Československé četnictvo, policie a finanční stráž
|
|
---|---|
v posledním HáPéeMku vyšel článek vo želvách u čsl. policie: Beneš, J. - Minár, D: PA-II "Želva" ve službách československé policie, In.: Historie a plastikové modelářství, 9/2009, str. 14 - 20. jsou tam nové, doposud neznámé skutečnosti ... ale dalo nám to práci |
|
|
|
Jde spíš o stručné shrnutí problematiky, převážně vychází z Láškovy dřívější produkce, doplněné o některé zdroje z Archivu bezpečnostních složek. | |
|
|
je v tom článku něco nového, zajímavého? | |
|
|
V časopise Paměť a dějiny, č. 2009/01, vyšel článek Radana Láška Obrana Podkarpatské Rusi. | |
|
|
Ve sborníku Bezděz vyšel článek o ČPO Německé Jablonné: Beneš, J.: Četnický pohotovostní oddíl v Německém Jablonném v letech 1933 - 1937, In.: Bezděz, Vlastivědný sborník Českolipska, ročník 2009, s. 231-250. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 414: Ono je to podle mě dáno i větším množstvím dochovaných materiálů. "četnictvo je holt pro diplomky zajímavější thema ..." |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 413: to byl i jeden z důvodů, proč jsem začal dělat ty internetové stránky o finanční stráži, trošku jsem je teď i zaktualizoval:"Kéž by... " www.financnistraz.estranky.cz/ ovšem nevím, kam až to dotáhnu četnictvo je holt pro diplomky zajímavější thema ... |
|
|
|
mbbb napsal v č. 411: Kéž by..."a což diplomky o finanční stráži?" Nedávno jsem narazil na diplomku o ostraze hranic v poválečném období. Někam jsem si ten odkaz potznamenal, třeba ho časem najdu... |
|
|
|
Náhodou jsem narazil taky na jednu práci o četnictvu, která byla oceněna Cenou Edvarda Beneše. Viz www.sezimovo-usti.cz/_kultura/e_benes.php | |
|
|
a což diplomky o finanční stráži? Tohle by nebylo? | |
|
|
theses.cz/id/5gc6u5/downloadPraceContent_adi... V posledních letech vzniklo na univerzitách více diplomek o četnictvu a SOS, nicméně většina těchto prací je přístupná pouze v tištěné podobě v knihovnách jednotlivých vysokých škol. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 408: "Jardo, moc hezké stránky" ó děkuji já mám jen obavy, aby byl čas na aktualizaci stránek ... zajímavých, ale mrtvých stránek "od fochu" je hodně ... |
|
|
|
Jardo, moc hezké stránky! | |
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 406: "O existenci některých starších publikací jsem dosud nevěděl." starší publikace o FS prakticky nejsou. Před rokem 89 vyšla jen klasika Oty Holuba Stůj! Finanční stráž! To je kniha, která na svoji dobu byla naprostou bombou a dodnes je svým způsobem nepřekonaná. Škoda, že tehdy mjr. Holub nemohl napsat více a bez ideologie. Pak krátce po válce vyšly dvě knížky Varnsdorfští hrdinové a Tatranští orli. Vzpomínky na rok 38 na Varnsdorfsku a na slovenské finance z Tater v SNP. Pak vyšly ty dvě verze historie celnictví v ČSSR, což je kniha obecně o historii celnictví, ale o FS jsou tam také velmi zajímavé informace. No, a to je před rokem 89 vše, bohužel. Je to škoda, neb tehdy ještě financi žili. Dnes již i děti financů pomalu odchází ... |
|
|
|
mbbb napsal v č. 405: Pěkné, ten přehled literatury mě docela zaujal. O existenci některých starších publikací jsem dosud nevěděl. "Zkusil jsem si taky udělat stránky o finanční stráži" |
|
|
|
Ondřej Kolář napsal v č. 404: "Narazil jsem na stručný článek o odsunu českých financů ze Slovenska v roce 1939: www.druhasvetova.sk/view.php?nazevclanku=ods..." ano, před pár lety jsem toto povídání zplodil Zkusil jsem si taky udělat stránky o finanční stráži, jsou na této adrese: www.financnistraz.estranky.cz/ Zatím tam toho mnoho není, ale doufám, že informace budou přibývat, že bude čas na aktualizace |
|
|
|
Narazil jsem na stručný článek o odsunu českých financů ze Slovenska v roce 1939: www.druhasvetova.sk/view.php?nazevclanku=ods... |
|
|
|
Některé pomníky má celkem slušně zpracovány Spolek pro vojenská pietní místa, ale bohužel zatím taky nemají v databázi zdaleka všechno. | |
|
|
jo, kdyby se pomníkům a hrobům příslušníků ozbrojených sborů někdo věnoval - cílevědomně věnoval, bylo by to super. Toto je ale spíše promarněná šance ... doufejme ... |
|
|
|
mbbb napsal v č. 400: Taky jsem si všiml, že ty stránky nějak "usnuly", nicméně potěšil mě ten nápad na vytvoření databáze pomníků. Třeba se časem ještě dočkáme nějakého pokračování toho projektu. "tato poměrně zajímavá iniciativa nevyvíjí již dlouhou dobu žádnou činnost... " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Jednotky, uniformy
- > Československé četnictvo, policie a finanční stráž