aš: politické okresy Aš, Planá, působnost v obcích Aš, Schönbach a Nassengrub. sídlo úřadu v roce 1938: Masarykova tř. čp. 29, Aš, telefon: 2211. Pobočné strážnice byly na bavorském nádraží v Aši a v obci Schönbach v domě obecního úřadu. Správce státního policejního úřadu Aš: vrchní policejní komisař JUDr. Vojtěch Karel. Neuniformovaný strážní sbor v Aši čítal počátkem roku 1938 56 mužů, systematisovaný stav však byl 70 mužů. Státní policejní úřad v Chebu působil od 10. prosince 1922 a to na základě vl. nař. č. 334/1922 Sb. z. a n. správní obvod: soudní okres Cheb, plná působnost v obcích Cheb, osada Matzelbach, Františkovy Lázně, Horní Lomany, Slatina. rozšíření obvodu pol. úřadu od 14. prosince1936 na základě vl. nař. č. 292/1936 Sb. z. a n. a dále od 24. května 1937 a to na základě vl. nař. č. 59/1937 Sb. z. a n. Státní policejní úřad v Chebu sídlil v roce 1938 v Mincovní ulici čp. 1, telefonní čísla: 681, 682 a 683. Na nádraží Cheb byla expositura strážnice a úřadovna pohraniční pasové kontroly. Ve Františkových Lázních byla zřízena filiální strážnice. Správce státního policejního úřadu: policejní rada JUDr. František Jakl. Ve Vildštejně byla zřízena státní policejní expositura. Správní obvod: soudní okres Vildštejn. Částečná působnost od 14. prosince 1936 na základě vl. nař. č. 292/1936 Sb. z. a n. Náleží k státnímu pol. úřadu Cheb. |
|
|
|
jak napsal Worčestr: čepičák na brigádu, stejný nosili i příslušníci finanční stráže: mujweb.cz/www/mbbb/cet_cepicak.jpg odznak z četnické přilby: mujweb.cz/www/mbbb/cet_prilba.jpg lodičkovej odznak z protektorátu nemám, ale byl takovej jak píše Worčestr stejnokroj německého střihu: mujweb.cz/www/mbbb/L_Hlavacek_30_10_1943_a_v... |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 327: Na brigadýrkách a služebních přilbách byl používán větší státní znak, pro mužstvo stříbrný a pro důstojníky zlatý (ozbrojenesbory.ic.cz/c8.jpg). Na lodičkách se nosil ten samý znak, akorát že bez lipových ratolestí*."Dotaz: Jaké označení na čepicích měli četníci za protektorátu? Jsou někde na netu fotky?" A od r.1944 se k četnictvu (k pohotovostnímu praporu Böhmen und Mähren a k výcvikovým jednotkám) dostávali mj. lodičky a brigadýrky německého střihu. K těm německým lodičkám se nosili kokardy a nebo větší st. znak (www.nahraj.cz/content/view/db661132-c22f-473...)* a k brigadýrkám kokarda + větší st.znak. *Krom toho byli znaky na lodičkách podloženy výložkovou barvou. U příslušníků četnické zbraně tedy červenou |
|
|
|
Dotaz: Jaké označení na čepicích měli četníci za protektorátu? Jsou někde na netu fotky? | |
|
|
mbbe a četnicvb napsal v č. 325: Jako obvykle mi jde hlavně o Chebsko a Ašsko. Samozřejmě nepotřebuju znát data vzniku všech četnických stanic (tady si vystačím se základními přehledy z Dějin policie a četnictva apod.), jde mi spíš o chebskou pátrací stanici, pohotovostní oddíl a četnickou leteckou hlídku. A taky o policejní úřady."o které ti jde konkrétně?" Není to nijak zásadní, chtěl jsem jen vědět, jestli existují nějaké přehledy. Něco bližšího o uvedených pracovištích se mi snad podaří vyhrabat v Národním archivu. Ještě bych se rád zeptal, zda někdo nevíte, jestli v Aši někdy před rokem 1936, kdy tam měl být podle mých informací zřízen Státní policejní úřad, působily nějaké orgány státní policie? Narazil jsem na pár zmínek o policii v Aši, ze kterých není jasné, zda šlo o policii městskou (což mi připadá pravděpodobnější) nebo státní, tak bych se rád ujistil. Díky. |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 323: o které ti jde konkrétně? "Nevíte, kde by se daly najít přehledy policejních nebo četnických pracovišť i s datem vzniku?" |
|
|
|
Co se týče četnických stanic, tak ty vznikali postupem času od roku 1849, kdy bylo četnictvo založeno, až do zrušení četnického aparátu. Výkonné orgány četnictva zřizovalo nadřízené velitelství*, tedy ve většině případů Okresní četnické velitelství (kromě Pátracích stanic od r.1933 , Pohotovostních oddílů a Silničních kontrolních stanic** ty spadali pod Četnické oddělení)... Data založení stanic lze zjistit z Rozkazů příslušného nadřízeného orgánu nebo z Pamětních knih četnických stanic a víceméně i ze Staničních služebních knih *Samo, že dle výnosů MV o zřizování četn.st. **Některé ČSKS spadali pod OČV a některé pod ČOdd |
|
|
|
Mám menší dotaz. Nevíte, kde by se daly najít přehledy policejních nebo četnických pracovišť i s datem vzniku? Většina literatury obvykle uvádí jen přehledy pracovišť k určitému datu, ale neudává data založení konkrétních stanic, oddělení či policejních úřadů. Díky. | |
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 321: to mne taky překvapilo, Cody na těch životopisech dělal, ale nyní je neinseruje. Ale neptal sem se na to. "Neměl ji už někdo v ruce? Kdysi se psalo, že v ní budou životopisy velitelů praporů SOS, ale podle inzerovaného obsahu tam nejsou." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 317: Neměl ji už někdo v ruce? Kdysi se psalo, že v ní budou životopisy velitelů praporů SOS, ale podle inzerovaného obsahu tam nejsou. "Právě vychází 3. díl Jednotky určení SOS. Již se mnoho těším! www.codyprint.cz/sos3.html" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 319: "Zaslechl jsem něco, že se prý bude vydávat kniha Finanční stráž ve fotografiích. " to je pracovní název, asi se to bude menovat Přehledné dějiny FS 1843 - 1949. Kdy to vyjde netuším, chtěl jsem letos, ale to již nebude, není prostě čas. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Československé četnictvo, policie a finanční stráž