Prochorovka červenec 1943
|
|
---|---|
Mimochodem vysvětlí mi někdo proč vznikl T-34/85, když i T-34/76 srážel Tigerům věže po desítkách? | |
|
|
Dzin napsala v č. 173: Problém je, jak to chceš udělat...
"Vem že zde stačí ji jen vychýlit."
Dzin napsala v č. 173: Tak si založ nové náboženství založené na magické síle granátu OF-350 "Bohužel, žádné přesnější statistiky apod. jsem k tomuto nikdy neviděl." |
|
|
|
DG: (170) Vem že zde stačí ji jen vychýlit. V tu chvíli si už tan nevystřelí, protože by riskoval, že mu věž ulítne, stejně tak s ní už neotočí. Já už se vyjadřoval dříve, že v tomto nejde jen o to, dostat věž z podvozku, ale i ji jen vychýlit z uložení, viz. výše. A právě exploze tříštivotrhavégo granátu toho měla být schopna, už od ráže 76 mm. Bohužel, žádné přesnější statistiky apod. jsem k tomuto nikdy neviděl. |
|
|
|
stanley napsal v č. 171: se zásahem řidiče "8 zásahů " |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 163: Z kanónu nevím, ale před desítkami let jsem kdesi četl, že bylo registrováno 8 zásahů puškou/samopalem do průzoru nebo periskopu řidiče za celou WW2 "zásah do lafety kulometu nebo štěrbiny průzoru řidiče?" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 166: Co kdyby nemetkův kamarád zase udělal nějakou simulaci? Oproti minulému případu alá T-34 ohne turm nám tady jaksi odpadá možnost samotného zásahu působícího šikmo vzhůru, takže na vysazení věže zbývá pouze energie exploze dopadlého granátu. A že by v ruské 76mm bylo tolik trhaviny, aby to zvedlo věž Tigera vzhůru, to se mi věřit nechce. Krom toho - co by byl ten činitel, který by jí následně posunul mimo tank?"Onu "ustřelení" věže se 76mm kanonem šlo. Dokonce šlo daleko lépe, když se použil tříštivotrhavý granát místo protipancéřového." Shrnuto - na Tiger nám buď bude působit dopadová energie projektilu, ale ta bude působit přímo, v horizontální rovině. Takže ta nám věž z ložiska nezvedne. Nebo bude na ložisko působit exploze, která sice s přispěním Santa Klause věž nadzvedne, ale vzhledem k explozi vlastního granátu už jaksi nebude nic, co by působilo ve zmíněné horizontální rovině. |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 158: Kde to z té diskuze vyplynulo? Já mám takový dojem, že diskuze to naopak potvrdila, včetně specifikování situace, ve které toto bylo možné... "že ustřelení věží T-34kám kanony tanků Panther, Tiger a j. je téměř nesmysl? " |
|
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 157: Vzhledem k počtu vyrobených Tigerů a účinnosti T-34/76 proti nim určitě "Tak dobře několik desítek případů. Zní to líp?" |
|
|
|
YAMATO: Onu "ustřelení" věže se 76mm kanonem šlo. Dokonce šlo daleko lépe, když se použil tříštivotrhavý granát místo protipancéřového. Ten nesmysl u Tigera a Panthery bylo to, že by zásah ze 75 či 88 dokázal věž odhodit podobně, jako když byla zasažena uskladněná munice. Myslím že Pavel tu někde vysvětloval, jak se věci mají. |
|
|
|
ano,sou známy takové případy ale to bysme sem museli rozepisovat všechny další slabiny Tigeru a do toho se asi nikomu nechce.Závěr je takový ,že T-34/76 měl proti tanku Tiger v rovném souboji velmi malou šanci na úspěch. | |
|
|
to a-p: šance je pochopitelně vždy, ale záleží jak veliká... Bylo by opravdu zajímavé jak by siedl T-34/57, pokud by se dostal do sériové výroby. V roce 1943 byl jednoduše nejúčinějším sovětským protitankovým prostředkem SU-85, na standartní vzdálenost záleželo jen na tom, kdo se dřív trefí. Oproti SU-152 měla SU-85 podstatnou výhodu v rychlejší palbě a plošší balistické křivce granátu. |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 161: vyjímečně ano ,ale když se Ivanovy za kanonem podařilo trefit Tigra mezi věž a korbu malou šanci na vyřazení Tigra měl ale opravdu malou " vyjjímečně" |
|
|
|
ne ustřelil ale zaklínil | |
|
|
DG napsal v č. 156: Tak dobře několik desítek případů. Zní to líp? "To "dost často" zní zajímavě " |
|
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 155: To "dost často" zní zajímavě "Dost často se stávalo že granát zasahl tigra těsně pod věž a rázem se z něho stalo samohybné dělo." |
|
|
|
Béďa napsal v č. 152: Šance měly vždy a to i čelně. Dost často se stávalo že granát zasahl tigra těsně pod věž a rázem se z něho stalo samohybné dělo. "to Dzin: Nevím co řešíš pokud Ti jde o F-34 tak prostě na Tigra čelně neměl šanci ani ze 100m, a bočně možná z 500m, narazil jsem ale na údaj o 300m(pochopitelně s podkaliberní municí, její výkon ale snižovala nízká kvalita výroby)" |
|
|
|
to Dzin: z jednoho kilometru šlo o cvičení, pro Němce... | |
|
|
Béďa: Nic neřešim. Jen si píši s DG viz. níže. Jednoznačně T-34/76 z bezprostřední blízkosti měla větší šanci, že se jí podaří Tigera zničit, nebo alespoň poškodit, než kdyby se ostřelovaly na jeden kilometr. |
|
|
|
to Dzin: Nevím co řešíš pokud Ti jde o F-34 tak prostě na Tigra čelně neměl šanci ani ze 100m, a bočně možná z 500m, narazil jsem ale na údaj o 300m(pochopitelně s podkaliberní municí, její výkon ale snižovala nízká kvalita výroby) | |
|
|
DG: (150) Tank je vyzbrojen dělem, takže nám jde o dělo. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Východní fronta
- > Prochorovka červenec 1943